Moje skromne zdanie:
W zeszłym sezonie powszechna była opinia,że łatwiej się utrzymać niż awansować,czyli oczywisty był wniosek,że drużyna spadkowa(teoretycznie mocniejsza)ma problem i nie ładuje wszystkich jak leci po 8:0,tylko musi się baaaaaardzo natrudzić.
Po naszym spadku wielu z Was pisało,że z takim składem to środek tabeli,a niektórzy roztaczali czarny scenariusz o spadku do II ligi.Jesteśmy obecnie na półmetku,
przed,którym rozbita psychicznie drużyna po pierwsze uczyła się nowego stylu,zgrywała się i po drugie uczyła(trzeba płacić frajerskie) gry w I lidze.
Teraz możemy odkreślić grubą kreską ten okres i zobaczyć gdzie jesteśmy(napewno nie tam gdzie ŁKS)?.Fakty są takie:Jesteśmy praktycznie na pierwszym miejscu(moje osobiste zdanie i nie tylko;Flota i Termalika nie będą zainteresowane awansem,więc można je wymazać)z przewagą punktową i przewagą własnego boiska(10 maczów u siebie) nad Zawiszą przed następną rundą.
Przed nami długi okres przygotowawczy,czas na poprawę pewnych elementów,sparingi,zgrupowanie zagraniczne(też przewaga nad pozostałymi) i jestem pewien jakieś wzmocnienia.Tak więc na starcie nasze bloki startowe będą ustawione bliżej mety niż naszych konkurentów.Ja patrzę optymistycznie w przyszłośc.Dlatego 1.zgrupowania + wzmocnienia 2.wiosenna runda(mam nadzieję awans)
3.zgrupowania + wzmocnienia 4.pomyśleć co można ugrać w ekstraklasie
-
-
Walka o AWANS :)
Dodatkowo Klub powinien cały czas szukac drugiego sponsora "pod awans".
Tak naprawde idealne dla nas (pod wzgledem rozmiarów i zainteresowania futbolem) byłyby....
Bruk-Bet/Termalica
Khalid - Bruk-Bet/Termalika nie są nawet potencjalnym sponsorem... ich załorzeniem była praca dla lokalnej społeczności... to że z tak dobrym efektem, to sie tylko cieszyć... sam prezez Bruk-Betu powiedział że go nie interesuje nic innego...
To co napisał P.S. oraz poczucie skromności i pamiętanie o tym co było jeszcze pół roku temu, powinno być wyjściową postawą do każdego postu/postulatu/pomysłu/wymagań/zarzutu pod względem przyszłości...
Sorka ale niby skąd Ty Szymciu możesz wiedziec jakie decyzje biznesowe podejmie małżeństwo Witkowskich jak dostanie konkretna propozycję?
Khalid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dodatkowo Klub powinien cały czas szukac drugiego
> sponsora "pod awans".
> Tak naprawde idealne dla nas (pod wzgledem
> rozmiarów i zainteresowania futbolem)
> byłyby....
> Bruk-Bet/Termalica
klub nie bedzie szukal sponsorow poniewaz jak wiemy bog moze byc tylko jeden. w czapce.
co do oceny 1 rundy sie zgadzam - jestem zadowolony z rezultatu.
cel na druga runde jest jasny - awans! jest zima na wzmocnienei delikatne skladu i przepracowanie z zawodnikami taktyki tak dobrze, jak tylko mozna. Wojtek powinien wziac odpowiedzialnosc za wynik. bo trener zarowno spija smietanke sukcesu, jak i czare goryczy w przypadku porazki.
Runda na duży plus. Było sporo forumowiczów, którzy uważali, że z tymi piłkarzami i tym trenerem w październiku będzie już po szansach na awans, a tutaj zostali pozytywnie zaskoczeni.
Styl gry jest do dopracowania, na to czasu jest duuuużo bo przerwa zimowa jest długa.
Potrzeba kilku solidnych wzmocnień (najważniejsze bramkarz, napastnik), co do obrony to Marciniak, Kosa ok, Żytko niech wróci na swoje właściwe miejsce czyli prawą obronę a jeśli Hosek nie wróci do pełnej dyspozycji i nie będzie mógł solidnie przepracować całego okresu przygotowawczego to należy sprowadzić stopera.
