leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pomiędzy "karzą nas niewspolmiernie", a "teorii
> spiskowej bym sie nei doszukiwal" jest jakaś
> wewnętrzna sprzeczność. No chyba że to
> rzeczywiście przypadki, więc zgodnie z teorią
> prawdopodobieństwa powinny się zacząć
> wkrótce przypadki pomyłek w drugą stronę
Nie wiem czy przypadki, może jednak nie, ale fakt że nas jakoś karzą nadmiernie nie oznacza jeszcze, że to jest jakaś centralna decyzja PZPN czy też globalnie ustalili, że nas chcą spuścić... Pisząc o braku teorii spiskowej, to właśnie miałem na myśli (że nie doszukiwałbym się tego, że na nas wyrok zapadł). A że kilka razy sędziowie sędziowali bezdyskusynie przeciw nam, to widać.
Zresztą, jak już wielokrotnie pisałem, niesamowicie nas sędziowie "cięli" w tym sezonie gdy ŁKS nie dostał licencji - i jakoś jednak zostaliśmy w lidze...
-
-
||Pomyłki arbitrów|| Praca arbitrów wzięta pod lupę [Ranking sędziów-extra]
Jak już jesteśmy przy temacie ewidentnego walenia w ch*ja przez sędziów to wygląda raczej na to, że oni niezależnie od pzpn'u się na nas uwzięli. Albo dalej są kręcone lody za papę, a my jej nie dajemy, albo to coś osobistego. Druga opcja była możliwa w momencie gdy Szatałow nas prowadził bo za jawne jechanie z czarnymi ped*łami w zeszłym sezonie w tym postanowili mu się pięknie odpłacić.
Co by nie mówić, to nie jest przypadek, że od lat, bardziej lub mniej bezczelnie, sędziuje się w co drugim meczu przeciwko nam.
Moim skromnym zdaniem to ubecja "pracuje" dla nas. Nie bez winy jest też nasza "głowa". pyszna i wyniosła, bo im się nie płaszczy, ale jej o to nie winię...
jesli chodzi o to ze sedziowie w lidze maja ci.pe na oczach nizej jest dobry artykul.
[url=http://cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/nieuznane_gole_niezasluzone_kartki_niesluszne_karne]nieuznane_gole_niezasluzone_kartki_niesluszne_karne[/url]
Czytałem ten artykuł. Dobrze, że list powstał, chociaż można w nim było pewnie wymienić więcej sytuacji z tego sezonu. Nie mam siły ich szukać i nie dałbym sobie ręki uciąć, ale mógłbym przysiąc, że było tego drugie tyle.
Bardzo dobry list. I bardzo dobrze że nie napisano więcej - bo te inne (Podbeskidzie) były może ciut dyskusyjne, a tu jest to ewidentne...
Ja podkreślam - nie chcę by sedziowano na naszą korzyść. Chcęby sędziowano obiektywnie i sprawiedliwie. A tak się nie dzieje.
super ze w koncu cos zrobiono w tej sprawie. moze nasz temat tez troszke pomógł w podjęciu tej decyzji o napisaniu listu
powinni byli jeszcze wspomniec o tej sytuacji przeciw Zaglebiu, kiedy gosc przy stanie 0-0 probowal urwac nogi Strunie, jesli za to nie ma bezposredniej czerwonej to nie wiem
a w temacie, nic sie nie zmieni dopoki nie wprowadza powtorek video, w tym momencie sedziowanie dziala w komfortowej strefie podatnej na manipulacje i wypaczanie wynikow, satysfakcja po komentarzach i upomnieniu sedziow (ukaraniu), nic nam to nie daje, straty sa nieodwracalne, moralne zwyciestwa bez jakiegokolwiek znaczenia
ja przynajmniej nie odczuwam satysfakcji, bledow sedziowskich majacych bezposredni wplyw na przebieg meczu jest co tydzien od groma, na pocieszenie powiem ze nie dotyczy to tylko naszej ligi, blad w sztuce tak latwy do skorygowania, jeden gosc za monitorem ekstra, jakby kasa pompowana w ten sport nie wystarczala
No właśnie...
Na przykład w hokeju, jakże szybkiej grze, jest analiza telewizyjna, w tenisie symulacja komputerowa...
I gadają "od góry" na szczeblu FIFA/UEFA że pomyłki sędizowskie są elementem gry, jak pomyłki piłkarzy, i że ti by zwolniło grę...
Nie, panowie. To jest zbyt grubymi nićmi szyte. Analiza wideo powinna dotcyzyć bramke, karnych i czerwonych kartek jeśli sąwątlpliwości. Na szczeblu miedzynarodowym i takim jak ekstraklasa gdzie są bezpośrednie transmisje. I o żadnych pomyłkach nie ma mowy - bo sędizowie nie powinni się mylić w stopniu, który możew wypaczyć wynik meczu. Protest "góry" sugerueje że góra CHCE MIEĆ MOŻLIWOŚĆ wpływania na wynik meczu. I tyle.
Bo potem Henri może sobie strzelać piłkę do bramki ręką, wszyscy mówią że to racja, ale do finałów weszła Francja; Schumacher może wybić zęby Battisonowi, wszsycy mówią że boiskowy bandyta, prezydnet przeprasza, ale Schumacher broni karne i jest bohaterem; sędzia możę uznać 2 branmki ze spalonych w meczy Lech-Cracovia i się do tego przyznać, ale to Cracovia leci z ligi, a jak ŁKS nie dostaje licencji, to nikt o tym nie pamięta, że to nie Cracovia powinna być na tym przedostatnim miejscu... Itd...
Bardzo dobrze, że pismo napisano. Niech sobie tam nie myślą, że nas to wali. Pismo pewno nic nie da - choć jakby był jakiś sprytny prawnik, to kto wie, cy by kogoś do odpowiedzialności cywilnej za wyrządzone szkody pozwać się nie dało.
Leesior Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Bardzo dobrze, że pismo napisano. Niech sobie tam
> nie myślą, że nas to wali. Pismo pewno nic nie
> da - choć jakby był jakiś sprytny prawnik, to
> kto wie, cy by kogoś do odpowiedzialności
> cywilnej za wyrządzone szkody pozwać się nie
> dało.
Też się nad tym zastanawiałem, ale pewnie jest tak (w statucie PZPN), że jak wytoczysz taką sprawę przed sąd powszechny (a nie związkowy) to Cię z PZPN wykluczą. Chyba, że ktoś prywatnie pozwał by sędziego, bo u buka postawił znaczną kasę, albo o straty moralne:)
Mam nadzieje, że odwołanie od kartki Hoska również zostanie złożone....
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,115699,11346592,Szef_sedziow__Nikt_nie_gwizdze_przeciwko_Cracovii.html
Omówienie sytuacji z 21 kolejki ekstraklasy
[url=http://ksozpn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=424:omowienie-sytuacji-z-ostatniej-kolejki-ekstraklasy&catid=1:aktualnoci&Itemid=2][/url]
o jest i filmik z tego spalonego Saidiego i juz wiadomo dlaczego spalony zostal odgwizdany, sedzia byl zle ustawiony byl jakies 2 metry przed zawodnikami, zamiast byc z nimi w lini nie mial prawa widziec czy byl spalony czy nie wiec machnal go dla swietego spokoju.
5 dni później
Rozmowa z Michałem Listkiewiczem o Polonii Warszawa.
Skąd pomysł, by tłumaczył pan przepisy gry w piłkę nożną piłkarzom Polonii?
[i]Nie jest to mój wymysł ani nikogo z klubu. Taki jest wymóg licencyjny. Do 30 marca każdy zespół musi zorganizować spotkanie z byłym lub obecnym arbitrem, który opowie piłkarzom o najnowszych tendencjach w sędziowaniu. Poprosiła mnie też o to Legia, i poszedłbym na spotkanie z jej zawodnikami, ale akurat lecę na kongres UEFA. Nie jest to nic nadzwyczajnego ani nowego. Kiedyś kluby zapraszały sędziów na obozy przygotowawcze, na dwa, trzy dni, ale zaczęto na to krzywo patrzeć.[/i]
http://www.weszlo.com/news/9887-CZWARTEK_co_sie_dzieje_z_Aviramem_Baruchyanem
Ciekawe kogo my zaprosiliśmy...
