No co wy? Ludziska? Może ja i głupi jestem ale dla mnie to co dziś powiedziano jest dosyć jasne i oczywiste: [color=#660000][i]jeśli mistrzem będzie klub, który ma na miejscu Arenę i pokaże w tym roku, że potrafi ją odpowiednio wykorzystać (zapełnić) to ten klub będzie zaproszony do CHL. Rozmawialiśmy już nawet o tym z prezesem tego klubu i on nasze warunki zna.[/i][/color] Przecież bardziej wprost już się nie da. Czegóż chcieć więcej? :)
-
-
CHL 2014/15 - Where Europe Comes to Play
Ok dla Nas super, dla całego środowiska niekoniecznie. No chyba że w tej lidze gra się tylko w halach o pojemności +10tyś. No nic płakać nie będę jednak jeśli za rok przyznają nam tą dziką kartę, choć najpierw trzeba wygrać ligę :D.
Znów znawcy...
Po pierwsze: mistrz Polski może dostać dziką kartę w sezonie 2016/17.
Po drugie: nikt nie stawiał gry w Arenie jako warunku.
Po trzecie: najważniejszy jest poziom sportowy i organizacyjny, a dopiero dalej budżet czy infrastruktura. Nic na temat szkolenia w ogóle nie było, bo to nie ma żadnego wpływu.
Po czwarte: CHL będzie uważnie przyglądać się występom GKS w Pucharze Kontynentalnym. To będzie pewien papierek lakmusowy. Chcą drużyn, które sportowo będą w stanie nawiązać walkę z Francuzami czy drużyną z UK.
Ja tam przeczytałem, widzę, że sami mówią że z Filipiakiem gadali i może jestem pseudo-znawcą, ale swoje wiem :)
Niemniej wolałbym oczywiście jasny układ - "licencja C dla Polski"
Bo gadali, ale powiedzieli właśnie to, co napisałem.
spoko ,po pierwsze trzeba opanować własne podwórko ,by wejść na inne i zawalczyć .choć z zapowiedzi wygląda to obiecująco!
del.
[quote] GKS Tychy and [b]Cracovia Krakow[/b] are by observers considered as the two clubs with the best potential ? both sportive and financial ? to compete for a CHL Wild Card.[/quote]
Wygląda to tak, że władze CHL się w pewien sposób się zabezpieczyły.
Najpierw rozmawiali z Processorem, gdzie usłyszeli pełną wolę uczestnictwa w CHL, następnie zwołali konferencję gdzie ogłosili, że być może Mistrz 2015/16 dostanie dziką kartę.
Ale decyzja zapadnie po wyłonieniu jego, dla mnie to brzmi jednoznacznie ;)
4 dni później
[quote]Prezes wykazał duże zainteresowanie projektem - mówi nam Szemberg. - To prawda. Dowiedziałem się, że musimy znacznie zwiększyć budżet, ale stać nas na to - twierdzi prof. Filipiak. [/quote]
http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3840277,moda-na-hokej-w-krakowie-pasy-u-bram-ligi-mistrzow,id,t.html?cookie=1
Andy Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Prezes wykazał duże zainteresowanie projektem -
> mówi nam Szemberg. - To prawda. Dowiedziałem
> się, że musimy znacznie zwiększyć budżet, ale
> stać nas na to - twierdzi prof. Filipiak.
>
> http://www.dziennikpolski24.pl/artykul/3840277,mod
> a-na-hokej-w-krakowie-pasy-u-bram-ligi-mistrzow,id
> ,t.html?cookie=1
To tak szyte pod nas, że aż miło... dość logiczne, w polskim hokeju może być tylko lepiej i potencjał jest, a JF w końcu jedynym poważnym facetem działającym w hokeju w Polsce. I, tak na marginesie, jednym z niewielu ogólnie w polskim sporcie. I to niezależnie od stopnia słuszności zdania tych, którzy na nim wieszają GTS-y.
Jedyny minus, warto o tym pamiętać, hokej przestanie być dla kibica darmowy, tak jak dotąd. Musimy się przyzwyczaić, że - bez wygłupów cenowych jak ostatnio PZHL - bilety staną się znacznie droższe. Osobiście jestem za, 10 zł za bilet i niecałe 4 zł za wejście na mecz w karnecie, to prezent i niezbyt rozwojowe. Podobnie praktycznie darmowe było wejście na Arenę na PP. Jakiś wkład w tę "wielką Cracovię" musimy mieć...
Poza tym zapowiada się niezwykle ciekawie, tak w nadchodzącym mistrzowskim sezonie, jak i w kolejnych mistrzowsko-pucharowych :)
Budżetu wcale nie trzeba zwiększać. Meczy rozegramy tam tyle samo co w PK. Inne kluby mają wyższy budżet, ale też w tych krajach hokej ma większą popularność. Co najważniejsze regularnie graja w grupie A-więc siłą rzeczy zarobki maja adekwatne do umiejętności.
Ło kużwa: [i]"Pasy" u bram Ligi Mistrzów[/i]
Już u bram ? Coś chyba przegapiłem...
"Weźmy się i niech Filipiak zapłaci" ;) A my jak zawsze będziemy umieli mu wytłumaczyć, dlaczego to mu się tak bardzo opłaca :D Ba, może nawet raz jeden nie powiemy wprost, że idiota, że nie wie co robi i że my wiemy lepiej jak wydawać...;)
Tak czy inaczej sezon 110-lecia i następne zapowiadają się ciekawie :)
Cały problem w tym, że Szemberg wyraźnie powiedział, że kasa jest dopiero trzecia w kolejności. Pierwsze, co jest brane pod uwagę to poziom sportowy i organizacja klubu. Zatem jeśli nie będzie tych dwóch czynników, to trzeci na wiele się nie zda.
Rozmawiałem zarówno z Baumannem, jak i Szembergiem, nieco dłużej, niż przy okazji konferencji. Jasno się wyrazili, że nie chcą sytuacji, gdy zespół francuski czy brytyjski dostaje od szwedzkiego czy fińskiego zespołu 10 goli, a następnie sam pakuje zespołowi polskiemu 10 bramek. Dla nich jednak dbałość o produkt, czyli poziom sportowy meczów, jest bardzo istotna.
rmszar
[i]nie chcą sytuacji, gdy zespół francuski czy brytyjski dostaje od szwedzkiego czy fińskiego zespołu 10 goli, a następnie sam pakuje zespołowi polskiemu 10 bramek.[/i]
To nam nie grozi. Graliśmy w PK z mistrzem Austrii, Francji, Wlk. Brytanii i radziliśmy sobie.
Myślę że sklecenie drużyny o podobnym potencjale jak Koszyce, czy Nitra jest jak najbardziej w naszych możliwościach.
Postawienie na nogi organizacji, struktury, to dość spore wyzwanie, z tym MKS ma od lat problem - z drugiej strony przynajmniej jest okazja i motywacja, w końcu dotychczasowa półamatorka doszła do kresu możliwości... mam nadzieję, że ten nieszczęsny walkower okaże się symbolicznym przełomem.
Hokej wydaje się łatwiejszy organizacyjnie i wyraźnie tańszy, niż piłka nożna - osobiście wolałbym, by w Cracovii działało dobrze jedno i drugie, w końcu to jedna firma, ale niech chociaż hokej... :)
Czyli - "niech JF zapłaci i zorganizuje"? :D
Jeśli cała ta sprawa z CHL jest realna ( w sensie, że obie strony poważnie o tym myślą, a nie zdobywają pkty medialne),
to faktycznie "niech JF zapłaci" :) bo niby kto ma to zrobić ?
Natomiast "niech zorganizuje" to raczej nie On, z całym szacunkiem :)
Tu potrzeba osoby, która dostanie zaufanie Profesora, zna "klimaty" Pasiastego i polskiego hokeja, będzie umiała/umie się znaleźć w "Europie" i będzie miała na ogarnianie całości czas.
i któż to jest wg Ciebie?
Wątpię by udział w LM był trudniejszy niż organizowanie turnieju PK...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)