Ryszard Tarasiewicz na 99% trenerem Zawiszy!
-
-
Walka o AWANS :)
Cieszymy się waszym szczęściem!
Ja już sie po ostatnich wyczynach nie napalam na awans, wolę być miło zaskoczony niż rozczarowany, a z taką grą to o awansie za bardzo nie ma co myśleć. Zresztą nie wiadomo w sumie co lepsze, awansować, właściwie wczołgać się do ekstraklasy i znowu bronić się przed spadkiem, czy może nie awansować i budować zespół który po awansie będzie faktyczna siłą w ekstraklasie, tzn. przynajmniej w pierwszej 8 się zmieści.
Poza tym w tak słabej 1lidze to uważam że jak awansować to powinno się awansować z przytupem, pokazując w niektórych meczach rywalom miejsce w szeregu, tak jak dwa razy robił to z rzędu Widzew wygrywając zdecydowanie. Taki awans gdzie ledwo, ledwo się toczymy to jednak zostawi niedosyt, choć wiadomo awans to awans i będzie cieszył. Tylko co z tego awansu wyniknie dalej? Znowu następne lata drżenia o utrzymanie? Upokarzające wyniki w ekstraklasie z naszą parodią tiki-taki?
Oczywiście awansować w jakimkolwiek stylu, bo to pieniądze i przyszłość klubu.
Nawet jeśli miałoby to oznaczać żałosną walkę o utrzymanie. Prędzej, czy później ktoś straci cierpliwość do tej parodii Stawowego, nie jest na wieki. Na przykładzie tego co obecnie dzieje się w 1 lidze widać jak łatwo awansować do ekstraklasy, nawet po spadku. Powiedzenie, które funkcjonuje wynika po prostu z tego, że zazwyczaj w polskiej biednej rzeczywistości, odcięcie pieniędzy z C+ powoduje niekontrolowany lot ku niższym ligom i likwidacji klubu.
Brak awansu, co niestety staje się coraz bardziej prawdopodobne, będzie kompromitacją, piłkarzy, trenera, działaczy.
1. Termalica Bruk-Bet Nieciecza 26 55(52, 53)
2. Cracovia 26 50
3. Flota Świnoujście 26 48
4. Dolcan Ząbki 26 46
. Zawisza Bydgoszcz 26 46
6. Olimpia Grudziądz 26 44
7. Miedź Legnica 26 44(41, 42)
8. GKS Tychy 26 43
Tabela skorygowana o pesymistyczne rozstrzygnięcia zaległych meczy. Tylko Nieciecza z Midzią z tego grona grają między sobą. Jak widać wreszcie jesteśmy obiektywnie na miejscu awansowym. Dotychczas, jak się na takim znajdowaliśmy, to w kolejnej kolejce przegrywaliśmy:( Oby tej smutnej tradycji nie stało się zadość.
Wczołgamy się....;) Stróże(d),Zawisza (w),Termalika(d)....3 mecze 6 pkt to musik a w pozostałych min 12 !
Może Rok dojdzie i rozrusza środek w tych najważniejszych meczach, bo w powrót Saidiego nie wierze !
Gdyby nie idiotyczne wpadki to juz dzisiaj szykowalibyśmy transparenty powitalne po powrocie z Legnicy...;)
Zawisza gra w środę zaległy mecz w Brzesku a później w Poznaniu. Jeśli wygra te dwa mecze (a jest to po zmianie trenera realne), to mecz z Cracovią może okazać się dla nich meczem o nawiązanie walki o awans. Z kolei dla nas wydaje się, że wygranie meczy u siebie (5 x 3 pkt) powinno wystarczyć do awansu (65 pkt).
Jakby się udało wygrać z Zawiszą byłoby fantastycznie. Remis to też bardzo dobry wynik. Porażka przy zachowaniu korzystnego bilansu bramek byłaby kiepskim wynikiem, ale jeszcze akceptowalnym, natomiast utrata korzystnego bilansu może w efekcie kosztować nas awans.