No myślę, że w pierwszej kolejności Gil i Małek.
Sędzia T.? Przyjedzie, Alex nauczy go tego czy tamtego i przynajmniej tyle by było z tego korzyści...
Co do naszego meczu z ŁKS-em, to dopiero teraz zauważyłem oficjalne interpretacje KS PZPN
1. ŁKS - Cracovia - rzut karny
Kontakt piłki z ręką zawodnika Cracovii nr 5, należy uznać za
rozmyślny. Być może zawodnik ten zareagował "odruchowo" ale z całą
pewnością ma miejsce ruch ręki do piłki. Pewne jest również, że miejsce
przewinienia jest przed linią pola karnego. Na klipie widoczne jest, że
sędzia napomina zawodnika Cracovii nr 22 i dyktuje rzut karny co
oznacza, że uznał że to ten zawodnik zagrał piłkę ręką w obrębie pola
karnego. Jest to decyzja błędna we wszystkich jej aspektach. Po
pierwsze piłka była zagrana barkiem a "ręka" oznacza dłoń, przedramię i
ramię.
Po drugie i trzecie, zakładając że ma miejsce zagranie piłki ręką to
byłoby ono przed polem karnym i nie powinno być uznane za niesportowe.
2. ŁKS - Cracovia - ocena ręki Klepczarka
Piłka strzelona na bramkę, dość mocno, przez zawodnika Cracovii trafia
zawodnika ŁKS w rękę "dalszą od przeciwnika", z bliskiej odległości.
Jednak ułożenie tej ręki nie może być uznane za naturalne. Zawodnik ŁKS
rozmyślnie unosi zgiętą w łokciu rękę poszerzając "obrys ciała". Po
zatrzymaniu piłki ręką, zawodnik ten rozmyślnie przenosi rękę w okolice
brzucha i taka właśnie pozycja ręki uznana byłaby za naturalną.
Naturalne byłoby również podniesienie tej ręki i zakrycie nią twarzy, co
jednak nie miało miejsca. Tak więc powinien być podyktowany rzut karny a
winny zawodnik powinien być napomniany - strzał zawodnika Cracovii
zmierzał w kierunku bramki, w której znajdował się bramkarz.
3. ŁKS - Cracovia - spalony Ntibazonkiza -
Tak zwana stykowa sytuacja z prawidłową decyzją sędziów. Analiza
przeprowadzona przez Canal + wykazała, że zawodnik Cracovii znajdował
się w momencie podania 12 cm bliżej linii bramkowej niż "przedostatni"
zawodnik drużyny przeciwnej. W takiej stykowej sytuacji decyzja
sędziów nie przerywająca gry również powinna zostać uznana za
prawidłową. Warto jednak podkreślić, że w przypadku gdyby to obrońca był
bliżej linii bramkowej nawet o 12 cm, to przerwanie akcji w takiej
sytuacji powinno być uznane za bezdyskusyjnie nieprawidłowe.
I jeszcze odnośnie bodajże faulu na Strunie przez Widanowa w meczu z Zagłębiem Lubin
To po prostu nie wymaga komentarza. Brutalny żeby nie powiedzieć chamski atak na przeciwnika który musi być zakwalifikowany jako gwałtowne agresywne zachowanie. Gdyby ktokolwiek próbował uznać czyn zawodnika Zagłębia za mający związek z walką o piłkę, chociaż byłoby to z gruntu fałszywym założeniem, to i tak poziom użytej siły wielokrotnie przekraczałby jej uzasadniony poziom co klasyfikowałoby atak jako poważny rażący faul. Takie zachowania, pociągające za sobą bardzo wysokie prawdopodobieństwo spowodowania kontuzji przeciwników muszą być eliminowane z naszych boisk . Sędziowie poza przyznaniem rzutu wolnego bezpośredniego bądź karnego oraz wykluczeniem z gry, powinni opisywać takie przewinienia w rzetelny, oddający ich karygodny obraz sposób, tak aby organy dyscyplinarne mogły nałożyć właściwe, surowe kary.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)