Tłumaczenie Erazmusa wynika z tego, że ma on świadomość jakim wstydem będzie dla kibiców śląska kibicowanie tworowi wyrosłemu na gruzach Polaru, z drugiej jednak czuje, że kompletny niebyt tegoż zespołu w jakiejkolwiek liczącej sie lidze równiez będzie dla wrocławia zgubny. Próbuje więc wszelkimi możliwymi metodami usprawiedliwić ten wałek (tradycja, duże miasto, wierni kibice etc), sam jednak w duchu chyba nie wierzy, żeby fuzja z Polarem miała moralne i sportowe uzasadnienie.
Smutna prawda już niedługo stanie sie faktem. Szczecińscy kibice po okresie heroicznej i wzruszającej walki pod szyldem Pogoń Nowa, stali sie de facto IV ligową rezerwą kuriozalnego stwora rodem z Piotrkowa, który w II lidze bedzie rozgrywał derby regionu z Pogonią Gorzów Wlkp. Wynika z tego, że warto trochę pokrzyczeć, wylać nieco łez, żeby w Polsce ładnie to wyglądało a potem dokleić sie do jakiegoś przekrętu zgodnie z zasadą ”komuś trzeba kibicować”.
Tak samo będzie we Wrocławiu. Po krótkim okresie szamotaniny wrocławscy kibice przyjmą rozumowanie, które w tym momencie prezentuje Erazmus. Z grubsza mozna to nazwać tak: ”wiemy, że sprawa śmierdzi, wiemy, że to wałek jakich mało, wyczerpaliśmy jednak wszelkie możliwości, jesteśmy bankrutami, w związku z tym zrozumcie, śląsk musi grać w II lidze”
Nam, kibicom Cracovii może łatwiej tak pisac bo nigdy nie przeżyliśmy takiego upadku, ale kiedy też grało nam się marnie, nie wpadalismy na tego rodzaju pomysły, okazji było co nie miara. Kiedy Pasy grały paskudnie, stuliłem uszy, wysłuchiwałem od (....) szykan i docinków, nigdy jednak nie przeszedłem się na Reymonta, nigdy nie założyłem szala z białą gwiazdą. Wiem, że tak byłoby łatwiej, tego z kolei ty Erazmusie nie rozumiesz bo w swoim miescie masz tylko jeden liczący sie klub. Teraz mogę z duma powiedzieć, że przetrwalismy, jest nas tyle co (....) ale dla nas właśnie nadchodzą wielkie czasy...
Zastanawiałes się kiedyś nad hasłem ”takiej wiary nie ma nikt”? W piewrszej kolejności odnoszę to do fanów Cracovii.
Takiego wałka pasiasta wiara nigdy by nie przełknęła, mimo, że (....) nie znoszę, jestem raczej pewien, że (.....) również nie. Nazwij to jak chcesz krakowskim ”przywiązaniem do tradycji”, ja to nazywam HONOREM.
Och co ja widzę,
Piotrcovia i Polar w II lidze!
Pograjcie trochę w trzeciej lidze, wcale nie macie tak źle, jest tam Miedź, Sosnowiec, Opole czyli ekipy dwa razy lepsze niz nasi niedawni III ligowi rywale.
Raz jeszcze apeluję, bądź rozważny jak twój słynny mistrz z Rotterdamu...
pzdrw
-
-
Cracovia-Śląsk
Bo Schetyna nie chce spłacać długów poprzedniego zarządu ...
Pytacie co będzie jak Śląsk znowu upadnie ? Założyliśmy C-klasową drużynę kibicowską Wrocławski Klub Sympatyków "Śląsk" i będziemy powoli starali się iść w górę jak Lechia . Jeśli Schetynie się nie uda to zawsze mamy wyjście awaryjne.
Czyli to co robi się z eśląskiem jest dobre czy nie?
No bo jesli z jednej strony popieracie Skretynę a z drugiej zakładacie samozwańczy śląsk bis to coś tu nie gra,
pzdrw
W sumie to wypada kibicom postawionym w takiej sytuacji tylko współczuć. Bo piłkarze, trenerzy i działacze raz są tu, potem gdzie indziej /raczej gdzie kasa/, a kibic zostaje na lodzie. I nawet jak powstanie inny twór pod nazwą coś tam Śląsk - to nie będzie to samo. Tak, że moje kondolencje. I może z tego jakoś wybrniecie.
A sytuacja kibica w Szczecinie - to jest dopiero kabaret.
Ro Man
W Śląsku od dawna jest źle a w tej chwili po prostu próbuje się reanimować pacjenta. Za jakiś czas będę mógł z dystansem podejść do tego wszystkiego a na razie wierze że Śląsk odżyje i będzie przynajmiej średniej klasy klubem pierwszoligowym czego i Pasom życze ...
Przeczytaj sobie gazety kibicu slaska.Kibice Polonii jako pierwsi w Polsce wywalili hoopa do klopa.
Ale tak się nie robi, Cracovia przez dwadzieścia lat gniła w trzeciej lidze i nikt się tym nie przejmował,a śląsk zobaczył że spadnie to odrazu szuka kwadratowych jaj,gość jak chce inwestować to niech zacznie od zera a nie wywalać zespół z ligi który się utrzymuje w drugiej lidze!!!
Pozdrawiam KSC1906
Ja pamiętam u takie rojenia w krk coby połączyć się z Hutnikiem i zrobić jakąś HKS Cracovię, co napewno wywlekłoby Pasy z zapaści wcześniej. Za to kibiców teraz pewnie mielibyśmy mniej. Mnie się podoba, że nasz klub jaki fajtłapowaty by nie był - bo to tylko ludzie - w trudnych chwilach radzi sobie jakoś( klub i kibice ). I to może dzięki temu mamy teraz sponsora, takiego jak Comarch. Widocznie wyszło im w kalkulacjach, że choć 3ligowy to jednak Craxa to organizm prężny i przyszłościowy. I może też dlatego na Koronie było nas więcej niż wisły na Lazio.
Erazmus, dla mnie pojęcie kibicowanie to coś jak ( poza wszystkim innym ) zaciskanie kciuków za powodzenie.... a to zakłada jakiś przynajmniej pozory sportu - rywalizacji. Jak TO gzieś zanika to czemu tu kibicować ? Prężnośći platformy obywatelskiej ? Sprytowi pana Schetyny ? Jego kasie ? To już chyba lepiej włożyć sobie uśmiechnięte maski w kształcie naszego śp. Kraju i walczyć o prezydenturę miasta dla p. S. Sam piastowski herb - powiesić nad łózkiem i często wzdychać. Wojskowy, niewojskowy, to miał być klub sportowy! Można złośliwie rzec, że nawet przekręcanie meczów to też jakaś forma rywalizacji, tak jak premiowanie przeciwników. To też wymaga JAKIEGOŚ wysiłku, choćby organizacyjjnego i rozłożonego na cały sezon rywalizacji. No ale kupowanie czy tam zakombinowanie miejsca w lidze....??? A może niedługo PZPN wystawi na publiczną licutację tytuł mistrza Polski... Ale będą emocje ! Już widzę waszą eksplozję radości pod siedzibą PZPN. Będzie tak: w oknie u listkiewicza pojawia się...siwy dym ! W oczekującym tłumie zapanowywuje podniecenie.... Na balkon wychodzi zibi i czyta: po stwierdzeniu nienarudzoności kopert......komisja w składzie......stiwerdziła, że najwyższą ofertę za tytuł Mistrza polski AD 2004 złożył pan bla bla Schetyyyynaaaa!!! W tym momencie setki młodych ludzi z wymalowanymi na zielonych czołach herbami piastowskimi wydają z siebie orgastyczny okrzyk yeeessss !! Ach jak romantycznie !
zgadzam sie z KSC i tacy dwaj
Cracovia tez gnila i miala full problemow. Lecz sa ludzie ktorym zalezy na Cracovii i robia w klubie naprawde odjazdowe rzeczy ktore pozwola pasom na awans do 1 ligi.
Latwo powiedziec ze slask lechia czy pogon zostaly latwo oszukane przez turkow, fuzje, lewakow itp itp. Jak sie nie ma wiernych i oddanych klubowi prezesow(tak jak jest wsrod prezesow lecha pasow czy arki) to prezesi zawsze beda pierd... swe kluby i ich kibicow, bo dla nich istnieja tylko brudne interesy.
I wlasnie tak sie rodzi syf i nedza wsrod wielu zasluzonych klubow ktore umieraja z 1 ligi i urzeduja w 3 czy 4
TYTUS tego Hoopa to im odwieczny wróg pomógł wywalić. Pamiętam jak byłem na Polska - Walia i legioniści pokazywali naklejki i plakaty jakim tapetowali miasto i to dzięki postawie legionistów Polonia powróciła do swojej nazwy ...
Erazmus napisz cos wiecej o tym, nie slyszalem tej historii a wydaje sie byc ciekawa
Tak tak legionisci zrobili jeszcze wiecej oddali nam mistrzostwo Polski na wlasnym stadionie.Hoopa nikt w Polonii nie cierpial poza prezesem Romanowskim i po 5 miesiacach Hoopa dzieki kikbicom Polonii prezesowii Piekarzewskiemu i nalepka legii juz w Polonii nie bylo tak jak w koszykowce jest Polonia Warbud a we Wroclawiu Idea Slask.Roznica jest taka ze nazwa klubu i jego tradycja jest na pierwszym miejscu Polonia ma 90 lat a Idea 10.
Erazmus napisałeś że nie jesteś internetowym kibicem a jest Cie tutaj pełno , nie mam nic przeciwko Tobie ale takie fuzje niszczą i tak skończoną Polska kopaną jedni muszą się męczyć kupować mecze tracić cały sezon nerwy itd. a taki schetyna ( a głosowałem zawsze na P.O. a to taki sam odpad jak reszta) mając znajomości zabierze sobie lige i wszystko jest o.k. a na wszystko godzi się czcigodny listkiewicz kiedy to sie skończy czy kiedyś ta banda odpowie za swoje ,,decyzje,, oni oszukują wszystkich polskich kibiców robią z NAS baranów nieżle przy tym ,,zarabiając,,. CHWDPZPN i policji.
zapewne zaglebie sosnowiec, odra opole i wielu innych tez zaczna kupowac miejsc 2 ligowe ....
poje.... jest to wszystko
za gazeta.pl
Dwa piłkarskie Śląski - Schetyny i Cymanka?
PIŁKA NOŻNA. Grzegorz Schetyna ze swoim Śląskiem chce grać w II lidze, ale obecni właściciele klubu nie wycofali go z rozgrywek III ligi - w efekcie drużyna Śląska będzie rozlosowana podczas środowego ustalania terminarza spotkań III ligi. To ile będzie piłkarskich drużyn Śląska?
Rozmowy pomiędzy Grzegorzem Schetyną, działaczami Śląska i Polaru o utworzeniu nowej drużyny piłkarskiej, która jako Śląsk ma grać w drugiej lidze, są bliskie finalizacji. Jednak pewne kwestie są wciąż niewyjaśnione. Przedziwne jest zachowanie obecnych właścicieli Śląska. Z jednej strony oficjalnie zapewniają oni, że oddadzą wszystkich piłkarzy spółce Grzegorza Schetyny, gdyż nie stać ich na utrzymywanie klubu nie tylko w III, ale nawet w IV lidze, ale równocześnie postępują tak, jakby nie mogli się pogodzić z utratą klubu. Przede wszystkim obecni szefowie Śląska nie wycofali zespołu z rozgrywek III ligi, wręcz przeciwnie - wyrazili zainteresowanie losowaniem terminarza pojedynków w III lidze i spotkaniem organizacyjnym klubów trzecioligowych. Jutro w Katowicach przeprowadzone zostanie losowanie terminarza meczów tej III ligi, połączone ze spotkaniem organizacyjnym klubów. Mają tam być przedstawiciele "starego" Śląska.
- Pod koniec minionego tygodnia zadzwonił do mnie pan Janusz Cymanek ze Śląska - opowiada Grzegorz Termiński, wiceprezes Śląskiego Związku Piłki Nożnej. - Był oburzony informacjami ukazującymi się w prasie i sugerującymi, że Śląsk nie wystartuje w III, tylko w II lidze. Twierdził, że to jeszcze nic pewnego, że żadne decyzje w tej sprawie nie zapadły. Pan Cymanek pytał o spotkanie organizacyjne i losowanie terminarza meczów III ligi i poprosił o przysłanie zaproszenia na to posiedzenie. Oczywiście takie zaproszenie wysłaliśmy do Śląska Wrocław. W środę rozlosujemy terminarz III ligi z udziałem Śląska, choćby z tego względu, że działacze tego klubu nie zrezygnowali z rywalizacji w tej lidze. Dopóki nie otrzymamy oficjalnego pisma ze Śląska, w którym klub ten zrezygnuje z gry w III lidze, do tego momentu traktujemy ten zespół jako trzecioligowy - zapewnia Grzegorz Termiński.
Zapytany o przyczyny takiego postępowania, prezes Śląska Jan Caliński tłumaczył się bardzo chaotycznie.
- Jesteśmy w trakcie załatwiania i podpisywania umów i takie działania byłyby zawracaniem kijem Wisły. Śląsk jest wśród rozlosowywanych zespołów, ale jest tam również Grunwald Ruda Śląska., który ma zastąpić wrocławski zespół. Nie wycofaliśmy zespołu, bo nie chcieliśmy wystąpić przed szereg. We wtorek chcemy podpisać list intencyjny z panem Schetyną i panem Pszczołowskim, a w środę wycofać klub z trzeciej ligi. Taki mamy zamiar - twierdzi Caliński.
- Na razie w III lidze jest Śląsk Wrocław, a nie ma tam Grunwaldu Ruda Śląska. Grunwald jako spadkowicz z tej ligi uratuje swoje miejsce tylko wtedy, gdy Śląsk wycofa się z rozgrywek III lig. A na razie tego nie uczynił - stanowczo podkreśla wiceprezes Śląskiego Związku Piłki Nożnej Grzegorz Termiński.
Takie działanie Janusza Cymanka i Jana Calińskiego stawiają pod dużym znakiem zapytania ich wcześniejsze zapewnienia dotyczące przekazania drużyny piłkarskiej Grzegorzowi Schetynie. Chyba że Janusz Cymanek zamierza z konkurencyjnym wobec Grzegorza Schetyny Śląskiem, wystartować w III lidze. Tylko po co?
Brajt
Akcja Legii polegała na oklejaniu całej Wawy plakatami "Wrzuć Hoopa do klopa" i po jakimś czasie nazwa Hoop zniknęła z nazwy Polonii a sami kibice nic nie robili zeby się tej nazwy pozbyć . W ten sposób wróg pomógł odzyskać tradycyjną nazwę ...
Wkleiłeś artykuł , który napisał znany na całym Dolnym Śląsku oszołom Artur Brzozowski. Od lat szuka tylko sensacji jak nie w Śląsku to w Polarze a ostatnio nawet w Zagłebiu. Obecni prezesi nie wycofali Ślaska z III ligi bo nasza w II lidze nie jest w 100 % pewna. Nie chodzi tu o żadne przekręty.
KSC Dla mnie to nie jest fuzja dlatego będę się utożsamiał z II ligowym Śląskiem . Skorzystamy z tego że Polar tak jak my jest bankrutem ale to nie oznacza że go wykorzystaliśmy . Niektórzy chcieli by widzieć Polar w okręgówce a Śląsk w IV lidze ale dla mnie wrocławianina lepiej jest żeby w II lidze grał Śląsk niż sympatyczna drużyna Pistonsów z Gorzyc .
Bardziej mnie martwi kupowanie meczy - sprawa Szczakowianki , przekręty z sędziowaniem niż jak jest w naszym przypadku że z dwóch bankrutów tworzy się jeden klub, który ma szanse zaistnieć ...
Erazmus: Ty swoje, a... honor swoje ;-)
Dobra Dementor wy jesteście najbardziej honorowi :) Pasuje ? :-)
Do zobaczyska 9 sierpnia mam nadzieje na emocjonującym meczyku.
Czy kibice Cracovii potrafią sobie wyobrazić sytuację gdy np. Arka staje przed dylematem: fuzja z innym lokalnym klubem (nie nie Lechią oczywiście)
lub nie wiadomo co. Bo w takiej sytuacji jest Śląsk teraz. Jest Schetyna i jego konkretna propozycja tzn. fuzja + IIliga + jakaś tam kasa a oprócz taj propozycji nie ma nic. trudno się zdecydować na Śląsk Cymanka, którego tak naprawdę nikt nie chce (nawet sam Cymanek) lub na początek od 0 bo może się okazać że taki "zerowy" Śląsk nie miałby nawet boiska!
Ja chłopakom z Wrocławia nie zazdroszczę. Po fuzji mogą olać II ligowy Śląsk ale tego III ligowego już nie będzie!!! I co wtedy pozostaje stworzenie swojego Śląska - tylko co z zapleczem - nie ma stadionu bo zajęty jest przez "zfuzjowany II ligowy Śląsk" - co z pieniędzmi (sponsora w C klasie trudno znaleźć. Wobec takiej sytuacji wcale nie dziwi mnie ich skłanianie się ku drużynie II ligowej - może to nie dokońca fair ale jest jedynym wyjściem aby uratować Śląsk.
Wasze komentarze, jako kibiców Cracovi, wcale mnie nie dziwią tożto przeciaż Śląsk przyjacielem Wisły jest - udupić go. Ale jak już wspomniałem co byscie pisali gdyby taka sytuacja była w Gdyni (wszyscy teraz napiszą że Gdynianie zaczęliby wszystko od nowa bo mają honor - ale czy w rzeczywistości tak by było - WĄTPIĘ!!!).
I jeszcze jedna uwaga, ktoś z Was napisał że na Koronie było Was więcej niż nas na Lazio - jeżeli chodzi o wyjazd do Rzymu to muszę Wam przyzanć rację ale jeżeli chodzi o mecz w Krakowie to niestety determinuje nas pojemność stadionu - u nas był FULL choć najtańszy bilet kosztował 120 PLN a i tak znam masę ludzi którzy się na nie nie załapali.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)