Używanie rac, zawsze spoko, więc nie ma argumentów przeciw.
-
-
Z głębokim żalem...
To nie jest pierwszy niewygodny temat usuwany przez moderatora knura :)
Umiejętność czytania (tym razem bez dodatku "ze zrozumieniem" ) się kłania.
Tego wątku NIE usunął knur, tylko bliżej niezidentyfikowany społeczniak.
społeczniak, mocne słowo apropo rac
No i? Chcesz o tym porozmawiać?
Mozna sie spierac na temat rac, ale jesli chodzi o samo cenzurowanie watkow to wszyscy chyba sa jednomyslni.
żeby było jasne:
1. nie ja usunąłem wątek o racach ani nie przesuwałem wątku Agnana. część userów uważa, że stoje za wszystkim, co się tu dzieje - to zapewne skutek tego, że najczęściej "podpisywałem" i tłumaczyłem swoje decyzje.
2. każdy mod działa samodzielnie, podejmuje decyzje na własną odpowiedzialność i nie ma obowiazku się z nich tłumaczyć. to jedna z najstarszych zasad forum.
3. w pewien sposob czuję się mimo wszystko odpowiedzialny za ostatnie decyzje, bo prawie wszystkim aktywnym modom to ja nadałem uprawnienia. jestem obecnie jedynym aktywnym w moderacji adminem.
4. na forum pierwszy raz zalogowałem się, jeśli dobrze pamietam, jakoś na początku 2003 r. i teksty "to forum nie jest takie jak dawniej" albo "schodzi na psy" były tu odkąd pamietam. to naturalne - idealizacja przeszłości, demokratyzacja internetu i sztafeta pokoleniowa robią swoje.
5. sztafeta pokoleniowa jest tu kluczowa: skoro zmienia się struktura wiekowa forum, to i powoli będzie się zmieniać struktura wiekowa modów i adminów. ze starej załogi większośc jest na emeryturze. mają uprawnienia, ale korzystają z nich rzadko, albo wcale. niektorzy pojawiają się tu rzadko, tylko czytają, itd.
6. wraz ze zmianą przekroju wiekowego modów nieco zmienia sie też jego, nazwijmy to, profil środowiskowy. nie wchodząc w szczegóły, punkt ciężkości przesuwa się w stronę młyna i ekipy wyjazdowej.
7. to wszystko co napisałem powyżej to opis sytuacji. nie piszę, czy to dobrze, czy źle. gdybym uznał, że źle, to musiałbym wziąć to forum całkowicie na swoje barki, z niewielką pomocą paru kolegów ze starej ekipy. nie mam na to ani czasu, ani sił, ani ochoty.
8. uznałem, ze lepiej bedzie powoli przekazywać pałeczkę. dawać uprawnienia młodym (zresztą, ogólnie podoba mi się sposób pracy większości z nich, na tyle, na ile mogę to śledzić). przez jakiś czas było to forum z rosnącym udziałem mocno zaangażowanej w wyjazdy, oprawy itp. "młodzieży", moderowane przez "starych" kibiców, którym bliżej teraz do piknikowego stylu kibicowania.
9. odmładzanie ekipy modów będzie rodziło napięcia, jak choćby ten wątek. musimy jednak pamietać, że wszyscy tutaj kochamy Cracovię, choć różnie to uczucie wyrażamy i interpretujemy. jedni przez race, inni nie - mówiąc obrazowo. w każdym razie każdemu tutaj dobro Cracovii leży na sercu (wyjmując paru szkodników, ale to nie o nich wątek). o tym trzeba pamiętać - i dlatego nie podoba mi się, że wątek "o racach" wyleciał.
10. procesy, o których pisałem wyżej, uważam za nieuchronne i nieodwracalne. mam jednak nadzieję, że to forum nadal pozostanie forum dyskusyjnym.
Knurze, to co napisałeś jest w sumie oczywiste. Oburzanie się i spektakularne pożegnania przypominają mi trochę bunty robotników przeciw maszynom parowym.
Th world is changing...
w takim wypadku mój błąd i przepraszam ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)