Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Ukraina 2014

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 01.03.2014 o 15:52
      Ostatnia aktywność 14.07.2017 o 15:16
      76496 wyświetleń
    • Dementor

10.2K
      2
    • 30.01.2015 o 10:53
      Post #1054171 30.01.2015 10:53
    a ilu z Was już kupiło książkę Akustyka, chociażby po to by popaczeć ze strony osoby która wiele rzeczy widziała naocznie i to nie tak jak reżimowe media pokazywały? [IMG]http://i58.tinypic.com/2uqhwkz.jpg[/IMG]
    • hrobry82

493
      6
    • 30.01.2015 o 11:11
      Post #1054176 30.01.2015 11:11
    rownie dobrze mozna napisac ze popierajacy pomoc ukrainie maja zadatki na bycie ogniwem baderowskiej propagandy, wrecz jej slugusem ile w tym prawdy?? tyle pewnie co w tym ze mam w domu ruska tv, czy wogole mam tv? ukrainie mozna pomoc, ale pod pewnymi warunkami, dla nas korzystnymi, a poki co mamy embargo na wieprzowine, obiecane 100 mln bezzwrotnej pozyczki przez pania premier i nowe pomniki bandery na zachodniej ukrainie, dzis nawet ambasador w rmf-ie nie zajaknal sie o tych pomnikach, mamy za to embargo na nasze produkty do rosjii i super preferencyjne ceny gazu, to rozumiem jest nasza racja stanu
    • knur

8.9K
      182
    • 30.01.2015 o 11:19
      Post #1054180 30.01.2015 11:19
    Kto jest banderowcem? Poroszenko? Jaceniuk? grzanie tematu banderowców vel faszystów to podręcznikowe zagranie ruskiej propagandy. Żadna lampka się nie zapala?
    • Asgard

510
      489
    • 30.01.2015 o 11:28
      Post #1054181 30.01.2015 11:28
    hrobry82 100mln to oznacza niecałe 3 PLN na obywatela, przyznaj, że odmówisz sobie dwóch Żywców z kaucją w ciągu roku lub dużej paczki Laysów (podatki w Polsce wynoszą ponad 50% więc dokonałem uproszczenia a to z pieniędzy podatników została udzielona bezzwrotna pożyczka)? Polityka nie polega na tym, że kierujemy się uczuciami tylko chłodną kalkulacją jak wspomnieli poprzednicy. A polską racją stanu jest niepodległa Ukraina, bufor pomiędzy Polską a Rosją. Przez konflikt na Ukrainie zaostrzyły się nastroje antyukrainskie na wschodzie Ukrainy oraz antyrosyjskie w reszcie kraju. Wg mnie są tylko dwa wyjścia. 1. Doniecka i Ługańska republika odrywają się od Ukrainy i wszyscy się z tym godzą. 2. Ukraina przeprowadza zmasowany atak rekrutując setki tysięcy Ukraińców do wojska, bombardując, ostrzeliwując i nie dając żyć. Po zdobyciu terenów wprowadza brutalną politykę (jak u nas sowieci (tfu!) po II wojnie światowej) i dobija resztki rosyjskiego ruchu oporu. Nie ma innej ścieżki rozwiązania. Zbyt wielka nienawiść pomiędzy tymi narodami a z każdym dniem, z każdymi nowymi ofiarami będzie się ona umacniać.
    • hrobry82

493
      6
    • 30.01.2015 o 11:40
      Post #1054182 30.01.2015 11:40
    cytat z dzisiejdszej rozmowy z ambasadorem ukrainy z RMF Ale też Polacy mają poczucie, że my całym sercem za Ukrainą, a tymczasem Ukraina właściwie nie odcina się od tego, co działo się w latach 40. i od zbrodni, które dotknęły Polaków. Ja uważam, że musimy spokojnie, ale przez badania historyczne, obiektywne badania historyczne, to wszystko przeanalizować. A czuje pan, że Ukraina jest w stanie powiedzieć jako państwo "przepraszam"? Już powiedziała. Ale... Może kilka razy trzeba to zrobić. Może kilka razy, może mocniej, może bardziej intensywnie? Bo to "przepraszam" by się też musiało wiązać z tym, że Stefan Bandera nie trafiałby na pomniki. To jest problem. [b]Raczej "przepraszam", uważam że jeżeli były jakieś popełnione zbrodnie, to na pewno trzeba wybaczyć i zrobić to otwarcie i szczerze[/b]. zapala ci sie jakas lampka?? zwrot jesli byly to trzeba wybaczyc nie trzeba przeprosic, nie trzeba chocby wstrzymywac budowy nowych pomnikow, to mowi ambasador panstwa rzadzonego przez poroszenke i jaceniuka, odcial sie? znowu putinowska propaganda? komu ma sie lapka zapalic? Asgard, jesli w calosci z druga czescia twojej wypowiedzi sie zgadzam, to wyjasnij mi jak by mial dzialc ow bufor, bo z tego co wiem graniczymy z rosja na dlugosci 210 km i z bialorusia, z ktora rosja nie ma granic na dlugosci 418 km,
    • knur

8.9K
      182
    • 30.01.2015 o 12:04
      Post #1054192 30.01.2015 12:04
    Krótko, bo z komórki w trasie: z pkt widzenia realpolitik mając do wyboru słabego banderowca i silnego czekiste/wieszatela wybieram tego pierwszego. A hrobry drugiego
    • hrobry82

493
      6
    • 30.01.2015 o 12:06
      Post #1054194 30.01.2015 12:06
    ja zadnego nie wybieram, niech sie tluka ile wlezie, poki zajeci soba poty my mamy spokoj ps. czyli jednak sa banderowcami, slabymi, ale sa tak? to nalezalo by sie slowo sprostowania
    • pan kracy

995
      3
    • 30.01.2015 o 12:08
      Post #1054195 30.01.2015 12:08
    rmszar Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Astonie, pytanie doprawdy infantylne, bowiem > ISTNIEJE państwo Ukraina. Ma ustalone granice, > jest uznane na arenie międzynarodowej. Jest to > owszem, młode państwo, ale odwołuje się do > tradycji historycznych Rusi Kijowskiej. I mando > tego lepszą legitymację, niż Moskwa, która > wtedy zamieszkiwana była przez niedźwiedzie. > > W tym momencie w granicach tego państwa toczy > się konflikt podsycany przez sąsiada. Także > naszego sąsiada. Który stanowi dla Polski > śmiertelne zagrożenie, co już kilkukrotnie > udowadniał. > > Mamy naród ukraiński. Jest ukraiński język. > Przecież to są fakty. > > Pan kracy- ja nie jestem zaangażowany > emocjonalnie, więc zapewne ciężko nam się > będzie porozumieć. Od razu zaznaczam, że ani > nie jestem ukrainofilem, ani protagonistą > OUN-UPA. Ludobójstwo na Wołyniu uważam za > ludobójstwo. I jeszcze parę innych kwestii > historycznych jest, w których się zgadzamy. Ale > ja piszę o teraźniejszości. > > Oczywiście nie neguję faktu, że jest w Donbasie > przewaga mniejszości rosyjskiej na Ukrainie. Ale > ciekaw jestem Twoich reakcji, gdyby tacy > wyzwoliciele zaczęli operować na Śląsku czy na > Opolszczyźnie. > > W sumie miałem nie zabierać głosu w tym wątku, > bo poziom emocji, przysłaniających trzeźwe > spojrzenie, jest tu szczegolnie wysoki. A ja nie > mam ochoty tłuc się cepem propagandowym. Dla > mnie faktem jest, że jakieś 1000 km od naszych > granic gorzeje konflikt, realizowany na podstawie > ustalonego przez naszego sąsiada scenariusza, > scenariusza ćwiczonego przez tego sąsiada > wielokrotnie w innych państwach. Na pewno ten > sąsiad ma scenariusz dla Priwislanskiego Kraju. > Dobrze, żebyśmy to sobie wszyscy uświadomili. Porównanie Śląska (w tym Opolszczyzny) do Donbasu, jest moim zdaniem olbrzymim nadużyciem z Twojej strony. Dlaczego? 1. Procentowy udział Mniejszości Niemieckiej i woj. Opolskim to ledwie 10% całej liczby tamtejszej ludności... Jak jest na Donbasie? 2. Mniejszość Niemiecka ma w Polsce jak u Pana Boga za piecem... Chucha się na nich i dmucha... (tak nawiasem mówiąc to fajnie by było, by mniejszość Polska w Niemczech, Litwie, Ukrainie miała podobne warunki...). Jak się traktuje mniejszości Narodowe na Ukrainie, a jak będzie z mniejszością Rosyjską na Ukrainie teraz po Majdanie, kiedy Rosjanie to wróg nr.1? Ja się nie dziwię ruskom, że chcą uciec od tego... I żeby była jasność... Nie jestem zwolennikiem ani opcji rosyjskiej ani ukraińskiej... Dla mnie jedni drugich są warci, co pokazują doniesienia z frontu A ja staram się w tej sytuacje odnaleźć interes Polski i prezentować moim zdaniem Polski punkt widzenia.
    • Asgard

