wielka szkoda, taki aktor a zmarł w zapomnieniu w hospicjum
-
-
NECRONOMICON
Duży talent aktorski, niezapomniany w "Czterdziestolatku" https://www.youtube.com/watch?v=i_hgF6urba0
R.I.P
18 dni później
Irena Szewińska.... bez zbędnych słów.
Szacunek i modlitwa.
[quote='Merol' pid='1322625' dateline='1530318806']
Irena Szewińska.... bez zbędnych słów.
Szacunek i modlitwa.
[/quote]
Dokładnie tak :( :(
- Edytowany
Wszystkie rankingi mają swoje wady, ale jak już by się uprzeć, to raczej Jej powinien przypaść tytuł najlepszego polskiego sportowca wszechczasów. No i jaka kariera: 5 olimpiad od Tokio do Moskwy. Startowała jeszcze z zawodnikami Wunderteamu! I wszechstronność, obok płaskich sprintów i skoku w dal z czego jest znana, też udane próby skoku wzwyż, w biegach płotkarskich i pięcioboju. Na 400m pł też dawano jej szansę na pobicie rekordu świata, jednak te próby zarzuciła. W swoim czasie właśnie Ją wskazywano na kandydatkę do pierwszego skoku powyżej 7 m, jednak przestała uprawiać tę konkurencję.
Przy okazji przypomnijcie sobie nazwisko jednego z trzech najwybitniejszych (obok Kazimierza Górskiego i Feliksa Papy Stamma) trenerów w historii polskiego sportu Jana Mulaka (1914-2005).
Przypomnę ostatni wielki bieg Szewińskiej, kiedy w 1977 roq pokonała wschodzącą gwiazdę enerdowskiej lekkoatletyki, do dziś rekordzistkę świata na 400m Maritę Koch (oczywiście wyniki Marity Koch należy traktować jak wyniki Jurija Sedycha, czyli z przymrużeniem oka). Szewińska reprezentowała barwy Europy.
Dla mnie to raczej Irena Kirszenstein, jak ją nazywano za mojego dzieciństwa.
https://www.youtube.com/watch?v=l7kTaMXMPO4
Wieczny odpoczynek.
[quote='Geopijatyk-Fan Oderki' pid='1322635' dateline='1530341701']
Wszystkie rankingi mają swoje wady, ale jak już by się uprzeć, to raczej Jej powinien przypaść tytuł najlepszego polskiego sportowca wszechczasów. No i jaka kariera: 5 olimpiad od Tokio do Moskwy. Startowała jeszcze z zawodnikami Wunderteamu! I wszechstronność, obok płaskich sprintów i skoku w dal z czego jest znana, też udane próby skoku wzwyż, w biegach płotkarskich i pięcioboju. Na 400m pł też dawano jej szansę na pobicie rekordu świata, jednak te próby zarzuciła. W swoim czasie właśnie Ją wskazywano na kandydatkę do pierwszego skoku powyżej 7 m, jednak przestała uprawiać tę konkurencję.
Przy okazji przypomnijcie sobie nazwisko jednego z trzech najwybitniejszych (obok Kazimierza Górskiego i Feliksa Papy Stamma) trenerów w historii polskiego sportu Jana Mulaka (1914-2005).
Przypomnę ostatni wielki bieg Szewińskiej, kiedy w 1977 roq pokonała wschodzącą gwiazdę enerdowskiej lekkoatletyki, do dziś rekordzistkę świata na 400m Maritę Koch (oczywiście wyniki Marity Koch należy traktować jak wyniki Jurija Sedycha, czyli z przymrużeniem oka). Szewińska reprezentowała barwy Europy.
Dla mnie to raczej Irena Kirszenstein, jak ją nazywano za mojego dzieciństwa.
https://www.youtube.com/watch?v=l7kTaMXMPO4
Wieczny odpoczynek.
[/quote]
Skoro już dokonujesz wpisu, to wymien te sukcesy, medale, a nie wymieniasz rzeczy które porzuciła, z których zrezygnowała. Przedstawiłeś ją jakby nic nie osiągnęła poza tym, że z czegoś tam zrezygnowała.
- Edytowany
Ja chciałem podkreślić, że gdyby okoliczności pozwoliły mogłaby być jeszcze większa. Poza tym traktowałem to jako przypomnienie tego o czym ludzie nie interesujący się lekkoatletyką nie wiedzą. O Jej największych sukcesach każdy wie, więc po co mam je przypominać. Każdy może w Wikipedii sobie poczytać. Jakby się uprzeć można też spróbować pomniejszyć jej osiągnięcia, np. z uwagi na udział Ewy Kłobukowskiej podważyć zwycięstwo polskiej sztafety 4x100m w Tokio.
- Edytowany
Czytając jej życiorys znalazłem informację, o której nie wiedziałem, że reprezentowała barwy Polonii Warszawa. Miło się dowiedzieć.
Dla mnie dostarczycielka wielu pięknych chwil w dzieciństwie, chociaz pamietam ją już raczej z biegów na 400m.
RIP
R.I.P.
14 dni później
zmarł Roman Korynt, bardzo dobry obrońca, legenda Lechii Gdańsk i reprezentant Polski
R.I.P.
11 dni później
- Edytowany
Kora Jackowska....wokalistka zespolu Maanam
https://fakty.interia.pl/polska/news-nie-zyje-kora-jackowska-miala-67-lat,nId,2612233
Nigdy nie akceptowałem jej drogi życiowej, ale była to wielka artystka.
[']
R.I.P.
R.I.P.
Nocny partol - jedna z lepszych polskich płyt rockowych
R. I. P. [emoji26]
Tomasz Stańko nie żyje.
R.I.P.
Wielki polski muzyk.
Kostucha kosi w pocie czoła.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
V.Z.1903, Niewidoczni (2), Goście (1)