wg. strony www.pogon.lwow.net - 27 kwietnia w Wieliczce odbędzie się mecz Cracovia-Pogoń Lwów. Warto wybrać sie na ten mecz z polską druzyną pilkarską reaktywowana we Lwowie w 2009 r
Zachecam również do wsparcia finansowego dla tego zespołu. Warto wesprzeć polski zespół piłkarski o równie pieknej i długiej tradycji jak my.
Szczególy na stronie Pogoni Lwów - www.pogon.lwow.net
-
-
Cracovia-Pogoń Lwów
jeezu,duże litery w temacie !
Chętnie bym się wybrał z rodziną i znajomymi, ale chyba zagra Cracovia ME ? , bo pierwszy skład będzie się szykował do ligowych bojów... 27 to środa hmm...
[b]!!! LWÓW ZAWSZE POLSKI !!![/b]
tylko tymczasowo pod administracją ukraińską :)
Pozdro dla inicjatorów przedsięwzięcia
Witam,
Rzecz jasna podczas meczu nie zabraknie fanów Pogoni.
[b]Pogoń Lwów. Wspólna Sprawa.[/b]
Jak będzie więcej informacji (dokładna godzina, potwierdzone miejsce, skład) to dajcie znać chętnie bym się wybrał.
Jestem "za" :) warto by było stworzyć nową tradycję i zapraszać ich co rok:) może by tak turniej starych mistrzów:) marzy mi się taki turniej z Cracovią, Garbarnią, Pogonią i Wartą :) ale chyba nie do spełnienia takie marzenie:)
Bardzo cenna inicjatywa.Popieram.
A później jakaś imprezka z gośćmi z Pogoni
ArbuzKSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jestem "za" :) warto by było stworzyć nową
> tradycję i zapraszać ich co rok:) może by tak
> turniej starych mistrzów:) marzy mi się taki
> turniej z Cracovią, Garbarnią, Pogonią i Wartą
> :) ale chyba nie do spełnienia takie marzenie:)
Był taki turniej na 80-lecie i skład był zbliżony zamiast Pogoni grała Polonia Warszawa
przy okazji zapraszam na:
[url=http://www.facebook.com/pages/Pogo%C5%84-Lw%C3%B3w-SSPL/174130272598509]http://www.facebook.com/pages/Pogo%C5%84-Lw%C3%B3w-SSPL/174130272598509[/url]
niestety, nasza strona SSPL jest delikatnie rzecz ujmując prowadzona w sposób nie poważny stąd aby wiedzieć co się dzieje w Pogoni zachęcam do polubienia profilu na FB. tam już znalazła się informacja o meczu z Cracovią.
tomecki Napisał(a):
> ArbuzKSC Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Jestem "za" :) warto by było stworzyć nową
> > tradycję i zapraszać ich co rok:) może by
> tak
> > turniej starych mistrzów:) marzy mi się taki
> > turniej z Cracovią, Garbarnią, Pogonią i
> Wartą
> > :) ale chyba nie do spełnienia takie
> marzenie:)
>
> Był taki turniej na 80-lecie i skład był
> zbliżony zamiast Pogoni grała Polonia Warszawa
Nie wiedziałem o tym:) ale miałem wtedy 2 lata... Myślę, że takie turnieje nie są złym rozwiązaniem
Turniej halowy starych mistrzow byl juz bodajze w styczniu b.r. w Bytomiu. Albo wczesniej, nie chce mi sie sprawdzac.
Mam wiele wątpliwości na temat, czy ta Pogoń może być nazywana kontynuatorką tej przedwojennej. Czy mogą nazywać się kontynuatorami tradycji Pogoni Lwów powstałej w 1904 roku. Na jakiej właściwie podstawie? Po 70 latach przerwy w istnieniu, grupa zapaleńców założyła klub, obwieściła, że to reaktywacja klubu powstałego w 1904 roku i już? Przyjęła ich herb, barwy, historię itp.? Jakże to właściwie i jakim prawem? Czy ja z kumplami mogę np. reaktywować Legję Kraków i możemy od zaraz być klubem o wiekowej tradycji?
To jednak jest moja jedyna wątpliwość i poza tym to naprawdę cieszę się z całego serca, że ten klub powstał (reaktywował się?). Zyczę im jak najlepiej i niech rosną w siłę. Mecz z Cracovią jest wspaniałą inicjatywą. Szkoda, że w Wieliczce, a nie na naszym Stadionie przy światłach o fajnej godzinie, aby po pracy zdążyć. Myślę, że na ElPaso przyszłoby sporo ludzi, zwłaszcza przy jakiejś wcześniejszej reklamie. Można byłoby wówczas nazbierać nieco grosza dla Lwowiaków - np. bilety po jakieś 10 zł. i kasa z nich dla Pogoni. Dla piłkarzy Pogoni mecz na naszym Stadionie byłby zapewne fajnym przeżyciem. W Wieliczce, wczesnym popołudniem zainteresowanie będzie mniejsze.
