Wielu nie zdąży jeszcze ochłonąć po emocjach z 32 kolejki a tu już następna się zaczyna a w niej:
Cracovia - GKS Tychy 1
Kolejny mecz przyjaźni Pasów. Ależ Ci kibice Cracovii mają fajnie, no i kolejne łatwe 3 punkty oddane przez przyjaciół. Prawda że awans sam się zrobi? Niektórzy już Nam dopisali punkty, co najzabawniejsze, przede wszystkim Ci co Nam "dobrze" życzą, doszukując się zagrań przy zielonym stoliku. Nikogo nie przekona że jedyny zielony stolik, z którym Cracovia ma teraz po drodze to ten z lodami z ?zielonej budki?. Na boisku, niestety dla kibiców Cracovii totalny chaos, trener swoje, zawodnicy swoje, przeciwnik też jakoś nie przeszkadza, ale też nie kładzie się na murawie. Istne pandemonium na stadionie przy ul. Kałuży. Nie ważne jak: łokciem, klatką piersiową, udem, kolanem czy tyłkiem byle by wpadła do bramki. Na kolanach czy czołgając się byle do ostatniego gwizdka. Skromne 1-0 i naród wybrany wstrzymuje oddech. "Wielka" Cracovia wraca do ekstraklasy? A Tyszanie? GKS udowodnił w tym sezonie że każdy powinien na nich uważać. Mimo wszystko tydzień do wakacji, grać już nie ma o co, rywal dość dziwnie się zachowuje na boisku zatem szkoda zdrowia i nerwów a że kibice jakoś rozpaczać nie będą to można raz w roku na pół gwizdka zagrać.
Termalica - Olimpia 1
Zatem zaczynamy! Orkiestra gotowa, szampany już się chłodzą, kibice na trybunach, piłkarze na boisku. Cała Nieciecza i okoliczne miejscowości wyludnione. Pierwszy gwizdek i ... goooooooooooooool, gooooooooooool, gol, gol, gol spiker bez opamiętania krzyczy do mikrofonu, ludzie w szaleństwie wpadają sobie w ramiona, piłkarze, sztab trenerski świętują, tylko właściciel spokojny, On wie że zrobił wszystko by sukces w Niecieczy nie był dziełem przypadku. Mała-Wielka Nieciecza w Ekstraklasie! To żadne czary mary, witamy małą wioskę na mapie Polski! Tymczasem na boisku sędzia rozpoczyna mecz po golu dla gospodarzy a Ci idą za ciosem. Co na to Olimpia? Absolutnie nic, po meczu gratulują awansu gospodarzą, być może przy okazji fety zjedzą coś i się napiją. Po co to psuć? Kto miałby to niby zepsuć? Chętnych brak zatem i wynik na tablicy dla gospodarzy.
Zawisza - Flota 1x
To tak naprawdę jedyna niewiadoma w tej kolejce. Choć wynik tego meczy zdeterminuje to co się wydarzy 3 dni wcześniej w Niecieczy. Porażka z Niecieczą spowoduje nie tylko fakt że Termalica będzie już praktycznie w ekstraklasie, ale dodatkowo pozwoli piłkarzom Floty odskoczyć rywalowi z Bydgoszczy. Tylko w tym upatruje szansy dla Floty na korzystny wynik. Korzystny wynik czyli remis, w perspektywie meczu u siebie z ekstraklasową Termalicą możne realnie patrzeć na awans. Jak dodamy do tego nerwy gospodarzy i spore obawy o szanse awansu, Flota może spokojnie zapunktować. Tylko czy gra na remis to dobra strategia? Zawisza ma prosty plan. Wygrać z Flotą i przedłużyć swoje szanse. Tym większa będzie ku temu okoliczność, gdy Bydgoszczanie wywiozą korzystny wynik z Niecieczy. Gdyby tak się stało nie daje piłkarzom Floty żadnych szans na dobry wynik na stadionie w Bydgoszczy. Jedno jest pewne rekord frekwencji w Bydgoszczy powinien zostać pobity.
-
-
Walka o AWANS :)
Tym sposobem docieramy do ostatniej prostej, tu już nie ma zmiłuj, najsłabsi definitywnie przegrywają, ostatecznie i nieodwołalnie. 34 kolejka wita nas w ...
Polonia - Zawisza 2
W Bytomiu mecz bez historii. Czas pożegnań zaczął się już jakiś czas temu. Klub i kibice żegnają 1 ligę, czy w takiej sytuacji gospodarzy stać na ostatni zryw? Otwartą kwestią zostaje bagaż goli w bramce ? gospodarzy. Zostawmy to jednak, nawet kibice na sektorze gości bardziej zainteresowani są tym co się dzieje w Świnoujściu i Legnicy.
Flota - Termalica 1x2
Dziwna sprawa, po przeczytaniu tego co już napisałem można odnieść wrażenie że obstawianie tego meczu trój drogowo mija się z celem. Niestety życie uczy, że na wszystko trzeba być przygotowanym. Czy gospodarze mają szanse na wygraną? Owszem, pod warunkiem że goście w szamańskich nastrojach przyjadą jednak zwiedzać i się bawić a nie grać w piłkę. Paradoks bo ledwo tydzień wcześniej piłkarze ze Stróż przyjechali tylko grać w piłkę bo o zwiedzaniu i zabawie nikt nie myślał a również wyjechali z zerowym dorobkiem. To jak to jest? Jak to w życiu ? na szczęście jest też druga opcja że mecz z Zawiszą zakończył się dla zawodników z Niecieczy fatalnie, zatem w Świnoujściu trzeba postawić kropkę nad i! Być może i remis wystarczy a że gospodarze też nie odpuszczą to wynik ten dość realny. Każdy wynik jest sprawą otwartą, stąd mój typ. Wiem że nic nie wiem. Zerknijmy zatem co się dzieje w Legnicy.
Miedź - Cracovia 1x2
Beniaminek z Legnicy kontra ?wielka? Cracovia. A tymczasem pewien młody hindus wybiera się właśnie do punktu bukmacherskiego. Ze znudzeniem przegląda ligi zagraniczne. Nagle patrzy. Dość fajny wynik na wygraną Cracovii. Zerka w tabele i jego zdziwienie wzrasta jeszcze bardziej. Uśmiecha się pod nosem, On wie że nie takie bajki widział. Zespół walczący o awans a naprzeciwko gospodarz, który gra o prestiż. Jaki prestiż? Postawić wszystko na wygraną Cracovii? No jasne, pewna wygrana i kasy sporo przybędzie. Tylko co jeśli jednak Cracovia nie wygra? Kumple będą się śmiać. To może z podpórką na remis? Kasa już nie taka, ale zawsze pewny pieniądz. Hmm? ale ja tak naprawdę nie znam tej dziwnej ligi i w ogóle gdzie leży Polska? Niby w Europie? Szkoda grać, jeszcze Cracovia przegra, lepiej zainwestować w krykieta w rodzime rozgrywki tu wszystko jest jasne. Zostawmy sympatycznego hindusa z jego troskami samego sobie. My mamy o co się martwić! Rywal niby nie gra o nic. My gramy o wszystko! Gramy jak nigdy a ... trzeba realnie spojrzeć na wynik. Trener Legniczan w swoim życiu "rozgrywał" już trudniejsze mecze a i jakieś rachunki ma do wystawienia, zatem "Wielka" Cracovia nie robi wrażenia, być może w Legnicy słowa: genialna, fantastyczna, niesamowita podziałały by na wyobraźnie, ale żadne z tych słów nie pasuje do gry Cracovii. No i miejscowi kibice, z urojonymi krzywdami z wieków poprzednich, a za to z możliwościami polepszenia sobie samopoczucia po pokonaniu "ukochanej" Cracovii z jej jeszcze bardziej "ukochanymi" kibicami, nie odpuszczą. Może zatem coś o meczu wartałoby napisać? Niestety wole już przejść do analizy możliwych wariacji i wyników statystycznych i procentowych szans na awans.
Obliczenia są jednoznaczne w ekstraklasie witamy Termalice i Zawisze.
Termalica 90,7% szansy na awans
Zawisza 64,8% szansy na awans
Jak na tym tle wypadają pozostałe zespoły?
Cracovia 25%
Flota 15,7%
Liczę, liczę i coś mi tu brakuje.
No tak 3,8% to sytuacja w której Zawisza rozegra baraż z Cracovią. Dokładnie na 108 możliwych wariantów aż 4 zakończą się na koniec sezonu barażami. Inne sytuacje mimo zakończenia rywalizacji np. przez 3 drużyny z tym samym dorobkiem okazały się łatwiejsze do rozstrzygnięcia.
Jaki z tego można wniosek wyciągnąć no na pewno taki że za kilkanaście dni na ustach całej piłkarskiej Polski będzie Nieciecza. Czy w kontekście pojawi się również Cracovia, która zmarnowała rok w 1 lidze? Jako kibic Pasów oświadczam że na dziś dzień 25% to dla mnie wystarczająco dużo( 27 możliwych kombinacji + 4 warianty z barażem) by wierzyć w awans i tego się trzymam!
Piłkarzom za to dedykuje słowa:
"Walczyć jak Sparta Cracovia jest tego warta"
quentin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Najważniejsza sprawa mimo że [b]część osób
> twardo idzie w zaparte że tylko dwóm klubom
> zależy na awansie[/b] (Termalica jeszcze odpuści,
> Flota już zaczęła) dla swoich rozważań
> uznałem jednak że cała czwórka walczy o
> awans.
Nie wiem, czy jeszcze istnieją takie osoby, ale jeśli tak, to zalecam niezwłoczną konsultację ze specjalistami z dziedziny psychiatrii.
quentin!: szacun.
.
Wśród nocnej ciszy, a także przed snem wyliczałem możliwości i jakoś marnie nasza przyszłość się klarowała...
Obawiam się najbardziej, że to Termalica będzie rozdawać karty, a jej trener może nam szkodzić, bo to przecież psiur.
quentin gratki!
Niby nic odkrywczego, a fajnie się to czytało.
Khalid Napisał(a):
> rmszar Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Docencie, z ESA spada Polonia i jeden zespół
> z
> > powodów sportowych.
> >
> > Czekam na ujadanie "całego internetu", że
> jakiś
> > klub przy zielonym stoliku załatwił sobie
> > licencję. Do boju, bojownicy o "sportowe
> > utrzymanie", do boju ci, którzy w 2009 r.
> pluli
> > na nasz klub. Czekam.
>
>
> Nie doczekasz się.... :D
> Jakby nie było jesteśmy najbardziej medialnym
> Klubem w Polsce.
>
> Natomiast utrzymanie się Podbeskidzia/Bełchatowa
> (jak najbardziej słuszne utrzymanie - nawet to
> całe weszło co tak nad eŁKaSem kłamliwe
> krokodyle łzy wylewało , pisze teraz , że to
> jest SPRAWIEDLIWE ) . Po prostu
> Podbeskidzie/Bełchatów obchodzą ogromną
> większość piłkarskiej Polski tyle co
> zeszłoroczny śnieg.
> Nas się albo kocha albo nienawidzi :)
A gdyby zmienili, jak sugerowali regulamin i brak licencji Polonii skutkowałby barażem, to znów dowiedzielibyśmy się, że Cracovia jest pupilkiem PZPN, a ten wypacza ducha sportowej walki. Bo przecież utrzymanie się drużyny z 15 miejsca E-klasy to zupełnie co innego niż awans 3 drużyny z I ligi. Nawet gdyby w grę wchodziły baraże. (moim skromnym stronniczym zdaniem baraż byłby jedynym sprawiedliwym rozwiązaniem, bo spowodowałby, że o pojawiające się z nieba miejsce walczyły by 2 drużyny, które podczas sezony wykazały wprawdzie, że na to miejsce nie zasługują, ale którejś jednak musi ono przypaść)
Na pomoc Kolejarza nie za bardzo można liczyć
http://www.krakow.sport.pl/sport-krakow/1,115699,14002507,Kolejarz_Stroze_nie_pomoze_Cracovii_wyprzedzic_Floty_.html
idąć za tym newsem
[i]Drużyna z Nowego Sącza wciąż nie jest pewna utrzymania. - Matematycznie wciąż możemy spaść, a do tego jesteśmy profesjonalistami. Czuję sentyment do Cracovii, ale teraz gram dla Sandecji. To będzie mecz przyjaźni, ale na boisku musi się bez niej obyć. [b]Czy będę miał wyrzuty, jeśli po meczu z Sandecją Cracovia straci szansę na awans? Trudno wyrokować. Jeśli krakowianie nie wejdą do ekstraklasy to nie przez jeden mecz z Sandecją - zapewnia Cabaj.[/b][/i]
true story
przeciez nie powie , ''ze to oczywiste ze pomozemy Cracovii , ktora zreszta mam w sercu jako ze spedzilem tam najlepsze lata swojej kariery''
wiec bez placzu
Pożyjemy , zobaczymy , Marcin liczymy na Ciebie .
>. Bo przecież utrzymanie się drużyny z 15
> miejsca E-klasy to zupełnie co innego niż awans
> 3 drużyny z I ligi.
to dla gimbusów z 90minet i onetu zależy - jeśli tą 15 jest Cracovia to jest be, jeśli kto inny - to cacy
- jeśli tą 3-cią jest Cracovia - to be, jeśli ktokolwiek inny - to cacy
dlatego już dawno pierdołami wypisywanymi w komentarzach na tych dwóch portalach przestałem się prze3jmować
Dlaczego chcecie szmacic Cabaja? Facet jest profesjonalnym piłkarzem i ma dać z siebie wszystko, włącznie z zagraniem meczu życia. My posiadamy skład, z którego potencjałem powinniśmy spokojnie dziś wygrać. Problemem jest ten, co ma te klocki poskładać.
A nasz mędrzec od tiki-taki prawi:
"Do ekstraklasy awansuje drużyna, która będzie mniej kalkulowała".
Szkoda, że nie mam Misia. On by to barwnie skomentował...
Mój scenariusz:
-dziś wygrywamy z Sandecją,Bruk bet wygrywa z Zawiszą,Flota co najwyżej remisuje.
-w sobotę wygrywamy z Tychami, Zawisza remisuje z Flotą i witaj ekstraklaso, do Legnicy na wycieczkę
Myślę,że wyniki całkiem realne
na Kolejarza kurs 7,5, bedzie powtorka z Poznania? :P
suram Napisał(a):
> >. Bo przecież utrzymanie się drużyny z 15
> > miejsca E-klasy to zupełnie co innego niż
> awans
> > 3 drużyny z I ligi.
>
> to dla gimbusów z 90minet i onetu zależy -
> jeśli tą 15 jest Cracovia to jest be, jeśli kto
> inny - to cacy
> - jeśli tą 3-cią jest Cracovia - to be, jeśli
> ktokolwiek inny - to cacy
>
> dlatego już dawno pierdołami wypisywanymi w
> komentarzach na tych dwóch portalach przestałem
> się prze3jmować
To fakt, sytuacja jest zaiste analogiczna do tej kiedy my się utrzymaliśmy przez brak licencji ŁKS, ale dzisiaj nikt nie krzyczy na forach, portalach w telewizji i nie płacze że zielony stolik uratuje Podbeskidzie, Bełchatów lub inną drużynę z przedostatniego miejsca. Także kij im w *****. Szkoda słów na prostactwo wszytskich komentujących sprawę sprzed lat. Poza tym w Łodzi nie wyciągnęli wniosków i widać co się stało z tym biednym klubem, który został tak skrzywdzony przez złą Cracovię i ludzi z nią związanych.
A dziś należy jedynie trzymać kciuki za remis/zwycięstwo Niecieczy i naszą wygraną.
greg Napisał(a):
> idąć za tym newsem
>
> Drużyna z Nowego Sącza wciąż nie jest pewna
> utrzymania. - Matematycznie wciąż możemy
> spaść, a do tego jesteśmy profesjonalistami.
> Czuję sentyment do Cracovii, ale teraz gram dla
> Sandecji. To będzie mecz przyjaźni, ale na
> boisku musi się bez niej obyć. Czy będę miał
> wyrzuty, jeśli po meczu z Sandecją Cracovia
> straci szansę na awans? Trudno wyrokować. Jeśli
> krakowianie nie wejdą do ekstraklasy to nie przez
> jeden mecz z Sandecją - zapewnia Cabaj.
>
> true story
Jeśli Polonia W-wa leci do IV ligi, to z I ligi spadną pewno trzy a nie cztery drużyny. Sandecja ma nad 16-tym Okocimskim 10 punktów przewagi na 3 kolejki przed końcem. Nie może więc już spaść.
Nieciecza juz przegrywa, także spełnia się najgroszy z możliwych scenariuszy dla nas
Co przerzucę na inne okienko przeglądarce to bramka pada :D czekam na skrót
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)