http://www.aahhl.com.ar/
Argentyna chyba coś próbuje. Członkami IIHF są też niby Chile i Brazylia, ale niepełnymi.
-
-
Turniej hokejowy ZIO Soczi 2014
Leesior Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> gentlemen Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ciekawostka. Przed niedzielnymi derbami, C+
> nada
> > transmisję z finału turnieju w Soczi. :)
>
> Ale jakie derby ? Gramy przecież z GTS Raba
> Myślenice. Derbów już nie ma.
>
[b]> Wracjac do hokeja to przełączyłem z
> Czechy-Słowacja (3:0) na Szwajcaria-Łotwa (1:2),
> bo ciekawiej jest.[/b]
Ale tam Szpakowski pie... hmm komentuje ;)
W dodatku Słowacy zaczęli grać i już tylko 3-4 :)
Leesior, czym prędzej wracaj do Czechosłowacji, bo jak widać, wcale nie wszystko rozstrzygnięte. ;) I komentarz zdecydowanie lepszy!
Leesior mnie zbałamucił i przegapiłem dwie bramki słowaków :P
gentlemen Napisał(a):
> Leesior, czym prędzej wracaj do Czechosłowacji,
> bo jak widać, wcale nie wszystko rozstrzygnięte.
> ;) I komentarz zdecydowanie lepszy!
Ale ja jestem z Cracova, a nie z Czechosłowacji :)
Na n-sport Szpakowski nie komentuje :)
Sprawdziłem - żaden kraj Ameryki Południowej nie jest notowany w rankingu IIHF:
http://www.iihf.com/home-of-hockey/championships/world-ranking/mens-world-ranking/2013-ranking.html
Bardzo dobry komentarz Jacka Laskowskiego.
O każdym zawodniku potrafi powiedzieć coś ciekawego, ale nie zanudza zbytnią gadatliwością.
Wiedzieliście, że Chara przygotowuje się do sezonu przejeżdżając trasę Tour de France?
No nie do końca Panowie. Ranking mówi o starcie w ostatnich 5-ciu latach w imprezach rangi mistrzowskiej i tyle. Także można być członkiem i nie być w rankingu. Z Ameryki Płd. w IIHF pojawiają się 3 federacje, ale żadna nie ma pełnego statusu członka:
1. argentyńska AAHHL -członek stowarzyszony nieprzerwanie od 1998
2. brazylijska CBDG - członek stowarzyszony nieprzerwanie od 1984
3. chilijska ANHHL - członek-partner nieprzerwanie od 2000
Członek stowarzyszony to taka 2 kategoria, różnica polega na tym, że nie mają prawa startować w mistrzostwach w hokeju na lodzie, choć o dziwo zarówna Argentyna jak i Brazylia deklarują istnienie kadr męskich U18 i U20 oraz żeńskiej U18. Czy kadry grają towarzysko tego nie wiem, kluby grają i to międzynarodowo - np ze sobą lub z chilijskimi, choć to raczej kluby w naszym pojęciu amatorskie. Na kongresie członkowie stowarzyszeni mają prawo uczestniczenia w dyskusji i generalnie poza prawem głosu w wyborach i głosowaniach wolno im wszystko. Zresztą za każdym razem próbuje się tych stowarzyszonych za uszy wciągnąć jako członków pełnych jak właśnie Argentynę i Brazylię. Tylko ochoty ze strony zainteresowanych nie ma, bo to powoduje wydatki, a jako stowarzyszeni ich nie ponoszą, natomiast mają łatwy dostęp do dotacji. Dlatego próbuje się też z niezrzeszonych zrobić stowarzyszonych, np. Algierię, Kenię, czy Senegal. Co ciekawe Argentyna ma nawet zarejestrowanych zawodników w IIHF, tzn. formalnie mają wyrobione karty, choć podejrzewam, że o ile grają, to albo amatorsko, albo lód widzą gdzieś raz do roku, a na co dzień ograniczają się tylko do rolek. Ale formalnie seniorów w IIHF mają zgłoszonych 690. Dla porównania Polska ma niby 2 ligi, ale seniorów 713 choć i tak bym dyskutował czy nie ma tam "martwych dusz". Nawet sędziów Argentyńczycy mają. Papiery wyrobione w IIHF ma 29! Dla porównania Polaków 79, więcej, ale czy to naprawdę wielka różnica? Tak naprawdę jednak, zarówno Argentyńczycy jak i Brazylijczycy aktywni są głównie w hokeju inline, tzn. na rolkach.
Członek-partner to z kolei umownie 3 kategoria. Tak naprawdę ma prawo obserwatora, czyli nie może formalnie aktywnie uczestniczyć w kongresach ani dyskusjach. Za to mają prawo dostawać pomoc, w tym materialną, z czego chętnie korzystają (nam by się takie członkostwo przydało). Na lodzie grają sobie czasem jakieś towarzyskie, głównie z Argentyńczykami i to im wystarcza, choć formalnie sprawdziłem, że również deklarują męską U18, U20 i kobiecą U18. Z tym że to raczej dla picu, tak naprawdę IIHF jest im potrzebne do udzielania dotacji i inline'a, w którym są bardzo aktywni, a ten jest również w gestii IIHF. Podobnie zresztą działa Namibia.
Co do Azji na olimpiadzie natomiast forów żadnych nie ma. Udział, bez względu na geografię mają gospodarze + pierwsza 8-ka (jeśli gospodarz ZIO jest w czołowej 8-ce to również kadra nr 9) z rankingu na 2 lata przed igrzyskami + 3 drużyny z eliminacji. Japonia była w rankingu 2012na 22 pozycji, a Korea na 28, więc musieli walczyć o awans. Odpadli podobnie jak my, w eliminacjach do kwalifikacji. Oboje na turnieju w Nikko wyprzedzili Rumunów, a przegrali z Wielką Brytanią. Z tym że Korea ma udział w następnych igrzyskach jako gospodarz i szykuje na nie kadrę od lekko licząc 10-ciu lat. Na dobrą sprawę mają w tym momencie najmłodszą i najbardziej ustabilizowaną kadrę w światowej szerokiej czołówce, tzn nikt wyżej od nich nie ma stabilniejszego i młodszego składu. Czyli wiedzą co robią i się rozwijają, a więc w perspektywie kilku najbliższych lat niestety nie nasz pułap.
sterby Napisał(a):
> Bardzo dobry komentarz Jacka Laskowskiego.
> O każdym zawodniku potrafi powiedzieć coś
> ciekawego, ale nie zanudza zbytnią
> gadatliwością.
> Wiedzieliście, że Chara przygotowuje się do
> sezonu przejeżdżając trasę Tour de France?
Popieram. Fajnie się słucha Laskowskiego w parze z Czerkawskim. Natomiast Szpakowski wreszcie skończył z używaniem formy "enejczelu", mam nadzieję, że nad wymową nazwisk też popracuje :P
Mnie osobiście jest żal, że Słowacy odpadli, bo powiem szczerze, że liczyłem na lepszy występ z ich strony. Dzisiejszy mecz z Czechami, a szczególnie końcówka, mógł się podobać, chociaż cała dramaturgia urodziła się w momencie wysokiego prowadzenia Pepików, którzy chcieli prześlizgać się do końca.
Jutro natomiast całym sercem za Suomi, która zmierzy się ze Sborną. Wszystkie atuty po stronie Rosjan, ale mam nadzieję, że Finowie będą w stanie stawiać opór, a może nawet sprawią niespodziankę? Ja mam taką nadzieję :)
tzn ja wiem że kryteria inne, ale z drugiej strony to olimpiada i 1 zespół z Azji jakoś strasznie by nie storpedował poziomem tego turnieju, co do wyników, ja od zawsze trzymam kciuki za Finów i liczę na nich, generalnie jakoś nie śledzę bardzo turnieju ale już po rozstawieniu grup było wiadomo że faworyci do medali po 1 rundzie będą mieli za sobą AŻ jeden mecz "na szczycie" i tylko Czesi przegrywając ze Szwajcarią lekko zawiedli, zatem po grupach wg mnie jeszcze ciężko coś powiedzieć, choć nie dało się nie zauważyć słabej postawy Czechów i mimo wszystko Rosji (nie adekwatnej do możliwości)
Szwecja - Słowenia 5:0, a teraz czekamy na wynik pojedynku Rosja - Finlandia!
Na IO w Putingradzie... .eee... w Soczi, Putinboys przegrywają z Finlandią 1:2 po pierwszej tercji.
I love Finlandia - obojętnie jak to rozumieć.
Już jest 3:1 :-)
Suomi, Suomi :D
Taki mecz! a trzeba być w robocie.
Ruskom piana już leci :) Oby Finowie utrzymali.
Ura ! Ura ! Ura !
3:1
Hyva Suomi
PS. Putin zmienił bramkarza :)
Go Russia !!!! Co prawda zanosi się na sromotną klęskę, ale może jednak ... :)
Czoś czuję, że taki Ovca może się pomylić i zamiast do Waszyngtonu wsiąść w samolot lecący "na białe niedźwiedzie", zresztą nie on jeden :D
Po Chodorkowskim i innych miejsca puste.
Jeszcze tylko 4 minuty. Finlandia!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)