Terminarz na wiosnę mamy bardzo dobry, 10 meczy u siebie 7 wyjazdów, oprócz Zawiszy u siebie mamy mocnych rywali. Do tego dochodzi dużo łatwiejsza końcówka sezonu niż w przypadku najgroźniejszych naszych rywali do awansu. Nic tylko awansować!
Termalica ma postawiony jako cel AWANS.
> Do tego dochodzi dużo łatwiejsza końcówka sezonu niż w przypadku najgroźniejszych naszych rywali do awansu.
Tzn GKS i Miedź, która najprawdopodobniej zakończy tę rundę o punkt za nami?
Jak oglądałem Football Raport na orange sport, to mnie naszła myśl, że o awans będzie cholernie ciężko. Czytałem gdzieś, że Nieciecza chce się wpisać do księgi rekordów Guinessa, jako najmniejsza miejscowość z drużyną w najwyższej krajowej klasie rozgrywkowej w piłce kopanej. Z drugiej strony Flota, w którą w razie awansu ma wejść Wojciechowski. Z tyłu (prawdopodobnie) dwie drużyny ze startą 1 punktu.
Trzeba naprawdę bardzo solidnie przepracować przerwę zimową (tak trenerzy, zawodnicy jak i zarząd. Bo walka szykuje się na noże i nie chce mi się wierzyć, że ktokolwiek w tej walce odpuści. Obawiam się, że by uzyskać awans będziemy musieli na wiosnę zrobić podobny wynik punktowy do obecnego Floty.
Zgadzam się z leszeczkiem we wszystkim(poza tym,że trzeba będzie zrobić taki wynik punktowy jaki zrobiła Flota).Uważam,ze czas działa na naszą korzyść.Myślę,że wiele osób w tym także z klubu(łącznie zFilipiakiem)różnie myślały przed rozpoczęciem tego sezonu i podejrzewam,że prawie każdy ten wynik,który osiągnęliśmy przyjęłoby w ciemno przed sezonem,a pamiętajmy,że wielkiego kupowania nie było i nawet taki Edi,czy Krecik dołączyli w ostatniej chwili.Teraz jesteśmy mądrzejsi o tą rundę,która łatwa nie była.Jest olbrzymia szansa awansować i mam nadzieję,że profesor to widzi.Gołym okiem widać gdzie mamy braki i gdzie trzeba wzmocnić drużynę.Na pewno jesteśmy najlepiej poukładanym klubem w tej lidze.Zarówno strukturalnie jak i czysto piłkarsko.Uważam,że brak awansu byłby w tym momencie większą katastrofą od naszego spadku z ekstraklasy.Nie możemy zaspać sobie nawet na chwilę i myślę,że w klubie też o tym wiedzą.
Michniewicz o kandydatach do awansu
http://www.krakow.sport.pl/sport-krakow/1,115699,12889461,Cracovii_trudno_bedzie_awansowac__bo____gra_zbyt_skomplikowana.html
Czesio Michniewicz NIGDY o Cracovii nie wypowiadał się pochlebnie (krytyka albo uniki) bliżej MU było do SĄSIADKI.
Sebastian Olszar i Pitry w Zawiszy?!
Zawisza poluje na strzelców swoich rywali!
Kolejne zmiany,ale teraz tylko zamiast rewolucji ma być ewolucja i korekta,która ma przynieść pozytywy!
Chcą także pozyskać obrońcę i pomocnika a ponadto dochodzi do zdrowia po kontuzji Jacek Popek czyli doświadczony ligowiec.
Największy rywal Cracovii i Floty oraz Niecieczy chce osłabić lidera tabeli a podobno odchodzi także trener Nowak i zobaczymy co będzie z Flotą.
Sądzę,ze na koniec i tak awansują Cracovia i Zawisza.
http://www.sport.pl/sport/1,78975,12910452,Dwie_zmiany_w_Zawiszy__Jedna_to_sensacja.html
Zwróćcie uwagę ile Osuch procent budżetu wydaje na pensje piłkarzy (92%) ...to jest bardzo mocno chore jeżeli chodzi o zawodową piłkę...
