Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • ROBERT PODOLIŃSKI - treningi, taktyka, itp.

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 02.06.2014 o 20:31
      Ostatnia aktywność 19.04.2015 o 15:08
      233610 wyświetleń
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 04.10.2014 o 22:13
      Post #1014038 04.10.2014 22:13
    Tak
    • Cthulhu

881
      366
    • 04.10.2014 o 22:22
      Post #1014043 04.10.2014 22:22
    To ciekawe bo w Jagielloni, Bełchatowie i Śląsku w pierwszych składach są odpady z Cracovii (Wasiluk, Ślusarski, Danielewicz)... A czy w takim razie jest w ekstraklasie choć jeden zespół z gorszą kadrą?
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 05.10.2014 o 01:59
      Post #1014083 05.10.2014 01:59
    A ja powtórzę swoje. Bez stylu to gó..no nie zwycięstwa i w końcowym rozrachunku to wyjdzie na naszą niekorzyść. Zwycięstwa w ostatniej sekundzie z Koroną i z psami oraz szczęśliwe 2:1 (gdzie byliśmy dużo słabsi) z Łęczną dają nam 13. miejsce. 13. miejsce. Przy tak szczęśliwej zdobyczy punktowej dziwie się że trener takiej druzyny dalej utrzymuje swoją posadę. Lubię Podolińskiego, ale on po prostu sobie nie radzi. A zwycięstwa są efektem farta. W najbliższych 6 kolejkach farta może braknąć i zamiast np. 9 punktów będą 2. I skończy się wam zadowolenie. Jak w końcu spadniemy.
    • Aro

1.2K
      10
    • 05.10.2014 o 07:42
      Post #1014093 05.10.2014 07:42
    Napiszę tylko tyle - dobrze, że jest przerwa reprezentacyjna ;-)
    • craxik

399
      0
    • 05.10.2014 o 09:37
      Post #1014102 05.10.2014 09:37
    Redcclise Napisał(a): ------------------------------------------------------- > > 13. miejsce. Przy tak szczęśliwej zdobyczy > punktowej dziwie się że trener takiej druzyny > dalej utrzymuje swoją posadę. ---------------------------------------------------------- Utrzymuje i jeszcze długo będzie ją utrzymywał bez względu na wynik, Podolinski jest wyjątkowy tz. ma on wyjątkową relację z procesorem.:-)
    • Albert

1K
      16
    • 05.10.2014 o 09:47
      Post #1014105 05.10.2014 09:47
    Kim grać?? retoryczne pytanie bardziej dla trenera niż do fanów.Pisząc ostatni post w przerwie odpowiedziałbym NIKIM oprócz Kapustki.Wbrew niektórym uważam ,że bramka była prawidłowa a gra naszych w obronie beznadziejna.Więc kim grać-wrócić do 4 w obronie i zauważyć ,że Mikulić nie jest najsłabszym ogniwem.Sławek przed kontuzją ledwie ciągnął do połowy i winien aktualnie grać ogony skoro zasługi nie grają.Zniknął Zeidler po paru niezłych meczach.Poprosiłbym również trenera o powody wystawiania Cetnarskiego.Czyżby nikt inny nie umiał kopnąć wolnego czy kornera?Jak to się dzieje,że po paru meczach duet Nowak Zjawiński nie istnieje? To są pytania dla RP a nie to g... o co pytają pisarczyki i trener powinien szerzej wytłumaczyć kibicom te fakty zanim obudzimy się wyexperymentowani poza extra.
    • KMPasa1

515
      0
    • 05.10.2014 o 10:26
      Post #1014112 05.10.2014 10:26
    Aktualne pytanie na dzisiaj. Kto powinien grać? Jest tylko jedna odpowiedź: Kapustka , bo też w tych obowiązkach podobny do piłkarza. Szacunek dla trenera, że w takim trybie szybkiej reakcji, ma tego jednego piłkarza. pzdr
    • Bishop

685
      35
    • 05.10.2014 o 10:43
      Post #1014117 05.10.2014 10:43
    Tak sobie myślę że my wcale nie mamy aż tak słabego zespołu, problemem jest gra poniżej potencjału, Skoro drużyna gra słabiej niż powinna,winny jest trener,niestey. Po kolei. Atak Nowak- jest zdrowy więc? Zjawiński- obecny król strzelców pierwszej ligi, coś w ekstraklasie strzelić powinien. Rakels- w teorii fajne uzupełnienie napadu. Dialiba- Niby gra, widać że ma potencjał, jednak czegoś brakuje, albo ostatniego dryblingu, albo precyzyjniejszego podania, albo strzału.. Chyba problem z poprawnymi decyzjami. Pomoc Budziński- Chłop grać potrafi, a czemu gra jak gra? Kapustka- Tu trzeba pogratulować trenerowi, Covillo- j.w. Dąbrowski- Poniżej oczekiwań i możliwości. Szeliga- Na razie ciężko oceniać. Obrona Marciniak- Gra gorzej niż potrafi, to jest boczny "ofensywny" obrońca. Błąd ustawienia Deleu- j.w- Żytko- Gra swój standard, niby poprawnie, jednak jak coś się zdaży głupiego to zawsze jemu. Rymaniak- NIe potrafię go ocenić, nie widziałem go w zeszłym sezonie. Pilarz- gra swoje. Czyli na plus trenera: Kapustka, dobry transfer Covillo, utrzymanie dobrej formy Pilarza Na minus: reszta zawodników "podstawowych" gra poniżej oczekiwań. Moim zdaniem, obiektywnie, trener do zmiany. Edit: Ważnym plusem trenera o którym nie napisałem jest poprawa kondycyjna drużyny, mają siłę na 90 minut. Nie zmienia to jednak mojej oceny pracy trenera, do wymiany.
    • lambadia

1.6K
      680
    • 05.10.2014 o 11:52
      Post #1014133 05.10.2014 11:52
    Fizycznie rzeczywiscie wyglada to bardzo bardzo dobrze. Brakuje niestety troche jakosci. Bramki zdobywamy dzieki pojedynczym zrywom. Gra slabiutka to i lokata beznadziejna. Coz, trzeba tylko liczyc, ze nadejdzie poprawa. Trenerow juz zmienialismy i efekty nie nadeszly.
    • ssj

1.1K
      1.5K
    • 05.10.2014 o 11:54
      Post #1014135 05.10.2014 11:54
    Bishop Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Tak sobie myślę że my wcale nie mamy aż tak > słabego zespołu, problemem jest gra poniżej > potencjału, Skoro drużyna gra słabiej niż > powinna,winny jest trener,niestey. Po kolei. > > Atak > > Nowak- jest zdrowy więc? > Zjawiński- obecny król strzelców pierwszej > ligi, coś w ekstraklasie strzelić powinien. > Rakels- w teorii fajne uzupełnienie napadu. > Dialiba- Niby gra, widać że ma potencjał, > jednak czegoś brakuje, albo ostatniego dryblingu, > albo precyzyjniejszego podania, albo strzału.. > Chyba problem z poprawnymi decyzjami. > > Pomoc > > Budziński- Chłop grać potrafi, a czemu gra > jak gra? > Kapustka- Tu trzeba pogratulować trenerowi, > Covillo- j.w. > Dąbrowski- Poniżej oczekiwań i możliwości. > Szeliga- Na razie ciężko oceniać. > > Obrona > > Marciniak- Gra gorzej niż potrafi, to jest > boczny "ofensywny" obrońca. Błąd ustawienia > Deleu- j.w- > Żytko- Gra swój standard, niby > poprawnie, jednak jak coś się zdaży głupiego > to zawsze jemu. > Rymaniak- NIe potrafię go ocenić, nie > widziałem go w zeszłym sezonie. > > Pilarz- gra swoje. > > > Czyli na plus trenera: Kapustka, dobry transfer > Covillo, utrzymanie dobrej formy Pilarza > Na minus: reszta zawodników "podstawowych" gra > poniżej oczekiwań. > > Moim zdaniem, obiektywnie, trener do zmiany. > > Edit: Ważnym plusem trenera o którym nie > napisałem jest poprawa kondycyjna drużyny, mają > siłę na 90 minut. Nie zmienia to jednak mojej > oceny pracy trenera, do wymiany. Na koniec sezonu będziesz się jeszcze klepać w pierś za tą realną ocene trenera . W przerwie wywali reszte leniwych kopaczy i sprowadzi w ich miejsce piłkarzy i będzie owiele lepiej . Nie widzę lepeszego kandydata na trenera niż nasz obecny . Tak naprawdę , obiektywnie można go będzie ocenić po 2 sezonach .
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 05.10.2014 o 12:12
      Post #1014138 05.10.2014 12:12
    trener do wymiany ? Nigdy się nie zgodzę na takie podejście. Facet chce wprowadzić coś nowego w tej naszej skopanej dyscyplinie, na razie mu wychodzi średnio, ale musi dostać czas na doszlifowanie systemu. Nigdy się nie zgodzę z podejściem, że należy dostosowywać system gry pod posiadanych zawodników. Nie, to zawodnicy mają się dostosować do założeń taktycznych trenera, to on kieruje grupą kopaczy a nie odwrotnie. Jeżeli kopacz nie ma umiejętności, to należy jego wymienić a nie trenera. To są chore propozycje dotyczące wywalania Podolińskiego :( DWA lata spokoju dla trenera. Znafcy piłki, jak zawsze się pojawiają gdy drużynie słabiej idzie, bo mogą sobie popisać o zaczarowanych ustawieniach....mitomani :(
    • Bishop

