http://seaman.salon24.pl/479899,wybrane-aspekty-wychowania-w-rodzinie-ubeckiej
I oczywiscie wypowiedz z najbardziej oburzonej "gazety"-przodownika w zakłamaniu i hipokryzji
-
-
spory polityczno-ideowe III
Bawią mnie wypowiedzi niektórych obawiających się "nacjonalistycznych wybuchów" i powtórki z II WŚ. Jeśli w Europie dojdzie kiedykolwiek do "wybuchów", to będą one przede wszystkim skutkiem polityki socliberalnej, a szczególnie multikulturalizmu w wydaniu UE. Nawet osoby o poglądach wyraźnie lewicowych przyznają, że zagrożeniem dla Europy jest sytuacja demograficzna połączona z rosnącą liczbą muzułmanów, a nie ugrupowania nacjonalistyczne. Podobnie, jak Gentleman, bardzo lubię Jobbik, a nie przepadam za Złotym Świtem. Dlaczego mam do Jobbiku taką estymę? Przede wszystkim szanuję ich za to, że w b. krótkim czasie stali się silnym ruchem społecznym odnoszącym sukcesy w polityce na przekór węgierskiemu establishmentowi. W wielu kwestiach mam z nimi zbieżne poglądy. No i nie bez znaczenia jest ich propolska postawa, którą okazują np. poprzez wyjazdy na Marsz Niepodległości, czy goszcząc polskich narodowców na swoich akcjach.
As_ksc, równie dobrze można powiedzieć, że [b]propolską postawę[/b] prezentują niemieccy anarchiści, którzy wspomagają Antifę i inne lewackie bojówki na rzeczonym Marszu Niepodległości na ulicach Warszawy ;)
co z tego, że Jobbik tu przyjeżdża? czy każdy kto przyjedzie do Polski demonstrować za czymkolwiek z automatu jest "propolski"? Jobbika można doceniać za polityczną skuteczność ale ich realia wyznawania ich poglądów na Węgrzech nijak się mają do naszych,
współczesne Węgry dostały w spadku po 1989 roku mnóstwo nie rozwiązanych problemów etnicznych, m.in z Romami, przy których nasze zatargi np. z Limanowej to przysłowiowa bułka z masłem, na fali niechęci czy sceptycyzmu do obcych można kręcić tam populistyczne lody na dowolną skalę,
to samo u nas próbuje robić Kaczyński, wzorując się na Jobbiku atakuje... mniejszość niemiecką (sic!), kudy tam jednak zorganizowanym zasymilowanym Niemcom w PL do niegrzecznych Romów na Węgrzech, kudy tam proporcje, liczby, terytoria, historia wzajemnych relacji, absurd panie absurd...
podczas niedawnej debaty w listopadzie w węgierskim parlamencie o sytuacji w Strefie Gazy (dałby Bóg takie debaty w Polsce, a nie wzajemne nawalanki PO-PiS) jeden z wpływowych działaczy Jobbiku - Marton Gyöngyösi mówił: "Trzeba zbadać, ilu mamy ludzi o żydowskim pochodzeniu zagrażających bezpieczeństwu państwa. Szczególnie ilu ich jest w parlamencie i rządzie" - czym wywołał prawdziwą burzę.
Jobbik kocha też tradycję tzw. Strzałokrzyżowców, której członkowie otwarcie kolaborowali z nazistami organizacji, której członkowie żwawo organizowali z Niemcami łowy na Żydów i bez skrupułów deportowali ich potem do Auschwitz. Jobbikowcy obrażają Żydów na swych manifestacjach i apelują do Węgrów do ostatecznej walki z żydostwem.
to są jednak klimaty a la Leszek Bubel, w Polsce odsunięte na kompletny margines
chyba nie takie coś Ci się podoba, intelektualnie to żenująco słabe
pzdrw
Ro Man, pisząc, że Jobbik przyjeżdża tutaj, chciałem pokazać, że jednak jest zorientowany na Polskę, a nie np. na niemieckie NPD. No i zachowanie działaczy Jobbiku również jest "troszkę" inne, niż niemieckiej antify, która może również jest propolska ;) ,ale w odróżnieniu od Węgrów próbowała urządzić w Warszawie konretne bydło. Co do Strzałokrzyżowców, to również nie podoba mi się ich postawa w czasie II WŚ, ale nie napisałem, że we wszystkim zgadzam się z Jobbikowcami, tylko, że w wielu kwestiach.
Kaczyński wzoruje się na Jobbiku?????? Nie jestem jakimś wybitnym znawcą PIS-u, ale przecież Kaczyński jest zapatrzony w Orbana, a Jobbik i Fidesz delikatnie mówiąc nie mają ze sobą po drodze. Co do debat sejmowych. Jacek Rostowski wieszczył wybuch III Wojny Światowej i zapowiadał ewakuację dzieci do USA, a jakoś nikt nie uznał tego za wypowiedź w imieniu rządu. Tak samo z pewnymi wypowiedziami o Żydach. Zresztą czesto takie rzeczy są wyrywane z kontekstu, co zmienia ich sens. Jeszcze taka moja refleksja. Gdyby ktoś z Jobbiku zaproponował stosowanie wobec Romów, takich metod, jak Izrael wobec Palestyńczyków, to wszyscy "obrońcy demokracji" uznaliby ich za nazistów. Jak widać, są narody równe i równiejsze ;)
pzdr
As_ksc, wiesz co jest ciekawe? że ty z radykalnie prawej strony i ja z centrolewicowej (a często bardzo lewicowej) patrzymy na izraelsko-palestyński spór bardzo podobnie,
ja zawsze powtarzam że jeśli chodzi o Bliski Wschód jestem bardzo za Żydami a bardzo przeciw Izraelowi, to dość pojemna i wygodna formułka ale chyba możesz sobie wyobrazić co myślę na temat agresywnej polityki izraelskiego rządu na terenach okupowanych, szczególnie w Gazie ale nie tylko, bywałem w Palestynie, bywałem w Izraelu, bywałem w Syrii, Jordanii i Libanie, naprawdę mogłem na własne oczy przekonać się o racjach obu stron i zająć tu konkretne stanowisko,
polecam świetny film, który zdobył kilka dni temu nominacje do Oskara "5 rozbitych kamer" o sprzeciwie mieszkańców palestyńskiej wioski Bil'in, którą izraelskie wojsko chce odgrodzić od nielegalnych w świetle prawa międzynarodowego nowych osiedli dla osadników żydowskich na Zachodnim Brzegu:
http://www.kinopodbaranami.pl/film.php?film_id=7273
http://www.againstgravity.pl/5-rozbitych-kamer/
25 stycznia jest premiera w Krakowie w Kinie Pauza, oglądałem już ten film na komputerze, naprawdę świetne i pouczające
co do innych spraw:
- nie chodziło mi o to, że Kaczyński wzoruje się bezpośrednio na Jobbiku, chodziło mi o to, ze zauważył jak marketingowo skuteczne jest walenie w mniejszości narodowe, na tym jedzie Jobbik a JK próbuje tego samego, napisałem wcześniej że PiS-owi się to nie uda bo niemiecka mniejszość żyjąca z dziada pradziada np. na Opolszczyźnie to zupełnie coś innego niż problemy z naprawdę sporą, średnio użyteczną Węgrom społecznością Romów, oczywiście masz rację, że JK zapatrzony jest w Orbana, zaryzykuje twierdzenie że w całe Węgry, ale może lepiej - analizując nasze wyniki ekonomiczne - żeby nie zapatrywał się w nie bezkrytycznie
- rozumiem że nie powinno się czepiać wypowiedzi wyrwanych jakoś tam z kontekstu, jednak nieukrywana niechęć do Żydów jest u Jobbika znakiem szczególnym, a nie odpryskami ich ideologii, czyli jest różnica między tym kretynem z PiS, który powiedział że wybór Obamy to "kres cywilizacji białego człowieka" (to nie są wogóle poglądy PiS) od wypowiedzi o konieczności odbicia Węgier z rąk Żydów i gęb Cyganów (to jak najbardziej są poglądy Jobbiku)
pozdrawiam
http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/__narodowcy_prawica_czy_socjalisci/1614
JKM o narodowcach
Jobbik ma na punkcie Żydów lekkiego świra, fakt. Organizował nawet pikiety za wolną Palestyną. Tutaj się nie zbiegam z nimi poglądami. Natomiast w momencie, gdy Jobbik nawołuje do ujawnienia wszystkich obywatelstw członków rządu, to uważam to za rzecz raczej rozsądną. Nie tyle pod izraelskim kątem, co ogólnej weryfikacji lojalności danego polityka względem Węgier. Jest to jak najbardziej sprawa bezpieczeństwa narodowego i zdziwiło mnie, że takie listy nie są dostępne publicznie.
Oczywiście wszelkie porównania Jobbiku do Bubla są słabe, nie mam czasu dyskutować nad elementarzem.
Co do orientacji węgierskiej sceny nacjonalistycznej, to jako ciekawostkę dodam, że lider HVIM-u (Laszlo T.-jakiś tam, sory nie jestem w stanie pamiętać węgierskich nazwisk. może poza Majorosem :) ) w jednym z wywiadów dosyć oficjalnie deklarował, że priorytetowe kierunki dla węgierskiego ruchu narodowego to Polska i Bułgaria.
Zeljeznicar,
pudło. Do prawosławia nic nie mam, jest mi obojętne. Zresztą dopatrywanie się bezpośredniej koneksji pomiędzy Złotym Świtem, a prawosławiem jest jednak zbyt pochopne. Tu sprawy są zdecydowanie bardziej skomplikowane, wchodzą w to fascynacje pogańskie i jakieś dziwne klimaty. Jeśli byś chciał doszukiwać się czysto osobistych powodów niechęci do Złotego Świtu, to raczej upatruj go w mojej niechęci do Greków jako narodu. Ogólnie nie lubię południa Europa, a zdecydowana większość tego co wartościowe na dzień dzisiejszy na naszym kontynencie, moim zdaniem, kończy się na Dunaju (z transgranicznym awansem Szwajcarów i Austriaków do grupy wyżej, za mentalność stricte północną). A Grecja jest dla mnie wręcz archetypem południowej Europy. Nie lubię, mam do tego prawo.
Natomiast racjonalnie nie lubię Złotego Świty, bo jest prymitywnie antyimigracyjny (przy czym kluczem jest tu słowo "prymitywnie"), bez większego potencjału intelektualnego (nastawiony praktycznie tylko na ulicę) i obłudny (od krytykowania kultury judeochrześcijańskiej, do zaakceptowania prawosławia jako dobra narodowego Greków). Trochę też mnie drażni ich negowanie słowiańskiej tożsamości Macedonii. Nie żeby mnie obchodziło dobro globalne słowian... Więc pewnie te podrażnienie jest spowodowane moją, wspomnianą wcześniej, niechęcią do Greków.
No a odniesień do IIWŚ nawet nie chce mi się komentować. Trzeba wybitnie nie śledzić dzisiejszych ruchów nacjonalistycznych w Europie, by widzieć jakąś głębszą analogię.
Przecież Bubel jak i Tejkowski ( jeden drugiego uważał za Żyda : ) ) to byli współpracownicy UOP-u. Działalność ich partii była w 100% kontrolowana przez służby tak jak w Niemczech sterują NPD a w Polsce takie marginalne środowiska jak blood&honour są b.skutecznie infiltrowane przez ABW.
Bubel do dziś wydaje jakieś kiepskie antysemickie pismo dla 0,001% czytelników. Nawet kupiłem jeden numer na wiślackim Bieżanowie dobre półł roku temu ale zaraz ziewnąłem z nudów i wyrzucilem do kosza
Bubel zdobywa rynki DiscoPolo kapela Bubel Band :) kiepskie, to fakt :)
http://www.youtube.com/watch?v=I1IJzJH9aYk
http://www.sadistic.pl/jak-manipulowac-widzami-tvn-czytelnikami-gw-itd-vt108755.htm
polska lewica oburzona atakami na Jarosława Kaczyńskiego po śmierci jego matki - Jadwigi Kaczyńskiej
http://lewica.pl/blog/prekiel/27503/
Polska lewica też była oburzona atakami na Jarosława Kaczyńskiego po śmierci jego brata?
To czy ktoś ma w sobie elementarne poczucie bycia w porządku wobec ludzi nie jest determinowane przez poglądy polityczne.
niemniej analogicznych bądź podobnych przykładów reakcji w drugą stronę jakoś nie znajdziemy,
chętnie ogłoszę nawet jakiś konkurs
Może dlatego, że z rodziców innych polityków nie próbuje się zrobić postaci publicznych? A relacje Jarosława z jego matką były powodem wielu kpin, niestosownych i niewybrednych żartów właśnie z tej strony, która teraz próbuje umywać rączki. Jakże to typowe.
e no już bez jaj, żeby w krótkim choć ważnym tekście doszukiwać się na siłę negatywnych pobudek? jakie to typowo prawicowe...
gość napisał jak sprawę widzi więc może warto go posłuchać zamiast obrzucać błotem?
Ale przecież ja już nie ograniczam się tylko do tego bloga, tylko do ogólnych reakcji i chorego klimatu w naszym życiu publicznym.
Swoją drogą, jeśli już przy lewicy jesteśmy. Rzadko bardzo zaglądam na lewica.pl, więc mój osąd może być błędny. Gdyby założyć, że pewna różnorodność w życiu politycznym społeczeństwa jest konieczna i musi znaleźć się miejsce zarówno dla prawicy jak i lewicy (nie do końca się z tym zgadzam, ale załóżmy że tak), to zdecydowanie wolę lewicę utożsamiającą się ze związkami zawodowymi (a z taką kojarzę ten portalik lewica.pl, nie wiem czy słusznie..), niż rozdającą karty na salonach GW, nieudolnie marzącą o rozdawaniu kart na salonach i intelektualnie bełkotliwą Krytykę Polityczną, czy meandrującym nie wiadomo gdzie i nie wiadomo po co Palikocie. O postkomunie nie wspominając. Przynajmniej Szumlewicz się odcinał od wcześniej wspomnianych tworów. Choć jego akurat niezbyt wysoko cenię, ale doceniam urokliwy entuzjazm i pasję. :)
ja go z przyjemnoscia obrzuce blotem za kretynski opis : bogaci zawsze beda mowic: daj nam wiecej.
to ja uzupelnie - > a czerwone swinie beda nam te "wiecej" zabierac pod przymusem, i wiecej, i wiecej ...
Željezničar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> To czy ktoś ma w sobie elementarne poczucie bycia
> w porządku wobec ludzi nie jest determinowane
> przez poglądy polityczne.
Cokolwiek by nie napisał i tak by po nim jechali, taki kraj :)
Nieważne jest za kim, ważne przeciwko komu.
Nawet bez włączenia myślenia.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
Goście (4)