510
      489
    • 30.01.2015 o 12:39
      Post #1054199 30.01.2015 12:39
    [quote=hrobry] Asgard, jesli w calosci z druga czescia twojej wypowiedzi sie zgadzam, to wyjasnij mi jak by mial dzialc ow bufor, bo z tego co wiem graniczymy z rosja na dlugosci 210 km i z bialorusia, z ktora rosja nie ma granic na dlugosci 418 km, [/quote] Nie wiem czy do końca mam rację natomiast jeśli wybuchłaby kiedyś wojna Rosja-NATO, lepiej żeby granica frontu (lub jak największa jego część) nie przechodziła przez Polskę. Rumunia w II wojnie światowej jak i wiele innych krajów zmieniło sojusznika na aliantów, gdy wiadome było, że USA, ZSRR i UK wygra wojnę. Łukaszenka jest dyktatorem, z pewnością widzi, że Rosja jest bardzo silna militarnie jednak nie tak jak UE z USA razem. W takim konflikcie z Rosją prawdopodobnie zginie Białoruś, kierując się dobrem Białorusi (i swoim, przecież jakby złapano to by go powieszono) być może nie stanąłby po stronie Rosji? Inna sprawa czy w takim starciu zraniony niedźwiedź nie użyłby zapasu kilku tysięcy głowic nuklearnych? Polityka jest bardzo ale to bardzo ciężka. http://news.money.pl/artykul/rossijskaja-gazieta-polakow-wysla-do,128,0,1702528.html Maszerujemy na Moskwę? :) Jestem tylko ciekaw czy to miał być nieudany żart czy naprawdę w Rosji wierzą, że Polska-Litwa-Ukraina ma takie niecne plany?
    • Kajak

8.9K
      9.4K
    • 30.01.2015 o 12:43
      Post #1054202 30.01.2015 12:43
    Hrobry 82. Dla mnie weszyscy którzy ulegli propagandzie Kremla to "bolszewiccy zdrajcy", nie wiem czy sie poczuwasz to juz Twoja sprawa. To że mniejszosc niemiecka ma lepiej nie ma znaczenia, interesuje mnie co by Polska zrobiła wobec zagrozenia ze strony Buhdeswehry..Przyklasneła by interwencji , nie broniła sie?
    • knur

8.9K
      182
    • 30.01.2015 o 12:55
      Post #1054205 30.01.2015 12:55
    hrobry82 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > ja zadnego nie wybieram, niech sie tluka ile > wlezie, poki zajeci soba poty my mamy spokoj Konsekwencja tej postawy jest wybór silniejsze go: czekisty. > > ps. czyli jednak sa banderowcami, slabymi, ale sa > tak? to nalezalo by sie slowo sprostowania Czkista rządzi silna Rosją, banderowiec nie rządzi słabą Ukrainą. Jestem zazenowany, ze takie oczywistości muszę tłumaczyć. Źle się pisze z telefonu z pociągu, wiec muszę pisać skrótowo.
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 30.01.2015 o 13:14
      Post #1054210 30.01.2015 13:14
    Wszystkim którym Bandera tak przeszkadza że wola Rosję polecam dzisiejszy artykuł w Dzienniku Polskim o tym jak w latach 30 zabito 180 tysięcy Polaków...Rosja to kraj który wymordował najwięcej z nas. Pytanie skąd ma tu tylu adwokatów? Mało wam?
    • hrobry82

493
      6
    • 30.01.2015 o 13:25
      Post #1054215 30.01.2015 13:25
    krotko mowiac knur, wypierasz sie swoich slow, czyli sa ine tyle warte co nic, zaraz je pewnie usuniesz, " mając do wyboru słabego banderowca i silnego czekiste/wieszatela wybieram tego pierwszego" "Czkista rządzi silna Rosją, banderowiec nie rządzi słabą Ukrainą" dodatkowo wmawiasz mi wybor ktorego nie dokonalem, co wiecej jasno mu zaprzeczylem, bo nie wybierajac zadnego Ty i tak uwazasz za wybralem 2giego :D "------------------------------------------------------- > ja zadnego nie wybieram, niech sie tluka ile > wlezie, poki zajeci soba poty my mamy spokoj Konsekwencja tej postawy jest wybór silniejsze go: czekisty." to jest mistrzostwo, poprostu genialne, powinien teraz przysc do ciebie kanar poprosic o bilet, ty mu go dajesz, a on mowi "no to bedzie kara za jezde bez biletu" taka sama konsekwencja a teraz Kajak, cenie sobie wolnosc slowa, rowniez na tym forum, cenie sobie rowniez uwage jak dal mi kiedys nonomen Knur, ze panuje tu zasada nie obrazania innych forumowiczow, zatem jezeli jestes dorosly to zdajesz sobie sprawe ze nie mozna komus naubliuzac wyzywajac go od bolszewikow, pozniej stwierdzic interpretujcie sobie jak chcecie, i git, to ze ja nie czuje sie omamiony propaganda, nie znaczy ze twoje slowa nie byly adresowane do mnie, i oczekuje jasnej deklaracji z twojej strony, tak czy nie, bo zniose wszystkie obelgi od pedalow, glupkow, debili itp poza 3: ze jestem kibicem rzeki, nazista ablo bolszewikiem jedyne co jest przykre, to to ze zamiast rzeczowo sie tu spierac, jak sie koncza argumenty, to zaczynaja sie wycieczki osobiste
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 30.01.2015 o 13:46
      Post #1054226 30.01.2015 13:46
    pan kracy Napisał(a > > 2. Mniejszość Niemiecka ma w Polsce jak u Pana > Boga za piecem... Chucha się na nich i dmucha... > (tak nawiasem mówiąc to fajnie by było, by > mniejszość Polska w Niemczech, Litwie, Ukrainie > miała podobne warunki...). W Polsce sprawa mniejszości narodowych uregulowana jest mniej wiecej tak: Według ustawy z 6 stycznia 2005 r. o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym mniejszości te są wyodrębniane na podstawie łącznie sześciu kryteriów, w szczególności mniejszej niż pozostała ludność liczebności i zamieszkiwania obecnego terytorium RP przez przodków jej członków od co najmniej 100 lat. Definicja ta podaje też jedno kryterium odróżniające mniejszość etniczną od narodowej ? pierwsza oznacza grupę, która nie utożsamia się z innym narodem (współcześnie) zorganizowanym we własnym państwie. Teraz analogicznie prosiłbym o argument ilu Polaków zamieszkiwało terytorium Niemiec ok. 100 lat temu? Kiedy zaczeli się tam pojawiać masowo? Jakie mamy tradycje i historię Polaków zamieszkujących tereny dzisiejszych Niemiec? Polska diaspora w DE to typowa emigracja zarobkowa, która z mniejszością ma tyle wspólnego co gts z patriotyzmem.
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 30.01.2015 o 13:50
      Post #1054227 30.01.2015 13:50
    zubereg Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Wszystkim którym Bandera tak przeszkadza że wola > Rosję polecam dzisiejszy artykuł w Dzienniku > Polskim o tym jak w latach 30 zabito 180 tysięcy > Polaków...Rosja to kraj który wymordował > najwięcej z nas. Pytanie skąd ma tu tylu > adwokatów? Mało wam? Kto w tym wątku "woli Rosję"? Kto tutaj jest ich adwokatem? Pytam, bo trochę zabawnie wygląda dyskusja z nieistniejącymi adwersarzami.
    • knur

8.9K
      182
    • 30.01.2015 o 14:03
      Post #1054236 30.01.2015 14:03
    Aston - neutralność, jakiej chce np hrobry, jest na rękę Rosji. Hrobry gra na nutę ruskiej propagandy. Żadnych słów się nie wypieram. W Kijowie nie rządza banderowcy czy faszyści (choć ruska propaganda chce, by ludzie w Rosji, Donbasie czy tu na forum tak myśleli). Ale mając wybór miedzy słabym banderowcem a silnym czekista wybieramy to pierwsze. A hrobry i jemu podobni, choć nie zdaje sobie z tego sprawy, gra w drużynie czekisty. W tym konflikcie i przy naszym położeniu nie ma miejsca na neutralność.
    • hrobry82

