𝘿𝙖𝙣𝙞𝙚𝙡𝙨 𝘽𝙚𝙧𝙯𝙞𝙣𝙨 𝙣𝙤𝙬𝙮𝙢 𝙣𝙖𝙥𝙖𝙨𝙩𝙣𝙞𝙠𝙞𝙚𝙢 𝘾𝙊𝙈𝘼𝙍𝘾𝙃 𝘾𝙍𝘼𝘾𝙊𝙑𝙄𝘼🔥
27-letni Łotysz dołącza do naszej drużyny. Napastnik doskonale zna realia polskiej ligi – do Krakowa przenosi się z JKH GKS Jastrzębie. ✍️
Wcześniej przez dwa sezony zbierał doświadczenie w Czechach, reprezentując barwy VHK Vsetín, oraz zagrał jeden sezon we Francji. Do naszej drużyny wnosi solidną skuteczność, którą potwierdzają jego liczby z minionych rozgrywek:
📊 Sezon zasadniczy: 11 goli; 17 asyst
🥅 Play-off: 1 gol; 1 asysta
Daniels, witamy w Krakowie! Życzymy wielu zdobytych punktów i powodzenia przy Siedleckiego 7!
Info: Cracovia Hokej facebook
-
-
Drużyna hokejowa - aktualny status (ciąg dalszy)
Wygląda to w ataku obiecująco. Oby młodzieży poszła na siłkę i nabrała sił przed sezonem. Teraz trochę obronę trzeba wzmocnić bo jak na razie mamy młodość połączona z weteranami:)
- Edytowany
Optymizmem napawa fakt, że... może inaczej, mamy 27my maja. Porównajcie sobie w jakim stopniu "gotowości do nadchodzącego seznou" jesteśmy 27 maja 2026, a w jakim byliśmy 27 maja 2025.
Naturalnym efektem tego jest że w czerwcu 2026 będziemy (my - zarówno jako Klub-organizacja jak i Klub-zawodnicy oraz Klub-sztab także) robić rzeczy, których w czerwcu 2025 nie robiliśmy, a które robiliśmy na szybko i w trybie uproszczonym dopiero w sierpniu, a może nawet i wrześniu 2025.
Nawet za czasów JF nie mieliśmy tak zaawansowanego składu na koniec maja
Myślę, że w ciemno można obstawić, że nadchodzący sezon bedzie sportowo ze dwa poziomy wyżej. Wcześniej skompletowany skład, stabilna sytuacja. Nic tylko trenować i oczekiwać na start THL.
[quote]#post1727998 Myślę, że w ciemno można obstawić, że nadchodzący sezon bedzie sportowo ze dwa poziomy wyżej (...).[/quote]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-05/1779948322-683.png[/img]
Wszystko wskazuje na to że będzie 8 zespołów, więc cały sezon tylko gra o miejsce a potem playoff
[quote]#post1728001 Wszystko wskazuje na to że będzie 8 zespołów, więc cały sezon tylko gra o miejsce a potem playoff[/quote]
Czyli tym samym plastikową wyprzedzają takie tuzy jak:
12 klubów:
Italian HL 🇮🇹
słówko wyjaśnienia - ja wiem, że Włochy "mocno stoją", ale proszę zważyć, że ich topowe kluby grają w win2day ICE HL (2 kluby) oraz Alps HL (chyba 7 klubów), a dopiero te co "tam się nie łapią" to grają w IHL. IHL dla klubów z Włoch to jest "opcja 3go wyboru"
10 klubów:
AIHL 🇦🇺
9 klubów:
LNHH 🇪🇦 🇵🇹 🇦🇩
Optibet HL 🇱🇻 🇱🇹 🇪🇪 🇺🇦
Campionatul Naţional 🇷🇴
A wyrównuje nas CEHL 🇧🇪 🇳🇱 🇱🇺 🇩🇪
Cel na pierwsze dwie rundy to Puchar Polski, więc pomimo 8 drużyn będzie motywacja 😉
Cel można mieć, ale realnie to Sosnowiec, Tychy, Unia i Katowice poza zasięgiem.
Daltego warto zrobic niespodzianke i po dwoch rundach byc w top 4
[quote]#post1728019 Cel można mieć, ale realnie to Sosnowiec, Tychy, Unia i Katowice poza zasięgiem.[/quote]
Poprzedni sezon pokazał, że papier wszystko przyjmie.
A mamy na teraz mocniejszy skład i długi okres przygotowawczy( którego nam brakowało rok temu).
Czy mamy mocniejszy skład to się okaże. Jednak Karjalainen to był kawał hokeisty na THL. Skąd też pewność, że nowi obco są lepsi od Tiali i Eetu?
Stan na dziś jest taki, że odeszli Noworyta (O), Kruczek (O), Fabian Kapica (N), Karjalainen (N), Mäki (N), Tiala (N), a przyszli Goršānovs (O), White (N), Ubowski (N), Airo (N) i Bērziņš (N).
Dawida i Kota nie liczę, bo i tak już grali w zeszłym sezonie. W ataku w zasadzie co do obco to mamy wymianę 3 za 3 przy czym wątpliwe, aby któryś z nowych obco dał liczby Karjalainena (niech mnie zaskoczą). Także czy już można mówić, że mamy taki mocniejszy ten skład? Nie przesądzałbym. Jedyne co na pewno można stwierdzić, że wymiana Kruczka na Goršānovsa powinna być na plus.
Berzins I Airo to zdecydowanie wzmocnienia. Maki był bardzo dobrym grajkiem, ale myślę że Airo to będzie ta sama liga albo nawet trochę lepiej, oby weszli w trening szybciej żeby można było obczaic czy się zgrają.
BTW czy trener Matta zostaje?
[quote]#post1728036 Czy mamy mocniejszy skład to się okaże. Jednak Karjalainen to był kawał hokeisty na THL. Skąd też pewność, że nowi obco są lepsi od Tiali i Eetu?
Stan na dziś jest taki, że odeszli Noworyta (O), Kruczek (O), Fabian Kapica (N), Karjalainen (N), Mäki (N), Tiala (N), a przyszli Goršānovs (O), White (N), Ubowski (N), Airo (N) i Bērziņš (N).
Dawida i Kota nie liczę, bo i tak już grali w zeszłym sezonie. W ataku w zasadzie co do obco to mamy wymianę 3 za 3 przy czym wątpliwe, aby któryś z nowych obco dał liczby Karjalainena (niech mnie zaskoczą). Także czy już można mówić, że mamy taki mocniejszy ten skład? Nie przesądzałbym. Jedyne co na pewno można stwierdzić, że wymiana Kruczka na Goršānovsa powinna być na plus.[/quote]
Patrząc na sezon 22/23 i Airo vs. Karjalainen to ten pierwszy zdecydowanie lepiej punktował.
Druga sprawa wiek, Airo jest o 5 lat młodszy.
Bērziņš jest zdecydowanie lepszy i młodszy od takiego Tiali.
[quote]#post1728056 [quote]#post1728036 Czy mamy mocniejszy skład to się okaże. Jednak Karjalainen to był kawał hokeisty na THL. Skąd też pewność, że nowi obco są lepsi od Tiali i Eetu?
Dawida i Kota nie liczę, bo i tak już grali w zeszłym sezonie. W ataku w zasadzie co do obco to mamy wymianę 3 za 3 przy czym wątpliwe, aby któryś z nowych obco dał liczby Karjalainena (niech mnie zaskoczą). Także czy już można mówić, że mamy taki mocniejszy ten skład? Nie przesądzałbym. Jedyne co na pewno można stwierdzić, że wymiana Kruczka na Goršānovsa powinna być na plus.[/quote]
Patrząc na sezon 22/23 i Airo vs. Karjalainen to ten pierwszy zdecydowanie lepiej punktował.
Druga sprawa wiek, Airo jest o 5 lat młodszy.
Bērziņš jest zdecydowanie lepszy i młodszy od takiego Tiali.[/quote]
Prawda, Henry miał trochę kilogramów zbędnych, chyba jedzenie w Krakowie mu smakowało. Przybrał masy u nas.
- Edytowany
A i jeszcze Tiala, w 20 meczach u nas zdobył 6 pkt.. a Berzins 28 pkt, w 33 meczach.
Druga sprawa gabaryty, Wszyscy trzej Finowie co odeszli byli niscy i miało to swoje konsekwencje.
Teraz zdecydowanie poszliśmy, w górę.
Tylko Airo jest niski.
No ok, czekam na pozytywne zaskoczenie. Przydałyby się jeszcze jednak ruchy w obronie.
Taki ma być, co najmniej jeden obrońca 😉
- Edytowany
Po 1sze Drodzy Koledzy - to lód wszystko zweryfikuje
Po 2gie - wciąż nie mamy info o wszystkich zawodnikach z ekipy 25/26, czy w tę czy we wtę (i ja liczę, że trochę ich będzie jeszcze w tę)
Po 3cie - to jeszcze na pewno nie jest koniec budowania kadry i na pewno dojdzie jeszcze trochę zawodoników (głównie rodzimych jak mniemam)
Po 4te - realia są i należy się ich twardo trzymać. Nie wiem jak Wy, ale ja zdecydowanie oczekuję od decydentów, żeby kadra pod kątem wykorzystania budżetu była budowana "realnie" a nie "ambitnie"
No... a tak w ogóle to powtórzyłbym jeszcze raz to po 1sze 😀
----------------------
[quote]#post1728040 (...) BTW czy trener Matta zostaje?[/quote]
Ja osobiście (to mój prywatny pogląd) jestem w tym temacie optymistą
----------------------
[quote]#post1728058 (...) Tylko Airo jest niski.[/quote]
Małego trudniej trafić 😀
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)