Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Z czym do pierwszej ligi - wątek o budowie drużyny

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 24.03.2012 o 09:50
      Ostatnia aktywność 26.05.2012 o 14:55
      23596 wyświetleń
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 29.03.2012 o 20:14
      Post #817097 29.03.2012 20:14
    18-letnim Kalicki dopiero stawia pierwsze kroki w dorosłej piłce, ale Cracovia nie zrobiła na nim wrażenia. - Ten zespół to zagadka. Nie da się ukryć, że dobrze się nie zaprezentował - twierdzi młody napastnik. Zorganizowany po cichu i rozegrany za zamkniętymi drzwiami sparing miał pomóc trenerowi Tomaszowi Kafarskiemu w przygotowaniach do decydującej części sezonu. Po remisie wszyscy przy Kałuży powtarzają, że wynik w tym przypadku nie miał znaczenia, ale te zapewnienia trzeba brać przez palce. S[b]ympatyzuję z tą drużyną i życzę jej utrzymania[/b], ale byłem zaskoczony nawet podejściem piłkarzy Cracovii w trakcie rozgrzewki. Miałem wrażenie, że byli zestresowani. Nie było żartów, ale duże skupienie. Potem brakowało im zgrania. Po meczu mogli być trochę przygnębieni. W końcu przegrali z drugoligowcem - relacjonuje Kalicki. sports.pl Obserwować w tej rundzie jego grę i jak się nadaje na I ligę to sciągnąć do Cracovii.
    • Bucky Nome

3.4K
      4K
    • 29.03.2012 o 20:18
      Post #817102 29.03.2012 20:18
    zac Napisał(a): ------------------------------------------------------- >[...] W końcu > przegrali z drugoligowcem - relacjonuje Kalicki. > > sports.pl Garbarnia odniosła zwycięski remis, a "red" Kowal spektakularną porażkę.
    • eredin

9.1K
      4.1K
    • 31.03.2012 o 19:20
      Post #817656 31.03.2012 19:20
    Patrząć na dzisiejszy mecz to nadałby się Żytko na prawego, może Puzigaca, Bolievic, Visnakows i Bizon Nie wiem co z bramkarzem :(
    • Michael1906

425
      0
    • 31.03.2012 o 19:47
      Post #817686 31.03.2012 19:47
    Budziński mógłby jeszcze zostać;)
    • Diabel

14.8K
      18.5K
    • 31.03.2012 o 19:57
      Post #817690 31.03.2012 19:57
    Michael1906 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Budziński mógłby jeszcze zostać;) zdecydowanie
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 31.03.2012 o 21:17
      Post #817769 31.03.2012 21:17
    Ludzie uzmysłówcie sobie , że najprawdopodobniej nikt z zawodników, będących obecnie w kadrze I zespołu nie zostanie w Cracovii. Są tacy co mają to wpisane w kontraktach, a ci którzy takich zapisów nie mają, dostaną propozycję obniżenia kontraktów te z kategorii" nie do odrzucenia", bo przecież profesor ze swoim pieskiem Tabiszem nie będą płacić zawodnikom w I lidze ekstraklasowych kontraktów. A jeżeli nawet ktoś zostanie to tzw "drumlakowcy" bo ci co bardziej wartościowi znajdą zatrudnienie gdzie indziej. Na dzień dzisiejszy fakty są takie , że nie mamy dryżyny na ekstraklasę, ale po zakończeniu sezonu fakty będą jeszcze gorsze, bo się okaże, że nie mamy dryżyny także na I ligę. Nie mamy zaplecza, nie mamy dyrektora sportowego, nie mamy w ogóle pionu sportowego, tak więc nie ma nikogo, kto by był w stanie zbudować drużynę, zdolną do walki o szybki powrót do ekstraklasy. Po zakończeniu sezonu, pierwsze skrzypce będzie odgrywał księgowy, który będzie musiał zbilansować efekt dyletanctwa i nieudolnosci swojej oraz swojego bezpośredniego przełożonego i oczywiscie winni będą wszyscy tylko nie oni....szkoda tylko, że cierpieć na tym bądzie Cracovia i jej wierni kibice :(
    • abc