Generalnie z wywiadu widać ,że Osuch jest "na musiku" albo awansuje albo posypie mu się to wszystko.
[quote="z gw wywiad z Osuchem"]
- Czekam na nie od 16 miesięcy i nic. Wierzę, że władze dotrzymają słowa. To kwota, która wystarcza na miesiąc pensji piłkarzy - mówi Radosław Osuch, właściciel piłkarskiej spółki WKS Zawisza
Jesteś kibicem z Bydgoszczy? Dyskutuj i dołącz do nas na Facebooku Sport.pl Bydgoszcz ?
Zakończyła się jesienna runda I-ligowych rozgrywek. Zaledwie 3,5 tysiąca ludzi oglądało na stadionie przy ul. Gdańskiej, jak piłkarze Zawiszy wygrywają 3:1 z Polonią Bytom. Bydgoska drużyna, faworyt do awansu, jest teraz czwarta. Znalazła się poza miejscami gwarantującymi ekstraklasę.
Wojciech Borakiewicz, Waldemar Wojtkowiak: Zaczynamy od łatwego, sportowego pytania. Które miejsce Zawisza zajmie w I lidze na koniec sezonu?
Radosław Osuch: Jestem pewien, że będzie to pierwsze lub drugie miejsce. Obojętnie, które z nich. Takie, które da nam awans. Mieliśmy tej jesieni lekkie tąpnięcie, ale wierzę, że się już nie powtórzy.
Sportowa szansa na skok istnieje, ale czy Bydgoszcz chce tej ekstraklasy?
- Jeszcze rok temu powiedziałbym z wielką pewnością, że chce.
A teraz?
- A teraz nie wiem. Ja już na nikogo tutaj nie liczę. Pomaga mi firma Solbet, ale przecież ona nie jest z Bydgoszczy, tylko z Solca, oraz kilka innych osób. Większość opowiada wielkie historie i na nich się kończy.
Na władze Bydgoszczy też pan narzeka?
- Prezydenci się starają. Nie mogę powiedzieć złego słowa. Pieniądze [2,6 mln złotych rocznie - red.], które miasto przekazuje na klub, wpływają na czas.
Rok temu skarżył się pan, że odziedziczył ćwierć miliona złotych długu po poprzednikach. Ratusz obiecał, że je odda panu. Czy tak się stało?
- Czekam na nieod 16 miesięcy i nic. Wierzę, że władze dotrzymają słowa. To kwota, która wystarcza na miesiąc pensji piłkarzy.
Jak to bylo długiem Zawiszy. Wielkie zawirowanie sprzed roku
Dlaczego pan wątpi, że Bydgoszcz nie chce ekstraklasy?
- Bardzo trudno o sponsorów nawet na piłkę. Gdy w ubiegłym roku rozdawaliśmy karnety SuperVIP różnym firmom, w przerwie, przy darmowym cateringu czasami było po 90 osób. Nie można było drzwi otworzyć. Potem zamierzaliśmy te same karnety im sprzedać po 900 złotych. I wiecie, ile takich wejściówek sprzedaliśmy? Pięć. W Poznaniu loże na jeden mecz sprzedają za 15 tys. zł. Podam przykład z zagranicy. W belgijskim klubie Genk, do którego transferowałem bramkarza Grzegorza Sandomierskiego, jest 670 sponsorów. A miasto sześć razy mniejsze od Bydgoszczy.
A nie martwi pana, że w tym sezonie przychodziło na stadion mniej kibiców?
- Średnia w poprzednim sezonie wynosiła ok. 5,6 tys. widzów na mecz. Ale wtedy byliśmy beniaminkiem i trzeba na to wziąć poprawkę. Sprzedaliśmy wówczas 2 tys. karnetów. Teraz jest ich trochę mniej, 1,5 tys., ale i tak ten wynik uważam za dobry. W I lidze więcej mają tylko Cracovia i chyba Arka Gdynia. A dlaczego spada frekwencja? Drugi sezon pod tym względem zawsze jest gorszy. Poza tym dla kibiców lepsza jest wiosna. Raz, że pogoda jest lepsza, a dwa - wtedy decyduje się sprawa awansu. Dlatego jestem spokojny. Myślę, że na koniec sezonu frekwencja na naszym stadionie wyniesie średnio 5,5 tys.
Może jest też problem z odpowiednią promocją meczów?
- Pewnie tak, ale ja nie mam na nią pieniędzy, np. w Lechu Poznań ten ciężar biorą na siebie firmy wspierające klub. Zajmują się drukowaniem biletów, plakatów. [b][u][color=#FF0000]U nas tego nie ma. 92 procent budżetu Zawiszy wydajemy na pensje dla piłkarzy.[/color][/u][/b] Dlatego inni się dziwią, jak z budżetem 5,9 mln złotych mogę mieć takich piłkarzy. Oni na to potrzebują 10 mln. W ekstraklasie będzie już łatwiej, bo na starcie dostaje się 5,5 mln od telewizji. W I lidze dostaję sto razy mniej.
Zobacz także: Jak grali zawiszanie. Wybierz najlepszego z nich
A może Bydgoszcz wątpi w ten awans, bo wierzy w opowieści, że Radosław Osuch nie płaci już piłkarzom?
- Nie wiem, co jeszcze ludzie wymyślą. Proszę zapytać zawodników. Dostali właśnie pensje za październik. Płacone mają też wejściówki [premie dla zawodników za grę w meczu - red.]. To wyjątek, bo nawet w ekstraklasie wiele klubów z tym zalega. Gdy drużynie nie szło, pytałem piłkarzy, czego im brakuje? Czy mam przestać im płacić, by zaczęli lepiej grać? Wiedzą, że jeśli odejdą z Zawiszy, nie znajdą tak łatwo klubów, które regularnie wszystko wypłacają. A plotki ktoś rozsiewa celowo. Mam w Bydgoszczy wrogów. Komuś przecież zabrałem te 5 mln zł z rynku, które wpłacało miasto, kiedy spółka była jego własnością. Sam jestem w trudnej sytuacji. Właściciele Wisły czy Lecha mogą reklamować na stadionach swoje firmy i nakłady na piłkę w części im się zwracały. A ja co mam reklamować? Swoją głowę? Jestem wariatem, który temu poświęcił swoją firmę i całą kasę.
Kto będzie największym rywalem Zawiszy w wiosennych meczach o awans?
- Cracovia oczywiście i Termalica Nieciecza, a w dalszej kolejności Miedź Legnica i Olimpia Grudziądz.
[/quote]
[quote=Osuch]
Kto będzie największym rywalem Zawiszy w wiosennych meczach o awans?
- Cracovia oczywiście i Termalica Nieciecza, a w dalszej kolejności Miedź Legnica i Olimpia Grudziądz.
[/quote]
ciekawe, że Floty nie wymienił. tym ciekawsze w kontekście doniesień o ruchach transferowych na linii Świnoujście-Bydgoszcz. może Osuch [u]wie[/u], coś, czego my [u]nie wiemy,[/u] ale część się [u]spodziewa[/u]?
Jeżeli wierzyć bydgoskiej wyborczej, to pomijanie Floty jak najbardziej uzasadnione
(...)Transfer tego pierwszego byłby wielką sensacją. Olszar to filar ataku Floty Świnoujście, lidera I ligi. Wyjęcie tego zawodnika z talii tej drużyny to byłby cios dla Floty. Szykuje się ich więcej. [b]Według nieoficjalnych informacji trener drużyny Dominik Nowak zimą zmienią pracę[/b]. A szkoleniowiec stanowił połowę wartości zespołu, który był rewelacją I ligi. Flota skończyła przecież rundę jesienną z 40 punktami. Wynik wspaniały, ale zespół ze Świnoujścia już samą końcówkę miał fatalną. Przegrał dwa ostatnie mecze: z Zawiszą 0:3 i Termaliką Nieciecza 0:4. Zamiast jedenastu punktów przewagi ma już tylko pięć nad Termaliką i osiem nad bydgoszczanami.
Szykuje się, że zimą w drużynie ze Świnoujścia będą zmiany, ale na gorsze. [b]Propozycje z innych zespołów otrzymują zawodnicy Floty. Nie tylko Olszar, ale także m.in. obrońca Sebastian Zalepa, (...)[/b]
ciekawe czy o Zalepe pytaja ekstraklasowe zespoly czy tylko 1 ligowe
Jeśli miałbym wymienić zespoły co będą walczyć o awans, to według mnie będzie to Cracovia, Zawisza i Miedź.. Tak powiedziałem po meczu w zeszłym tygodniu i tego się na razie trzymam ;) Floty nie wymieniłem, bo wydaje się że mieli za dużo farta na jesieni i ten fart musi się skończyć (żeby nie było nie uważam ich za ogórkow ;) ), poza tym wygląda że jednak tak jak piszecie zespół może opuścić kilku kluczowych graczy i trener, tak więc mogą mieć ciężko, no i jeszcze dochodzi do tego trudniejszy terminarz niż na jesieni. Nieciecza jakoś mi się nie wydaje, choć mogę się mylić, ale jeśli ten zespół odpuścił awans w zeszłym sezonie gdy miał go w kieszeni (nie wierzę że tak nagle stracili formę), to nie widzę argumentów dlaczego miałby chciceć awansować w tym roku? Czarnym koniem może być Miedź, tydzień temu grali niezły mecz, a poza tym wydaje się że jest tam kasa, a skoro mają możliwość awasnu to mogą za tym też pójść ciekawe ruchy transferowe. Zobaczymy jak będzie wyglądać to okienko transferowe.
Natomiast co do minionej rundy w naszym wykonianiu to mam mieszane odczucia. Najpierw gdy pojawił się trener Stawowy to były jakieś nadzieje że może znowu wróci Cracovia grająca w piłkę. Potem był mecz z Karpatami i Sandecją po którym sobie pomyślałem że z tymi zawodnikami taka gra w życiu się nie sprawdzi. Trochę zmieniło się wszystko od meczu z Podbeskiedziem gdzie widać było że ta gra wygląda o niebo lepiej i były jakieś nadzieje że tak będzie w lidze. W sumie to moje mieszane odczucia bardziej tyczą się stylu gry niż zdobyczy punktowej. Przed starem ligi mówiłem że zadowoli mnie miejsce w 6 i niewielka strata do miejsca dającego awans, tak więc to zostało spełnione, zresztą 33pkt. też uważam za niezły wynik, choć wiadmo że mógł być lepszy. Natomiast jest niedosyt jeśli idzie o grę. Podoba mi się to że mamy mieć styl, podoba mi się to że mamy grać ofensywnie, narzucać swoją grę przeciwnikowi, czyli ogólnie podoba mi się idea, ale w większości meczów nie podoba mi się wykonanie... Taka gra powinna powodować że stwarzamy sobie sytuacje, tymczasem tych sytuacji jest jak na lekarstwo. U siebie strzeliliśmy na 7 meczy bodajże 14 goli, czyli średnio 2, trochę to chyba mało (trzeba wziąc pod uwagę że tylko w 3 strzeliliśmy więcej niż 1gola - Zawisza, ŁKS, Łęczna), a sytuacji też jakoś nie stwarzaliśmy, bo często mecze wygrywaliśmy dzięki strzałom rozpaczy. Cieszę się że nie muszę oglądać takich męczarni jak w ostatnich latach, takiego antyfutbolu, ale obecnie w grze zespołu jest baaaardzo dużo do poprawy. Powiem tak, to jak gramy obecnie mnie nie zachwyca, ale mam nadzieję że powoli będzie to wyglądało coraz lepiej. Ewidentnie brakuje zawodnika który nie bałby się wziąć na siebie rozgrywania, nie bałby się niekonwencjonalnych zagrań, potrafiłby rzucać piłki za plecy oborńców, przyspieszyć grę itd.,itp. Bez wzmocnień może być ciężko awansować, więc czekam na transfery. Może na wiosnę też wystrzeli Zejdler? Miałem ogromne nadzieje w związku z nim, szczególnie po tym jak widziałem go w sparingach, ale co prawda nie zawiódł (choć koniec rundy miał słabszą), to jednak nie zachwycił, to nie był ten sam gracz którego widziałem w meczu z Podbeskidziem.
Powiem szczerze ,że nie rozumiem takiego zdania:
" [b]brakuje zawodnika który nie bałby się wziąć na siebie rozgrywania[/b]"
Przecie my nic innego niemal nie robimy na boisku tylko rozgrywamy :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)