Chcieliśmy poinformować Państwa ,że podjęliśmy inicjatywę budowy pomnika Romana Dmowskiego w Krakowie.Dn.17 sierpnia o godzinie 17 w restauracji "SOKÓŁ"przy ulicy Piłsudskiego odbędzie się zebranie komitetu założycielskiego dotyczącego powyższej kwestii.Serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w naszym wspólnym społecznym przedsięwzięciu.
-
-
KOMITET BUDOWY POMNIKA ROMANA DMOWSKIEGO W KRAKOWIE
Kto jest w tym komitecie?
Zubereg: jest to komitet społeczny każdy może w skład tego komitetu wejść kto uważa np podobnie jak ja że R.Dmowski miał ogromny wpływ na odzyskanie niepodległości i ma dość zakłamywania historii. Reasumując ludzie z różnych organizacji,lecz ze względu na to że to komitet społeczny nie będą one podawane
Nie no, jasne...
Normalnie kasiora nam wylatuje z kazdej kieszeni, bogatym krajem jestesmy i wszystko mamy, wiec zamiast dofinansowac jakas szkole, mlodziezowy sport, albo chociaz autostrade dokonczyc - postawmy kolejny pomnik...
Tego 3ba miastu, Polsce i narodowi do rozwoju - pomnikow!!! :) A w nastepnym temacie zastanawiajcie sie, dlaczego z kolejnej imprezy sportowej wracamy prawie bez medali, albo dlaczego w Polsce dystans 600 km jedzie sie samochodem 10 godzin, albo dlaczego pociag z Wawy do Lodzi (po remoncie trasy) jedzie polowe dluzej niz przed wojna, albo...itd, itd, itd.
Przy okazji: to oczywiscie pomnik pojednania narodowego bedzie, bo zupelnie nie spowoduje kolejnych dyskusji i sporow, czy Dmowski wielkim Polakiem byl, czy tez jednak niekoniecznie...
[b]Twixxx[/b], każdy może sobie finansować to na co ma ochotę.
Jeśli chcesz to zamiast wspierania tej inicjatywy, zafunduj jakieś szkole komputer.
Pomnik to swego rodzaju element edukacji. http://www.youtube.com/watch?v=IjtswINTRRY
Tym bardziej potrzebny, że R. Dmowski do tej pory doczekał się tylko jednego (jeśli się mylę proszę o korektę).
[quote]to oczywiscie pomnik pojednania narodowego bedzie, bo zupelnie nie spowoduje kolejnych dyskusji i sporow, czy Dmowski wielkim Polakiem byl, czy tez jednak niekoniecznie...[/quote]
z kim sporów?
Stadion na gwardii postawiono za gruby hajs, a wynajem za psie pieniądze. Jakoś wielkich sporów i dyskusji w tej kwestii nie było.
PS. [b]Pomnik nagrobny żołnierzy bolszewickich w Ossowie[/b] - Inicjatywę budowy pomnika poparł marszałek Sejmu, a następnie prezydent elekt Bronisław Komorowski (2010) http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_nagrobny_%C5%BCo%C5%82nierzy_bolszewickich_w_Ossowie
edit: "znalazło się" i na szkoły: Magdalena Kosel, była szefowa gabinetu politycznego ministra rolnictwa Marka Sawickiego, znów pracuje w Ministerstwie Rolnictwa. Cztery dni po odejściu z resortu - wymuszonym przez dymisję Sawickiego - Kosel objęła funkcję szefowej gabinetu politycznego nowego ministra rolnictwa Stanisława Kalemby. Krótka przerwa w pracy była dla niej bardzo intratna, ponieważ ministerstwo wypłaciło jej odprawę w wysokości ok. 30 tys. złotych.
http://www.gadu-gadu.pl/30-tys-zl-odprawy
Ja nie jestem przeciwnikiem edukacji, zwolennikiem zaklamywania historii, nic z tych rzeczy.
Tylko mysle, ze kase potrzebna na pomnik, mozna zAWsze spozytkowac inaczej, madrzej.
Szczegolnie, ze najwiekszych rezerw gotowki to my, jako kraj, nie mamy, a spoleczna zbiorka moglaby miec madrzejszy cel. Ale skoro mielismy - czy mielismy miec - pomnik psiej wiernosci na Rondzie Grunwaldzkim, to pewnie i Dmowski nie zaszkodzi. Kasiory w koncu kuuuupa jest w tym bogatym spoleczenstwie:)
Poza tym Twoj i moj post to wlasnie nic innego, jak poczatek dyskusji - na razie malo politycznej, ale za chwile i takie glosy pewnie sie pojawia.
Bo Dmowski i Jego czyny beda wywolywac ostra polemike... Czyli kolejny powod do sporow w narodzie.
Szkoda, że ukraińcy nie mieli takich "problemów" przy stawianiu pomnika banderze...
Więc, by było taniej można zlikwidować kilka pomników komunistycznych i przetopić na obelisk, który ma z Polską więcej wspólnego.
[quote]Bo Dmowski i Jego czyny beda wywolywac ostra polemike... Czyli kolejny powod do sporow w narodzie.[/quote]
[b]Jakub Wojewódzki czyta Romana Dmowskiego albo powtórka z historii[/b]
http://kompromitacje.blogspot.com/2011/04/jakub-wojewodzki-czyta-romana.html
Dmowski na równi z Piłsudskim przysłużyli się Niepodległości. Taki czyn może wywołać sprzeciw, ale tylko w postaci antypolonizmu.
Dmowski mocno rozgraniczał uczciwą walkę narodową od zwykłej zbrodni. Sprzeciwiał się bezmyślnemu stosowaniu przemocy.
[quote]
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.
Bo im szersza strona mego ducha żyje życiem zbiorowym narodu, tym jest mi ono droższe, tym większą ma ono dla mnie cenę i tym silniejszą czuję potrzebę dbania o jego całość i rozwój.
Z drugiej strony, im wyższy jest stopień mego rozwoju moralnego, tym więcej nakazuje mi w tym względzie sama miłość własna.
Źródło: Myśli nowoczesnego Polaka, 1903
[/quote]
Twixxx Napisał(a):
> Bo Dmowski i Jego czyny beda wywolywac ostra
> polemike... Czyli kolejny powod do sporow w
> narodzie.
A czyny Piłsudskiego nie wywołują ostrych sporów ? A pomniki stoją.
Uważam, że Piłsudski jak i Dmowski powinni mieć pomniki w mieście bo oboje przyczynili się w b.dużym stopniu do odzyskania niepodległości.
Porównywanie kosztów pomnika do autostrady .... sorry ale nie mam czasu na dyskusję o tak absurdalnych porównaniach szczególnie, że na pomnik pójdą pewnie pieniądze prywatne.
Zgadzam się z A.W.B. i TRN_KRK. O ile argument Twixa, że pieniądze można by spożytkować w inny sposób jest merytoryczny, o tyle nie mogę się zgodzić co do tego, że Dmowski jakoś szczególnie miałby dzielić Polaków. W taki sam sposób można zawetowac budowę pomników Piłsudskiego, Daszyńskiego, Witosa, Powstańców Styczniowych, Kościuszki, czy już tym bardziej postaci współczesnych. Każdy polityk, przywódca, mąż stanu posiada zarówno zwolenników, jak też przeciwników. Nawet Prezydent Komorowski, któremu wydaje się, że ciągle tylko jednoczy społeczeństwo :) TRN_KRK poruszył bardzo ważną kwestię. Na Ukrainie bardzo silnie rozwinięty jest kult Bandery. I to nie tylko wsród "nazioli", czy nacjonalistów.Przecież ulubieniec polskich salonów Wiktor Juszczenko, kóremu wszyscy śpiewali "Razom nas bahato" wielokrotnie oddawał cześc symbolom banderyzmu i UPA. Pamiętam, jak z tego powodu ks. Zaleski poparł pikietę pod KUL-em przeciwko nadaniu Juszczence honoris causa. Zdecydowana większość ludzi tworzących tzw. Pomarańczową Rewolucję uważa Banderę, czy Szuchewycza za bohaterów. Polskim elitom jakoś to nie przeszkadza, za to Dmowski cały czas jest solą w oku. W centrum wielu polskich miast są ulice/place Washingtona, Roosevelta (sic!), Wilsona, nie mówiąc o nazwach z czasów PRL-u. A jak już gdzieś jest ulica Dmowskiego, to daleko od centrum.
A.W.B. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Twixxx Napisał(a):
>
> > Bo Dmowski i Jego czyny beda wywolywac ostra
> > polemike... Czyli kolejny powod do sporow w
> > narodzie.
>
>
> A czyny Piłsudskiego nie wywołują ostrych
> sporów ? A pomniki stoją.
> Uważam, że Piłsudski jak i Dmowski powinni
> mieć pomniki w mieście bo oboje przyczynili się
> w b.dużym stopniu do odzyskania
> niepodległości.
> Porównywanie kosztów pomnika do autostrady ....
> sorry ale nie mam czasu na dyskusję o tak
> absurdalnych porównaniach szczególnie, że na
> pomnik pójdą pewnie pieniądze prywatne.
Jasne, ze jeden pomnik to smiesznie malo kasy w porownaniu z kosztem budowy autostrady.
Ale jeden pomnik Dmowskiego tu, inny Paderewskiego tam, jeszcze inny Zolnierzy Wykletych gdzies indziej i... robi sie cyferka.
Niewazne, widze, ze Was nie przekonam.
Ja zwyczajnie wole pchac kase w technologie i infrastrukture. Historie i pamiec bohaterow 3ba pielegnowac, ale nie mozna tylko tym zyc. A to jest niestety glowny problem tego narodu - wiecznie pomnikuje, rocznicuje, wspomina i zyje przeszloscia, a w codziennej rywalizacji (np. sportowej - vide igrzyska w Londynie), dostaje coraz bardziej w du pe...
Twix, co do tego, że warto inwestować w technologię i infrastrukturę nie musisz mnie przekonywać, bo się z tym zgadzam. Tak samo musze zgodzić się z tym, że Polacy, a polska prawica w szczególności mają dużo romantycznych naleciałości, czego przykładem jest zwracanie większej uwagi na historię, niż teraźniejszość. Ale to się na szczęście zmienia. Polskie ugrupowania narodowe od kilku lat przykładają coraz większą uwagę do obecnych problemów społeczno-gospodarczych. A to, że Polska jest źle rządzona to przeciez nie jest winą środowisk odwołujacych się do Dmowskiego, tylko tych wszystkich partyj, które od lat tworzą ten sam kartel, zmieniając tylko szyldy. Jakby POpaprańcom, czy palikotom faktycznie zależało na nowoczesnej i silnej Polsce, to skupiliby się na kwestiach merytorycznych (gospodarka, finanse publiczne, ograniczenie biurokracji, usprawnienie administracji, korzystna dla Polski polityka zagraniczna), a nie na walce z opozycją poprzez próby uniemożliwienia manifestacji w Święto Niepodległości.
Twixx
> Niewazne, widze, ze Was nie przekonam.
No ale do czego tu przekonywać? Mnie po prostu nie obchodzi to na co ludzie wydają swoje prywatne pieniądze. Czy Ciebie to Twixxx interesuje ? Jak ktoś chce wpłacić na nowy pomnik to wpłaci a kto inny kupi akcje na newconnect jakiejś dobrze zapowiadającej się spółki nowych technologii ( niestety w Polsce takich nie za wiele ) a jeszcze inny zrobi to i to.
Za stworzenie dogodnych warunków do rozwoju infrastruktury i nowych technologii, które są niezbędne do wzrostu gospodarczego ( chyba tylko idiota się z tym nie zgodzi ) odpowiedzialne jest państwo i na to już płacimy podatki a kto co robi z własnymi pieniędzmi mało mnie obchodzi, może zafundować pomnik, zrobić darowiznę na młodych naukowców czy zapalać stówką papierosy.
A co do igrzysk to jakie społeczeństwo i jego organizacja to i takie wyniki.
Twixxx Napisał(a):
> Jasne, ze jeden pomnik to smiesznie malo kasy w
> porownaniu z kosztem budowy autostrady.
> Ale jeden pomnik Dmowskiego tu, inny Paderewskiego
> tam, jeszcze inny Zolnierzy Wykletych gdzies
> indziej i... robi sie cyferka.
> Ja zwyczajnie wole pchac kase w technologie i
> infrastrukture. Historie i pamiec bohaterow 3ba
> pielegnowac, ale nie mozna tylko tym zyc. A to
> jest niestety glowny problem tego narodu -
> wiecznie pomnikuje, rocznicuje, wspomina i zyje
> przeszloscia, a w codziennej rywalizacji (np.
> sportowej - vide igrzyska w Londynie), dostaje
> coraz bardziej w du pe...
a kwiatka na czyjs slub przyniesiesz? z znicz na grobie zapalisz w Wszyhstkich Swietych? Wiesz, ile to kasy w ujeciu krajowym??
juz nie mowiac o tym, ile ludzie przepijaja...
kazdy wydaje swoja klase na to co uwaza i nic nikomu do tego. co innego ciagniecie kasy z budzetu...
> > Twixxx Napisał(a):
> >
>
> Jasne, ze jeden pomnik to smiesznie malo kasy w
> porownaniu z kosztem budowy autostrady.
> pielegnowac, ale nie mozna tylko tym zyc. A to
> jest niestety glowny problem tego narodu -
> wiecznie pomnikuje, rocznicuje, wspomina i zyje
> przeszloscia, a w codziennej rywalizacji (np.
> sportowej - vide igrzyska w Londynie), dostaje
> coraz bardziej w du pe...
Polska reprezentacja przywiozła mało medali z IO w Londynie z powodu nowego pomnika Paderewskiegow Toruniu i obelisku Piłsudskiego w Gizycku.
Odważna teza. Powiedziałbym, że taka...onetowa.
Twixxx Napisał(a):
> pielegnowac, ale nie mozna tylko tym zyc.
Tak naprawdę wszystko jest ważne i trzeba pamiętać, by zachować umiar. Ale jeśli Dmowskiego jest w PL jeden pomnik, to wybacz, ale trochę nie na miejscu jest taka argumentacja...
Chociaż na uroczystości w Naszym mieście sprawdza się pomnik bitwy pod grunwaldem na pl. matejki i krzyż katyński wraz z Wawelem. Szczególnych związków Dmowskiego z Krakowem nie znam, ale może temat będzie poruszany.
Ja jestem bardziej za pomnikiem Sashy Grey... ;)
Ferencvaros Napisał(a):
> Ja jestem bardziej za pomnikiem Sashy Grey... ;)
ona jest od stawiania a nie my jej ;)
Zamiast stawiać pomniki, lepiej postawić flaszkę ! :D Więcej pożytku z zimnej wódki niż z zimnego pomnika ! :) No i te wrażenia ...
Panowie więc tak, zakłamanie naszej historii nie jest dobrem, tym bardziej ze to będzie popiersie w parku Jordana, gdzie jest wiele zasłużonych Polaków ,nie czas i miejsce aby mówić o różnicach między Dmowskim a Piłsudskim jednak pomniki buduje się za zasługi a nie za ideologię.
Pieniążki będą od sponsorów i tych którzy myślą podobnie ,a nie od miasta,czy z waszych podatków.
Tym bardziej że w tamtych latach za życia Dmowskiego organizacje narodowe posiadały 300 tyś członków co stanowi że co 100 Polak był członkiem Ruchu Narodowego, a większość społeczeństwa popierała Dmowskiego co stawia go jako niekwestionowanego przywódcę Narodu Polskiego,a Naród Polski to nie tylko my teraz lecz także Ci przed nami i po nas.
No fajnie, a nie uważasz, że dzięki temu zaktywizujecie różnych idiotów, typu np. ten koleś Hoffman, który domagał się delegalizacji Młodzieży Wszechpolskiej?
I będzie musieli przy tym pomniku postawić wartę młodzieżową? ("O musztardzie było wspomnieć...").
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)