61
      33
    • 01.04.2012 o 09:31
      Post #817951 01.04.2012 09:31
    Wczoraj wszystko się wyjaśniło , więc moje wnioski są takie: Arkadiusz Radomski - 30.06.2012 Sławomir Szeliga - 30.06.2012 Bojan Puzigaca - 30.06.2012 Karol Kostrubała - 30.06.2012 Marcin Krzywicki - 30.06.2012 (wypożyczony na rok do Ruchu Radzionków) Mateusz Bartczak - 30.06.2012 Marcin Skrzeszewski - 30.06.2012 - ME Bruno Żołądź - 30.06.2012 - ME David Rupa - 30.06.2012 - (wypożyczony do Kolejarza Stróże) Marcin Budziński - - 30.06.2012 (roczne wypożyczenie z FK Teplice z opcją pierwokupu) Marcin Budziński - 30.06.2012 (półroczne wypożyczenie z Arki Gdynia z opcją pierwokupu) Sebastian Szałachowski - 30.06.2012 (z opcją przedłużenia o rok) Deivydas Matulevicius - 30.06.2012 - (półroczne wypożyczenie z Żalgirisu Wilno z opcją pierwokupu) Radosław Cierzniak - 30.06.2012 Bartłomiej Grzelak - 30.06.2012 z tej grupy powinni zostac: Marcin Skrzeszewski ,Bruno Żołądź ,David Rupa-przedłużyc kontrakty Marcin Budziński ,Jan Housek -wykupic zresztą pożegnałbym się bez żalu, jak dajdaje spadną wykupic Antoniego Łukasiewicza który na defenzywnym czapką przykrywa Radomskiego,Bartczaka i Szelige razem wziętych. On z Budzikiem a przed nimi Steblecki to byłby mocny środek pola.Poza tym trzeba sondowac lepszych grajków z 1 ligi. Za wypłaty tylko tych trzech grajków pewnie znajdzie się z pięciu dobrych 1-ligowców . Sprzedac każdego na kogo znajdzie się kupiec za odpowiednią kasę ( oprócz wymienionych ).Myślę tu o Saidim który już chyba chce odejśc,Viśni który jest wierną kopią Dudzica ( może 10% lepszy) i Aleksie. Aleks , Radomski ,Grzelak i Nowotczyńki może by coś w 1 lidze pokopali ale czy stac nas na kontrakty dla zawodników którzy conajmniej 1/3 sezonu są kontuzjowani i coraz starsi. Dograc ten sezon ( oczywiście walczyc do końca ),zrobic przegląd wszystkich wypożyczonych ,przegląd ME i juniorów starszych, zobaczyc jakie pozycje najsłabiej obsadzone i na nie konkretnie szukac.Kadra musi miec conajmnie 22-23 ZDROWYCH CHŁOPA. Zaraz na mnie skoczycie że odstawiam najlepszych grajków ale oni zarabiają najwięcej więc nie będzie nas stac albo będziemy się zadłużac w komarchu , po drugie nie widzę wielkiej różnicy czy oni są na boisku czy nie ( niektórych do sprzedaży nie wymieniam bo i tak nikt ich nie będzie chciał).
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 01.04.2012 o 13:25
      Post #818036 01.04.2012 13:25
    Zostawić: Budziński, Hosek, Suart, Boljević, Nawotczyński, Radomski, Żytko, Nykiel, Steblecki Na 1 ligę mogą zostać: Dudzic, Grzelak, Kaczmarek, Gąsiński Odejdą sami: Ntibazonkiza, Suworow, Visnakovs Reszty trzeba się pozbyć, a w pierwszej kolejności Bartczaka, Szeligi, Puzigacy, Kosanovicia. Wróci z wypożyczenia Jarabica i Janus i też trzeba się od razu ich pozbyć bo ci ludzie nie potrafią grać w piłkę.
    • kkk_84

10.7K
      360
    • 01.04.2012 o 13:34
      Post #818043 01.04.2012 13:34
    To jak koncert zyczen to ja chce: Kaczmarek, Skrzeszewski Zytko, Nawotczynski, Suart, Kosanovic, Hosek Steblecki, Budzinski, Bartczak, Suvorov, Visniakovs, Janus, Rupa, Zoladz, Boljevic Matulevicius, Grzelak
    • dodo92

2K
      1
    • 01.04.2012 o 13:39
      Post #818045 01.04.2012 13:39
    Zostawić : Budziński, Hosek. Struna, Boijlević, Steblecki, Rupa, Żołądź, Marciniak, Suart, Kaczmarek, Gąsiński. Porozmawiać by został: Suvorov, Visnakovs. Odejdzie sam: Saidi. Nad ich pozostaniem trzeba się zastanowić: Nykiel, Żytko(raczej jestem za jego pozostaniem), Nawotczyński (jeśli nie poprawi szybkości i nie zgubi paru zbędnych kilogramów to żegnam), Grzelak. Reszta; nara Dawać szanse kolejnym młodym zawodników czy to z zespołu juniorskiego czy z młodej ekstraklasy: Biernat, Piszczek itd. Resztę kadry uzupełnić zawodnikami którzy dobrze prezentują się na boiskach I ligi oraz młodymi zawodnikami z niższych lig.
    • stary kibol

5.4K
      2.2K
    • 01.04.2012 o 18:25
      Post #818124 01.04.2012 18:25
    AQQ napisał: "Tak więc myślę, że mniej ważne jest to, kto zostanie a kto nie, lub kto przyjdzie i za ile, ale jak będzie się z tymi piłkarzami pracować - vide Ruch lub Korona." Nic dodać, nic ująć! Obawiam się, ze czeka nas parę ładnych lat gry na zapleczu ekstraklasy!
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 01.04.2012 o 18:43
      Post #818129 01.04.2012 18:43
    Janusz Filipiak : "Cracovia nie musi grać w Ekstraklasie" oraz " Cracovia spełnia swoją rolę" Musimy teraz przez parę lat "powozić" się na zapleczu, by Cracovia spełniła swoją rolę wyznaczoną przez "Wodza" ;) Należy budować STRUKTURY funkcjonowania klubu sportowego, a nie zajmować się drużyną. Dobra drużyna będzie WYNIKIEM ZDROWEJ funkcjonalności klubu.
    • Dot

325
      0
    • 01.04.2012 o 19:07
      Post #818138 01.04.2012 19:07
    tego sie juz nie da komentowac ... brak mi slow ...
    • zac

7.2K
      1.5K
    • 01.04.2012 o 19:14
      Post #818140 01.04.2012 19:14
    Dokładnie, ten spadek ma Krakowię nauczyć pokory i dać czas na wyciągnięcie wniosków. Okres po spadku zaczynamy praktycznie od zera, bez drużyny i pionu sportowego. Mam nadzieję, że ten krok w tył sprawi , że powoli Krakowia zacznie się zmieniać w Cracovię. Powtórzę to jeszcze raz, niech nikt nie liczy na szybki awans, bo jeżeli Cracovia ma być lepsza, to w naszym przypadku będzie proces dłuższy niż nam się wszystkim wydaje. A jeżeli nasi mocodawcy nie zmienią po spadku swojego podejścia do zarządzania klubem, to módlmy się, abyśmy się nie obudzili jeszcze piętro niżej :(
    • Matthias89

2.5K
      1.2K
    • 01.04.2012 o 20:12
      Post #818169 01.04.2012 20:12
    Jak dla mnie od jutra powinna się zacząć praca pod kątem gry w I lidze. Szanse na utrzymanie są już naprawdę minimalne. Z obecnej kadry jak dla mnie: [b]Definitywnie pożegnać:[/b] Radomski, Puzigaca, Krzywicki, Bartczak, Matulevicius, Cierzniak, Kaliciak, Kulig, Janus, Jarabica, Kosanović, Budaković, Straus, Bizen, Dudzic, [b]Zawodnicy pod znakiem zapytania:[/b] Szeliga (w I lidze może się przydać), Kostrubała (w sumie nie wiadomo czy coś z niego jeszcze może być...), Skrzeszewski (nie mam o nim kompletnie zdania), Żołądź, Biernat i Rupa (podobnie jak w przypadku Skrzeszewskiego), Nykiel, Szałachowski, Grzelak, Bojlević i Żytko (może na I ligę się przydadzą?), Struna (sam nie wiem... on ma strach w oczach podczas meczu, nie wiem czy warto w niego inwestować), [b]Zostają:[/b] Hosek (ale pewnie sam odejdzie), Budzyński (kogoś trzeba zostawić, a momenty w grze ma, więc może odpali), Suvorov, Suart, Visnakovs i Saidi (pewnie sami odejdą), Gąsiński (niestety pewnie też sam odejdzie), Nawotczyński (na I ligę może się przydać, nawet jako rezerwowy), Kaczmarek (tylko czy zechce zostać), Steblecki, Ogólnie marnie to wygląda... Trzeba sporo transferów, sporo zmian. Boję się tylko, że nikt tego nie zrobi, a z obecnym składem to w przyszłym sezonie raczej czeka nas dół niż góra tabeli... Ps. Mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem ;)
    • helmut

1K
      7
    • 02.04.2012 o 23:11
      Post #818552 02.04.2012 23:11
    Jedyni pilkarze ktorzy wedlug mnie moga zostac to Zoladz, Rupa, Hosek, Budzinski, Boljevic, Kaczmarek, Suworow (co jest malo prawdopodobne), Suart, Gasinski. Reszta do widzenia, niech graja w Niecieczy czy Strozach, jesli ktokolwiek bedzie ich tam chcial.
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 02.04.2012 o 23:19
      Post #818558 02.04.2012 23:19
    Wygląda na to, że za 2 lata będzie łatwiej wrócić do Ekstraklasy. Oby udało nam się zbudować drużynę na sezon 2013-2014. O planach poszerzenia E-klasy: http://www.sport.pl/sport-slask/1,121857,11470236,18_zespolow_w_Ekstraklasie__Pilkarski_dzialacz_jest.html
    • wmarczyk

71
      0
    • 03.04.2012 o 03:45
      Post #818593 03.04.2012 03:45
    ian thorpe Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Janusz Filipiak : "Cracovia nie musi grać w > Ekstraklasie" oraz " Cracovia spełnia swoją > rolę" > Musimy teraz przez parę lat "powozić" się na > zapleczu, by Cracovia spełniła swoją rolę > wyznaczoną przez "Wodza" ;) > Należy budować STRUKTURY funkcjonowania klubu > sportowego, a nie zajmować się drużyną. Dobra > drużyna będzie WYNIKIEM ZDROWEJ funkcjonalności > klubu. Alez panowie, pan Filipiak mowil to juz chyba 5 lat temu , tylko wtedy nik na to nie zwracal uwagi bo druzyna dobrze grala. Biznes jest Biznes, Firma musi dobrze prosperowac zeby Cracovia dobrze grala, Firma klapa, druzyna klapa. Chlopie , zainwestuj dobrze i modrze w druzyne a beda resultaty dla Cracovi i dla Comarchu, reklama robi biznes , biznes robi kase (dobry biznes) kolo sie zatacza. Mam nadzieje ze nie jest to nastepna zabawka - Cracovia niech sobie gra gdzie sobie gra , I czy II liga nie ma znaczenia, klub i tak jest moj, jest gdzie przyjsc wypic piwo i popatrzec na mecz. Wyglada na to ze Cracovia jest tylko bilbordem reklamowym na ulicy - no tak spelnia swoja role , reklama sie znudzila w tym miejscu no to trzeba zmienic miejsce, w tym wypadku spadamy. Mam nadzieje ze nie o to chodzi.
    • eredin

9.1K
      4.1K
    • 03.04.2012 o 09:52
      Post #818620 03.04.2012 09:52
    wmarczyk Napisał(a): > Alez panowie, pan Filipiak mowil to juz chyba 5 > lat temu , tylko wtedy nik na to nie zwracal uwagi > bo druzyna dobrze grala. Biznes jest Biznes, > Firma musi dobrze prosperowac zeby Cracovia dobrze > grala, Firma klapa, druzyna klapa. Chlopie , > zainwestuj dobrze i modrze w druzyne a beda > resultaty dla Cracovi i dla Comarchu, reklama robi > biznes , biznes robi kase (dobry biznes) kolo sie > zatacza. Mam nadzieje ze nie jest to nastepna > zabawka - Cracovia niech sobie gra gdzie sobie gra > , I czy II liga nie ma znaczenia, klub i tak jest > moj, jest gdzie przyjsc wypic piwo i popatrzec na > mecz. Wyglada na to ze Cracovia jest tylko > bilbordem reklamowym na ulicy - no tak spelnia > swoja role , reklama sie znudzila w tym miejscu no > to trzeba zmienic miejsce, w tym wypadku spadamy. > Mam nadzieje ze nie o to chodzi. Przykład Śląska Wrocław pokazuje że to tak nie działa. Na Cracovii, na piłce czy hokeju nie da się zarobić. To worek bez dna. Profesor traktuje "Pasy" jako dźwignię marketingową dla Comarchu i TYLKO dlatego wydaje tu swoje pieniądze. Nawet gdy jest to ok 8-10 mln/rok, to pokażcie kolejnego sponsora, który może nam dać taką kasę. Cracovia nie ma długów względem Comarchu (jeśli się mylę to proszę o poprawienie), płaci na czas a jak patrzę na grę to uważam że nawet za dużo. Przykłady Śląska Wrocław, Wisły czy Legii pokazują że sukces kosztuja bardzo dużo - obecnie każdy z tych klubów ma gigantyczne długi które może uratować wyłacznie awans do Ligi Mistrzów na co póki co się nie zanosi. ALe pozytywne przykłady jak Ruch czy Korona pokazują, że ATMOSFERĄ i STRUKTURAMI można naprawdę osiągnąć coś fajnego. Ale uważam, że nie można budować najpierw struktur a potem drużyny lub na odwrót. Trzeba robić to symultanicznie, i najlepiej zacząć od teraz.
    • mknacylopez

6.1K
      0
    • 03.04.2012 o 09:53
      Post #818621 03.04.2012 09:53
    eredin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Cracovia nie ma długów względem Comarchu > (jeśli się mylę to proszę o poprawienie), Już nie :D

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie