[url=http://sportowetempo.pl/puls_dnia/artykul/18310_Szatalow_Cracovia_bardzo_sie_zmieni][sportowetempo][/url]
-
-
Walka o utrzymanie - podliczenia, spekulacje, analizy - SEZON 2010/2011
Analiza pierwszych połów meczów http://www.waszapilka.pl/article,9126,Belchatow_jesienia_najlepszy_w_1._polowach
Cracovia na samm końcu
Analiza połówki sezonu:
http://www.weszlo.com/news/5947
oj duuużo o Pasach...
Walka o utrzymanie- podliczenia, spekulacje, analizy. Dobrze , że ktoś wymyslił w objętości taki temat.
Do jednego worka upchać wszystko i czekać co z tego wyjdzie. Więć czas naśladować i do roboty.
Certyfikat jakości, .jakie ma się uczucie jak się patrzy na tabele, a jest to narzędzie , ten regulator,
bezpiecznik , który gwarantuje jakość , broń Boże pożar i upadek. Generał jako gwarant tego pojęcia i
budowniczy piłkarskiej Cracovii potęgi, do spóły z "Tubisiem" sprzeniewierzył się zasadom , o których
czesto wspominał. 9 pkt. straty , to wynik w swym tragizmie , jak w filmie katastroficznym scenariusz
grozy i fakt autentyczny. A gdzie był bezpiecznik i certyfikat jakości w Spółce zależnej, co musi mieć
jakość jako dziecko matczynej miłości.
Niemoc , niemoc , coś na kształt paraliżu decyzyjnego. Może jakiś Jonasz był tego powodem, ale to
albo tu wystąpiło w liczbie mnogiej. Może Jonasz ma właściwości rozrodcze , może mnie się coś po-ło.
9 pkt straty, zostawiam " tubisia " , czy fatum na boku kierujac zainteresowanie na coś bardziej bliskiego
w zrozumieniu , czyli liczby ,/ lub jak kto woli realizm w sytuacji/ które na talerzu po rundzie podano.
Nie wiem i nie bardzo mam ochotę poznawać 9, czy 99 powodów takiego stanu rzeczy / część rozumiem/
więc wobec obszerności tematu skupię się nad jednym z tych istotniejszych.
Decydencji / moim zdaniem/ a w szczególności Generał powinni się skupić nad strategią przebudowy
drużyny, ze szczególną troską pod kątem ustawienia / schematu/ , a w konsekwencji sposobu gry.
W tym miejscu należy się głeboko i merytorycznie zastanowić co wybrać, czy 4-4-2, czy 4-3-3 z jego
ilością odmian i kombinacji. Bo pomyłka to następna kasa utopiona w błocie. A jaki inwentarz, cieżar
na wadze po jednej stronie , czego potrzeba na drugiej . Posiadany materiał dobry do 4-4-2, czy może
4-3-3 lub jego odmian.
Zacznijmy od 4-4-2 / Cabaja zostawiam w spokoju/ tak by liczenie zamknąć liczbą palców obu rąk.
Kto spełnia wymogi jakości , na tle Ek-sy , by mieć gwaracje, że będą ścigać i dogonią z nawiązką dół
tabeli. Polczak?.Klich ?, Saidi ? Giza" / warunek kontrakt? / , Mierzejewski ??, Kosanowicz ??,
Suvorov??, Kulig??. 3-4 ze znakiem pojedyńczym i 3-4 ch ze znakiem zapytania podwójnym.
Wiec czego brakuje. Klich lub Giza, czyli jeden mniej, a potrzeb więcej. Saidi i Suvorov w 4-4-2 mają
taką piłkarską charakterystyke, plus predyspozycje fizyczne , że w schemacie tym pilkarsko są
skierowani na ławkę, a z kasą w kieszeni co najwyżej na Bonarkę. Czyli patrzę na / nie przez/ palce
i licze potrzeby. Minimum 1 stoper.lewy obrońca. defensywny pomocnik. 2 bocznych pomocników i
2 środkowych napastników. 7-miu zawodników., Taka wiadość dla Generała, to może być przyczyna
wielu chorób, nie wylączając finansowej. Wymieniając Saidiego miałem na myśli bok pomocy.
