Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • ZIO 2022 w Krakowie - kibice Pasów za czy przeciw?

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 04.12.2013 o 01:30
      Ostatnia aktywność 04.10.2014 o 16:31
      19790 wyświetleń
    • Mazursky

127
      0
    • 05.12.2013 o 17:11
      Post #949710 05.12.2013 17:11
    moja refleksja na koniec: W Krakowie jest coraz gorzej, a zaczęło się to od jakoś 2003 roku. Wojna nam nie zaszkodziła, komuna też nie, bo zbudowali Hute zdala od Krakowa, a wielką płytą nie uzupełniali luk w starym Krakowie, a jedynie co razi to zabudowa jednorodzinna dość blisko centrum. To centrum kongresowe zupełnie nie pasuje w okolicy Wawelu, a tu już pomysł żeby po drugiej stronie postawić jakiś wieżowiec... "Brama Krakowa" nosz kur++ co to za pomysł ?? Fontanna na rynku niech ktoś mi powie co to ma znaczyć?? Zawsze znajdą coś żeby blokować inwestycje tłumacząc jakimś zabytkiem (nawet na uboczu miasta) albo zasłonięciem panoramy, a tu taką szmire odstawiają na krakowskim rynku... Fala studentów i przyjezdnych kasztanów ma tutaj zadużo luzu i stąd zrobił się tu taki hipsterski klimat (dla odmiany w takiej Łodzi nie ma miejsca to zjawisko). Od czasu, gdy zaczęto wysiedlać ludzi ze starego miasta, Kraków stał się takim skansenem, a dla odmiany w każdym mieśce w starej części żyją normalnie ludzie np Warszawa. Kolejna rzecz, która mnie bardzo denerwuje to niszczenie zieleni, a deweloprzy mają jakieś lepsze prawa, że budują, gdzie im się podoba nieważne czy to park czy jakiś innny zielony skrawek. Ostatnim takim fajnym miejscem było Stare Podgórze, ale już się hieny wzięły za nie i postawili jakiegoś betonowego kloca niepasującego zupełnie do otoczenia. Niby w Krakowie dba się o tradycje, a urzędasy już kombinują, żeby wywalić Juvenie (rok założenia 1906) oraz Zwierzyniecki. Miasto kultury? Śmieszne !! Jako jedyne miasto wojewódzkie nie mamy opery, a ta planowana jest na zadupiu wśród grodzonych osiedli... Idealne miejsce pod opere zajmuje to centrum kongresowe.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 05.12.2013 o 18:03
      Post #949717 05.12.2013 18:03
    Mazursky Napisał(a): Jako jedyne miasto > wojewódzkie nie mamy opery, Orkan?! O 9:30 jeszcze stała!
    • Mazursky

127
      0
    • 05.12.2013 o 18:15
      Post #949722 05.12.2013 18:15
    To na Lubicz to operetka jest, kurnik jakiś !! Prawdziwe centrum muzyczne miało powstać tam, gdzie teraz stoi centrum kongresowe, ale powstało jednak we wsi pod Tarnowem
    • empe

1.1K
      13
    • 05.12.2013 o 18:38
      Post #949731 05.12.2013 18:38
    Mazursky Napisał(a): ------------------------------------------------------- > To na Lubicz to operetka jest, kurnik jakiś !! > Prawdziwe centrum muzyczne miało powstać tam, > gdzie teraz stoi centrum kongresowe, ale powstało > jednak we wsi pod Tarnowem Centrum muzyki ma powstać na Bulwarze Kurlandzkim pomiędzy Mostem Kotlarskim, a Stopniem Wodnym Dąbie.
    • new211

1.5K
      19
    • 05.12.2013 o 18:59
      Post #949742 05.12.2013 18:59
    Czasem odnosze wrażenie że niektórzy szukają na siłę przykładów do udowodnienia swojej tezy, zamiast stawiać tezę na podstawie widocznych przykładów.
    • grzaniec

181
      0
    • 05.12.2013 o 19:40
      Post #949752 05.12.2013 19:40
    Dzieki Dementor, bo stracilem juz nadzieje. Podpisuje sie obiema rekami pod tym co napisales. Wszystkie wymienione inwestycje przez Bażanta: [quote]To już chyba nie jest kwestia rudego i jego bandy tylko Majchra i jego ludzi, bo przecież leci kasa na Kraków: Hala Czyżyny, stadion milicji, El Passo, centrum kongresowe, Cracovia Expo, dworzec PKP, Szybki tramwaj, nowy tabór - dodaj do siebie koszt każdej z tych inwestycji i powinno wyjść pare miliardów.[/quote] To jest zupelny misz masz, bez żadnego zamyslu: Wszystko oprocz dworca PKP to srodki WŁASNE miasta Krakowa albo spółek zależnych (np MPK, ARM). To ten wlasnie Majcher wylozyl na to kase (zadluzenie przeciez skads sie wzielo, ale głownie z budowy kojca dla psów). Dworzec to panstwowy moloch PKP... remont trwa 3 lata i nie widac konca... a Wroclaw odpicowany, Poznan odpicowany, Gdansk- nie wiem ale watpie zeby nie byl, Warszawa - wylizana, Łodź - kopie dziure za 3mld ... a nasz WOK w kosztach 1mld musial sie renegocjowac do kwoty 700mln i to tez jest za dużo. Prosze sprawdzic koszt Mostu Redzinskiego u malinowych nosow, a najlepiej całą AOW, koszty wybudowania Okecia vs nasze problemy z rozbudowa Balic. Ktos wspomnial o Centrum Muzyki (kasa wojewodzka), od kiedy jest pomysl na taki obiekt to zawsze mialo byc na terenach wojskowych na grzegorzkach..., tylko przekazanie/odkupienie tych terenow nie jest takie easy. Co do zasluzonych klubów Zwierzyniecki i Juvenia nie sa wywalane tylko kluby chca sie rozbudowac i na to dokladnie nie ma zgody na Bloniach - co przeciez nie jest dziwne. W zamian proponuje sie - o ile wiem - tereny ktore rezerwowala sobie Simfonieta Cracoviensis w Cichym Kaciku, czy ja wiem czy to jest ze szkoda dla klubow? Dla porownania inwestycji polecam przesledzic tempo budowy A4 vs A2, obie byly budowane na Euro, nasza konczy sie lesie. Jesli nie wydamy tych pieniedzy MY to wyda je Warszawa wg swoich potrzeb, a tego jest troche i jeszcze wiecej (Wschodnia obwodnica Wawy, 3 linia metra, tunel pod Ursynowem, LIO w Wawie o ktore bedzie sie ubiegac (zobaczycie że to nie gdybanie) A2 do Bialorusi, Centralny Port Lotniczy, A6 na pomorzu, Kolej Duzych Predkosci, S3 od Legnicy na PLN i PLD, S5 na PLN). Jeszcze raz, to są NASZE pieniadze ktore nam zajeba#o przez ostatnie 20lat. Jestesmy ze jednym z gesciej zaludnionych regionow w PL, a co za tym idzie podatki z naszych wyplat nie sa najnizsze, a inwestycji mamy tyle ze braklo w 100mld budzecie na drogi kasy na 3km WOK. [img]http://sciaga.onet.pl/_i/geografia/gestosc_zaludnienia.jpg[/img] Gwoli wyjasnienia, w wiekszosci wiem o czym mowie, bo jestem czlonkiem Skyscrapercity to takie forum wlasnie na TE inwestycyjne tematy. A skreca mnie gdy do NH jadac musze zjezdzac na Półłanki. Zrobie teraz krypto reklame, kto chce niech poprze: [url=http://www.krakowwartjestigrzysk.pl/]Kraków Wart jest Igrzysk[/url] oraz [url=https://www.facebook.com/KrakowWartJestIgrzysk]FB - Krakow Wart jest Igrzysk[/url]
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 05.12.2013 o 19:52
      Post #949756 05.12.2013 19:52
    Dementor Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Po pierwsze to widać że prawie każdy co się > wypowiada nie wie z czego są (z jakiej kasy są > finansowane obiekty infrastukturalne zwłaszcza). > Więc uświadomcie sobie że kasę którą da > reżim rudego matoła, ewentualnie następca - > pójdzie z kasy wszystkich Polaków a nie z > budżetu Krakowa. Uważaj Demek bo przegrasz własnym argumentem ;) Kompletnie mnie nie obchodzi czy 78% czy 91% kasy będzie z budżetu państwa czy nie. Obchodzi mnie wyłącznie to, że naszego kraju nie stać na takie fanaberie jak olimpiada zimowa. Nie patrzcie przez pryzmat Krakowa tylko ogólnej sytuacji finansów publicznych w tym kraju. NIE STAĆ NAS NA TO, koniec kropka.
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 05.12.2013 o 21:34
      Post #949783 05.12.2013 21:34
    NIE NIE i NIE. Jeśli zabiera się 10 milionów złotych na Społeczny Komitet Ochrony Zabytków Krakowa i mówi się że ogranicza się wydatki by po tym KILKA MILIARDÓW wydać na Igrzyska i obiekty które nie będą rentowne (tor bobslejowy i saneczkowy?!) to ktoś (a konkretnie Jagna Marczułajtis - Walczak) ma chyba coś z głową. Poza tym gdzie ma być trasa Slalomu Giganta?! Nie no dla mnie to jest paranoja...
    • Dementor

10.2K
      2
    • 05.12.2013 o 21:41
      Post #949787 05.12.2013 21:41
    AWB ale wiesz że kompletnie mam wywalone na igrzyska, nie interesuje mnie czy nas stać czy nie jako Pańśtwa, stać nas na EURO było? Skoro z naszych podatków zbudowano betonom stadion, lotnisko i obwodnice i S7 się buduje od GDA do WAW - wiele odcinków już wybudowanych to teraz niech wykładają kasę na nasz region, nawet jak 30 lat będą mieć deficyt - ja chce po malopolsce jeździć w warunkach jakich się jeżdzi w innych województwach etc. I w dupie mam sytuacje, kryzysy etc, niech cała Polska finansuje teraz nas. Nikt nas nie pytał czy nas stać na wszystkie inwestycje w całej Polsce, niech teraz cala Polska wyklada kase, na nasz region.
    • grzaniec

181
      0
    • 05.12.2013 o 22:07
      Post #949800 05.12.2013 22:07
    [quote]NIE NIE i NIE. Jeśli zabiera się 10 milionów złotych na Społeczny Komitet Ochrony Zabytków Krakowa i mówi się że ogranicza się wydatki by po tym KILKA MILIARDÓW wydać na Igrzyska i obiekty które nie będą rentowne (tor bobslejowy i saneczkowy?!) to ktoś (a konkretnie Jagna Marczułajtis - Walczak) ma chyba coś z głową. Poza tym gdzie ma być trasa Slalomu Giganta?! Nie no dla mnie to jest paranoja...[/quote] Nie wiem jak glosowala Marczulajtis, ale to malinowe nosy z Towarzystwa Upiekszania Miasta Wrocławia, zajebaly ta kase i to oni pod przykrywka dbania o jakies dziury w ich wojewodztwie rozpetaly najpierw burze.... a pozniej politycy z calej PL podlapali temat, bo na pewno cos ustrzela dla siebie,... 40mln podzielone na setki zabytkow to wyjdzie akurat na kupno wiadra ze szmatą... Jakby mało bylo kasy na dolny slask w ostatniej dekadzie... prawda. A tor saneczkowy i bobsejowy ... gdzies trzeba zrobic (chcac nie chcac mamy jakis tam slizgaczy). Tyle tylko ze albo bedzie u nas w Małopolsce albo w Sudetach... tam nie placzą bo wiedza że doda się przymiotnik "narodowy" i mamona pojdzie z własciwego worka, tak samo jak curlingi inne shorttracki. A gigant ma byc na Słowacji na Chopoku - jak wiadomo idealny dojazd w góry realizujemy juz 20-sty rok. Podobnie jak Dementor, ZIO mi lata (choc MKOL ma sypnac blisko 500mln USD) - liczy sie to co zostanie wybudowane, a tutaj jestesmy ruchani na kase od dobrych dwóch dekad i nikt nas nie pyta czy nam sie to oplaca.
    • Bażant

189
      0
    • 05.12.2013 o 23:00
      Post #949809 05.12.2013 23:00
    OOO proszę Skyscrapercity :) Znam to forum i często je czytam, a raczej oglądam zdjęcia bo niektóych postów się nie da czytać ("fajnie, że budują kolejną galerie bo tam takie krzaki były") "ojej znowu takie bloczydło w okolicy" ;D Juvenia przecież wylatuje na centrum rugby gdzieś za Hutą - Lubocza, Luborzyca czy coś takiego. A co do tego centrum muzyki to kolejna kpina, w okół niego mają być same ogrodzone bloki info z Skyscrapercity :) Już planują kolejny wzdłuż wału ze ścieżką rowerową, przykre bo to fajne miejsce było na browarka :) Ja bym widział w Krakowie coś konkretnego np na Zabłociu, opera buzer jak w Sydney, taka wizytówka miasta
    • grzaniec

181
      0
    • 05.12.2013 o 23:21
      Post #949815 05.12.2013 23:21
    No niestety, w kwestii planowania i urbanistyki to jestesmy znowu w XIIIw. Centrum Muzyki, ma/bedzie mialo dzialke nie byle jaką, tyle tylko ze tak jak napisales... miasto ma w d. cala reszte i zanim sie obejrzymy to wszystkie wolne skrawki zostana zastawione gownianymi budami z obowiazkowym ogrodzeniem i szlabanem. Co do opinii niektorych uzytkownikow..., no nie ma sie wplywu na to kto sie loguje, wiec trza scierpiec. BTW, bylem na zwiedzaniu hali w Czyzynach... moze niektorzy wiedza, a jak nie to informuje ze instalacja pod lodowisko jest na stałe pod podłogą/parkietem - ja wiedzialem ze ma byc, ale ze na stałe to juz nie - a na malej hali tez jest instalacja ale "zwijana". W hucie powstaje [url=http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,13122147,Narodowe_Centrum_Rugby_powstanie_w_Krakowie__Stac.html]Narodowe Centrum Rugby[/url] i pierwsze slysze żeby Juvenia miala miec cos wiecej z tego niz to ze ma blisko do osrodka treningowego z prawdziwego zdarzenia. Jesli mialoby to sie potwierdzic to lipa, ale z checia przeczytam jakies potwierdzenie tej plotki :)
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 06.12.2013 o 00:32
      Post #949824 06.12.2013 00:32
    grzaniec Napisał(a): ------------------------------------------------------- > NIE NIE i NIE. > Jeśli zabiera się 10 milionów złotych na > Społeczny Komitet Ochrony Zabytków Krakowa i > mówi się że ogranicza się wydatki by po tym > KILKA MILIARDÓW wydać na Igrzyska i obiekty > które nie będą rentowne (tor bobslejowy i > saneczkowy?!) to ktoś (a konkretnie Jagna > Marczułajtis - Walczak) ma chyba coś z głową. > Poza tym gdzie ma być trasa Slalomu Giganta?! > > Nie no dla mnie to jest paranoja... > > Nie wiem jak glosowala Marczulajtis, ale to > malinowe nosy z Towarzystwa Upiekszania Miasta > Wrocławia, zajebaly ta kase i to oni pod > przykrywka dbania o jakies dziury w ich > wojewodztwie rozpetaly najpierw burze.... a > pozniej politycy z calej PL podlapali temat, bo na > pewno cos ustrzela dla siebie,... 40mln > podzielone na setki zabytkow to wyjdzie akurat na > kupno wiadra ze szmatą... > Jakby mało bylo kasy na dolny slask w ostatniej > dekadzie... prawda. > A tor saneczkowy i bobsejowy ... gdzies trzeba > zrobic (chcac nie chcac mamy jakis tam slizgaczy). > Tyle tylko ze albo bedzie u nas w Małopolsce albo > w Sudetach... tam nie placzą bo wiedza że doda > się przymiotnik "narodowy" i mamona pojdzie z > własciwego worka, tak samo jak curlingi inne > shorttracki. > A gigant ma byc na Słowacji na Chopoku - jak > wiadomo idealny dojazd w góry realizujemy juz > 20-sty rok. > Podobnie jak Dementor, ZIO mi lata (choc MKOL ma > sypnac blisko 500mln USD) - liczy sie to co > zostanie wybudowane, a tutaj jestesmy ruchani na > kase od dobrych dwóch dekad i nikt nas nie pyta > czy nam sie to oplaca. Uspokoiłeś mnie :) Jeśli tory mają być w Sudetach a Gigant na Słowacji to ZIO nie dostaniemy na pewno :) uff :)
    • grzaniec

181
      0
    • 06.12.2013 o 16:54
      Post #949955 06.12.2013 16:54
    ;)
    • BLADY

44
      0
    • 06.12.2013 o 17:03
      Post #949957 06.12.2013 17:03
    Kompletnie mnie nie obchodzi czy 78% czy 91% kasy będzie z budżetu państwa czy nie. Obchodzi mnie wyłącznie to, że naszego kraju nie stać na takie fanaberie jak olimpiada zimowa. Nie patrzcie przez pryzmat Krakowa tylko ogólnej sytuacji finansów publicznych w tym kraju. NIE STAĆ NAS NA TO, koniec kropka. To post A.W.B. Podpisuję się pod tym ,dodam tylko że jest to propagandowa akcja plus wysokie pensje dla swoich pełowskich urzędasów.
    • empe

1.1K
      13
    • 06.12.2013 o 19:24
      Post #949991 06.12.2013 19:24
    A mnie kompletnie nie obchodzi czy jeden pachołek Tuska z drugim przyzna sobie kilkanaście milionów premii dzięki ZIO, czy i tak zrobi to, pomimo ich. I tak samo jak Grzaniec i Dementor w dupie mam całe te Igrzyska, chodzi mi o rozwój infrastruktury w Małopolsce - tyle.
    • Mazursky

127
      0
    • 06.12.2013 o 21:50
      Post #950036 06.12.2013 21:50
    idealny projekt to był ten; http://i229.photobucket.com/albums/ee52/wolontariusz/beszcz1.jpg Tylko osobiście bym hale umieścił w tym "trójkącie" co M1. A sam park AWF zalesić, zrobić jakieś jeziorka i to samo na lotnisku, żeby był taki zielony pas między dwoma miastami. W Krakowie to już standard, że dobre projekty lecą do kosza, a realizują tylko to co jest korzystne dla..... kogoś :) Przykład Galerii Krakowskiej - pierwszy projekt był super, a zrezlizowali szklany gmach, który idealnie "pasuje" do zabytkowego dwroca. Co do Juvenii to mogli by przecież zrobić im całe zaplecze w podziemiach i na tym małą trybunkę taką w sam raz na ich potrzeby, ale ten teren jest zabardzo atrakcyjny na działalność sportową :) Skyscrapercity to jest to forum bajkopisarzy, gdzie wmawiają sobie, że widzą z Oświecenia Tatry, z Babiej Góry Kielce, a z Sandomierza Giewont ??
    • grzaniec

181
      0
    • 06.12.2013 o 22:27
      Post #950047 06.12.2013 22:27
    Nie, to nie forum dalekich obserwacji... skad ten pomysł w ogóle? :) Obszar pomiedzy Nowohucka a Al Pokoju juz z dobre 10 lat temu byl podpinany na tym forum jako potencjalne nieinwazyjne widokowo miejsce dla budynkow wyzszych niz 55m. A sama grafika ktora wrzuciles to nie zaden projekt a koncepcja jednego goscia z tego własnie forum... dosc intensywnie dyskutowana swego czasu. [url=http://nowej.hucie.w.interia.pl/beszcz-1.html]Tutaj masz wiecej.[/url] Zgodze sie z tym ze duzo dobrych pomyslow ląduje w koszu, niestety nie jest sie przy wladzy zeby je realizowac, a sama wladza robi wszystko by utrzymac stolki a nie rozwijac miasto, stad gowniane - czytaj tanie - realizacje latwiej zrealizowac. Na ten przyklad mamy "inwestora" z kielc ktory kupil hotel Cracovia i majac w dupie wszystkich i wszystkie obostrzenia urbanistyczne w okolicy chcialby by miasto klekało bo wylozy pare baniek koszac pol śródmiescia z małego handlu. A sama galerie krakowska - jak zapewne pamietasz- ukrecil ówczesny minister infrastruktury Marek Pol (tereny PKP, ktore podlegalo pod to ministerstwo), to jego przydupasy krecili walki a Tishman po kilku latach zamrozonej na inwestycje kasy dal za wygrana... pytanie jak to sie stalo ze niemieckie ECE dosc szybko doszlo do porozumienia... tyle ze w miedzyczasie nastapila tez zmiana u wladz...panstwowych i samorzadowych, wiec ciezko jednoznacznie powiedziec. Tez żałuję pierwotnego projektu.
    • Mazursky

127
      0
    • 06.12.2013 o 22:42
      Post #950052 06.12.2013 22:42
    A zdaje się, że na Sky w dziale fotografii jakaś dyskusja taka była i link do "dalekich obserwacji" :) Musze pochwalić gościa co zajął się tą koncepcją, bo na prawdę nieźle to zrobił, ale widzę mały błąd (lokalizacja plazy). Jak dla mnie coś konkretniejszego niż "NH Przyszłosc" choć nie krytykuje ;) Jakby ktoś nie wiedział to tak miała wyglądać galeria krakowska: http://krakow.gazeta.pl/krakow/56,35798,11311566,Projekt_Nowego_Miasta.html Bardzo też ubolewał nad wyburzeniem wieży ciśnien przy obecnej Galerii Kazimierz - taki symbol jak ten grzyb w Tarnowie :)
    • grzaniec

181
      0
    • 06.12.2013 o 23:12
      Post #950060 06.12.2013 23:12
    I tak niestety mozna bez konca...: - Uwalony Tishmann Speyer - S7 konczaca sie w ... no w d#pie, bo nie rozwiazuje problemow - poza jednym- a generuje mnostwo nowych. Miasto wykupilo tereny z budzetu lokalnego - mimo ze nie musialo, ale chcac przyspieszyc realizacje... A przeciez wybudowanie łącznika do Igolomskiej nie załatwia sprawy, a odcinki do Moczydła (granica wojewodztwa) sa w takim lesie ze nie wiem czy dozyjemy. - Ile, 3-4 lata temu skonczono A4 do Szarowa..., Niepolomice sa jeszcze od pierwszego wbicia łopaty gotowe do budowy zjazdu do swojej strefy ekonomicznej (a jakże w ministerwstwie nie ma funduszy, placimy z lokalnego budrzetu), to jest historia bez konca... a podjetych decyzji z Wawy mozna juz liczyc na dwoch rekach... ostatnia to taka ze jadac z wezla wielickiego do potencjalnego wezla z DW 964, ktory podobno jest zaklepany na zjazdach bedziemy placili na bramkach... miejscowosc u bram Krakowa! Co prawda chyba ok 1zł, ale to jest jakas granda. Od Gdanska jest w Rusocinie... z dwa razy tyle od miasta. - GDAKA stwierdzila swego czasu ze POK nie jest do szczescia miastu potrzebna... mozna z tym dyskutowac, ale wobec realizowanych niezbednych potrzeb innych miast juz takich obiekcji nie miala... - BDI do Bielska Bialej. Wadowice sie nie moga dogadac, ale jak trzeba to mozna i chinczykow z grubego kontraktu wyjeba5(A2) i austriakow (A1) i wielu innych. Widac ze za malo ludzi zginelo na drogach Beskidu Makowskiego ... No i w tym przypadku o dzieleniu kontraktu na czesci nie ma mowy... jak w innych przypadkach - Lotnisko w Balicach nie bez powodu dopiero teraz wystartowalo z przebudowa..., wczesniej byly wszystkie inne male i jedno duze lotniska w PL, u nas byl wygodny powod... tereny AMW, jak by to bylo jedyne cywilne dzielone z wojskiem lotnisko w PL - Dworzec w Krakowie juz pisalem jak wyglada ..., w łodzi kopią dziure za 2-3mld ... podobno mamy kryzys. - Obwodnice Skawiny i Zabierzowa są mniej wazne od trzech pasów w Jankach pod Warszawą - "nasi, z małopolski" posłowie tak uznali... (fedorowicz, ras, ...) - SKOZK, ... Panstwo zamiast zwiekszyc ilosc kasy na zabytki jako calosc i utrzymac wielkosc zapomogi dla Krakowa - to lepiej rozpierd%%$ć cos co funkcjonuje doskonale. - Kolej, od lat czekamy na łącznik klejowy w Podgórzu żeby nie musiec jezdzic do Płaszowa... (zapowiedzieli sie na 2014, zobaczymy), od lat czekamy na inwestycje łączącą ze swiatem region sądeczyzny i kierunek Koszyce - kolej przez miejscowosc Piekiełko - jedna wielka d#pa, a projekt wiecej niz potrzebny. Tak można jeszcze długo...jestesmy dymani na grubą kasę od wielu lat, dlatego te ZIO sa wazne, a nie dlatego ze Marczulajtis ogrzeje sie w ciepelku ognia olimpijskiego za grube banki, mam gdzies ile za to wezmie jesli tylko dostaniemy te inwestycje. Zauwazcie ze o krakowskich niemal nie wspomnialem, bo na nie akurat miasto ma wpływ i kase znajdzie. Chocby w przyszłym roku konczy sie splacanie kojca dla psów.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie