Kontuzja wiązań w zdrowej nodze jest dość częsta po długotrwałej rehabilitacji nogi wcześniej kontuzjowanej i może świadczyć o nieprawidłowo przeprowadzonej rehabilitacji gdzie ćwicząc chore kolano zapomniano o zdrowym.
-
-
Damian Dąbrowski - witamy w Cracovii!
Dokładnie Sterby
Hmm... sądzicie, że sztab medyczny i nas to aż tacy ignoranci, że podczas rehabilitacji jednego kolana zapomnieli wzmacniać drugie? Co na to ma powiedzieć taki Milik? ;]
Nieco wcześniej podobna sytuacja przydarzyła się Bielikowi . Po powrocie , po kontuzji i rehabilitacji na treningu zerwał więzadło w zdrowej nodze . powodem było jej przeciążenie .
Na temat opieki medycznej w MKS-ie słyszałem niejedno, ale wolę się na ten temat nie rozpisywać, bo nie wiem gdzie Damian się leczył i czy za własne czy klubowe pieniądze.
Milik nie leczył się w Comarchu a ma na rozkładzie taką samą historię
Damiana dotknął niesamowity pech .Trzymam kciuki za niego, by się nie załamał tylko powalczył o powrót do zdrowia i formy .
[quote='Sehtan' pid='1311437' dateline='1522926864']
Hmm... sądzicie, że sztab medyczny i nas to aż tacy ignoranci, że podczas rehabilitacji jednego kolana zapomnieli wzmacniać drugie? Co na to ma powiedzieć taki Milik? ;]
[/quote]
Nie wiem czy sztab medyczny to ignoranci, ale sam miałem kiedyś zerwane ACL (piłka nożna amatorska) i zasady rehabilitacji(5 lat temu) były takie - budujemy operowane kolano, a zdrowe kolano - ma samo dać sobie radę... Ja zawodowcem nie jestem i zdrowe kolano dało sobie radę, ale przy grze profesjonalnej...???
7 dni później
https://twitter.com/_bmg_sport/status/984878465039175681
Damian już po operacji kolana w Rzymie. Zdrowia Dąbro!!!
Dobry komentarz, jakbym sam napisał.
Damian w Rzymie na stole, a trener miota się na konfie
5 dni później
Operację przeprowadził ten sam chirurg, który naprawiał kolano Milika, więc rokuje to dobrze. A informacja o tym, że to klub sfinansował operację u takiego specjalisty jest chyba znakiem, że idą lepsze czasy!
piękna informacja, brawo dla klubu za pomoc zawodnikowi !
https://cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/profesor_pier_paolo_mariani_operowal_damiana_dabrowskiego_teraz_czas_na_rehabilitacje
Info od fachowca od sportowych kolan. Podczas rehabilitacji wiązadeł jednego kolana, należy wykonywać specjalne pomiary siły mięśni zdrowego, drugiego kolana. Koszt pomiaru, za pomocą specjalnej maszynerii 400 pln, tylko w Warszawie można to zrobić.
Ciekawe czy Damian o tym wie (wiedział)?
Damian miałem już nie pisać ale zrobię to dla Ciebie. Wracaj jak najszybciej do zdrowia. Oby to ostatnia kontuzja w Twoim życiu. A w weekend jadę do Częstochowy się za Ciebie pomodlić. Auuuu!
Pamiętam stary wywiad z Damianem jeszcze z czasów jego wcześniejszych kontuzji. Wtedy wyraźnie mówił, że podczas rehabilitacji pracował też nad wzmocnieniem zdrowej nogi.
48 dni później
A wiadomo co z Damianem? Uda mu się rozpocząć przygotowanie do sezonu?
Mi się obyło coś o uszy że od września dopiero wróci do treningów... nie wiem czy to prawda...
34 dni później
https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/mundial-2018/reprezentacja-chorwacji/mundial-2018-damian-dabrowski-po-meczu-chorwacja-anglia/qxztk46
Jeszcze nie na boisku, ale w studio nieźle sobie radzi. :)
52 dni później
Pytałem wczoraj Dąbro o powrót na boisko ale na to jeszcze poczekamy -na pewno nie po przerwie reprezentacyjnej.
Niech spokojnie dochodzi do zdrowia. Nic za szybko.
Zdrowy DD będzie nam OGROMNIE potrzebny w desperackiej walce o utrzymanie jaka się
szykuje.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)