Zaprooście kibiców Polskiej kontynuatorki Pogoni Lwów czyli Poloni Bytom na ten mecz. Niech mają wjazd z barwami.
Będzie pogoń miała doping.
Ten mecz pod wieloma względami ma wymiar symboliczny. Pierwsze oficjalne spotkanie Cracovii z Pogonią miało miejsce 26 kwietnia 1908 roku. Ze wsparciem wspomnianej Polonii czy bez, doping na pewno będzie.
Bardzo prawdopodobne że podczas meczu można będzie nabyć szaliki:
https://picasaweb.google.com/117137287378933556881/SzalikiProjekty#5582878638110997874
Mentny- ale to trzeba byłoby uzgodnić z MKS. A wychodzi na to, że KS Cracovia, która zagra z Pogonią to... no właśnie nie bardzo wiem kto, co i skąd?
STC dostało prośbę o Pogoni o pomoc, w łonie stowarzyszenia trwała dyskusja na ten temat, były pewne propozycje, ale jak widzę ktoś inny załatwia temat. Tylko, jak pisałem wyżej, nie wie dokładnie kto?
Może KS, a nie MKS wystawi swoją drużynę?:P
Tak jak napisał Mentny- chyba bardziej na miejscu byłoby, gdyby tylko nawiązali do Pogoni Lwów barwami, a nie starali się przejmować nazwy, tradycji i sukcesów, ale nie mi to oceniać...
Jednak musimy popierać organizacje naszych Rodaków za granicą, zwłaszcza w miejscach takich jak Lwów. Chociaż czy jest więcej takich miejsc jak Lwów? :)
Ja wybieram się na pewno :)
A niby dlaczego Polacy z Lwowa nie mieliby swojego Klubu nazwać Pogoń?
Mają do tego pełne prawo. Sa Polakami , Lwowiakami a Pogoń była (i znowu jest) Polskim Lwowskim Klubem
Zupełnie nie rozumiem takiego sposobu rozumowania.
i tyle.
BTW: bądźmy realistami Lwów (już dość dawno) przestał być Polskim miastem.
Głównie z tego powodu ,że Polscy Lwowiacy stanowią obecnie zaledwie znikomą mniejszość wśród napływowej(prawie w całości), przybyłej w ciągu ostatnich 60 lat ludności Ukraińskiej .
Dane z 2001:
Ukraińcy 639 000 (86,4%)
Rosjanie 64 600 (8,7%)
Polacy 30 000 (4,1%)
Białorus 3100 (0,4%)
Żydzi 1900 (0,3%)
Ormianie 800 (0,1%)
całkowita populacja 739.400
Lwów to nie Wilno gdzie pomimo ogromnego zlituanizowania się miasta w ciągu ostatnich 20 lat dalej Polska społeczność jest widoczna , liczna i walczy o swoje prawa (aczkolwiek - nie do pomyślenia jeszcze 20 lat temu- coraz powszechniejsze są mieszane małżeństwa z Litwinami)
Mentny Napisał(a):
> Mam wiele wątpliwości na temat, czy ta Pogoń
> może być nazywana kontynuatorką tej
> przedwojennej. Czy mogą nazywać się
> kontynuatorami tradycji Pogoni Lwów powstałej w
> 1904 roku. Na jakiej właściwie podstawie? Po 70
> latach przerwy w istnieniu, grupa zapaleńców
> założyła klub, obwieściła, że to reaktywacja
> klubu powstałego w 1904 roku i już? Przyjęła
> ich herb, barwy, historię itp.?
Ja chętniej przyjmuję do wiadomości coś takiego, że grupka zapaleńców ZE LWOWA organizuje ten klub, bez pieniędzy, dla idei - tak jak to było wtedy w 1904 - niż że kilku starych pryków obwieszcza światu, że są "YMCA" albo "Sokołem" i robią skok na rzekomo bezpański majątek. Tylko cudem na tej samej zasadzie "izba przemysłowo-handlowa" ówczesnego posła Edwarda Nowaka nie przejęła budynku, w którym mieści się od wojny Wydawnictwo Literackie - trochę się zresztą do tego przyczyniłem i żałuję, że nie znalazł się nikt taki w wypadku Sokoła, który niszczeje, a nam - choćby ktoś dawał za darmo - już jest na nic.
Krótko mówiąc: reaktywowanie Pogoni jest dla mnie OK.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)