Ro Man, przecież dobrze wiesz, że ONR nigdy nie głosił haseł w stylu "x,y do pieca". Owszem, udział w kontrach (rozpisałem to w innym wątku, wiec nie będę powielał) itp., ale nigdy w ramach takich akcji nie nawoływaliśmy do mordowania. Jeśli kiedykolwiek w Europie ktoś zacznie mordować za orientację seksualną (czego bym nie chciał), to prędzej będą to islamscy fundamentaliści. Trzeba odróżnić wzywanie do eksterminacji, od przeciwstawiania się jakimś poglądom i nadawania pewnym grupom nienależnych przywilejów.
Generalnie nie ma większego sensu, żebyśmy dyskusję przekierowali na temat homoseksualizmu, Grodzkiej itp. Spory dotyczące wyłącznie kwestii światopoglądowych są z założenia nierozstrzygalne. Tym bardziej, że obydwaj mamy w tym temacie wyraźnie wykształcone poglądy i od lat każdy z nas obstaje przy swoim :)
Do Syrii i Libanu sie nie odniosę, gdyż przyznam szczerze, że konflikty bliskowschodnie nie leżą w centrum moich zainteresowań. Ale, żeby nie było wątpliwości, też ubolewam nad śmiercią niewinnych osób.
W kwestii Janusza Palikota zgadzam się. Znam paru ideowych lewicowców (choć nie z tego nurtu co Ty, bo są to niszowi trockiści) i również nie zostawiają na nim suchej nitki. Palikot to podręcznikowy przykład koniunkturalizmu i zmiany "poglądów" zależnie od tego, jak zawieje wiatr. Tacy "ideowcy" są niestety po obu stronach.
Jeśli chodzi o Tomka Greniucha, to polecam jego książkę "Król Podbeskidzia", http://podziemiezbrojne.blox.pl/2008/09/WARTO-PRZECZYTAC-10.html Generalnie gość ma przepotężną wiedzę na temat NSZ i innych ugrupowań zaliczanych do tzw. Żołnierzy Wyklętych.
Na koniec napiszę, że ja również nie chcę robić z forum chlewu i dlatego dyskutuję z Tobą na argumenty, a nie staram się prowadzić do wymiany "uprzejmości". Nikt nie jest bez winy i zarówno mnie, jak tez Tobie zdarzyło się czasem napisać coś w zbyt emocjonalnym, czy ironicznym tonie. Parafrazując: Nie przepraszam i nie oczekuję od nikogo przeprosin:)
pozdrawiam
-
-
KOMITET BUDOWY POMNIKA ROMANA DMOWSKIEGO W KRAKOWIE
Do As_ksc
Wybacz ,że się wtrącę, lecz nie wytłumaczysz ani Ty ani Ja Ro Man.
Po prostu nie da się, bo samo stwierdzenie ,że żydów nie ma w Polsce mnie rozśmiesza, on nie rozumie nic a nic. My nie nawiedzimy Żyda jako człowieka ,lecz jest to jedyny naród który dąży do zupełnej kontroli nad innymi państwami. Ot tacy z nas faszyści ,że to my bardzo pragniemy istnienia innych narodów-gdyż każdy naród ma swoją kulturę,historię, tradycję i nie da się tego wrzucić do jednego worka na śmieci typu Unia Europejska. A to właśnie ona dąży do wynarodowienia społeczeństw( nie tylko Polaków). Naszą Ojczyzną mogą rządzić tylko Polacy, wyobrażasz sobie aby w Izraelu najwspanialsze odznaczenie dostał np: Gmurczyk, czy Podjacki. Tak jak u nas Michnik no chyba że za antypolskość. My się nie traktujemy jako naród wybrany, a reszta to podludzie , więc czym się syjonizm różni od hitleryzmu po prostu niczym, tam nawet kobietą nie wolno się wiązać z chrześcijanami oooo a to oni przede wszystkim mówią o tolerancji. Można wiele powiedzieć ale nie wytłumaczysz tego takim ludziom oni już mają raczej głowy wypełnione wspaniałą socjotechniką, aż się boje więcej napisać bo mnie zbanują
Nikt Cię nie zbanuje ale jak chcesz chronić kulturę, tradycje, historię naszego Narodu to zacznij od tego żeby nauczyć się pisać stylistycznie i poprawnie ortograficznie. A po drugie skoro chcesz tylko dobra i pokojowego współistnienia narodów to za co mielibyśmy Cię zbanować? :)
Mistrzu stylistyki zdania się nie zaczyna od A.
Ja nie jestem niestrudzonym obrońcą Narodu polskiego. :)
Zdążyłem zauważyć!
As_ksc, istotnie tak było, również jestem tego zdania, szkoda aby forum było miejscem obrzucania się błotem, nie ma sensu wracać do dawnych niesnasek, każdy ma swoje poglądy, ważne żeby nikogo za nie nie obrażać i nikomu nie kneblować ust jak tu się między nami na forum zdarzało, wszyscy jesteśmy za Cracovią i to na swój sposób piękne że narodowiec-nacjonalista i lewicowy publicysta-cukiernik znajdują wspólny język w wielu kwestiach pozostając mocnymi oponentami w innych, tak powinna wyglądać dyskusja, tak czy ovak jestem wielki fanem Romana Dmowskiego, i mogę dać się pokroić za to, aby we współczesnym świecie rodzili się tacy politycy jak On,
wracając jeszcze do kwestii dawniej ważnych dla endecji - As_ksc - źle mnie zrozumiałeś, ja właśnie mówię że przedwojenna endecja nie głosiła haseł o mordach czy eksterminacji, a jednak jej zmutowane poglądy posłużyły jako zapłon dla innych, aby tę sprawę siłowo rozwiązać, w pewnym sensie podobnie Wagner komponując swą muzykę czy Nietzsche pisząc swe traktaty nie mogli przewidzieć, że staną się flagowymi artystami ruchu faszystowskiego, a jednak pod sztandarami ich twórczości zdarzało się i mordować ludzi, różnica jest jednak taka że endecy to polityka, więc nikt nie może przejść obojętnie wobec faktu, że hasła rzucane niewinnie przed Ostatecznym Rozwiązaniem Kwestii Żydowskiej posłużyły później jako karabin maszynowy wycelowany w Żyda,
tu już jest znacznie większa odpowiedzialność i pomny tych wydarzeń byłbym ostrożny z wygrażaniem pięściami gejom, bo cóż geje mogą zrobić w tym przesiąkniętym pseudo-katolicyzmem do szpiku kości narodzie, dodam - narodzie znacznie bardziej ogłupionym przez "Taniec z gwiazdami" czy "Pocztówkę z wakacji" na Polsacie niż rzekomą "homoseksualną propagandę",
gdybyście więc zorganizowali marsz przeciwko ogłupianiu narodu polskiego poziomem durnych telewizji, która wżera się tak mocno Polakom w mózgi, to myślę że pomaszerowałbym z Wami w pierwszym szeregu skandując hasła i wymachując sztandarami, oby nie "raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę" bo moje lewicowe poglądy mają z ZSRR, komuną, SLD, Urbanem czy PZPR tyle wspólnego co Ty z lotami w kosmos,
pozdrawiam
Ro Man, a jeśli R.D. był gejem, to co z tego? W jakiś sposób propagował? Popierał? Dlaczego jak zwykle zwolennik małżeństw homoseksualnych, po raz kolejny w dyskusji porusza kwestię orientacji? I czego ma to dowodzić?
Gdzie i jakie nawiązania do homo widzisz w tym temacie?
[quote]tu już jest znacznie większa odpowiedzialność i pomny tych wydarzeń byłbym ostrożny z wygrażaniem pięściami gejom, bo cóż geje mogą zrobić w tym przesiąkniętym pseudo-katolicyzmem do szpiku kości narodzie, dodam - narodzie znacznie bardziej ogłupionym przez "Taniec z gwiazdami" czy "Pocztówkę z wakacji" na Polsacie niż rzekomą "homoseksualną propagandę", [/quote]
czyli bardziej wg Ciebie nawiedzeni są katolicy/PiS niż palikociarstwo i pseudointeligencja czytująca GW i oglądająca TVN?
hahahaha!!
Jestem niewierzący, ale proponuję Ci eksperyment: włącz radio maryja po 00:00, gdy dzwonią ludzie do studia i porównaj sobie poziom kultury i wypowiedzi z przykładowo: szkłem kontaktowym na tvn24.
[quote]bo moje lewicowe poglądy mają z ZSRR, komuną, SLD, Urbanem czy PZPR tyle wspólnego co Ty z lotami w kosmos, [/quote]
Dzierżyński za to ziomek.
spokojnie Pany, żeby nie trzeba było zamykać wątku. prosiłbym o darowanie sobie zaczepek o Dzierżyńskim, rzekomym kneblowaniu ust na tym forum, itp.
RoMan, w imie niewinnie rzucanych lewicowych bredni zginelo pozniej miliony ludzi.
(...)
bo moje lewicowe poglądy mają z ZSRR, komuną, SLD, Urbanem czy PZPR tyle wspólnego co Ty z lotami w kosmos,
(...)
a z czym, z Czerwonymi Brygadami?
TRN_KRK,
odwieczna zasada wszystkich dyskusji: czytaj/słuchaj uważnie a później się odnoś lub atakuj, wtedy to będzie celne,
po pierwsze: to nie ja zarzuciłem wątek o rzekomym gejostwie Dmowskiego tylko kolega Muertes pisząc "...gdyby się potwierdziły podejrzenia że Dmowski był homoseksualistą narodowcy mieli by spory galimatias w głowie...", sprawdź dokładnie na pierwszej podstronie tego tematu i oczywiście mnie przeproś ;)
po drugie: choć jestem cukiernikiem nie uważam się raczej za pseudointeligenta a czytam codziennie GW, TVN nie oglądam bo działa mi na nerwy, leci mi czasem w domu na pasku TVN24 - uważam że jest nieźle produkowanym kanałem ale z bardzo wąską perspektywą, polecam Ci kanały BBC oraz nieocenioną Al-Jazeerę (w wersji anglojęzycznej zdecydowanie najlepszy kanał informacyjny świata)
po trzecie: staram się słuchać czasem radia Maryja ale naprawdę wymiękam, zawodzące głosy i trzeszczące słuchawki to propozycja nie dla mnie, choćby gadali najbardziej interesujące rzecz (inna sprawa, że z reguły nie gadają) :)
po czwarte: nie mam nic wspólnego z Dzierżyńskim, przyjmuję tym samym że o panoramie współczesnej lewicy nie masz za dużego pojęcia, a szkoda - w mojej ocenie cywilizowanym świecie niemal wszędzie lewicowe think tanki wykonują kawał dobrej roboty, z której korzystają prospołeczne ruchy i partie, weź zainteresuj się tym trochę i poczytaj, zestawienie typu Dzierżyński-lewica lekko kompromituje, zupełnie niepotrzebnie bo zuch z Ciebie i fajny chłopak za Cracovią :)
Knur,
nie wiem jak innych forumowiczów ale mnie na tym forum nikt nigdy nie kneblował, ja tylko słyszałem że były takie przypadki ale nie mam na ich potwierdzenie żadnych faktów ;)
Rufus T. Firefly,
tak się możemy przerzucać, dyskusja jest o Dmowskim, uprawiasz niepotrzebny trolling
LOS-KRAKÓW,
okropnie wszystko pomieszałeś, czym innym jest Izrael jako taki, czym innym pomysł na to państwo w przyszłość i koncepcja Wielkiego Izraela, czym innym założenia syjonizmu, czym innych ich realizacja, czym innym holocaust, czym innym okupacja terenów Gazy i Zachodniego Brzegu przez wojska izraelskie, czym innym zasady religijne, czym innym patriotyczne, czym innym izraelskie Jastrzębie, czym innym gołębie, czym innym dawna historia Żydów aszkenazyjskich na terenie Polski, czym innym np unifikacja Sefardyjczyków na terenach np Maghrebu,
nie można wrzucać wszystkiego do jednego worka, intelektualnie to miałkie bo zniechęcające do twórczych poszukiwań najciekawszego i najbardziej bulwersującego obecnie sporu rozgrzewającego świat: czyli miejsca i znaczenia Izraela na szeroko pojętym Bliskim Wschodzie oraz w panoramie światowej polityki,
wybacz mi ale hasło: "jestem przeciw Żydom" jest po prostu głupie,
natomiast zgadzam się z Tobą, że aktualne działania Izraela w wydumanym konflikcie z szyickim Iranem i ich tłamszenie ekonomiczne Palestyńczyków - zasługują na słowa najwyższej krytyki, w głowie się nie mieści że naród z tak bogatą historią i kulturą jest w stanie działać tak niedemokratycznie i wbrew wszelkim zasadom poszanowania drugiego człowieka, jestem tu absolutnie np z Gunterem Grassem, którego - słaby niestety - wiersz o współczesnym Izraelu był jednocześnie bardzo trafny politycznie,
wracając do postaci Romana Dmowskiego: jego niechęć do Żydów miała zupełnie inne źródła, niż pobudki dzisiejszych antysemitów, tych raczej nie szukałbym w Polsce, rzekomy problem żydowski usunął się stąd jakiś czas temu, powstał nowy ale gdzie indziej - znacznie poważniejszy, bo zagrażający istnieniu jednego z arabskich narodów i zakłócające szanse na pokojowe rozwiązania na Middle East,
pozdrawiam
p.s. szanowni forumowicze, lepiej przygotujcie się na znacznie większą rozpierduchę niż ew. Dmowski, bo oto ptaszki ćwierkają że już wkrótce zakwitnie idea pomnika... Marii i Lecha Kaczyńskich w pewnym eksponowanym miejscu w KRK, jest już nawet wstępny projekt a pomysłodawcy czekają z ogłoszeniem tylko na koniec wakacji, na razie lekko się wstydzą i szukają stronników, a dodam tylko że jest to miejsce poniekąd z naszą Cracovią związane... ;)
Ro Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> po trzecie: staram się słuchać czasem radia
> Maryja ale naprawdę wymiękam, zawodzące głosy
> i trzeszczące słuchawki to propozycja nie dla
> mnie, choćby gadali najbardziej interesujące
> rzecz (inna sprawa, że z reguły nie gadają) :)
>
Słuchasz [b]czasem[/b] i na tej podstawie tworzysz regułę? ;)
powiedzmy tak, że akurat kiedy słucham radia Maryja to na antenie plotą bez sensu,
ale jako urodziny optymista zakładam, że kiedy gaszę radio zaczynają tam mówić z sensem ;)
mnie akurat ta przyjemność omija
cóż, nauczyłem się z tym żyć..
Ro Man gwarantuje Ci że nic kolego nie pomieszałem.Jednak na tym forum nie da się pisząc tego Ci wytłumaczyć.
Ro Man Napisał(a):
a dodam tylko że jest to miejsce
> poniekąd z naszą Cracovią związane... ;)
Nie żartuj nawet..
Jeśli chodzi o miejsce, które mam nam myśli..
[i]powiedzmy tak, że akurat kiedy słucham radia Maryja to na antenie plotą bez sensu,[/]
To dziwne, bo ja podobnego odczucia doznaję, gdy przypadkowo wpadnie mi w ręce Gazeta Wyborcza.
Go Cha, uprawiasz klasyczny trolling,
nie mam pojęcia jak mam się odnieść do Twoich doświadczeń z Gazetą Wyborczą, temat dotyczy Romana Dmowskiego, prawda?
pozdr
Ro Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ja byłem w Syrii, jeździłem do Damaszku,
> Aleppo, znam ten kraj, cenię jego historię i
> kulturę na równie z ukochanym Libanem, i dlatego
> też razem z moimi arabskimi przyjaciółmi w
> Warszawie działam w Komitecie Wsparcia Syryjskiej
> Rewolucji, Biedroń jako jedyny polityk w Sejmie
> znalazł czas aby zaangażować się w nasze
> działania, i jestem mu za to bardzo wdzięczny
> obserwując tragedię tego kraju i śmierć już
> ponad 23 tysięcy ludzi w walkach i
> bombardowaniach
wspieracie czynem, czy slowem? bedzie jakas brygada miedzynarodowa powolywana do walki w imie rewolucji, czy ino tak, pro forma? Biedron bedzie El Comendante?
Rufus T. Firefly,
kierujesz znów usilnie rozmowę na poboczny wątek
temat jest o Dmowskim i trzymajmy się go kurczowo, bardzo proszę
co do Twoich kpin odnośnie Syrii - nie ma z czego żartować, sytuacja jest bardzo poważna, zginęło już 23 tysiące ludzi a kraj obracany jest w perzynę, do Syrii jedzie teraz tylko ten, co igra z życiem, w tych dniach wyjeżdżają z niczym ostatni ONZ-owscy obserwatorzy, bombardowane jest Aleppo, w Homs mamy do czynienia z katastrofą humanitarną, atakowane są nawet szpitale i żłobki, egzekucje są na porządku dziennym,
dobrze że nie widziałeś takich scen, jak w czerwcu pod libańskim Tripoli w obozie dla syryjskich uchodźców, to było bardzo smutne
fajnie tak siedzieć i drwić z działań syryjsko-polskiego Komitetu Wsparcia, chcieliśmy tam jechać jeszcze w maju - stanowczo nam odradzono, ponadto nie dostalibyśmy ani pół wizy, moje podróże do Syrii były zawsze utrudnione, powiedzmy że mają tam oko na cukierników z Polski i - nawet w czasach pokojowych - nie było łatwo się tam dostać, teraz - impossible
w czerwcu byłem ledwie 10 km od granicy syryjsko-libańskiej a w Balbeek (teren kontrolowany w całości przez libański Hezbollah) rozmawiałem z ludźmi, którzy z nadgranicznych terenów słyszą odgłosy bomb,
naprawdę jedyne co możemy teraz zrobić to nieustanne apelowanie i naciski na polityków, aby nie zostawiali wykrwawiającej się Syrii w osamotnieniu, i to właśnie robimy, a poseł Biedroń pomógł Komitetowi nagłaśniać całą sprawę, niczego więcej od niego nie oczekiwano, na pewno nie tego żeby pojechał tam i strzelał z granatników do wojsk Assada,
Syria to strategiczne miejsce na kuli ziemskiej, ostatni bastion wpływów post-ZSRR-owskich i baza wypadowa Chińczyków do kontroli Bliskiego Wschodu, a ponadto łakomy kąsek dla Amerykanów i bomba z opóźnionym zapłonem dla pobliskiego Izraela,
dobra, dosyć tego,
gadamy dalej o Dmowskim
pozdr
przeciez tylko Cie cytuje, wiec jak nie chcesz sprowadzac dyskusji na poboczne watki, to po co poruszasz poboiczne tematy?
w 1936 np ochotnicy jakos dali rade walczyc w Hiszpanii -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Brygady_Mi%C4%99dzynarodowe
ale prosciej jest zarabiac obecnie na tego typu ideach biorac diety niz nadstawiac karku, takie czasy.
a do rewolucji w Syrii wzywaja takie plakaty ->http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:SyrianAngerRevolution.jpg&filetimestamp=20110327113440
co do ofiar - rzadko ktora rewolucja jest bezkrwawa, nawet te wzniecane przez sluzby bezpieczenstwa.
tyle, wiecej sie nei wtracam :)
pozdrawiam
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)