http://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/ekstraklasa,kategoria,1017.html
-
-
Giełda trenerów
A ja bym to widział tak:
trener - Fornalik,
asystent - Podoliński
Po 3 sezonach Podoliński przejmuje mistrzowską drużynę i prowadzi ją już samodzielnie do dalszych sukcesów.
Plutonie, skoro będzie mistrzowska drużyna to po co miałby w ogóle ją przejmować? Pomijam już nierealność Podolińskiego jako asystenta, na pewno by się zgodził;)
Pacze, pacze I nic nie widze ....ale jak zobacze moja Cracovie pod Podolinskim dobrze grajaca I punktujaca to popatrze jeszcze raz.
Po "pasjonacie" mam zle doswiadczenie ale nie skreslam potencjalnie nowego trenera.
Bajka o Fornaliku I tak byla nierealna...
Trener Robert Podoliński odchodzi z Dolcanu Ząbki. Przed dzisiejszym meczem I ligi Dolcanu z Puszczą Niepołomice odbyła się uroczystość pożegnalna szkoleniowca, który najprawdopodobniej w nowym sezonie będzie trenerem Cracovii.
Podoliński urodził się 8 października 1975 r. Trenerem Dolcanu był od kwietnia 2011 r. Wcześniej prowadził m.in. zespoły KS-u Piaseczno, Korony Góra Kalwaria, Mazura Karczew, Nidy Pińczów, Bugu Wyszków i Znicza Pruszków.
źródło: 90 minut
Wszystkie media rozpisują się o tym ,że trafi do Cracovii, a kto wie, może trafi do Kielc? Tam za tym Hiszpanem wyniki też nie przemawiają, a Podoliński swoim charakterem mógłby pasować do "bandy świrów" ...
Ojrzyński, z tego co wynika tez jest wolny
Oby pierwsze spotkanie nowego trenera nie była praktycznie dla wszystkich ostatnim. Gdyby chodziło o mnie to prawdopodobnie bym tak zrobił:D
Trenera to powinniśmy mieć zagranicznego, bo ci co są do wzięcia i tak z naszymi piłkarzami nic nie osiągną !
Nie skreślajmy od razu Podolińskiego dajmy mu szanse !
Nesta Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Trener Podolinski: ;)
>
>
> -------------------------------------------pilarz-
> ----------------------------------------
>
> ----------------------------zytko------mikulic----
> --marciniak----------------------
>
> -----(nowy)nykiel-------papadopulos------dąbro---
> -budzik---------jaro-----
>
> -----------------------------nowak----------------
> --(nowy) kita------------------------------
Żytko ? Litości....Jeden z pierwszych do odpalenia. :)
pod warunkiem że pozyskamy w jego miejsce lepszego zawodnika
Bez żadnego warunku, ten gość to nieszczęście Cracovii.
granie 3-5-2 to nieszczęscie :) ktos kto oglada wloska lige wie o czym mowie
Zobaczymy kto a zatem co zaproponuje nowa miotła .
od jakiegoś czasu piszę, że Podoliński by mi pasował. jeśli ma być trener "z niższej półki", to moim zdaniem właśnie on. przypomnę podstawowy argument:
przeszukałem bazę transfermarkt, i jest to jeden z niewielu (a z tego co znalazłem, jedyny na szczeblu centralnym) trener, który drugi sezon miał lepszy niż pierwszy, a trzeci lepszy niż drugi*. jego praca w Dolcanie to jest postęp. z drużyny broniącej się przed spadkiem (gdy przyszedł byli na przedostatnim miejscu, w 10 kolejek ich wyciągnął na bezpieczne miejsce) zrobił solidnego średniaka z widokiem na awans (jak tam z wolą awansu jest, tego nie wiem).
przekonuje mnie to, że co sezon poprawia wyniki (strzelają coraz więcej, tracąc coraz mniej). pracuje w klubie mającym skromne warunki. są wypłacalni (to już dużo!), ale nie są potentatem ligi.
opinie zbiera dobre, także za epizod w Zniczu, ale to akurat mnie nie grzeje, bo Ulat też miał niezłą prasę.
mam wrażenie, że gość jest trochę podobny do Majewskiego. nie chodzi mi tylko o 3-5-2, tylko o ostre podejście do zawodników i niską tolerancję dla gwiazdorzenia. jednak ponieważ poprawia wyniki co sezon, to można się domyślać, że w przeciwieństwie do Doktora, nie jest toksyczny w relacjach z zawodnikami i nie spieprzy sobie atmosfery szatni.
dodatkowo, na jego korzyść przemawia, że wie, jak działa MKS, bo już u nas pracował. poza tym ma rozeznanie w drugiej lidze i może ma na oku ciekawych grajków z niższego szczebla.
jeśli chodzi o minusy, to widzę dwa:
po pierwsze, to nie jest trener wagi ciężkiej z dużą siłą przetargową. nie zaprowadzi swoich porządków w MKS, nie wywalczy sobie poważnych transferów i będzie musiał bardziej się dostosować do MKSu niż trener "z górnej półki" (jakim byłby Smutny Waldemar).
po drugie - mimo postępu, Dolcan dalej traci sporo bramek. w tym sezonie są nr 1 jeśli chodzi o strzelone gole, ale tylko 6 drużyn straciło ich więcej. to martwi, bo możemy (znowu!) mieć kłopoty z grą obronną. (btw. w poprzednim sezonie Dolcan strzelił więcej bramek od nas, ale miał gorszą różnicę bramek).
co do 3-5-2, to nie martwi mnie proces przestawiania taktyki (Majewski zrobił to od ręki, i to od razu z efektami), natomiast nie wiem, czy to jest optymalne ustawienie, biorąc pod uwagę naszą kadrę. no ale to już problem trenera, a my sobie to ocenimy.
podsumowując - Podoliński znalazł się w takim miejscu swojej kariery, że przejście szczebel wyżej to dla niego logiczny krok. z naszego punktu widzenia branie młodego trenera, bez doświadczenia w ekstraklasie to ryzyko większe, niż ściągnęcie głośnego, sprawdzonego nazwiska, ale spośród "młodych zdolnych" Podoliński mnie najbardziej przekonuje.
czyli pożyjemy - zobaczymy, ale zapatruję się na to z ostrożnym optymizmem, na pewno jestem za tym, by zastapił Hajdo. (wszystko to pisane przy założeniu, że coś jest na rzeczy w doniesieniach prasowych).
*trzeci pełny sezon w Dolcanie jeszcze się nie skończył, na mecz przed końcem można już powiedzieć, że zajmą wyższe miejsce w tabeli, mając przynajmniej tyle samo punktów przy lepszym stosunku bramek.
knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
Co do plusów to pełna zgoda
>
> jeśli chodzi o minusy, to widzę dwa:
a tu Cie troszeczke legendarna a typowa dla "dymanych baranów" "miażdżyca" dopadła ;)
>
> co do 3-5-2, to nie martwi mnie proces
> przestawiania taktyki (Majewski zrobił to od
> ręki, i to od razu z efektami), natomiast nie
Majewski próbował, próbował w końcu po decydującej rozmowie w szatni
"panie dochtór my tak nie umiemy" ;) wrócił do 4-4-2 .
:)-D
ale to mu zabrało jakieś 14 miesięcy, by wrócić do 4-4-2. a po drodze był półfinał PP i czwarte miejsce w lidze.
;)
A kto zapowiadał tę oficjalną informację?
Dziś akurat gala Ekstraklasa S.A. w Warszawie, więc nie spodziewałbym się oficjalnych informacji od władz klubu, tak co najmniej do wtorku popołudniu, ale raczej do środy. ;)
w środę na Garbarni, w przerwie meczu młodszych juniorów;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)