685
      35
    • 05.10.2014 o 12:16
      Post #1014139 05.10.2014 12:16
    ssj Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Na koniec sezonu będziesz się jeszcze klepać w > pierś za tą realną ocene trenera . W przerwie > wywali reszte leniwych kopaczy i sprowadzi w ich > miejsce piłkarzy i będzie owiele lepiej . Nie > widzę lepeszego kandydata na trenera niż nasz > obecny . Tak naprawdę , obiektywnie można go > będzie ocenić po 2 sezonach . Było by rewelacyjnie, zapewniam cię że o niczym innym nie marzę.Ja jestem w stanie przyznać się do błędu w ocenie, mam nadzieję że w czerwcu będę tu pisał podziękowania dla trenera Podolińskiego,
    • Bishop

685
      35
    • 05.10.2014 o 13:29
      Post #1014144 05.10.2014 13:29
    ian thorpe Napisał(a): ------------------------------------------------------- > trener do wymiany ? Nigdy się nie zgodzę na > takie podejście. Facet chce wprowadzić coś > nowego w tej naszej skopanej dyscyplinie, na razie > mu wychodzi średnio, ale musi dostać czas na > doszlifowanie systemu. Nigdy się nie zgodzę z > podejściem, że należy dostosowywać system gry > pod posiadanych zawodników. Nie, to zawodnicy > mają się dostosować do założeń taktycznych > trenera, to on kieruje grupą kopaczy a nie > odwrotnie. Jeżeli kopacz nie ma umiejętności, > to należy jego wymienić a nie trenera. To są > chore propozycje dotyczące wywalania > Podolińskiego :( DWA lata spokoju dla trenera. > Znafcy piłki, jak zawsze się pojawiają gdy > drużynie słabiej idzie, bo mogą sobie popisać > o zaczarowanych ustawieniach....mitomani :( Czyli jak, dobry trener tylko wyników nie ma? Podaj jakieś pozytywy tego co robi trener, bo Ja podałem po kolei gdzie jest regres, większość zawodników gra gorzej niż jeszcze niedawno. Zawodnicy mają się dostosować do tego co sobie trener wymyśli? Przepraszam ale to jakaś bzdura w przypadku trenera klubowego. Tak możemy mówić o selekcjonerze, dobiera taktykę pod przeciwnika, potem pod tą taktykę dobiera zawodników. W klubie jest nieco inaczej, nie można wymieniać zawodników co mecz. Trener ma obowiązek wyciągnąć 100% z tego co ma, taktykę dopasować pod przeciwnika w oparciu o posiadany materiał. Oczywiście może ją stopniowo zmieniać, co okienko wymieniając część zawodników i korygując ustawienie aż dojdzie do tego co sobie ułoży. Wydumka że nagle zagramy 3-5-2 nie mając pod to ustawienie odpowiednich obrońców i bocznych pomocników jest podobną bzdurą jak granie przez poprzedniego trenera tiki taki naszymi drwalami. Obaj chcieli zrobić coś z niczego. W ten sposób to i ja mogę zostać trenerem. Coś tam sobie wymyślę albo obejrzę, potem dam zawodnikom niech tak grają. Od jutra mogę im zaproponować taktykę Niemców z mistrzostw świata, najskuteczniejsza, czyż nie? Zawodnicy nie dadzą rady? Ich problem, Ja im dałem świetną taktykę.
    • knur

8.9K
      182
    • 05.10.2014 o 13:42
      Post #1014146 05.10.2014 13:42
    ian thorpe Napisał(a): ------------------------------------------------------- > trener do wymiany ? chyba mało kto tu postuluje zmianę na ławce. Nigdy się nie zgodzę na > takie podejście. Facet chce wprowadzić coś > nowego w tej naszej skopanej dyscyplinie, jak WS? na razie > mu wychodzi średnio, ale musi dostać czas na > doszlifowanie systemu. niech szlifuje, ale dobrze byłoby postarać się o jakieś oznaki postępu? bo postęp względem wiosny tego roku jest, ale to zbyt niska baza odniesienia. można wymagać więcej. Nigdy się nie zgodzę z > podejściem, że należy dostosowywać system gry > pod posiadanych zawodników. Nie, to zawodnicy > mają się dostosować do założeń taktycznych > trenera, to on kieruje grupą kopaczy a nie > odwrotnie. Jeżeli kopacz nie ma umiejętności, > to należy jego wymienić a nie trenera. fundamentalnie się z tym nie zgadzam. to psi obowiązek trenera dostosować taktykę do tego, co ma, i do tego, co prezentuje rywal. podejście odwrotne właśnie świętuje sukcesy w Legnicy ;) a i my niemal przez nie spadliśmy z ligi. jasne, niech trener odsuwa najsłabszych, wymienia najsłabsze ogniwa, niech zarządza kadrą i ją modeluje wedle swego uznania w okienkach transferowych. ale operuje w takich a nie innych polskich realiach - z polskimi grajkami, którzy zawodowcami są tylko przy kasie. nie może być tak, że trener coś sobie wymyśli w oderwaniu od rzeczywistości, bo się skończy Wiśniewskim na rozegraniu. WS wymyślił sobie w polskich realiach system, do którego potrzebował "hiszpańskiej" techniki i precyzji - to nie mogło się na dłuższą metę udać. RP w polskich realiach wymyślił sobie system, do którego potrzebuje "włoskich" umiejętności taktycznych - tu szanse powodzenia są trochę większe, bo braki taktyczne zawodników łatwiej nadrobić niż techniczne. ale na razie działa to słabo, a trener obrażony. To są > chore propozycje dotyczące wywalania > Podolińskiego :( DWA lata spokoju dla trenera. dwa lata spokoju? ok, ale niech on też nam dwa lata spokoju o ligowy byt. bo do tego ma akurat wszystko. > Znafcy piłki, jak zawsze się pojawiają gdy > drużynie słabiej idzie, bo mogą sobie popisać > o zaczarowanych ustawieniach....mitomani :( odezwał się Ian, któremu od derbów do porażki w Gdańsku odcięło net ;)
    • konserwa

4.1K
      6.2K
    • 05.10.2014 o 16:36
      Post #1014183 05.10.2014 16:36
    Cień byłego trenera kładzie się niestety na tej dyskusji, zupełnie niepotrzebnie. Tymczasem Ian ma sporo racji. Naszym problemem nie jest trener a wyjątkowo marny materiał piłkarski jakim dysponuje. Różnica między obecnym a byłym trenerem (który dysponował podobnym materiałem) polega na elastyczności. Podoliński przynajmniej próbu8je coś zmieniać, próbuje rotować, a gdy mu to nie wyjdzie mówi otwarcie jaki błąd popełnił i stara się go wyeliminować. To podejście rodzi nadzieję. Moje oczekiwania wobec tej drużyny nie sięgają pierwszej ósemki. Skończmy jesień z przynajmniej 21-24 pkt co jest realne i awansem do ćwierćfinału PP. To da nam spory komfort i pozwoli spokojnie przepracować zimę pod każdym względem, a będzie to decydujący test dla RP. Mam nadzieję że dzięki dobrym kontaktom z Płatkiem uda się znów wyłowić jakąś perełkę, być może procesor widząc realną szanse na sukces w PP sięgnie do kieszeni. Potrzeba nam naprawdę niewiele - solidnego stopera i grającego lewą nogą środkowego obrońcę. Do tego przydałby się prawy obrońca/pomocnik - ktoś w rodzaju Mierzejewskiego z okresu swej najlepszej formy. Taki gość idealnie pasowałby do tej taktyki. Z przodu nie ma sensu robić rewolucji, przynajmniej nie w tym okienku. Środek mamy naprawdę fajny oparty o Covilo, Kapustkę i Dialibę natomiast atak mam nadzieję tez w końcu odpali, a jeśli nie jest jeszcze w rezerwie Szewczyk, na którego warto postawić, bo może być podobny efekt, jak z Kapustką. 3 trafione [b]wzmocnienia[/b], dobre prazygotowanie kondycyjne i na wiosnę możemy zgrywać ten skład a przy okazji być może powalczyć o górną połowę. Jak się nie uda to i tak ze wzmocnioną obroną nie powinniśmy mieć problemu z utrzymaniem. Natomiast o ile wejdziemy do 1/4 PP warto tu postawić wszystko na jedną kartę.
    • KMPasa1

