Wczoraj nasz wspaniały przyjaciel Kondi poświęcił kilka godzin aby ten mail dotarł do właściwych rąk! Kto oglądał kontrowersje, ten wie że na pewno dotarł do adresatów i został pozytywnie przyjęty. Poniżej wklejam za zgodą autora. Przy okazji dziękuję Zibiemu, że zabawił się w kuriera.:-))
Szanowny Pan Andrzej Twarowski,
Szanowny Pan Tomasz Smokowski,
Szanowni Panowie, redaktorzy programu ?Liga Plus Extra?
Jestem kibicem klubu MKS Cracovia. Postanowiłem zwrócić się do Panów z niniejszą korespondencją, ponieważ jesteście Panowie autorami najbardziej opiniotwórczego programu n/t polskiej piłki nożnej, w wydaniu ligowym.
Chciałem podzielić się z Panami refleksjami związanymi z oceną kontrowersyjnych sytuacji z meczu ligowego Zagłębie Lubin ? Cracovia. Moja bardzo krytyczna ocena poziomu sędziowania tego meczu to kulminacja zjawiska jakim jest fatalny poziomu sędziowania ogółem, a w szczególności w meczach Cracovii (w tym sezonie, ale przecież nie tylko).
List ten mogłoby do Panów wystosować STC ? Stowarzyszenie Kibiców Cracovii, ale uznaliśmy, że nie chcemy, aby na Państwa antenie zaistniał jako oficjalny protest Stowarzyszenia, ale jako zbiór refleksji jednego z kibiców.
Jako dygresja, polecam link z naszego forum, na którym to w sposób max. obiektywny staramy się prowadzić kalkulację utraconych punktów (z pełną świadomością dużej ułomności tej metody ? jak wiemy, zawsze ewentualne uznanie/ nie uznanie gola powoduje zmianę obrazu gry i nigdy nie wiemy co by było ?gdyby...?):
http://www.cracovia.krakow.pl/read.php?11,1864938
W niedzielnej ?Lidze Plus Extra? będziecie Panowie wspólnie z Panem Sławkiem Stępniewskim analizowali sytuacje z naszego, ostatniego meczu i ta korespondencja, jak wspominałem, ma na celu uzbrojenie Panów w konkretne argumenty dot. kontrowersji. Szczerze, to mamy już serdecznie dość tych rażących błędów, które mają regularnie miejsce w stosunku do naszej drużyny. Błędów, które wielokrotnie wypatrzyły wynik zawodów i sens sportowej rywalizacji. Wreszcie błędów, które Pan Sławek (mający niebywałą słabość do rozgrzeszania sędziów), najczęściej w magiczny sposób zamienia w programie na ?kontrowersyjne, ale poprawne decyzje?.
Tak więc - do konkretów (podaję te, które zaobserwowałem ? wątpię, abym wyczerpał ich listę). WSZYSTKIE NA NIEKORZYŚĆ CRACOVII:
18 min ? gol ze spalonego (dla Zagłębia)
38 min ? Niedzielan na spalonym. Błąd (chyba, że Houston pokaże to inaczej).
47 min ? ręka Reiny (ruchem ręki powiększył powierzchnię ciała, ale chyba zbyt bliska odległość. Kontrowersja).
54 min ? ewidentnie prawidłowo zdobyta bramka Suworowa. Wyskoczył wyżej od Hanzela, jako, że filigranowej budowy, więc wypchnąć go z pewnością nie zdołałby. Lot piłki (lob) dodatkowo upewni w przekonaniu, że była bita ?od dołu?, tak więc po plus/minus pionowym wyskoku atakującego. Suworowa. Hanzel mini-teatr. Mało tego, sędzia główny pokazuje ?środek boiska?, po czym? nie wiadomo jakiego okoliczności zmieniają jego decyzję? Czerwona karta dla Suworowa (ewidentna) nigdy by nie miała miejsca, gdyby nie rażący błąd sędziego. Na marginesie na materiale dokładnie widać, że sędzia czeka PRZEZ DŁUGI OKRES CZASU PRZY LINII KOŃCOWEJ na konsultacje technicznego, który bez wątpienia odtwarza materiał z powtórki. Czy to jest dozwolone???
74 min ? Czy Visniakovs jest na spalonym? Wątpię. Chyba, że liczonym w milimetrach.
75 min ? Pierwsza karta Saidiego. Czy słuszna? Saidi uniemożliwia szybkie rozegranie, ale cofa się od piłki. W takich sytuacjach sędziowie zwyczajowo nie karają kartkami?
84 min ? druga żółta kartka dla Saidiego. W kontekście pierwszej kontrowersyjnej sędzia mógł się wstrzymać z drugą, tym bardziej, że ?zabawy z chorągiewką? nie są w sensie bezwzględnym penalizowane kartami, tak jak chociażby zdjęcie koszulki po strzelonej bramce czy faul ?od tyłu? (vide kopnięcie Messiego w jednym z Derbi Europy lub wymachiwanie chorągiewką Jardela w jednym z archiwalnych meczów FC Porto ? brak kar indywidualnych)?
94 min ? brutalny faul Traore. Druga żółta lub najpewniej bezpośrednio czerwona ? sędzia ?milczy??
Jak byśmy nie oceniali (mam nadzieję, że jako profesjonaliści pochylicie się nad w/w sytuacjami) wynik meczu kompletnie wypaczony. Być może skala błędów będzie kolejnym przyczynkiem do dyskusji co robić z sędziami, tak fatalnie sędziującymi mecze.
Liczę, że Panowie prowadzący program nie poddadzą się ułomnym argumentom skądinąd sympatycznego Pana Sławka?
-
-
Kibice - Klubowi! (co kibice mogą zrobić dla Cracovii?) rzecz o kibicodziałaczach;-)
Ja do tej pory nie mogę wyjść z nerwów jak patrzę na bramkę Mili w meczu WKS-RTS. Tą uznali a Suvorova nie?
przecie pan Slawuj wyluszczyl, ze Mila wczesniej wyskoczyl, wiec nie ma faulu:)
Taka opinia jeszcze bardziej mnie jeży.JAWNA niesprawiedliwość!!!
Nie zebym sie czepial, ale nastepnym razem dajcie to komus do przejrzenia, bo "wypatrzyly" az bije po oczach. ;)
Kurcze jak zobaczyłem tytuł wątku to spodziewałem się że zbliża się rewolucja, że już czołgi stoją na Kablu...
Ale ciekawe co z tego może wyniknąć? czy w ogóle to do kogoś w mediach dotrze.
Pasiasty następnym razem zajmij sie czyms ważniejszym ( dla Klubu) niż poprawia jem błędów.
Dobra robota-tez o tym myślałem.
Brawo dla autora pomysłu!
A co panowie AT i TS na to ?
twarowskiego chyba nie ma juz drugi raz w programie to raz a dwa ze z tego co ja oglądałem to troche przycisneli ale sławciu sie wywinał. zresztą o tym w odpowiednim temacie.
Trzebe analogicznego maila posłać do Ekstraklasy i PZPNu (choć to drugie nic nie da). Ale uważam iż trzeba wywierać presję, bo gdy nic nie mówimy/piszemy oficjalnie to dalej się tak będzie dziać.
Stępniewski to dupochron sędziów.Jak Mila strzelił bramkę i sędzia uznał to jest prawidłowa jak nie uznał identycznej dla Cracovii to sędzia postąpił słusznie.Zresztą takie pierdzielenie od początku rundy sędziowie zabrali na 5 pkt gdzie łącznie teraz mielibyśmy ich 7 i mielibyśmy święty spokój dla całej Cracovii.A sędziowie nawet jeżeli popełnili błędy to i tak nie są w żaden sposób karani-Suvorov też popełnił błąd a nie wiadomo ile będzie musiał teraz odsiedzieć.
Szkoda ,ze Wicio Zelazko "umoczyl d&pe" - z nim to przynajmniej bylo by smiesznie ....
KONDI & MIKE
Dzięki za fajną inicjatywę....
Panowie a może zorganizować sciepkę na transfery ?
hank Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Panowie a może zorganizować sciepkę na
> transfery ?
przeciez pieniadze na transfery sa od lat , nie pamietasz słów prezesa?
Są ale chyba w wirtualnei przestrzeni .
Pieniądze nie grają.
Ale bez pieniędzy - totalna klapa .
Chodzi mi o to że w te klocki pieniądze szczęścia nie dają ,dopiero zawodnicy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)