Bez komentarza...
-
-
Naprzód Janów - Cracovia 11.01.2011 r.
jesli nie wygrają w regulaminowym czasie to zaczne wierzyć, że pachnie tu bukmacherką.....
Spokojnie.
Martynowski nie zawodzi i prowadzimy!
Kiedy jak kiedy, ale dziś mogliby mi oszczędzić kolejnego zawału serca :)
trzecia formacja na pewno nie zawodzi 3 bramki !!!pozostali hmmm?!!?!? szczególnie druga !!moze w trzeciej się wrescie przebudzą??
Myslałem,że będzie w myśl zasady " masz frajera to go duś, jak udusisz to go puść", a tu lipa narazie.
Oj tam, oj tam... Po II tercji prowadzimy 4:3.
Karny i 5:3 :)
Dvorak! 3 piątka rulez! :)
W międzyczasie zrobiło się 6:4
Piotrowski z drugiej piątki i jest goool 3-6:)
i szybka odpowiedz Mihalika 4-6
Fajnie Chlopaki ,ze komentujecie:) ja w pracy - ale komorka na podgladzie..
KONIEC 6:4
Gratulacje.
Myślałem, że łatwiej pójdzie, ale nic to... Wynik się dziś głównie liczy.
No i wygraliśmy 6:4 !!! :)
A mnie najbardziej cieszy to, że drużyny naszych rywali po odejściu z nich "gwiazdorów" (nie dotyczy to raczej Janowa ale może i również) do swoich macierzystych klubów (np. Jaros z Zagłębia do Unii) jakoś grają lepiej mimo tego, że "na papierze" wychodzi, że powinno być akurat odwrotnie ! :D To dowodzi tego, tak jak np. u nas w piłce, że zawodnikom nie związanym emocjonalnie z danym klubem jakoś specjalnie nie zależy na dobrej grze "na emigracji", a po powrocie do swojego macierzystego klubu jakoś dziwnie przechodzą natychmiastową metamorfozę (np. wspomniany już przeze mnie Jaros w Zagłębiu a w Unii, to całkiem inny gracz) ! :D
Mam nadzieję, że to samo będzie u nas z Piotrkiem Sarnikiem, z którego powrotu do Pasów bardzo się cieszę !!! :)
Dlatego napawa mnie optymizmem aktualna gra np. Krynicy, Zagłębia, Stoczniowca, potwierdzająca, że bez "gwiazd" da się grać i walczyć jak równy z równym !!! Więc moim zdaniem chyba w tym kierunku powinien iść nasz hokej, tj. opierać się na wychowankach i zawodnikach sprawdzonych w danej drużynie oraz kilku wartościowych zagranicznych wzmocnieniach ! Ameryki chyba nie odkryłem ale potwierdza się to w aktualnej grze naszych rywali !
A tak poza tym, może będę monotonny, ale może jednak nasz klub przeprosiłby się z Jozefem Mihalikiem ? Chociaż jak najbardziej życzę Naprzodowi rozwiązania swoich problemów, to jednak nie mogę przeżałować, że Jozef "marnuje się" w Janowie, a u nas był i zapewne byłby znowu niedość, że poważnym wzmocnieniem, to również jednym z kluczowych zawodników, który sam potrafi odwrócić losy meczu ! :)
A na czarnego konia tych rozgrywek typuję Jastrzębie, które niezauważalnie już jest na 4 miejscu w lidze, a w Sanok jakoś nie wierzę ! Nawet nie potrafię zrozumieć, z jakiego powodu podczas ostatniego meczu pomiędzy naszymi drużynami, trener Sanoka nie wycofał bramkarza na dwie minuty przed końcem meczu, kiedy to karę dostał nasz zawodnik, a dodatkowo wznowinie było w naszej tercji !!! :D Nie nasz problem, bo to akurat nam było na rękę i skończyło się naszą wygraną, ale takiej taktyki nie rozumiem kompletnie !!! :D
No cóż graty za kolejne punkty ,choć z przebiegu meczu ciężko być zadowolonym ??ciekawe czy zlekceważyli w pierwszych dwóch tercjach przeciwnika czy ,,nowe nabytki ''Cracovii się nie sprawdzają (ale to raczej było do przewidzenia ??)
Ciekawe ze biedny i rozpadający się Janów ma lepszych stranierii ??(przypomnę dwa gole dziś My jeden ?!!
no nic to. Wygrana jest i cieszy. Nowi niech się ogrywają!
Czy my przypadkiem nie mielismy 4 obokrajowcow w skladzie ?
Hmmm no to wychodzi na to, że nie rozumiem do końca... z Raszką grało 4...
Nawet jeżeli obydwu Raszków grałoby jako neutralizowani to wtedy grałoby również 4.
Ale muszę się gdzieś mylić...
Na pewno jest jakieś wytłumaczenie?
Ktoś się dokładnie orientuje?
A zwróciliście uwagę, w jakich ustawieniach grali obrońcy, i jacy? Grali wszyscy rezerwowi, totalne eksperymenty.
Zapraszamy serdecznie na relację (+ wypowiedzi) z przełożonego meczu 25.kolejki PLH:
[url=http://dailysport.pl/index.php/2011/01/11/z-liderem-jak-rowny-z-rownym/][large]Z liderem jak równy z równym[/large][/url]
nie moj problem ale czyaby nie zaduzo mieliscie strainieri w tym meczu???w tym roku obowiazuje zasada 3+3 czyli 3 pochodzenia Polskiego plus 3strainieri....a zisiaj u was 4 z papierami bracia raszkowie,Martynowski i kostuch i 3 strainieri Dvorak,Simka i Prokop....poprawcie mnie jesli sie myle.pozdrawiam
mylisz sie, ta czworka to sa Polacy.
No właśnie... Kostuch i Martynowski chyba mają polskie paszporty więc chyba są liczeni jako normalni polscy zawodnicy?!
Ale czekam, aż ktoś będzie się dokładnie w tym orientował, albo podpytam kogo trzeba i napisze :)
Napisz, napisz... Tez chciałbym wiedzieć jak to jest, bo już rachubę straciłem :)
Nie ma się nad czym zastanawiać obcokrajowcy u nas w tym meczu to Dvorak , Simka i Prokop. A reszta to polacy. Chyba nie myślicie że biorąc Raszkę bramkarza który jest za dwóch obcokrajowców Rochaczek wystawia jeszcze trzech innych. Poza tym po co nam bramkarz obcokrajowiec skoro przepis mówi że jest jak dwóch obcokrajowców. Zresztą popatrzcie na inne kluby . Żaden klub nie ma bramkarza obcokrajowca bo to się nie opłaca.Tyle w tym temacie.
Kostuch i Martynowski maja polskie paszporty.
roki jest 4.... Raszka (obronca) Simka Prokop Dvorak........
[i]Warszawa, dn. 23.08.2010r.
K O M U N I K A T WGiD PZHL nr 6 /2010-2011
1.WGiD PZHL na posiedzeniu w dniach 19 i 20 sierpnia 2010r. dokonał weryfikacji zgłoszeń drużyn do rozgrywek PLH, I Ligi, CLJ oraz Juniora młodszego. W wyniku weryfikacji dopuszczono do rozgrywek w PLH i I Lidze drużyny:
- JKH GKS Jastrzębie
- MKS Sokoły Toruń
- MUKS Orlik Opole
- UHKS Mazowsze Warszawa
- TMH Polonia Bytom
Wobec braków formalno-prawnych pozostałych drużyn, kolejne posiedzenie odbędzie się dnia 30.08.2010r. na którym będą rozpatrywane uzupełnione wnioski.
2. Wydział rozpoznał wnioski o przyznanie statusu zawodnikom zagranicznym zawodnika krajowego i w wyniku weryfikacji przedłożonych dokumentów postanowił, że zawodnicy:
- Miroslaw ZATKO
- Marian KACIR
- Petr VALUSIAK
- Martin BUCEK
- Roman GURICAN
- Zoltan KUBAT
- Peter TABACEK
Na zasadzie §14 ust. 2 Postanowień Wspólnych w sezonie 2010/2011 będą występować jako zawodnicy krajowi.
Zawodnicy:
- [b]Ondrej RASZKA[/b]
- Jakub CIUPA
[b]- David KOSTUCH
- Rafał MARTYNOWSKI[/b]
- Richard BORDOWSKI
- Milan FURO
Na podstawie §14 ust. 3 Postanowień Wspólnych (wykazane pochodzenie polskie) są traktowani jako zawodnicy krajowi.
3. Wydział przełożył następujące mecze:
- mecze Pucharu Polski pomiędzy Comarch Cracovia w dniach 27 i 29.08.2010 zmiana gospodarza
27.08.2010 drużyna z barażu III ? Comarch Cracovia
29.08.2010 Akuna Naprzód Janów - Comarch Cracovia
- mecz PLH pomiędzy GKS Tychy - KS KTH Krynica z dnia 10.09.2010 na dzień 21.09.2010
4. W nawiązaniu do Komunikatu WGiD PZHL nr 5/2010-11, pkt. 5 o wprowadzeniu systemu statystycznego, pragniemy sprostować, że w trakcie meczu gospodarz zawodów zobowiązany jest udostępnić sekretarzowi zawodów łącze internetowe, natomiast kwestia komputera i drukarki leży w gestii sekretarza zawodów.[/i]
[pre]
§ 14
1.W każdym meczu w jednej drużynie PLH może występować [b]3 zawodników zagranicznyc[/b]h, a w
drużynach I ligi 2. Bramkarz zagraniczny będzie liczony za dwóch zawodników z tafli. Ponadto
w meczu może występować [b]dodatkowo do 3 zawodników zagranicznych uznanych za krajowych[/b],
o których mowa w punkcie 2 i [b]3[/b].
3. Za zawodnika zagranicznego nie będą także uznawani zawodnicy, którzy wykażą w wymagany
sposób przez przepisy określające warunki nabycia obywatelstwa polskiego, że co najmniej
jedno z jego rodziców lub dziadków, albo dwoje pradziadków było narodowości polskiej lub
posiadało obywatelstwo polskie."
[/pre]
na mój rozum to chyba jesteśmy w dupie.
Parę postów wyżej jest napisane, że Kostuch i Martynowski mają polskie paszporty.
Pewnie się coś pozmieniało od w/w posiedzenia PZHL, ot i cała historyja.
jeśli Raszka -bramkarz jest "zagraniczny uznawany za krajowego" to jego brat- obrońca chyba też - jeśli są rodzonymi braćmi ( maja tych samych rodziców i tych samych dziadków) natomiast Kostuch i Martynowski mają oboje rodziców Polaków wiec w ich przypadku trzeba nie nadać obywatelstwo ale przywrócić i to sie odbywa duzo szybciej i wg mojej wiedzy to obaj byli zgłoszeni do sezonu jako "zagraniczni uznawani za krajowych" ale od pewnego czasu mają już polskie paszporty ( bo im przywrócono obywatelstwo) a więc zagraniczni to Simka, Prokop i Dvorak a zagraniczni uznawani za krajowych to dwie Raszki a Kostuch i Martynowski to Polacy ! zreszta popatrzcie na listę do głosowania w Meczu Gwiazd Kostuch i Martynowski sa w kategorii Polacy a Raszka cudzoziemiec...
Pytanie jaki status ma Jiří Raszka. Jeśli wystąpił o nadanie obywatelstwa to problem znika tak szybko jak się pojawił, a jeśli nie to rzeczywiście mamy kłopot. Wydaje mi się jednak, iż trener wiedział co robi :)
Obawiam się, że samo wystąpienie o obywatelstwo niczego nie zmienia:
"Za zawodników krajowych zostają uznani obcokrajowcy, którzy łącznie spełniają niżej
wymienione warunki:
a) grali już w PLH nie krócej niż jeden sezon hokejowy
b) przedstawią dokument właściwego Urzędu Wojewódzkiego o przyjęciu kompletnego wniosku
o nadanie obywatelstwa polskiego
c) w momencie składania wniosku o nadanie obywatelstwa nie ukończyli:
w sezonie 2010/11 - 30 lat; w sezonie 2011/12 - 29 lat, a w sezonach następnych - 28 lat.
d) wystąpienie do WGiD w sprawie uznania za zawodnika krajowego klub złoży najpóźniej do 15
sierpnia danego roku."
Co najwyżej Jiri Raszka byłby wtedy obcokrajowcem uznanym za zawodnika krajowego, a takich grało z Naprzodem trzech.
Chyba, że faktycznie coś się od sierpnia pozmieniało. Ciekawe że Jiri Raszka nie jest wymieniony w ww. komunikacie...
za bardzo kombinujemy z tymi obcokrajowcami (sternicy) czy nie lepiej byłoby mieć 3 stranieri ale na prawdę z dobrej półki ,a tak jest ich sporo i tylko kłopoty ,a i specjalnie nie pomagają druzynie !
-------------------------------------------------
Biela i Łopuski wrócą na Play -offy-http://www.cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/lopuski_i_biela_beda_gotowi_na_playoffy
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)