515
      0
    • 05.10.2014 o 17:02
      Post #1014188 05.10.2014 17:02
    Odparuję koledze Konserwie na niektóre wnioski z tekstu powyższego. Dialiba nie był, nie jest i nie będzie środkowym pomocnikiem i tyle. Szewczyk w tym systemie może tak zaskoczyć, tak jak moje wnioski mogą przekonają Ciebie. Jeśli już szukać ratunku w młodych, to prędzej Wdowiak do układanki pasuje. Kapustkę odkrywał przez parę miesięcy to też niech okrywa "Wdówke" nawet przez pół roku. Coś mi jednak nos podpowiada ,że obrażony na niego. pzdr.
    • piotrek67

8.7K
      5.6K
    • 05.10.2014 o 18:17
      Post #1014200 05.10.2014 18:17
    Obrażony ? A niby za co ?!
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 05.10.2014 o 22:23
      Post #1014251 05.10.2014 22:23
    Wdowiak ? Hmmmm...obserwuję go w meczach rezerw i mam wrażenie, że on jest jak gdyby poza grupą zawodników rezerw, jak gdyby chodził takimi swoimi ścieżkami. Dzisiaj to było dość widoczne, gdy rozgrzewał się w przerwie w Libiążu....taki samotny żagiel. Wdowiak nie jest fizycznie gotowy do gry w Ekstraklasie, Kapustka to przecinak a Wdowiak to piórko ;) Co do Szewczyka, jemu szansa się należy - tylko za kogo.... a co do wstawek o Stawowym, to właśnie widać komu on był (jest ?) potrzebny, wychodzi to z postów różnych prawdziwków, jak słoma z butów wieśniakom.
    • szuwarek

17.8K
      1K
    • 05.10.2014 o 22:46
      Post #1014259 05.10.2014 22:46
    Jeżeli III liga stanie się stanie faktem, to zweryfikuje wszelkie pretensje ( i to w obydwie strony) lepsze drużyny, lepsze boiska i co najważniejsze wyższy poziom (tam są skauci)
    • runkle

1.1K
      671
    • 05.10.2014 o 23:54
      Post #1014288 05.10.2014 23:54
    Do końca rundy 4 kolejki: ruch, pogoń, zawisza i bełchatów, czyli żadne tuzy. Jeśli nie będzie 7-8 pkt. w tych meczach, to poważnie bym się zastanowił nad zmianą trenera. Wiadomo, każdy powinien dostać czas żeby coś osiągnąć, ale po 11 kolejchach nie bardzo widzę oznaki dobrej gry i nie rokuje to dobrze. Zobaczymy jak będzie po 15. Za wygrane derby należy się szacuenk, ale to jest mecz inny niż pozostałe-dużo walki i jeżdżenia na d.upie. Skład mamy jaki mamy, ale nie sądze też, aby piast, łęczna albo bełchatów dyspownowały lepszą kadrą. Życzę trenerowi żeby solidnie przepracował przerwę, i zapunktował w tych 4 kolejkach. W polskich warunkach, cała runda to sporo czasu aby pokazać, że coś idzie w dobrym kierunku. p.s.1 wczorajszy gol z betonami nieprawidłowy, nie ma jednak co psioczyć,bo gdyby odebrać nam zwycięską bramkę z koroną mielibyśmy 1 pkt mniej niż obecnie. p.s.2 śmierdzielom przewraca się w baniach i chcą wywalić Kociana, a zatrudnić Fornalika. Jeśli Podoliński nie sprosta zadaniu to Kocian jest jak dla mnie nr. 1 żeby przejąć drużynę.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie