Znowu odżyła nam w mediach dyskusja o elektrowni atomowej w Polsce. Co o tym myślicie? A może jakaś alternatywa dla energii atomowej w Polsce?
Ja uważam to za nieuniknioną przyszłość. Niesie to ze sobą sporo plusów, np. mniejsza emisja CO2 do atmosfery, ale przede wszystkim SPADEK CENY za prąd. Elektrownie atomowe są bezpieczne, tylko przy budowie i zabezpieczeniach nie można oszczędzać. Boimy się tej energii bo patrzymy na nią przez pryzmat Czarnobyla czy teraz Fukushimy a tak naprawdę nasza wiedza o tej energii jest bardzo mała.
-
-
Elektrownia atomowa w Polce?
a przy okazji każdej awarii mniejszej lub większej drży pół świata.
Ja bym rozważał czy w ogóle świat powinien odejść od tego typu energetyki, bo jeśli my postawimy swoją, to i tak będzie ona najnowsza i mam nadzieję najlepiej zabezpieczoną w regionie. Więc jeśli nasi sąsiedzi i tak już mają, oraz planują budować następne to my też powinniśmy. Inna sprawa jeśli np Niemcy faktycznie zamkną wszystkie swoje do X lat i to samo zrobią inne państwa.
Może się uda wynegocjować, żebyśmy dostali dużo większe limity na trujące gazy ze spalania węgla w zamian za to że odejdziemy od "atomu".
Elektrownia Atomowa 100% poparcia, Przynajmniej klimatu nie ociepla ;p
NIE! Jutro powinna zawitać do nas chmura radioaktywna http://www.globalnaswiadomosc.com/polskaskazenie.htm
Wokół Polski jest mnóstwo elektrowni atomowych, jedna więcej nie wiele zmieni. Nie wiem akurat czemu polska elektrownia ma być niebezpieczniejsza od np.rumuńskich?
Ja jestem na nie. Już sobie wyobrażam jak polscy budowlańcy robią wszystko dobrze, nie ma korupcji i nikt nic nie kradnie z budowy :)
Nie to co w Rumunii.Polacy są trędowaci , maja inne geny?
Temat nieaktualny, elektrownia już jest wybudowana przez Gwardyjskie Towarzystwo Atomowe. Lokalizacja elektrowni jest tajna ( aby ukryć ją przed atakami imperialistów z Cracovii tzn z Zachodu ) i w powszechnym przekonaniu mieszkańców w tym miejscu stoi stadion GTS Wisła. Lud Krakowa nie zdaje sobie sprawy, że dzień i noc pod trybunami pracuje reaktor obsługiwany przez pracowników odpowiedniego resortu. Niestety lekko nieszczelna instalacja trochę promieniuje co przekłada się na słabsze wyniki sportowe piłkarzy klubu przyzakładowego ( wtopa z Podbeskidziem ).
Oto solidne betonowe ściany chroniące rdzeń atomowy
[img]http://d.polskatimes.pl/k/r/1/02/07/4d7e51446109d_k1.jpg[/img]
[img]http://bi.gazeta.pl/im/4/7709/z7709864X.jpg[/img]
[img]http://i17.tinypic.com/2qw2907.jpg[/img]
Technologię atomową ściągnął kierownik budowy towarzysz pułkownik Ludwik M-M od zaprzyjaźnionego kraju ze wschodu.
I tak do 40 lat, mają się skończyc złoża węgla kamiennego potrzebnego do energii elektrycznej, więc prędzej czy później się to stanie.
Czemu tu tragizowac? W Europie Tsunami nie grozi, ani inne kataklizmy typu Trzęsienie Ziemi. Gdyby było takie niebezpieczeństwo to napewno w Niemczech nie było by 54 Elektrownii Atomowych a we Francji 58.
Jestem na TAK.
Już widzę jak Niemcy zamykają swoje elektrownie. To taki sam dowcip jak to, że kaczor będzie president.
Zdecydowanie na TAK.
Dziś czytałem we wczorajszej gazecie, że za 25lat bo rabunkowo eksploatują. 0 modernizacji bo wszystko zabierają przepadliści górnicy.
Miszczu2007 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ja jestem na nie. Już sobie wyobrażam jak polscy
> budowlańcy robią wszystko dobrze, nie ma
> korupcji i nikt nic nie kradnie z budowy :)
w St. Petersburgu z ichniejszej Elektrowni ukradziono 400 tonowy konwektor czy takie cuś. i co i nic!
Oczywiscie ze powinna powstac w Polsce elektrownia atomowa.W naszych warunkach geograficzych,klimatycznych to jest jedyne alternatywne dla wegla zrodlo stosunkowo pro-ekologicznej energii.
Niemcy to niech sobie robia co chca,tylko ciekawe skad beda prad brali jak zamkna wszystkie elektrownie atomowe?a, zreszta to bedzie ich problem.
Wegiel jako surowiec naturalny,podobnie jak ropa,gaz bedzie drozec a wiec i ceny energi uzyskiwanej ta metoda tez.
Co do limitow CO2 itp to jest to po prostu jedeno wielkie nieporozumienie,nie ma zadnych pewnych i w 100% potwierdzonych badan jakoby to emisja CO2 byla przyczyna obecnego ocieplania sie klimatu.Ocieplenie to jest sprawa jak najbardziej naturalna,sa to zmiany cykliczne,takowe byly od zawsze na Ziemi dlugo przed pojawieniem sie czlowieka i sa do dzis,chociazby z historii Polski dowiadujemy sie ze w sredniowieczu byly u nas winnice i produkowano dobre wiono a w poznieszych wiekach dowiadujemy sie ze Zagloba na saniach do Szwecji przez Baltyk gnal...
Tak ze pieprzenie o ocieplaniu klimatu spowodowanym elektowniami "weglowymi" mozna miedzy bajki wlozyc...
Zdjecia powyzej zamieszczone przez A.W.B. przedstawiaja efekt koncowy historii "Jak wyrzucic 600mln zl publicznych pieniedzy w bloto" a raczej, ...w beton
Niższa cena prądu z elektrowni atomowych to mit, zadzwońcie do jakiś znajomych we Francji, czy Niemiec...Popatrzcie na opracowania PGE, na prace naukowców z AGH. Szacuje się, że energia elektryczna z elektrowni atomowych jest (będzie w Polsce) droższa od pozyskiwanej z elektrowni węglowych, ze źródeł odnawialnych, czy gazowych. Tak, wiem, zapasy węgla też kiedyś się wyczerpią, ale elektrownia atomowa nie jest jedyną alternatywą.
Kontrowersyjne jest też to, że z tych 20 mld euro (szacowany koszt budowy elektrowni atomowej) 16 mld trafi wprost do francuzów, za technologię jądrową. Przypomina to drenaż pieniędzy przeprowadzony przy okazji F-16.
Weźcie pod uwagę, że Polacy wszystko potrafią spieprzyć, dyrektorem byłby pewno syn jakiegoś ministra, albo jakiś nieudacznik z mianowania politycznego po socjologii w Wyższej Szkole w Kańczudze, kable miedziowe poszły by na złom...
Przecież my nie umiemy wybudować autostrady, żeby się nie rozsypała, czy też dolecieć bezpiecznie do Smoleńska...
Ja się waham, czy jestem za, czy przeciw takiej elektrowni w Polsce.
eplv Napisał(a):
> Niższa cena prądu z elektrowni atomowych to mit,
> zadzwońcie do jakiś znajomych we Francji, czy
> Niemiec..
Abstrahując od tego ile kosztuje prąd z elektrowni atomowej to jeżeli zadzwonią to tylko się wkurwią bo prąd w Polsce jest droższy niż we Francji czy w Niemczech.
A.W.B. Napisał(a):
> eplv Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Niższa cena prądu z elektrowni atomowych to
> mit,
> > zadzwońcie do jakiś znajomych we Francji, czy
> > Niemiec..
>
> Abstrahując od tego ile kosztuje prąd z
> elektrowni atomowej to jeżeli zadzwonią to tylko
> się wkurwią bo prąd w Polsce jest droższy niż
> we Francji czy w Niemczech.
??? Skąd takie twierdzenie ?
Ja w wielu źródłach widziałem, że jeszcze w roku 2009 najwyższą cenę prądu w UE miały właśnie Niemcy, chyba, że w 2010 coś diametralnie się zmieniło.
Nawiązując do tej elektrowni pod stadionem wisly to chyba nie tylko się przenosi na piłkarzy, ale też na kibiców, doszedłem do wniosku czytając komentarze na ineri:) Dobrze że w tym roku kibice gości nie mają wstępu:)
Najgorsze z tej całej sytuacji w Japonii jest to, że znów pół Polski wyczyta w F i SE o armageddonie i stosunek do tego typu rzeczy będzie jak po Czarnobylu...
Jak najbardziej TAK dla atomu w Polsce.
Ciekaw jestem jakie to niby odnawialne źródła mogą dostarczać tańszą energię? :)
Co do szkodliwości elektrowni to jest jak z wypadkami. W ciągu roku na drogach ginie nieporównywalnie większa ilość ludzi niż w katastrofach lotniczych, ale jak już coś spadnie to wszyscy o tym trąbią. Tak samo z elektrowniami, promieniowanie za zdrowe nie jest z takiego uszkodzonego reaktora, ale czy lata wyziewów związków siarki i azotów są obojętne dla zdrowia? Ciężkie do dokładnego zbadania lecz raczej wpływu pozytywnego na nas to nie ma.
Wg. szacunków "na ile lat wystarczy nam tego surowca" z lat ubiegłych to niektóre się powinny wyczerpać naście, a nawet dziesiąt lat temu. Są nadal, więc takie obliczenia trzeba traktować z duuużym dystansem.
PS. Czemu Arabia Saudyjska i większość państw Półwyspu Arabskiego budują lub planują elektrownie atomowe?
Miszczu2007 Napisał(a):
> Ja jestem na nie. Już sobie wyobrażam jak polscy
> budowlańcy robią wszystko dobrze, nie ma
> korupcji i nikt nic nie kradnie z budowy :)
A jak ci się podoba stadion Cracovii? Może to chińczycy budowali?
Jak przyjdzie nam gigantyczne kary płacić za nadmiar emisji CO2 z naszych elektrociepłowni to dopiero przeciwnicy atomu będą się tłumaczyć.
Atom jest nieunikniony. Lepsze technologie powstaną ale za 20-30 lat.
Niemcy mają wysoką cenę prądu bo potrzebują kasy na budowanie elektrowni ze źródeł odnawialnych, która jest niesamowicie droga.
Robinksc Napisał(a):
> Miszczu2007 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ja jestem na nie. Już sobie wyobrażam jak
> polscy
> > budowlańcy robią wszystko dobrze, nie ma
> > korupcji i nikt nic nie kradnie z budowy :)
>
> A jak ci się podoba stadion Cracovii? Może to
> chińczycy budowali?
>
> Jak przyjdzie nam gigantyczne kary płacić za
> nadmiar emisji CO2 z naszych elektrociepłowni to
> dopiero przeciwnicy atomu będą się tłumaczyć.
>
> Atom jest nieunikniony. Lepsze technologie
> powstaną ale za 20-30 lat.
Stadion to nie elektrownia, zresztą zobacz na stadion gts-u ;) Może akurat wszytko będzie w porządku, ale zawsze to jest ryzyko.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)