4-3-3 , czy jako pochodna/ odmiana/ jako odskocznia od kosztownego 4-4-2, a to dlatego, że po
pierwsze coś podobnego bylo u nas praktykowane.Potrzeby w ilości koniecznych jakościowo
zakupów zdecydowanie mniejsze. Przejdzmy do merytorycznch argumentów, Klich i Giza / warunek/
obaj mają plac. Saidi i Suvorov / warunek forma/ także na skrzydłach. Potrzebny w tym ustawieniu
jeden środkowy. W tyłach najmniej rożnic, choć wymagania / inaczej troche się gra/ też w rożnicy.
Naliczyłem przynajmniej trzy palce mi na korzyść tego wariantu Moze Generał w takim
wariancie da rade tzn da kase.
pozdrawiam
Jesień Cracovii: spadek jest bliski jak nigdy
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/341393,jesien-cracovii-spadek-jest-bliski-jak-nigdy,id,t.html
Niezbyt optymistyczna, ale rzeczowa analiza.
W tej walce może nam pomóc tzw przypadek..:D
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35024,8784184,Polonia_Bytom_wyleci_z_ekstraklasy_z_powodu_stadionu_.html
Zawsze mogą grać w Sosnowcu (bo blisko) lub Wodzisławiu (bo to też Śląsk). I ja nie chcę kolejnego utrzymania kosztem innych, jeśli sobie tego nie wywalczymy na boisku, bo jak uczy najnowsza historia to do niczego nie prowadzi, a po drugim takim fuksie już wszyscy będą się z nas śmiali. Za to jak najbardziej jestem za wyciąganiem od nich (Polonii B) podstawowych graczy bo ich to osłabi, nas wzmocni, a szczerze mówiąc na obecnym poziomie organizacyjnym nie mają miejsca w ekstraklasie. Jeszcze przy okazji proponowałbym powrotny transfer Pieniążka.
Jak sprowadzimy dobrych zawodników to się utrzymamy bez pomocy, jeżeli władze klubu oleją to okienko i nie zrobią konkretnych ruchów kadrowych na mocno in plus to ja również wolę normalny spadek niż utrzymywanie się czyimś kosztem, może wtedy coś ruszy od nowa. Ale oczywiście najbardziej zależy mi na opcji nr 1 i utrzymaniu się własnymi siłami dzięki personalnej rewolucji.
Zibi- pisałem już o tym. Ale ja nie chcę, abyśmy się utrzymali po raz kolejny przez zawieszenie/odebranie licencji jednemu klubowi i nieprzyznanie licencji innemu. Jeśli spadniemy sportowo, to spadnijmy, niech najwyżej wejdą inne zespoły z I ligi.
Jak wyżej, jeśli się utrzymać to tylko sportowo. Mimo wszystko wierzę w przemyślane ruchy kadrowe i w to, że jesienią graliśmy znacznie poniżej możliwości. Jurji to ponoć niezły motywator, a przydałoby się tchnąć ducha prawdziwej walki o życie w głowy i serca naszych piłkarzyków. Pozbywamy się płaczków, leniów i buntowników => ściągamy dobrych piłkarsko wojowników => bardzo sumiennie przepracowujemy okres przygotowawczy => zostajemy rycerzami wiosny :) => pierwsza liga z lotu ptaka.
Prawda jest taka ,że w sezonie 2008/09 utrzymalibyśmy sie sportowo z "palcem w nosie" i tylko dziwne wyczyny sędziów w co najmniej 5-u meczach spuściły nas z ligi.
Natomiast w tym sezonie za to co prezentowaliśmy na boisku należy nam się (przynajmniej po tej połowie sezonu) spadek "jak psu kość". WSZYSTKIE drużyny coś soba prezentują tylko nie nasza.
Jesteśmy na bardzo zasłużonym 16 miejscu w tabeli.
To co mnie martwi najbardziej to to czy Prezes, Tabisz. Rząsa, Szatałow uniosą "problem"/"ciężar" budowy drużyny która poza próbą zawalczenia wiosną będzie się też nadawała aby tak jak Zabrze podjąć z marszu walkę o awans...czy tez znowu latem spotka nas kolejna chaotyczna przebudowa...
sytuacja jest zla ale moze nie jest az tak dramatycznie...
wystarczy zdobyc 24 punkty co przeklada sie na 8 zwyciestw i 32 pkt powinny nam dac utrzymanie w lidze
24 to nie tak znowu "wiele" gdy mozna zdobyc max 45
obraz zamazuje dorobek Jagielonii ktora ma po rundzie jesiennej 30 punktow a to bardzo malo jak na lidera rozgrywek po polowie sezonu
oceniajac dorobek Jagi to stracila ona w tej rundzie az 15 oczek!
jezeli General wylozy odpowiednie srodki i pozwoli Szatalowowi zbudowac zespol to pozostanie w lidze jest realne
warunek: nowy mocny zespol, nie rozliczanie pojedynczych zawodnikow w trakcie sezonu bo to rozbija atmosfere szatni (kazdy sie zastanawia kto nastepny bedzie ukarany), bardzo wysokie premie za utrzymanie nie tylko dla grajkow z pierwszej 11 ale tez dla rezerwowych by nie powodowac kwasow i aby kazdy z osobna mial jeden cel: utrzymanie
my tez mozemy pomoc: nie napierdalajmy na graczy dopoki nie zgasnie nadzieja
tylko 8 zwyciestw!
na wiosne gramy przy Kałuży aż 8 meczów.Wystarczy wygrywać u siebie i remisować na wyjazdach.
boniekKrK Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> na wiosne gramy przy Kałuży aż 8
> meczów.Wystarczy wygrywać u siebie i remisować
> na wyjazdach.
pierwsze 5 meczy to
Cracovia - Legia
Śląsk Wrocław - Cracovia
Cracovia - Lech
Cracovia - Korona Kielce
Górnik Zabrze - Cracovia
można typować wyniki ................
a jeśli nie zdobędziemy 10 p w tych meczach to spadek pewny........
oneb Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
> pierwsze 5 meczy to
>
> Cracovia - Legia
> Śląsk Wrocław - Cracovia
> Cracovia - Lech
> Cracovia - Korona Kielce
> Górnik Zabrze - Cracovia
>
>
> można typować wyniki ................
> a jeśli nie zdobędziemy 10 p w tych meczach
> to spadek pewny........
Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazuja ,ze rzeczywiscie po tych 5 meczach bedziemy wiedziec czy mamy dalsze szanse na utrzymanie czy juz po "ptokach" .
Osobiscie uwazam ,ze nawet zdobycie 8 punktow ,przy korzystnych dla nas wynikach innych zainteresowanych utrzymaniem druzyn - da duza nadzieje na zostanie w Ekstraklasie.
Boje sie natomiast tego - by juz po 3 kolejkach nie miec tej odpowiedzi (wariant pesymistyczny)...
Cracovia - Legia 3pkt
> Śląsk Wrocław - Cracovia 0pkt
> Cracovia - Lech 1pkt
> Cracovia - Korona Kielce 3pkt
> Górnik Zabrze - Cracovia 3pkt
Tak to będzie wyglądać, możecie iść do stsa obstawić :)
Sorki ale uważam ,że 5 -6 pkt w tych meczach to już będzie sukces ,niestety niewiele nam dający...
:D
Stawiam 8pkt i bedzie dobrze
Krótko mówiąc, musimy grać jak Jagiellonia w ostatniej rundzie...
Hmmmm...tak, zapewnią nam poziom Jagi kopacze : Maskala, Pawlusiński, Cabaj z którymi przedłużamy kontrakty ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)