Nie przeceniałbym aż tak bardzo znaczenia bilansu meczów bezpośrednich. Szansa na to, że zakończymy rozgrywki z dokładnie tym samym dorobkiem co Zawisza (albo Nieciecza) nie jest znowu aż tak duża.
Gdybyśmy wygrali cztery najbliższe mecze u siebie, to nie zaszkodziła by nam nawet ew. klęska w Bydgoszczy.
Aston1906 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie przeceniałbym aż tak bardzo znaczenia
> bilansu meczów bezpośrednich. Szansa na to, że
> zakończymy rozgrywki z dokładnie tym samym
> dorobkiem co Zawisza (albo Nieciecza) nie jest
> znowu aż tak duża.
>
> Gdybyśmy wygrali cztery najbliższe mecze u
> siebie, to nie zaszkodziła by nam nawet ew.
> klęska w Bydgoszczy.
Aston - przed luknięciem w terminarz byłem podobnego zdania.
Mam jednak wrażenie, że Zawisza może zdobyć bardzo dużo punktów w ostatnich kolejkach tego sezonu.
Oto jakie zostały im mecze do końca (oprócz dzisiejszego z OKSem):
Warta Poznań - Zawisza Bydgoszcz 5 maja, 12:30
Zawisza Bydgoszcz - Cracovia 8 maja, 18:00
Bogdanka Łęczna - Zawisza Bydgoszcz 11 maja, 12:45
Zawisza Bydgoszcz - Kolejarz Stróże 18 maja, 19:00
Zawisza Bydgoszcz - Olimpia Grudziądz 25 maja, 19:00
Termalica Bruk-Bet Nieciecza - Zawisza Bydgoszcz 29 maja, 17:00
Zawisza Bydgoszcz - Flota Świnoujście 1 czerwca, 17:00
Polonia Bytom - Zawisza Bydgoszcz 8 czerwca, 17:00
Wiadomo, że w tej lidze kompletnie niczego nie można być pewnym, jednakże mam wrażenie, że realnie WKS może zgubić punkty w Łęcznej i Niecieczy.
Dlatego tak ważny będzie nasz mecz w Bydgoszczy.
Jestem w stanie się nawet pokusić o stwierdzenie, że jeśli tam nie przegramy, to Zawisza już nie powinien nam zagrozić (chyba, że później zanotujemy jakieś horrendalne wpadki/wpadkę).
Na razie rozsiądźmy się wygodnie w fotelach i zobaczmy czy poradzą sobie dzisiaj z "piwoszami".
Mam dziwne przeczucie, że może im to się nie udać ;)
Oby:) Nie obraziłbym się gdyby Okocimski zgarnął dziś trzy punkty.
Zawisza i My : to tylko drużyny na awans i które awansują. Nic innego nie widzę .
....moze ślepy jestem :)
Podnieś głowę znad kompa, wyjrzyj przez okno na horyzont, a zobaczysz bezkresne pola kukurydzy ;)
[i]Wpłynąłem na suchego przestwór oceanu,
Wóz nurza się w żółtość i jak łódka brodzi,
Śród fali kolb szumiących, śród ziaren powodzi... [/i]
" Stepy niecieczańskie" ?
skoro klasyka, to może z "Ballady o Franku Powersie" autorstwa Staszewskiego - nie tego, tylko jego tatusia:
[i]Ahoj kukuruża,
Niech rośnie nam duża
Ahoj kukuruża
Niech rośnie nam jak las[/i]
a tak w ogóle, to czemu śmiejecie się z kukurydzy. W końcu jak awansują do tej TMobile, to muszą popkorn kibicom zapewnić
Dobre Astonie :)
Nieciecza moze zmonopolizowac rynek popcornu na trybunach Ekstraklasy. Proponował bym ofertę - kup popcorn a kostka od Bruk-Beta free!
tylko, że kostek brukowych wnieść na stadion ochrona nie pozwoli - więc co to za interes?
Na kibicowskie ustawki sponsor idealny .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)