493
      6
    • 30.01.2015 o 14:26
      Post #1054244 30.01.2015 14:26
    jak kur.. nie ma miejsca na neutralnosc to mam nadzieje ze siedzisz wlasnie w pociagu relacji kijow doniec, i bedziesz wlasnie walkczyc w imie naszego interesu narodowego, jak nie to jestes zwyklym pieniaczem i obludnikiem, pokroju radka sikorskiego, co macha szabelka zza monitora, ale w realu palcem nie kiwnie, zeby pomoc swoim "braciom" ukraincom, ktoremu ambasador bratniego kraju pluje w twarz, a ten mowi ze to deszcz, dodatkowo szufladkujacy wszystkich co nie sa po jego mysli jako slugusow putina, bo swiat jest czarno bialy, a jak nie jest bialy jak ja to jest czarny i hoooy, a do kur... nedzy swiat nie jest czarno bialy, i taki jest tez konflikt na ukrainie, ale niektorzy otoczyli sie metrowej grubosci murem na wszelkie argumenty i od czasu do czasu palna cos co akurat im sie wydaje prawdziwe czy tez madre
    • knur

8.9K
      182
    • 30.01.2015 o 14:45
      Post #1054254 30.01.2015 14:45
    Sprobuj się uspokoić i zacznij chłodno myśleć. Postulujesz neutralność? A czego chce Kreml? Osamotnienia Kijowa. Neutralność Polski to marzenie czekisty. Putin marzy, by było więcej takich jak hrobry. Welcome to the real world. Ukrainie trzeba pomóc, ale nie można przeszarżować. Mamy określone możliwości, nie trzeba lecieć z szabelka do doniecka. Można grac poprzez MFW, UE, dopchać się do stolika negocjacji, itd. To wydaje się nie mieścić w głowie hrobremu
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 30.01.2015 o 14:57
      Post #1054258 30.01.2015 14:57
    Aston1906 No właśnie, o czym ta dyskusja?
    • pan kracy

995
      3
    • 30.01.2015 o 15:03
      Post #1054267 30.01.2015 15:03
    DiegoKSC Napisał(a): ------------------------------------------------------- > pan kracy Napisał(a > > > > 2. Mniejszość Niemiecka ma w Polsce jak u > Pana > > Boga za piecem... Chucha się na nich i > dmucha... > > (tak nawiasem mówiąc to fajnie by było, by > > mniejszość Polska w Niemczech, Litwie, > Ukrainie > > miała podobne warunki...). > > W Polsce sprawa mniejszości narodowych > uregulowana jest mniej wiecej tak: > Według ustawy z 6 stycznia 2005 r. o > mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o > języku regionalnym mniejszości te są > wyodrębniane na podstawie łącznie sześciu > kryteriów, w szczególności mniejszej niż > pozostała ludność liczebności i zamieszkiwania > obecnego terytorium RP przez przodków jej > członków od co najmniej 100 lat. Definicja ta > podaje też jedno kryterium odróżniające > mniejszość etniczną od narodowej ? pierwsza > oznacza grupę, która nie utożsamia się z innym > narodem (współcześnie) zorganizowanym we > własnym państwie. > > Teraz analogicznie prosiłbym o argument ilu > Polaków zamieszkiwało terytorium Niemiec ok. 100 > lat temu? Kiedy zaczeli się tam pojawiać masowo? > Jakie mamy tradycje i historię Polaków > zamieszkujących tereny dzisiejszych Niemiec? > Polska diaspora w DE to typowa emigracja > zarobkowa, która z mniejszością ma tyle > wspólnego co gts z patriotyzmem. Jesteś w błędzie... Polaków w Niemczech jest gruuuubo ponad milion... Ja się spotkałem z liczbą 400 tys. Polaków w Niemczech, którzy kwalifikowali by się do nazwania mniejszością... Znajdę źródło to podeślę... Zubereq... A kto tu jest adwokatem Rosji? To, że nie dajemy się wciągnąć w rusofobiczną histerię środowisk skupionych wokół Gazety Wyb...yyy Polskiej nie czyni nas od razu rusofilami... Po prosto nie uważam, że wróg naszego wroga musi być naszym przyjacielem... A czy ruscy wybili najwięcej z nas? Ciężko się nie zgodzić, ale niewiele im ustępują w tym względzie nasi bracia Niemcy, do których zawsze wyjątkowo blisko mieli Ukraińcy...

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie