Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Ukraina 2014

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 01.03.2014 o 15:52
      Ostatnia aktywność 14.07.2017 o 15:16
      76500 wyświetleń
    • Bucky Nome

3.4K
      4K
    • 24.01.2015 o 11:39
      Post #1053047 24.01.2015 11:39
    Dzięki za odpowiedź. gaudeamus Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Dlaczego - myślę, że jeżeli rząd Ukrainy nie > zrobi szybko reform administracyjnych, > gospodarczych to minie rok, dwa i z powrotem > dojdą u nich do władzy prorosyjscy poplecznicy. Nie prorosyjscy poplecznicy, tylko oligarchowie pilnujący swojego interesu. Oni nie zniknęli wraz z Janukowiczem. > Po prostu nie wytrzymają braku kasy, biedy itd.. Kto, oligarchowie, czy społeczeństwo Ukraińskie? > Chyba dla Polski lepiej jak Ukraina gra po naszej > stronie, nie po przeciwnej (Rosja). Ukraina nie gra po naszej stronie. Gra po [u]SWOJEJ[/u] stronie. > Ja jako Polak bym się czuł bezpieczniej, jakby > Ukraina była członkiem UE, czy NATO. Jakkolwiek dalekosiężnie nie spojrzysz, jest to nierealne w dającej się przewidzieć przyszłości. Ja bym się czuł akurat mniej bezpiecznie, będąc na przykład zobowiązanym wspierać w ramach art 5 NATO sąsiada o tak pokręconej strukturze narodowościowej, nieuregulowanych granicach, niestabilnym systemie politycznym, i zrujnowanej gospodarce. Nie odbieram Ukraińcom prawa do samostanowienia, natomiast nie pojmuję dlaczego miałoby to odbywać się w granicach Ukraińskiej SRR i z wydatną pomocą RP, która w posiadaniu na wschodzie sąsiada o porównywalnym potencjale ludnościowym, terytorialnym, z masą nierozliczonych zaszłości historycznych, a na dodatek opanowanej przez rosyjski i niemiecki kapitał (bo przecież nie nasz - wciąż jest za słaby), nie ma żadnego dającego się zdefiniować interesu. > Dla mnie największym zagrożeniem dla > niepodległej Polski będzie zawsze Rosja. Tak > było i będzie. Na drugim miejscu Niemcy- zawsze > z nimi wcześniej czy później mieliśmy > problemy. Wciąż nie jestem wstanie pojąć sensu bezkrytycznego łączenia bezrefleksyjnego "wsparcia" dla Ukrainy (czyli kogo i na jakich warunkach w gruncie rzeczy? Zupełnie bezinteresownie? To chyba żart) z ogólnie pojętym zagrożeniem ze strony Rosji, zwłaszcza w XXI wieku przy tak rozwiniętych technologiach. Przypominam też, że granicę z Rosją mamy na północy, nie na wschodzie. Potencjalne zagrożenia istniały, istnieją i będą istnieć z [u]każdej[/u] strony. Jest ich tyle, że ich gradacja wydaje się nie mieć większego znaczenia.
    • Rasputin

619
      0
    • 24.01.2015 o 13:02
      Post #1053066 24.01.2015 13:02
    [i]Ferencvaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ja się cieszę, kiedy widzę Ukraińców w > Polsce, to po pierwsze.[/i] Ja się nie cieszę, ukrop jest tutaj zazwyczaj w celach zarobkowych (albo studiuje na mój koszt albo pracuje na czarno albo handluje swoimi dobrami typu kiepskie szlugi i wóda). Cieszę się gdy widzę nadzianego Rosjanina wydającego tutaj swoje pieniądze. [i]> Nie wiem czy na forum, czy w jakiś innych > internetach, czytałem o polskich problemach > demograficznych, braku dzieci, exodusie ludzi > młodych itd... Jeśli już musi to wyrównywać > imigracja, to ukraińska opcja byłaby dla nas > najlepsza. Na pewno lepsza niż np. muzułmanie.[/i] No właśnie szkoda że wygania się Polaków na emigrację za chlebem a na ich miejsce zaprasza się ukraińców dzięki którym płace w wielu sektorach spadną w dół. Już nie wspomnę o potrzebnej nam jak piąte koło u wozu mniejszości ukraińskiej. Jakbyśmy w przeszłości nie mieli z nimi problemów. [i]> Kolejny raz wychodzi na to, że żyjemy w takim > natłoku sprzecznych sobie informacji, że my tak > naprawdę ch*ja wiemy. Skłaniałem się niedawno > ku tezie, że te całe wyśmiewane sankcje zachodu > mogą być bardziej efektywne niż wojna > konwencjonalna. Widzę w pracy jak rubelek leci na > łeb na szyję, jak rząd podejmuje decyzje, że > przyjmują kurs do obcych walut sprzed kryzysu i > nie muszą robić marked to market (nie wiem jak > to po polsku :D ). Potem nagle czytasz w jakimś > Onecie, że Rosja ma się jednak świetnie, pewnie > wypowiedź jakiegoś Ławrowa. Gówno tak > naprawdę wiemy o tym, co się tam dzieje.[/i] Tutaj się zgodzę w 100% gówno wiemy reszta to propaganda. [i]> Może to jest jakieś mentalne pójście na > skróty i łatwiznę, ale mi to przede wszystkim > szkoda tych ludzi tam. Kolesi, którzy solidarnie > wyglądają jak buraki, pięknych dziewczyn, > babuszek, popów- wszystkich, których widziałem > jak tam byłem w 2012. Teraz za parę tygodni > jadę na kilka dni do Lwowa i może będę mógł > powiedzieć coś więcej.[/i] Mnie ich nie szkoda za głupotę i wiarę w media oraz oligarchów się płaci. [i]> Z moich spostrzeżeń jeszcze- Rosja to dzicz. > Naprawdę wolę trzymanie się spedalonego > zachodu, zbrodniczych (tak, z tym się zgadzam) > Amerykanów, ale dla mnie wszyscy ci, którzy > krzyczą o panslawizmie, sojuszach z Rosją, > wynikających ze wspólnej kultury, historii i > pochodzenia z nimi powinni puknąć się w > głowę. Przypominają ostatnich Romanowów, > jeszcze dzień przed rewolucją pili podawaną > przez służbę herbatkę z rostowskich samowarów > i gawędzili przy stole po francusku, nie mając > pojęcia o tym, co się dzieje na ulicy. Jak > skończyli wie każdy...[/i] Z moich obserwacji wynika że Ukraina to taka sama a nawet większa dzicz jak Rosja. Popieram trzymanie się spedalonego zachodu ale tylko przy jednoczesnym dbaniu przede wszystkim o własne interesy(tzn społeczeństwa nie Tuska czy Antoniego Macierewicza z jego Tupolewem, USA czy Berlina) no i bez robienia "laski". Dla mnie wszyscy opowiadający o polsko-ukraińskim braterstwie powinni puknąć się w głowę. Co do panslawizmu racja była/jest to propaganda mająca na celu dobro Rosji. Rewolucja w Rosji temat rzeka ale z tego co wiem to niemieckie porty w 1917-18 wiele pod tym względem nie różniły się od np Kronsztadu w tym samym czasie. Słyszałem też o zbuntowanym francuskim okręcie na Morzu Czarnym wysłanym przez Paryż na pomoc "białym". Rosja ma panslawizm, USA demokrację jedno i drugie propaganda. [i]> Moim zdaniem niepodległa Ukraina to jednak jakiś > plus dla Polski na tej mapie świata, Ukraina w > Unii, o co się nie raz kłóciłem z Hrobrym, to > według mnie wielka szansa dla Polski i polskiego > biznesu.[/i] Moim zdaniem Rosja nigdy nie puści Ukrainy a zachód nigdy zdecydowanie nie stanie w obronie UA, więc nigdy nie będzie ona niepodległym krajem. Obstawiam że Moskwa-Kijów szybko się "pogodzą" i zaczną obwiniać nas że ich podpuściliśmy przeciwko sobie (w myśl zasady wszyscy winni tylko nie my). [i]> A kończąc temat, bo już może zaczynam > ględzić- nie wiem czy się starzeję, czy coś > innego się dzieje, ale wśród mediów, > publicystów, "autorytetów", liderów światowych > itd. widzę z dnia na dzień coraz więcej i > więcej gówna...[/i] Nic dodać nic ująć.
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 24.01.2015 o 14:53
      Post #1053086 24.01.2015 14:53
    Ferencvaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Z moich spostrzeżeń jeszcze- Rosja to dzicz. > Naprawdę wolę trzymanie się spedalonego > zachodu, zbrodniczych (tak, z tym się zgadzam) > Amerykanów, ale dla mnie wszyscy ci, którzy > krzyczą o panslawizmie, sojuszach z Rosją, > wynikających ze wspólnej kultury, historii i > pochodzenia z nimi powinni puknąć się w > głowę. Przypominają ostatnich Romanowów, > jeszcze dzień przed rewolucją pili podawaną > przez służbę herbatkę z rostowskich samowarów > i gawędzili przy stole po francusku, nie mając > pojęcia o tym, co się dzieje na ulicy. Jak > skończyli wie każdy... W pełni się zgadzam, idea panslawizmu to absurd, uściślę jedynie, że dzicz to nie tylko Rosja, ale wszystko na wschód od Buga, czyli Ukraina również. Edit: widzę, że Rasputin mnie ubiegł :) Edit2: To czy tereny obecnej wschodniej Ukrainy będą ukraińskie, rosyjskie, czy też może będą kolejną "czarną dziurą" jak Naddniestrze czy Abchazja/Osetia płd. (obstawiam, że Putinowi chodzi o to ostatnie) interesuje mnie tak samo, jak to czyje będą Wzgórza Golan. Czyli mam to gdzieś. To jest wewnętrzny problem ludzi z byłego ZSRR i tyle.
    • izbik

7.7K
      86
    • 24.01.2015 o 15:21
      Post #1053093 24.01.2015 15:21
    "Edit2: To czy tereny obecnej wschodniej Ukrainy będą ukraińskie, rosyjskie, czy też może będą kolejną "czarną dziurą" jak Naddniestrze czy Abchazja/Osetia płd. (obstawiam, że Putinowi chodzi o to ostatnie) interesuje mnie tak samo, jak to czyje będą Wzgórza Golan. Czyli mam to gdzieś. To jest wewnętrzny problem ludzi z byłego ZSRR i tyle." Na takim podejsciu do sprawy korzysta Rosja - bo takie jest tez podejscie do sprawy przez UE czy USA....Brutalne - ale prawdziwe spostrzezenie ktore ma wielu "wyznawcow." Polityka !
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 24.01.2015 o 15:21
      Post #1053094 24.01.2015 15:21
    Ja nie uważam Lwowa za część zsrr...
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 24.01.2015 o 15:23
      Post #1053096 24.01.2015 15:23
    Lwów nie leży na wschodzie Ukrainy.
    • izbik

7.7K
      86
    • 24.01.2015 o 15:25
      Post #1053097 24.01.2015 15:25
    Zuberek chyba nie zrozumial...
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 24.01.2015 o 17:19
      Post #1053118 24.01.2015 17:19
    Więc może uściślę... Rasputin [i]Z moich obserwacji wynika że Ukraina to taka sama a nawet większa dzicz jak Rosja.[/i] Aston1906 [i]dzicz to nie tylko Rosja, ale wszystko na wschód od Buga, czyli Ukraina również.[/i] Nie nazwałbym naszych terenów tam ani dziczą, ani zsrr. To są nasze KRESY i dlatego musimy się tym interesować, musimy tam działać. Coraz więcej ludzi tam mieszkających przypomni sobie skąd pochodzi. Ukraina jako państwo to wie, dlatego robią takie numery jak zatrzymanie pomocy dla Polaków itp. Z każdym takim transportem liczba chętnych do bycia POLAKAMI będzie rosła i naszą rolą jest krzewienie tego. Mnie koło d.py lata Ukraina, ale musimy ich wspierać. Im dłuższa wojna tym większy upadek. Im większy upadek tym większa miłość do nas:) Liczbę POLONII w obwodach przygranicznych można w ten sposób znacząco podnieść co w niedalekiej przyszłości może mieć duże znaczenie:). Dlatego trzeba tępić jakieś prorosyjskie brednie-Rosja to nasz największy wróg. Świetnie nasze cele na Ukrainie opisał Max Kolonko w jednym ze swoich programów-było to już na tym forum. Tak właśnie powinniśmy działać.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 24.01.2015 o 17:23
      Post #1053121 24.01.2015 17:23
    Ferencvaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Nie wiem czy na forum, czy w jakiś innych > internetach, czytałem o polskich problemach > demograficznych, braku dzieci, exodusie ludzi > młodych itd... Jeśli już musi to wyrównywać > imigracja, to ukraińska opcja byłaby dla nas > najlepsza. Na pewno lepsza niż np. muzułmanie. O k... dobry jesteś. Zamienić Polaków na Ukraińców :D może Żydów i Niemców od razu? > Ja się cieszę, kiedy widzę Ukraińców w > Polsce, to po pierwsze. brak słów http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-swiatowa?zobacz%2Fuciekajcie-morduja
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 24.01.2015 o 18:28
      Post #1053136 24.01.2015 18:28
    Ferencvaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- Ukraina w > Unii, o co się nie raz kłóciłem z Hrobrym, to > według mnie wielka szansa dla Polski i polskiego > biznesu. Ukraina w Unii to właśnie szansa na zwinięcie polskiego biznesu. Przeniesienie zakładów fabrycznych na wschód (tańsza siła robocza), wyparcie naszych produktów rolnospożywczych na rynku UE przez ich (nieporównywalnie tańsza produkcja rolna, a jakość gleb to już w ogóle). Firmy outsourcingowe też się wtedy zwiną, wystarczy że dzięki kasie z Unii na Ukrainie powstanie wystarczające zaplecze.
    • audax

2.7K
      1K
    • 24.01.2015 o 19:12
      Post #1053144 24.01.2015 19:12
    Gaudeamus, powiedz czy wiesz co oznacza termin " Ukraina" i skąd sie ta nazwa wzięła? Tylko odpuść Wikipedię i jude zeitung. Ferenc - zwariowałem.. Ale nic przedyskutujemy to na żywo. Myślałem ze sie poglądowo zgadzaliśmy co do Ukrow w etc. (Bolesław II ;)) Co do konfliktu na wschodzie skończy sie zapewne tak: http://mysl24.pl/aktualnosci/2191-niemcy-dogadaja-sie-z-rosja.html Czyli obudzimy sie z ręka w nocniku. W najlepszym wypadku weźmiemy ochłapy na zachodniej Ukrainie, Ruscy wezmą wschód a Niemcy Śląsk i Pomorze... Niestety tak to widzę, chyba ze nasza polityka zagraniczna zerwie sie z łańcucha euro kołchozu i usraela, tyle te to już ostatni dzwonek. Przed nami bardzo ważny rok, bo rok podwójnie wyborczy. Bedzie w końcu - prezydent - albo jak dzis rezydent, bedie wreszcie polski sejm lub jak dzis zgromadzenie zdrajców , karierowiczów i sprzedawczykow. Musimy głosować na [b]POLAKÓW[/b] . trzeba odsunąć od władzy wszystkie partie okrągłostołowe. Wszystkie.
    • hash

134
      1
    • 24.01.2015 o 19:41
      Post #1053149 24.01.2015 19:41
    zubereg Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Mnie koło d.py lata Ukraina, ale musimy ich wspierać. Im > dłuższa wojna tym większy upadek. Im większy > upadek tym większa miłość do nas:) Czyli ludzie na Ukrainie mają głodować i ginąć na wojnie bo to ich przyciąga w naszą stronę? No kurwa zgroza...
    • ALRS

2.7K
      3.8K
    • 24.01.2015 o 21:11
      Post #1053155 24.01.2015 21:11
    Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a): ------------------------------------------------------- > . Pytam się: Jakie jest > kryterium, że jakieś ziemie powinny należeć do > narodu X, a nie Y? W każdym województwie > południowo-wschodnim Ukrajińcy: (1) stanowili > większość i (2) byli tam pierwsi. W > Tarnopolskim niewielką, a jednak większość, w > stanisławowskim już wyraźną, a w wołyńskim > przytłaczającą. Lwowskie miało swoją część > ukrajińską (oczywiście oprócz polskiego Lwowa) > i zachodnią, polską. Trudno więc zanegować > prawa narodu ukrajińskiego do tych ziem. Czy te same kryteria mamy przyjąć w stosunku do Donbasu ?
    • gaudeamus

2.7K
      1K
    • 24.01.2015 o 22:05
      Post #1053167 24.01.2015 22:05
    Na wstępie zgadzam się w większości z wypowiedzią Ferencvaros-a. Bucky Nome Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Dzięki za odpowiedź. > > gaudeamus Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Dlaczego - myślę, że jeżeli rząd Ukrainy > nie > > zrobi szybko reform administracyjnych, > > gospodarczych to minie rok, dwa i z powrotem > > dojdą u nich do władzy prorosyjscy > poplecznicy. > > Nie prorosyjscy poplecznicy, tylko oligarchowie > pilnujący swojego interesu. Oni nie zniknęli > wraz z Janukowiczem. [b]A oligarchowie są rosyjskimi poplecznikami ( na kim oni zarobili kasy, ano na układach z Rosją), to samo dzieje się w Rosji. Z jednej strony bajeczni miliarderzy z układami, z drugiej strony tak naprawdę bieda. Ideologia Rosyjska zakłada, że musi być kat z batem, a reszta ma słuchać. Zobacz co działo się na Ukrainie, teraz w Białorusi.. Nie ma to tamto, liczy się jedna ideologia reszta to złodzieje, bandyty itd..[/b] > > > Po prostu nie wytrzymają braku kasy, biedy > itd.. > > Kto, oligarchowie, czy społeczeństwo > Ukraińskie? [b]Oligarchowie i społeczeństwo Ukraińskie[/b] > > > Chyba dla Polski lepiej jak Ukraina gra po > naszej > > stronie, nie po przeciwnej (Rosja). > > Ukraina nie gra po naszej stronie. Gra po SWOJEJ > stronie. [b]Ukraina nie ma innego wyjścia, nie może grac po swojej stronie, bo jest zbyt biedna. Musi się zdecydować, albo Rosja, albo Zachód. Pozostanie w niejakiej próżni - próbowali nie wyszło.[/b] > > > Ja jako Polak bym się czuł bezpieczniej, > jakby > > Ukraina była członkiem UE, czy NATO. > > Jakkolwiek dalekosiężnie nie spojrzysz, jest to > nierealne w dającej się przewidzieć > przyszłości. > Ja bym się czuł akurat mniej bezpiecznie, > będąc na przykład zobowiązanym wspierać w > ramach art 5 NATO sąsiada o tak > pokręconej strukturze narodowościowej, > nieuregulowanych granicach, niestabilnym systemie > politycznym, i zrujnowanej gospodarce. > Nie odbieram Ukraińcom prawa do samostanowienia, > natomiast nie pojmuję dlaczego miałoby to > odbywać się w granicach Ukraińskiej SRR i z > wydatną pomocą RP, która w posiadaniu na > wschodzie sąsiada o porównywalnym potencjale > ludnościowym, terytorialnym, z masą > nierozliczonych zaszłości historycznych, a na > dodatek opanowanej przez rosyjski i niemiecki > kapitał (bo przecież nie nasz - wciąż jest za > słaby), nie ma żadnego dającego się > zdefiniować interesu. [b]Odległej perspektywie w Nato i UE, zgadzam się.[/b] [b]Ja pojmuję to może prosto - lepiej jak Rosja ma możliwości ewentualnego ataku na Polską z dwóch stron (Obwód Kalingradzki i Białoruś) niż z 3 stron (Obwód Kalingradzki, Białoruś i Ukraina) Bo myślisz, że Putin po co się zbroi. W końcu będzie chciał wykorzystać coraz bardziej większą armię do jakiś większych celów. Chin chyba nie zaatakuje :). Najbardziej naturalnym dla nich wrogiem jest Zachód.[/b] > > > Dla mnie największym zagrożeniem dla > > niepodległej Polski będzie zawsze Rosja. Tak > > było i będzie. Na drugim miejscu Niemcy- > zawsze > > z nimi wcześniej czy później mieliśmy > > problemy. > > Wciąż nie jestem wstanie pojąć sensu > bezkrytycznego łączenia bezrefleksyjnego > "wsparcia" dla Ukrainy (czyli kogo i na jakich > warunkach w gruncie rzeczy? Zupełnie > bezinteresownie? To chyba żart) z ogólnie > pojętym zagrożeniem ze strony Rosji, zwłaszcza > w XXI wieku przy tak rozwiniętych technologiach. > Przypominam też, że granicę z Rosją mamy na > północy, nie na wschodzie. > Potencjalne zagrożenia istniały, istnieją i > będą istnieć z każdej strony. Jest ich tyle, > że ich gradacja wydaje się nie mieć większego > znaczenia. [b]jak napisałem, zagrożenie jest z flanki północno-wchodniej oraz wschodniej na dzień dzisiejszy. Jakby Ukraina jeszcze była pod wpływem Rosji to zagrożenie jest dodatkowe z flanki południowo-wschodniej.[/b] [b]Poza tym, ogólnie dobrze, że każdy ma jakiś pogląd na tą sytuację na Ukrainie. My możemy wypowiadać takie komentarze. Polska nie jest idealna i nigdy pewno nie będzie, ale obecny ustrój spowodował to, że możemy to robić. Módlmy się, aby rosyjska Swołocz nigdy nie zagościła na naszych terenach, pewno wtedy inaczej byśmy śpiewali. Wtedy by tylko istniała jedna ideologia, jeden nurt. Pozdrawiam![/b] Ps. Jak napisałem jakieś błędy stylistyczne, to przepraszam braci po szalu :), jestem po paru głębszych :)!
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 24.01.2015 o 22:35
      Post #1053180 24.01.2015 22:35
    hash Nie, mają bronic swego kraju, my mamy ich w tym wspierać
    • Aston1906

15.4K
      2.8K
    • 24.01.2015 o 23:37
      Post #1053197 24.01.2015 23:37
    Absolutnie NIE mamy ich wspierać, Donieck czy Ługańsk i wewnętrzne problemy pomiędzy kacapami i małorusinami na tych terytoriach kompletnie nas nie dotyczą.
    • Ferencvaros

2K
      103
    • 25.01.2015 o 16:08
      Post #1053253 25.01.2015 16:08
    TRN_KRK Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ferencvaros Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Nie wiem czy na forum, czy w jakiś innych > > internetach, czytałem o polskich problemach > > demograficznych, braku dzieci, exodusie ludzi > > młodych itd... Jeśli już musi to > wyrównywać > > imigracja, to ukraińska opcja byłaby dla nas > > najlepsza. Na pewno lepsza niż np. muzułmanie. > > > > O k... dobry jesteś. Zamienić Polaków na > Ukraińców :D może Żydów i Niemców od razu? > > > Ja się cieszę, kiedy widzę Ukraińców w > > Polsce, to po pierwsze. > > brak słów > > http://www.kresy.pl/kresopedia,historia,ii-wojna-s > wiatowa?zobacz%2Fuciekajcie-morduja Na co Ci brak słów niby? Na to, że się cieszę, że młodzi ludzie mogą znaleźć sobie lepsze życie u nas niż u siebie? Że albo mówią po polsku, albo przynajmniej potrafią się dogadać, mogą pracować itd.? Czy może na to, że wolę ich od muzułmanów? To zamknij granice, nikogo z Polski nie wypuszczaj i każ ludziom bez perspektyw pracować za 1500 zł miesięcznie. Ah, Korwin i liberałowie to poukładają, i każdy będzie miał dobrze :)
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 25.01.2015 o 17:36
      Post #1053264 25.01.2015 17:36
    Zacznijmy od tego, że ukraińcy nie są i nie będą Naszymi przyjaciółmi. Tak samo jak ruscy. Wyobraź sobie ja tego nie wymyśliłem! Nie lubili się już Nasi ojcowie, dziadowie, pradziadowie itd. Z tego samego powodu nie będą Cię ukraińcy lubić, tak samo jak ruscy czy niemcy. Nawet jeśli Cię polubią, to: 1. trafiłeś na wyjątek 2. Ty jesteś wyjątkiem 3. to co mówią jest nieszczere Poza tym chcesz wysyłać polskich żołnierzy na Ukrainę? A wyobrażasz sobie, gdyby Polskę zaatakowano tak jak w Donbasie tyle, że Białystok i woj Podlaskie, to My tutaj w Krakowie żylibyśmy sobie jak codzień, mało tego grana by była dalej Ekstraklasa, a Jagiellonia występowałaby na stadionie np w Bydgoszczy? > Na to, że się cieszę, że młodzi ludzie mogą znaleźć sobie lepsze życie u nas niż u siebie LOL! To ja sobie znajdę lepsze życie u Ciebie w domu? Mówię po polsku, dogadamy się lepiej niż z ukraińcem? A za 10 lat zamelduję swoje dzieci. Cieszysz się, że Polacy muszą wyjeżdżać z własnego domu szukając lepszego życia gdzie indziej? A jako rozwiązanie tego problemu proponujesz sprowadzenie Ukraińców (kogokolwiek), którzy: NIE MAJĄ NIC WSPÓLNEGO Z POLSKĄ I NIE CZUJĄ ŻADNEJ WIĘZI Z TYM KRAJEM? I co wtedy będzie? Nagle zapłaczesz, że jako Polak nie czujesz się jak w Polsce? A Twoje dzieci będą popychane przez małych ukrów w szkole, tak jak muzułmanie postępują np w Niemczech? Rozumiem, że najpierw dbasz o sąsiadów, a potem o rodzinę? Jest masa niezamieszkałych lądów. Dawniej jak biały człowiek czuł się źle u siebie, to zostawał kolonizatorem. Więc niech lecą ewentualnie na księżyc. Nie będzie nikt kosztem Polaków, układał sobie życia w Polsce. Ja też nie urodziłem się księciem i nikt mi nic nie dał. Jak chcesz komuś pomagać to pomagaj za SWOJE. Bo za cudze, to tylko możesz swoje ego podbudować, a nic Cię to nie uszlachetnia w rzeczywistości. Jedź pomagaj ukrą do Donbasu, a nie cwaniaczek zaprasza ich tutaj, a nawet na oczy nie zobaczy. Ferencvaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ah, Korwin i liberałowie to > poukładają, i każdy będzie miał dobrze :) No jak widać, nikt do tej pory tego nie zrobił :) Czyli sposób Korwina jest skuteczniejszy, bo do tej pory nie zawiódł :) Naprawdę tak Cię to cieszy i uważasz, śmieszne minki za adekwatne do sytuacji? [b]Nowa afera PO: Posłanka jest prezesem banku, który ma kontrolować[/b] http://wgospodarce.pl/informacje/18192-nowa-afera-po-poslanka-jest-prezesem-banku-ktory-ma-kontrolowac Gratuluję samopoczucia.
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 25.01.2015 o 17:52
      Post #1053266 25.01.2015 17:52
    Ciekawe jak bedziecie komentowac jak identyczne komentarze pojawia sie o Polakach w Wielkiej Brytanii
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 25.01.2015 o 17:53
      Post #1053267 25.01.2015 17:53
    ALRS Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > . Pytam się: Jakie jest > > kryterium, że jakieś ziemie powinny należeć > do > > narodu X, a nie Y? W każdym województwie > > południowo-wschodnim Ukrajińcy: (1) stanowili > > większość i (2) byli tam pierwsi. W > > Tarnopolskim niewielką, a jednak większość, > w > > stanisławowskim już wyraźną, a w > wołyńskim > > przytłaczającą. Lwowskie miało swoją > część > > ukrajińską (oczywiście oprócz polskiego > Lwowa) > > i zachodnią, polską. Trudno więc zanegować > > prawa narodu ukrajińskiego do tych ziem. > > Czy te same kryteria mamy przyjąć w stosunku do > Donbasu ? Tak. W obwodzie donieckim (2001 rok) było 57% Ukrajińców, a w Ługańskim 58%. W żadnym obwodzie ukrajińskim oprócz Krymu nie było procentowo mniej Ukrajińców. Donbas to rzeczywistość sui generis (duża konurbacja węglowa), dużo ludzi napłynęło z Rosji, poza tym blisko Rosji. Podejrzewam, że tam są też zastraszeni przez separatystów. Znałem "banderowca" z Mariupola, który nienawidził ruskich, miałem kolegę w Doniecq, który z kolei niecierpiał banderowców z Lwowa, miałem kolegę w Rostowie, który jak sobie popił, to mu się przypominało, że rodzice byli Ukrajińcami spod Woroneża i w latach 30. jak się ukorienienie skończyło przepisali ich na narodowość rosyjską. Byłem na Qbaniu koło Jejska w stanicy kozackiej: wszyscy (a zwłaszcza starsi) zapierniczają surżykiem jakby mieszkali pod Humaniem lub Połtawą. Jeszcze raz przypominam mapy rozmieszczenia Ukrajińców: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Ethnic-Ukrainians.jpg/375px-Ethnic-Ukrainians.jpg

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie