To przypomnij mi co pisałem bo nie pamiętam.
Maraton na igrzyskach olimpijskich w Rzymie w 1960 roku wygrał Etiopczyk Bikila, który pokonal trasę maratonu na bosaka.
Wygrał bo byl najszybszy, nie mial najnowszych adidasków na nogach.
Ten system licencyjny, który obecnie funkcjonuje zabija sport.
Zasady ustalone przed rozgrywkami są następujące:
Do ekstraklasy wchodzę dwie pierwsze drużyny.
Z ekstraklasy spadają dwie ostatnie.
Ale jeżeli już ten chory system obowiązuje, to niech wylatują dwie ostatnie i te, które nie spełniają wymogów.
Jeżeli dwie pierwsze drużyny z I ligi nie spełniają wymogów, to ekstraklasa liczy 13 drużyn (w sezonie 2013/2014) i szafa gra,
Jeżeli 10 piewszych z I ligi nie spełni wymogów, to do ekstraklasy wejdzie druzyna z 11 miejsca?
-
-
Walka o AWANS :)
Hrabia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Na szczęście mamy
> jeszcze szansę awansować na boisku. Zawisza
> prawdopodobnie wygra z Bytomiem, ale Flota ma
> duże szanse na wygranie z Termalicą. Musimy
> koniecznie wygrać z Miedzią i tego wyniku
> bardziej się obawiam niż wyniku w Świnoujściu.
Czy mamy szanse na "awans na boisku"? Jedyne na co mamy szansę (?) to wygrać z Miedzią (osobiście poważnie wątpię, czy w uczciwej walce jesteśmy do tego zdolni), Korzystne dla nas rozstrzygnięcia w dwóch ważnych dla nas meczach, w uczciwej sportowej walce są tak samo mało prawdopodobne jak nasza wygrana z Miedzią.
Uważam, że wszystko na co możemy teraz liczyć to, że "spiskowcy" pomogą nam wyjść z twarzą i tak ustawią te mecze, żeby [b]wyglądało[b], że awansowaliśmy na boisku. Awans niestety przegraliśmy nie wywalając Stawowego w przerwie na ŁKS i pozwalając mu na kontynuację jego radosnej twórczości, która zaprowadziła nas tu gdzie jesteśmy. My awansujemy niestety tylko infrastrukturalnie. Tylko w tej konkurencji dominujemy nad rywalami. Bo już nawet organizacyjnie nie.
garry Napisał(a):
> To przypomnij mi co pisałem bo nie pamiętam.
>
> Maraton na igrzyskach olimpijskich w Rzymie w 1960
> roku wygrał Etiopczyk Bikila, który pokonal
> trasę maratonu na bosaka.
> Wygrał bo byl najszybszy, nie mial najnowszych
> adidasków na nogach.
>
> Ten system licencyjny, który obecnie funkcjonuje
> zabija sport.
> Do ekstraklasy wchodzę dwie pierwsze drużyny.
> Z ekstraklasy spadają dwie ostatnie.
> ale jeżeli już jest to niech wylatują dwie
> ostatnie i te, które nie spełniają wymogów.
>
> Jeżeli dwie pierwsze drużyny z I ligi nie
> spełniają, to ekstraklasa liczy 13 drużyn i
> szafa gra,
> Jeżeli 10 piewszych z I ligi nie spełni
> wymogów, to do ekstraklasy wejdzie druzyna z 11
> miejsca?
nic dodac nic ujac , pozatym mimo wszystko uwazam ze jestesmy lepsi pilkarsko od kazdej z w/w tylko w kilku meczach poprostu mielismy pecha no i brak napastnika :P
niesmak, fakt, zostanie, ale czasy honoru w sporcie (w tym w piłce skopanej skończyły się w momencie wkroczenia do niej wielkich pieniędzy)
czy dzisiaj np ktoś wypomina Cupiałowi, to, że 15 lat temu pod dyktando Franza w ciągu miesiąca ogołocił kilka polskich klubów z najlepszych graczy?
W końcu mogę napisać, że w 100% zgadzam się z suramem. Z każdym słowem.
Śmieszne, iż niektórzy nie chcą awansu przy zielonym stoliku i podają jako główny powód przeciw to, że znowu będą nas krytykować i śmiać się z nas na kilku portalach. Walić to. Miejsce Cracovii jest w ekstraklasie.
jak zostaniemy w 1 lidze , to grozi nam zeslanie na kilka lat!
Arka wlasnie to przezywa , a w Ekstraklasie , sa inne pieniadze inne perspektywy , inne transfery itd.
dajcie spokoj juz z tym honorem , tyle lat nas oszukiwali milicyjni , nikt sie tym nie przejmowal , dzisiaj nikogo nie przekupujemy o licencje, i ni e blagamy , jezeli ktos lamie prawo to trzeba tego przestrzegac , o takie panstwo walczylismy wiec dajcie spokoj z honorem :)
nikt sie go nie pozbywa
Cupiał kupował ! Płacił i klubom i zawodnikom, więc zrobił to uczciwie zgodnie z duchem [b]biznesu[/b] piłkarskiego. Ci których [b]uczciwie[/b] kupił [b]uczciwie[/b] zapewnili mu sukcesy w naszym piłkarskim grajdołku.
Filipiak natomiast kupuje, a efekty jego zakupów nie są w stanie osiągnąć nic!
Edit: No może można mieć wątpliwości czy sędziowie traktowali ich równie uczciwie, ale to jest inna kwestia.
garry Napisał(a):
Miażdżyca stawów? :D
Czyżby opcja szukaj na forum przestała działać? Poza tym nie zwracałem się imiennie do Ciebie ;)
a w 1948 piłkarze Cracovii za mistrzostwo Polski dostali "uroczysty obiad" a potem po zegarku.
a w 1938 niejaki Leonidas grał na bosaka
a w 1902 piłkarze Sunderlandu za mistrzostwo Anglii dostali honorowe dyplomy
te czasy panie republikanin się skończyły. Gdyby obecnie, jak np w 1960, piłkarze grą w piłkę zarabiali 1/10 średniej krajowej (dorabiając sobie do fikcyjnego zatrudnienia :P) - można by dyskutować o honorze
ale was rozumiem, jak byłem młodszy to też byłem popierdol.onym ideowcem - za co dostałem mocno po dup.ie - zarówno zomowską pałą jak i w przenośni. Wam się teraz (m.in. także dzięki temu, że ja dostałem) żyje jak pączkom w maśle - więc możecie się z nudów zagłębiać w pierdoły o honorze ;)
garry Napisał(a):
>
> Wygrał bo byl najszybszy, nie mial najnowszych
> adidasków na nogach.
>
> Ten system licencyjny, który obecnie funkcjonuje
> zabija sport.
> Do ekstraklasy wchodzę dwie pierwsze drużyny.
> Z ekstraklasy spadają dwie ostatnie.
> ale jeżeli już jest to niech wylatują dwie
> ostatnie i te, które nie spełniają wymogów.
>
> Jeżeli dwie pierwsze drużyny z I ligi nie
> spełniają, to ekstraklasa liczy 13 drużyn i
> szafa gra,
> Jeżeli 10 piewszych z I ligi nie spełni
> wymogów, to do ekstraklasy wejdzie druzyna z 11
> miejsca?
Ciekawe co piszesz a jak klub nie płaci podatków, składek (nawet tych najniższych) podpisuje umowy o jakieś tam wykorzystywanie wizerunków itp potem tą kasę przeznacza na bieżącą działalność to jes OK ?
To załuż sobie mój drogi firmą np. budowlaną i odprowadzaj środki jak należy i płać ludziom a ja prowadząć podobną działalność nie będę ich odprowadzał, płcił jak chcę [b]i w tych warunkach przystąpimy do przetargu[/b] np. na budowę stadionu.
Kto będzie lepszy ???
Wolę zieloną murawę jako miejsce wywalczenia awansu,co nie oznacza ,że sie obrażę jak zagramy w nastepnym sezonie w TME wistując na zielonym stoliku.Warunek :gramy nieznaczonymi kartami!
Jakoś w Szkocji Rangersi odnależli się kilka klas niżej za niespełnienie warunków licencyjnych i wyjdzie im tylko na dobre!
Nie obrazajmy sie na Komisję licencyjną i wprowadżmy zdrowe i jednoznaczne zasady.Jeżeli ktoś walczy o awans to ma byc przygotowany a nie czekac czy się uda a potem zobaczymy...
J[b]ak ma być S.A. to ma byc,jak ma być sztuczne oświetlenie to ma być,jak ma być podgrzewana murawa to ma byc,jak ma być kontrakt to ma być kontrakt a nie zatrudnienie w jakiejś tam firmie....[/b]Ciekawe jak reagują władze skarbowe na kosztu,które nie stanowią kosztów uzyskania przychodu...chyba ,że jest to umowa marketingowo- reklamowa...czyli "słupy ogłoszeniowe" (vide:Termalica) ;)
Takie pierdolenie typowego lamusa , liczenie na innych i na to że Miedź odpusci Cracovii żeby łatwiej awansować za rok a co zrobią z Niecieczą zostawią ich i będą mieli łatwiej dosłownie kurwa spacerek ;d
Suram mi też przypomnij co pisałem.
3lvis Napisał(a):
> W końcu mogę napisać, że w 100% zgadzam się z
> suramem. Z każdym słowem.
> Śmieszne, iż niektórzy nie chcą awansu przy
> zielonym stoliku i podają jako główny powód
> przeciw to, że znowu będą nas krytykować i
> śmiać się z nas na kilku portalach. Walić to.
> Miejsce Cracovii jest w ekstraklasie.
Mam w dupie co ktoś o nas mówi, jeśli nie zgadzam się z krytykantami, ale jeśli zgadzam się z krytykantami to nie będę udawał, że białe jest czarne, a czarne jest białe.
Nesta Napisał(a):
> dajcie spokoj juz z tym honorem , tyle lat nas
> oszukiwali milicyjni , nikt sie tym nie przejmowal
> , dzisiaj nikogo nie przekupujemy o licencje, i ni
> e blagamy , jezeli ktos lamie prawo to trzeba tego
> przestrzegac , o takie panstwo walczylismy wiec
> dajcie spokoj z honorem :)
> nikt sie go nie pozbywa
Właśnie nie chcę równać do milicyjnych, a awansami przy "zielonym stoliku" równamy. Nie chciałem państwa, w którym ustanawia się bezsensowne prawa.
misiekm Napisał(a):
> Ciekawe co piszesz a jak klub nie płaci
> podatków, składek (nawet tych najniższych)
> podpisuje umowy o jakieś tam wykorzystywanie
> wizerunków itp potem tą kasę przeznacza na
> bieżącą działalność to jes OK ?
> To załuż sobie mój drogi firmą np. budowlaną
> i odprowadzaj środki jak należy i płać ludziom
> a ja prowadząć podobną działalność nie
> będę ich odprowadzał, płcił jak chcę i w
> tych warunkach przystąpimy do przetargu np. na
> budowę stadionu.
> Kto będzie lepszy ???
Od tego jest egzekucja żeby wyegzekwować zobowiązania. Licencje przypominają sytuację, w której przedsiębiorca jest niezbyt zamożny, ale zdolny, może uzyskać kredyt na budowę jeśli wygra przetarg, ale już na wstępie odmawia mu się prawa do startowania w przetargu, bo on ma najpierw zgromadzić majątek bez kredytów. A majątku nie może zgromadzić bo poważne budowy wymagają wygrania przetargu. I kółko się zamyka.
leszeczek Napisał(a):
> Cupiał kupował ! Płacił i klubom i zawodnikom,
> więc zrobił to uczciwie zgodnie z duchem biznesu
> piłkarskiego. Ci których uczciwie kupił
> uczciwie zapewnili mu sukcesy w naszym piłkarskim
> grajdołku.
hahahaha. Zwłaszcza w pierwszym sezonie z melepetami Dubickim i Nicińskim. To, że uczciwie płacił też sędziom i obserwatorom (nie zawsze pieniędzmi) wyedytowałeś na końcu - więc nie jest z Tobą aż tak źle, jak myślałem po przeczytaniu przed edycją :P
poza tym my tu nie piszemy o [b[uczciwości[/b] - bo skorzystanie ze zgodnej z prawem decyzji komisji licencyjnej jest [b]jak najbardziej uczciwe[/b] - tylko o aspektach etycznych.
Jeśli jednak postawienie sprawy w sposób: "[b}JA{/b] mam kasę a wy gołodupce oddawać mi swoich najlepszych i to już, bo mojemu kumplowi Smudzie tak się zamarzyło" - uważasz za etyczne - to i nie powinieneś się przyczepiać do stoilikowego sposobu awansu.
> Filipiak natomiast kupuje, a efekty jego zakupów
> nie są w stanie osiągnąć nic!
Gdyby wzorem Cupiała wtedy skupił całą reprezentację i prawie całą reprezentrację młodzieżową - osłabiając tym wszystkich rywali - pewnie i by uzyskał. Ale on wolał się zdać na nazwiska.
a przykład "zakupów" Rząsy świadczy o tym, że nie zawsze pięknousty meloner musi być dobrym fachowcem
Tyle, ze dyskusja o Profesorze - to zupełnie inny wątek
Jedynym punktem stycznym "Walki o AWANS :)" z Profesorem jest to, że Filipiak nie wypier.dolił wuefisty na pysk po podwójnej kompromitacji (Stomil-Dolcan), w przerwie na ŁKS, wtedy gdy był na to najlepszy czas, oraz wszelkie konsekwencje tego kroku. Rywale tak właśnie zrobili i proszę - i Zawisza i Flota odbiły się od dna
Pozostałe rozważania na temat Profesora to raczej
[url=http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?11,1943184,page=65][u]w tym wątku[/u][/url]
Nie zatem rozmywajmy tego, zwłaszcza, że może się okazać, iż będzie jeszcze długo potrzebny :(
misiekm Napisał(a):
> Ciekawe co piszesz a jak klub nie płaci
> podatków, składek (nawet tych najniższych)
> podpisuje umowy o jakieś tam wykorzystywanie
> wizerunków itp potem tą kasę przeznacza na
> bieżącą działalność to jes OK ?
> To załuż sobie mój drogi firmą np. budowlaną
> i odprowadzaj środki jak należy i płać ludziom
> a ja prowadząć podobną działalność nie
> będę ich odprowadzał, płcił jak chcę i w
> tych warunkach przystąpimy do przetargu np. na
> budowę stadionu.
> Kto będzie lepszy ???
Nigdzie nie napisałem, aby ten kto nieuczciwie postępuje otrzymywal licencję. Wręcz przeciwnie.
Z niego taki profesor jak ..... to fantasta i marzyciel hahaha , razem z zoną ogladałem ligę mistrzów i tam zagramy za trzy lata obiecałem jej to ,....... hahahahah a jest 1 liga Polska jedna z najsłabszych w Europie i jeszcze liczymy że dostaniemy się pod stołem bo sportowo za słabi jesteśmy kurwa co tu komentować
suram Napisał(a):
ale was rozumiem, jak byłem młodszy to też byłem popierdol.onym ideowcem - za co dostałem mocno po dup.ie - zarówno zomowską pałą jak i w przenośni. Wam się teraz (m.in. także dzięki temu, że ja dostałem) żyje jak pączkom w maśle - więc możecie się z nudów zagłębiać w pierdoły o honorze
Zostaw ideowców w spokoju, bez względu na czasy, niech się zagłębiają. Może dzięki temu nasze wnuki nie będą dostawać po dupię zomowską lub arabską pałą.
A co chodzi z tym:
[i]Przyznać licencję na grę w Ekstraklasie Cracovii z nadzorem infrastrukturalnym, dotyczącym zapewnienia odpowiedniego obszaru pola gry.[/i]
http://www.90minut.pl/news/213/news2131849-Decyzje-licencyjne-w-Ekstraklasie-I-i-II-lidze.html
Za małe boisko, czy jak ? :)
rmszar już to gdzieś pisał. Kostka jest za blisko murawy.
Te licencje są tylko po to, żeby w Ekstraklasie nie dochodziło w przyszłości do takich sytuacji jak zadłużony ŁKS, Polonia Bytom czy Polonia Warszawa. Chodzi o to żeby to była elita, pod każdym względem (jak widać niekoniecznie do końca sportowym), która z dnia na dzień nie zbankrutuje, jej stadion jest bezpieczny itd. Dopuszczą taką Nieciecze bez stadionu, żeby grała na Hutniku to jej mecze stracą na widowisku, które już jest małe w tej buraczanej polskiej lidze. Licencje mają na celu zwiększać atrakcyjność naszej ligi w przyszłych latach. Nie można się godzić na wszystko bo to do niczego nie prowadzi. Nie mam oczywiście nic do tego, że jeśli stadion Hutnika spełnia wymagania to żeby tam Termalica grała (tak jak my kiedyś) jednak niech przy tym zacznie prace nad rozbudową swojego stadionu.
Tak na marginesie, może na tym polega odpuszczanie awansu przez TBBN;)?
Jeżeli chodzi o awans dzięki procesowi licencyjnemu to ciężko mi jest mieć jedoznaczną opinie, co nie zmienia faktu że bardziej jestem za, niż przeciw.
Bardziej wynika to z faktu że proces licencyjny moim zdaniem powinien być prowadzony restrykcyjnie i moim zdaniem w e-klasie nie ma miejsca dla klubów które nie potrafią np. płacić na czas(nie tylko pensji ale i premii czego już komisja licencyjna niestety nie bada). Jak nie potrafisz postawić stadionu, wynajmij, nie potrafisz? Przykro nam nie grasz. To nie są często kwestie sponsora, tylko zarządzania klubem. Piast wielkich sponsorów nie ma, piłkarze sami mówią że pensji nie mają na poziomie topu e-klasy, co nie przeszkodziło im dobrze pograć.
Zawisza licencje dostanie, ale ktoś powinien również przyglądać się dokładnie co się tam dzieje. Pod koniec jesieni był problem z pensjami i premiami, Osuch coś wspominał że zostaną wypłacone w przypadku wygrania kilku meczy do końca sezonu(nie pamiętam już dokładnie w której rundzie ta sytuacja miała miejsce). Jeżeli podpisujesz kontrakt, to musisz zapłacić tyle ile wyngocjował piłkarz, zarówno pensji, jak i premii.
Pojedyńcze przypadki można mnożyć, ale moim zdaniem wniosek pozostaje jeden. Jeżeli klub nie jest dobrze zarządzany, co skutkuje często problemami finansowymi to nie ma prawa grać w e-klasie. Jeżeli nie ma się funduszy na zaproponowanie kontraktu na poziomie 30k pln miesięcznie, to nie proponujesz takiego kontraktu.
Poza tym gdybać zaczniemy po ostatniej kolejce, a nuż TBBN się wyłozy a my wygramy:D (frajer).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)