Przecież nie o to chodzi, czy mu się należało, czy nie. Chodzi o absurdalne wypowiedzi urzędników europejskich, w sytuacji kiedy akcja amerykańskich służb specjalnych jest elementarnie sprzeczna z wyznawaną przez nich doktryną.
-
-
Osama is dead
Żeby to był największy problem związany z tymi urzędnikami
szaleniec Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> W opinii na temat kary śmierci bliżej mi do
> Amerykanów niż do UE. Komu jak komu, ale Osamie
> się należało.
1.Nie ma do końca dowodów ,że był przywódcą Al Kaidy...
2.Jak rosjanie okupowali Afganistan to był szkolony / i wielu innych/ przez amerykanów na terrorystę.
3.I rosjanie i amerykanie nie mówią ,że to chodzi o zagłębie i głównego producenta narkotyków - ktoś musi to kontrolować.Agencje wywiadowcze przecież muszą mieć lewą kasę a tą najlepiej zdobyć w ten sposób.Szlak azjatycki wart kilkanaście miliardów dolarów...
4.Firmy rodziny Osamy bardzo dobrze funkcjonowały na terenie USA - i nikt nie "przeszkadzał"...
5.Stan wojny jest na rękę rządowi USA gdyż "sypią" się zamówienia rządowe na broń i uzbrojenie armii...a co za tym idzie ...kasa misiu kasa...
no i nierosnące bezrobocie.Co innego Irak ,tam już sprzedano złoża ropy Chinom na 40 lat.
6.I na koniec jeszcze jedno amerykańska demokracja to frazes dla elity ....reszta ,która niestety sama się staje :hamburgerową papką...
taka to telewizyjna gra...
miłego oglądania...a może najpierw wielu kolegów winno poczytać książeczkę pt.[b][i]Dziedzictwo popiołów czyli Historia CIA[/i][/b] Tima Weinera...
Zibiland Napisał(a):
> sz
>
> 1.Nie ma do końca dowodów ,że był przywódcą
> Al Kaidy...
>
No tak- tego nie wiedziałem
najlepsze informacje to te, że Osama od 5-6 lat mieszkał w super rezydencji w Pakistanie ( nie w grotach Afganistanu) i nikt o tym nie wiedział ;) Podobno obok był garnizon wojskowy :D Młody chłopak w telewizji opowiada, że dostał kotki o synów Osamy i że bawił się z jego dziećmi. Opowiada o dwóch żonach i w jakich językach mówiły.
Wszyscy wiedzieli...tzn. nikt nie wiedział oprócz sąsiadów, gdzie przebywa najbardziej poszukiwany terorysta świata ;). Mamy chyba do czynienia z największym kabaretem, widowiskiem na skalę światową - wszyscy politycy reżyserią kabaretu się chwalą (nasi też)
Dodatkowym smaczkiem jest, dokonanie egzekucji na terenie obcego państwa, bez powiadomienia go o tym.
Fajnie zachowali się Rosjanie - proszą o detale z operacji, gdyż chcą je wykorzystać we własnej walce z teroryzmem u siebie :D Jak Jankesi tak likwidują, to oni też mogą.
Najbardziej smutne w tym wszystkim jest to, że zamordowano tam Piotra Stańczyka. Pytanie brzmi o wiarygodność tych ówczesnych politycznych opinii, przy staraniu się o uwolnienie inżyniera. Przecież Osama w tym czasie spokojnie sobie mieszkał pod okiem wywiadów wojskowych :(
To się wszystko kupy nie trzyma :(
Przerażająca jest opinia szefa "GROMU" Gen. Polko - wczoraj w telewizji powiedział, ze nie ma pytania czy terroryści użyją broni atomowej, pytanie jest KIEDY to zrobią ?!
Czy postępowanie Amerykanów było niewłaściwe z Osamą z punktu widzenia UE?
Przecież to była próba zatrzymania jak każda inna. Widziałem kiedyś taką statystykę że podczas próby aresztowania ginie ok. 2 tys. osób w USA.
A tu mamy sytuację kiedy wysyła się 40 komandosów na obcy teren dla pewności, że dorwą właściwą osobę. Mogli spokojnie najpierw zbombardować to rakietami tomahawk, użyć predatorów, robią tak w innych sytuacjach kiedy eliminują ludzi. Tutaj chcieli mieć pewność ale wiadomo, że jak ktoś otworzyłby do nich ogień to mają od razu zabić bez pytania, kto tam. I tak zrobili. Równie dobrze ryzyko było zaminowania terenu i ofiary byłyby po obu stronach.
Polscy żołnierze też biorą udział w takich akcjach w których giną ludzie, którzy mieli być zatrzymani.
[url=http://tvp.info/informacje/swiat/polacy-zabili-waznych-talibow/3961190]http://tvp.info/informacje/swiat/polacy-zabili-waznych-talibow/3961190[/url]
SAMA SIE O TO PROSIL OSAMA.......
wogole nie wiem oczym my tu gadamy o jakis poprawnosciach polityczych itp itd
NALEZALO SIE S..RWYSYNOWI JAK NIKOMU INNEMU ... szkoda ze nie ucieli mu glowy i nie pokazali tego wszystkim je... arabusom
1. Trzeba mieć trociny w mózgu żeby nie dostrzegać problemu. Otóż bardzo sensownie gadamy. Tu chodzi o zasadę, a nie propagandowy bełkot.
2. Taki np. Robinksc pisze np. że to była próba aresztowania, czy próba zatrzymania. To dowód, że zabiera głos bez pojęcia o faktach. To była egzekucja i to przeprowadzona na terenie obcego kraju. Ten fakt potwierdził oficjalny przedstawiciel władz amerykańskich.
3. A dlatego, że to była egzekucja, wszystkie wypowiedzi przedstawicieli UE są sprzeczne, jak tu już ktoś pisał, z wyznawaną w UE doktryną o zniesieniu kary śmierci. Więc nie od rzeczy będzie napomknąć, że np. nasz pan prof. Buzek zapiał w chórze wujów.
wiLLu Napisał(a):
> wogole nie wiem oczym my tu gadamy o jakis
> poprawnosciach polityczych itp itd
>
> NALEZALO SIE S..RWYSYNOWI JAK NIKOMU INNEMU ...
> szkoda ze nie ucieli mu glowy i nie pokazali tego
> wszystkim je... arabusom
Chodzi o to, że na ten przykład Mr Buzi i jemu podobni sprzeciwiają się karze śmierci, powołując się na poszanowanie godności ludzkiej
[i]Kara śmierci stanowi pogwałcenie podstawowych praw człowieka i przejaw braku poszanowania ludzkiej godności.[/i]
http://proxy.ep-president.eu/president/view/pl/press/press_release/2009/2009-October/press_release-2009-October-7.html;jsessionid=89373367CAEEA5E8695B0B955C11053D
A w innej sytuacji ta godność i piękne słowa o prawach człowieka są mało istotne.
[i]Obudziliśmy się dzisiaj w bezpieczniejszym świecie - tak skomentował informację o śmierci Osamy bin Ladena przewodniczący Parlamentu Europejskiego.[/i]
http://www.money.pl/archiwum/wiadomosci_agencyjne/iar/artykul/pe;buzek-nato-osama,59,0,821819.html
Czy możesz mi powiedzieć jakie Mr Buzi i jemu podobni, co to pieją o godności ludzkiej 24/h mają poglady na temat kary śmierci?
Bo ja mam wrażenie, że oni sami nie wierzą w to co mówią, ale za coś trzeba żyć. A ten kto płaci, ten wymaga.
Tak to jest jak się jest cynglem w czyichś rękach, powiedzmy starszych i mądrzejszych w wierze.
Dla niedowiarków - Al Kaida potwierdza śmierc swojego szefa
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,9551536,Al_Kaida__Osamy_ben_Laden_nie_zyje.html
I'm alive and I'm fine.
Greetings for all!
Ian weź proszę Cię przestań udawać, że nie wiesz o co chodzi.
Slobo Miloszevic ukrywał się w Serbii i Bośni latami- zwyczajnie był " u siebie"
Dziś w CNN oglądałem wywiad z Michaelem Moorem i on powiedział jedną dla mnie człowieka -Dura Lex Sed Lex- ważną rzecz:
"Każdy nawet najbardziej odrażający skur wysyn ma PRAWO do PROCESU".." Tak było nawet ze zbrodniarzami hitlerowskimi w Norymberdze"
I w tej kwestii popieram go, bo jak chcemy być uznawani za ludzi cywilizowanych to musimy czasami wbrew naszym emocjom stosować nasze reguły , a nie reguły hołoty i bandytyzmu.
A tak Amerykanie dali sobie prawo zabicia KAŻDEGO, co wg nich będzie ZŁY.
Osama winien trafić przed sąd w Hadze i spędzić w więzieniu resztę swego życia.
Nawet Jan Paweł II wybaczył Ali Agcy.
Nie zamieniajmy się w krwiożercze , otumanione - USA- bestie.
Z ostatniej chwili:Osama bin Laden ciągle nie żyje.
100kg, ależ oczywiście, że masz rację :) Slobo żył u siebie I NIE BYŁ POTRZEBNY, by go pokazowo "wyeliminować".
Tutaj mieliśmy POKAZÓWKĘ USA i KLASKANIE ELIT EUROPEJSKICH z Brukseli. Propaganda sukcesu na potrzeby mas, w czasie ogólnego światowego kryzysu. Jeżeli mocarstwo dla tej propagandy zabija człowieka, nawet zbrodniarza, to moralnie świat ginie. Zrobiły na mnie wrazenie komentarze polityków w mediach po tej egzekucji - czyli szczęscie, dobrobyt, lepszy świat itd. Kto w to uwierzy ???
Mnie zastanawiała wypowiedź Buzka. Co to znaczy, że obudziliśmy się w bezpieczniejszym świecie? Tym bardziej, że agencje informacyjne donosiły, że można się spodziewać zwiększenia ryzyka zamachów terrorystycznych w ramach odwetu.
Szczerze powiedziawszy dla przeciętnego mieszkańca USA czy Europy ryzyko śmierci w zamachu terrorystycznym jest zapewne mniejsze, niż ryzyko śmierci w wypadku lotniczym, nie mówiąc już o wypadku samochodowym. Czyli co? Syn Ladena nie żyje, będzie mniej wypadków na drogach?
Stany Zjednoczone są mocarstwem i prowadzą mocarstwową politykę. Wielkim wolno więcej, mają za sobą argument siły. Ile byśmy się tu nie oburzali, ile byśmy nie protestowali, nie zmieni to faktu, że Obama: a) skutecznie wyeliminował wroga swojego kraju (zakładając, że to rzeczywiście był Osama, a wiele na to wskazuje), b) zrobił z tego propagandową bombę, którą łyknął i podchwycił niemal cały świat.
Prawdopodobnie ta egzekucja jest moralnie nie do obrony, choć trzeba również uznać, że USA były w stanie wojny z talibami, a na wojnie moralność i prawo mają troszkę inny kształt.
Jeśli zaś chodzi o "oglądanie" całek akcji, to nie mam najmniejszych wątpliwości - zwierzchnik sił zbrojnych nadzoruje jedną z najważniejszych akcji jednostek specjalnych. I to raczej takiej rangi historyczno-podręcznikowej. Byłbym zdziwiony, gdyby nie był przy tym obecny,
Buzek na wózek.
Takiego pronieimieckiego fujary to sie W NASZEJ historii nie zdarzyło.
:)
JAREK, JAREEK, JAREK
KŁAMCZYŃSKI
[img]http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/75455-where-is-osama.jpg[/img]
:)
124 dni później
http://www.rmf24.pl/wideo/video,vId,349189
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)