W czyjej gestii były opłaty za Arenę skoro pzhl miał ją podobno za darmo? Tak z ciekawości pytam :).
-
-
Mistrzostwa Świata dyw. 1A Kraków 2015
quentin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pytanie raczej czy powinien coś zapewniać skoro
> to pzhl był organizatorem? Choć zakładam że to
> raczej odnośnie tych wirtualnych możliwości
> Majchrowskiego i samego Filipiaka do działania w
> hokeju w większym wymiarze niż to stosowne.
Myślisz, że trzeba sytuację zostawić jak jest? Z kolejnymi przepychankami w trakcie rozgrywek, walkowerami i innymi miłymi zabawami?
W skuteczność klubów średnio wierzę, posunięcia sądowe MKS-u mogą przynieść więcej, podobnie jak zainteresowanie UMK niedociągnięciami federacji w organizacji imprezy.
Po tych "MŚ" nie wierzę, że PZHL osiągnie cokolwiek pozytywnego w obecnej strukturze i tym składzie osobowym.
rmszar Napisał(a):
> Ka Rot- jeśli nie wiesz, jeśli nie znasz
> podziału ról, jeśli bladego pojęcia nie masz,
> to się nie ośmieszaj.
>
> ARM wynajął obiekt, ze standardowym narzuceniem
> swojego cateringu i cen parkingu.
>
> Reszta była po stronie PZHL, łącznie ze
> sprzątaniem obiektu, mrożeniem lodu, budowa
> lodowiska itp.
A czy PZHL zapłacił za wynajem ARENY? Chyba zapłacił za to ZIS? Za "mrożenie lodu" zapłacił PZHL?
Nie wiem co to znaczy, że PZHL miał Arenę za darmo.
PZHL miał umowę z ZIS. ZIS z kolei miał w budżecie środki na organizację imprez sportowych, takich ja te MŚ, Tour de Pologne czy maratony. Najprawdopodobniej o cenę najmu obniżono wartość umowy z PZHL, a ZIS zapłacił fakturę spółce miejskiej. Zatem kasa została w zamkniętym obiegu.
Belex- tak, za mrożenie lodu płacił PZHL. Wynajmujesz obiekt, ale za media płaci najemca. Za podłogę chroniącą lód podczas koncertu też płacił PZHL.
Takie info pojawiło się kilka razy w "necie". Dlatego pytam. Nigdzie nie były wyszczególnione warunki umowy, ale skoro padło "za darmo" to zakładam że pzhl nie ponosił żadnych kosztów utrzymania w czasie trwania tego turnieju Areny.
W takim razie nie za darmo. Koszty utrzymania obiektu, w szczególności koszty energii i innych mediów ponosi podczas imprezy organizator.
Czyli za co PZHL zaplacil??? Bez kosztow dla PZHLu te mistrzostwa byly??
rmszar Napisał(a):
> Ka Rot- jeśli nie wiesz, jeśli nie znasz
> podziału ról, jeśli bladego pojęcia nie masz,
> to się nie ośmieszaj.
>
Nie ja tu się ośmieszyłem najbardziej, jeśli mamy podchodzić w tych kategoriach. Nie ja w końcu firmuję ten cały koncert nieudolności i niekompetencji... prawda? Jeśli łapanie mnie za słówka ma być skutecznym odreagowaniem udziału w tej ciężkiej porażce, to... służę. Jeśli moja nieistotność tego, co tylko na forach... wobec insajdera... czy jakoś tak, nie pamiętam... coś wnosi.
> ARM wynajął obiekt, ze standardowym narzuceniem
> swojego cateringu i cen parkingu.
>
Do parkingów się nie mieszam, nie używam; rozwiązanie kwestii taksówek nadal niewystarczające. Jakieś pomysły mam. Wiem, to UMK.
Catering słaby. Nie mam pomysłu na lepszy, różnorodność imprez, nieprzewidywalny czas trwania obsługi, bardzo nierówna klientela... pewnie warto popatrzeć, jak to robią inni.
I wiem nadal, to UMK, też mnie interesuje, w końcu jestem jego "sponsorem" i "userem". Poza tym chcę udanych imprez, samo wykazanie nieudolności PZHL-u to jedynie bilans tej jednej, ostatniej, hokejowej.
> Reszta była po stronie PZHL, łącznie ze
> sprzątaniem obiektu, mrożeniem lodu, budowa
> lodowiska itp.
A to gratuluję zamrożenia lodu. I przepraszam za pomyłkę co do ochrony, poprawnej przy wpuszczaniu - poza bzdurą, że nie można wyjść i wrócić na ten sam mecz - i dość kiepskiej przy pilnowaniu, kto gdzie siedzi.
Przykład UMK padł już tu, z porównaniem do PZHL, moim zdaniem błędnie - Miasto zrobiło nam fantastyczny prezent, wbrew woli wielu z nas zresztą, stawiając nam wiadomą halę. Lepszą, niż można się było spodziewać - zwłaszcza po ciężkiej, bezwładnej, zbiurokratyzowanej machinie. I udostępnia ją w miarę poprawnie i działającą. Jak na maszynerię biurokratyczną, z częstym domniemaniem prywaty i niekompetencji wychodzącym z wielu posunięć, UMK zrobił całkiem dobrą robotę. Służy, posłuży, wygląda, działa i robi wrażenie. Naprawdę duży plus dla biurokracji miejskiej.
Po PZHL spodziewałem się czegoś innego, to zarządca, twórca eventu. Event nie ma nic wspólnego z biurokracją, to wydarzenie jadące na emocjach, ulotne, to przeżycie, to budowanie atmosfery, to chwilowa wspólnota. Nic wspólnego z ARM, porównanie kompletnie chybione...
I PZHL imprezę mocno spieprzył w tym właśnie, co nie biurokracją, tylko eventem; z poziomem niekompetencji takim, że nawet nie wiedzieli, że nie wiedzą - jak to zrobić, do kogo się zwrócić, kto się na tym zna itp. Owszem, impreza się odbyła, można biurokratycznie zrobić podsumowania pozytywne, możliwe, że nawet jako sukces pozostanie w annałach. I co z tego? To ulotne, ale jednoznaczne - miała być przyjemność, mogła być przyjemność, przyjemność popsuto. Reszta jest naciąganiem rzeczywistości... można, ale po co?
KruszynaKSC Napisał(a):
> Czyli za co PZHL zaplacil??? Bez kosztow dla PZHLu
> te mistrzostwa byly??
Czasem zastanawiam się czy jest w ogóle sens cokolwiek pisać...
Ka Rot- wykazałem ci, że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz. Nie wiem co odreagowujesz, mało mnie to obchodzi.
Odpisuję na twoje posty wyłącznie, jak piszesz wierutne bzdury. Nie mam ochoty przeszkadzać ci w twoich filipikach. Choć przyznaję, że lepiej było, jak toczyłeś je na h.net, bo tam wpadały mi w oko o wiele rzadziej.
Bo nie kumam już rmszarze. Ten temu tamten tamtemu zisy armsy chooje moje dzikie węże. prosto zwięźle i na temat. Ile Pzhl wyłożył kasy na te ms?? Sam pzhl bez kasy z miasta czy innych instytucji czy sponsorów.
rmszar Napisał(a):
> Ka Rot- wykazałem ci, że nie masz bladego
> pojęcia o czym piszesz. Nie wiem co
> odreagowujesz, mało mnie to obchodzi.
Ja jednie zauważam nieuważną lekturę... nieistotne w sumie.
>
> Odpisuję na twoje posty wyłącznie, jak piszesz
> wierutne bzdury. (...)
Tak, nie tylko mnie. Ogólnie łatwo się unosisz z pozycji tego co wie... gorzej z przedstawieniem konkretów.
Wczoraj skrytykowałeś różne podane wielkości co do liczby miejsc w Arenie, ale nie podałeś żadnej konkretnej, prawdziwej - albo mi umknęło - dziś "nie wiesz czy w ogóle pisać" wobec kwestii, w której już zabrałeś głos, czyli kto za co płacił.
Pojemność hali, to detal, choć gdyby sprawy przebiegały jak należy, zapewne by się dało sprzedawać bilety na miejsca, a nie tylko na ilość... było, minęło; natomiast będzie miło, jeśli odpowiesz pytającym, niech nie będzie że ja, odnośnie finansowania "zadarmości" hali dla PZHL.
KruszynaKSC Napisał(a):
> Bo nie kumam już rmszarze. Ten temu tamten
> tamtemu zisy armsy chooje moje dzikie węże.
> prosto zwięźle i na temat. Ile Pzhl wyłożył
> kasy na te ms?? Sam pzhl bez kasy z miasta czy
> innych instytucji czy sponsorów.
Krótko, zwięźle i na temat. Jak się organizuje taką imprezę, to się pozyskuje kasę od miast, innych instytucji i sponsorów. Tak robi PZPS, ZPRP, PZPN i PZHL. Nie wiem jakie są ostateczne przychody i koszty, na rozliczenie imprezy trzeba poczekać (choćby dlatego, że środki budżetowe wpływają z opóźnieniem). A jak dostanę rozliczenie imprezy na Komisji Rewizyjnej, to na forum go i tak przecież nie przekleję.
Ka Rot Napisał(a):
> ŻK, mów lepiej, czy zagramy na IO, czy nie ;)
Nie
żółta kaczka Napisał(a):
> Ka Rot Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > ŻK, mów lepiej, czy zagramy na IO, czy nie ;)
>
> Nie
Ech, boleśnie odzierasz ze złudzeń... jakie szczęście, że przed nami nasza niezrównana liga :D
Jak się daje typom z Oświęcimia gros biletów za free a oni chcą je upłynnić po 200 stówy w dzień meczu, jak się rozdaje darmowe bilety ochronie, rolbiarzom którzy następnie rozprowadzają je wśród znajomych, jak się sprzedaje tak drogie bilety fanatykom hokeja a na lepsze miejsca można kupić potem bilety 3 krotnie tańsze to co ma o tym wszystkim sądzić przeciętny kibic wystrugany na dudka? Czas do działania komisjo rewizyjna związku.
poklepywanie po ramieniu tego czy owego w lśniącym garniturze tutaj nic nie da. Niesmak pozostał.
Tzn wiesz - wciąż aktualne obietnice złożone przez Miłościwie nas kredytującego oraz koordrynatora reprezentacji i jego bylego koordynatora, a obecnego przełożonego mówią, jednoznacznie, że tak, że na pewno zagramy. Więc jak lubisz wiedzieć, że jest najlepiej jak tylko być może na tym najlepszym ze światów, to możesz im wierzyć. Oni pod tym względem są niezrównani wiesz, baaaardzo dużo obiecać potrafią. Rzecz jasna rok minie, drugi minie i życie zrobi swoje, ale przynajmniej kilka miłych chwil przeżyjesz czekając na tą olimpiadę :)
PS: poczytaj przy okazji "Kandyda, czyli optymizm" Woltera. Przez ostatnie 3 lata to jest bardzo aktualna lektura w polskim hokeju. W zasadzie każdemu polecam gorąco!
Gros darmowych biletów dostał UMK i Urząd Marszałkowski, w ramach umowy. Podobnie jak z darmowymi biletami na trening otwarty Włochów podczas EURO2012, część poszła zapewne do sprzedaży.
Co do rolbiarzy to nie wiem o czym piszesz, rzuć więcej szczegółow na priv.
Pomysł z biletami bez przypisanych miejsc rzuconych w ostatniej chwili był idiotyczny, ale podjęty przez osoby, które wymyśliły te ceny. Do tego był spory zgrzyt z tym związany.
rmszar Napisał(a):
(...)
> Pomysł z biletami bez przypisanych miejsc
> rzuconych w ostatniej chwili był idiotyczny, ale
> podjęty przez osoby, które wymyśliły te ceny.
> Do tego był spory zgrzyt z tym związany.
Czyli to, co opisałem jako ratowanie na szybko sytuacji bez przyznania się do błędu...
Masakra to wszystko...
Ja się domyślam, że nie poznamy konkretnych wyliczeń, ale czy jakaś szansa, że wyjdzie bilans finansowy samych biletów? I drugie pytanie, czy w razie poważnej dziury w rezultacie finansowym imprezy, wiadomo, kto pokrywa?
Sorry, że się wtrącam, ale....
Zawalili wszyscy, PZHL za ceny, dystrybucję biletów i kilka innych rzeczy..., ARM za brak promocji,, ZIS brak pomysłu i nie rozłożeniu wszystkich trybun(tak by pierwsze dwa rzędy były po prostu wyłączone ze sprzedaży).
A teraz co mi się osobiście nie podobało w samej organizacji, w hali.
Trybuny jak wspomniałem wcześniej, prawda jest taka że drugi rząd już ma całkiem całkiem widok na rozgrywany mecz.
Oświetlenie na kratownicach podwieszonych przy kostce.
Niestety, widok z góry sektorów C powodował, ze kratownice zasłaniały widok na wyświetlanych na koce obrazach.
O ile szklane szyby na łukach były spoko, to wysokość na prostych to chyba jakaś pomyłka, miały być wymieniane na wyższe(było jak było, każdy widział). Nie dość, że była większa szansa dostać wystrzelonym krążkiem w pysk, to według mnie było to też ryzykowne dla samych hokeistów.
To chyba na tyle co do samej Kraków Areny.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)