Cracovia to nie przytulisko ;):)
-
-
Transfery - wątek kolejny (prywatne pogaduchy będą usuwane)
Po przeczytaniu wywiadu z prezesem stwierdzam że nie ma co liczyć na pozyskanie doświadczonego stopera. Szkoda bo by się bardzo przydał, chociaż po to by nasza dwójka mogła się od kogoś uczyć.
Szczerze mowiac nie wiem skad u Filipiaka taki entuzjazm co do sily naszej obrony? Wystarczy wspomniec, ze tylko 3 druzyny stracily wiecej bramek od nas w zakonczonym sezonie - 2 z nich pozegnaly sie z ekstraklasa.
Zupełnie nie rozumiem Profesora w tym względzie.
Dziwne poczucie humoru ma Pan Profesor, z tą obroną spadliśmy z ligi rok temu a w tym roku niewiele brakowało.
Każda formacja potrzebuje solidnych wzmocnień, od bramki zaczynając na napadzie kończąc. W bramce trzeba mieć wreszcie fachowca, pewniaka który będzie bronił solidnie. W obronie potrzeba dwóch bocznych i jednego środkowego. W pomocy skrzydłowych, rozgrywającego, i defensywnego pomocnika który potrafi też coś z tą piłką zrobić. W napadzie 1 szybkiego zawodnika, takiego sępa. Wychodzi 7-9 nowych zawodników i tak powinno być jeśli chcemy za rok zagrać o coś a nie po raz kolejny o utrzymanie a z tym składem będzie bez wzmocnień znowu to samo.
Trzeba spróbować powalczyć na rynku transferowym, ale żeby ktoś lepszy do nas przyszedł to prezes Filipiak, trener, muszą przedstawić takiemu zawodnikowi wizję budowy WIELKIEGO KLUBU który w przyszłym sezonie lub za 2 lata będzie się bił o najwyższe cele. Inaczej nikt do nas nie będzie chciał przejść. Jest kilku ciekawych graczy w Chorzowie (Sadlok, Janoszka, Sobiech), w Bełchatowie (Nowak, Cetnarski, Tosik, Gol,) w Koronie (Wilk, Kiełb, Maliszewski, Lech), w Lechii (Wołąkiewicz, Lukjanovs), w Zagłębiu (G.Bartczak, Micański, Hanzel, Kapias, Błąd, Pawłowski, Plizga, ciekawi gracze juniorów Zagłębia, mistrzów Polski z zeszłego roku) w Jagielloni (Bruno), w Piaście (Glik, Wilczek, Smektała). A to tylko ekstraklasa, a przecież można poszukać w I lidze, nawet w II czy III znajdą się jakieś perełki. Trzeba po prostu chcieć ale czy istnieje u nas jakikolwiek skauting?
Skoro bawimy się w takie listy "realnych marzeń":P to:
Arka: Budziński - fajnie sobie z piłką radzi, a do tego charakteru mu nie braknie - http://ekstraklasa.wp.pl/kat,37362,title,Polski-Gerrard-dostalem-drugie-zycie,wid,10374824,wiadomosc.html
Trytko jest wypożyczony z Energie Cottbus, co chyba jednak w naszej sytuacji nie wchodzi w rachubę. Poza tym naprawdę wielki prostak. Lenczyk nie lubi takich piłkarzy.
Bełchatów: Pietrasiak (kontrakt) - wiadomo, Rachwał (kontrakt) - wiadomo, Ujek (kontrakt) - taki cham/bydlak by nam się przydał w ataku, ale jego udział w korupcyjnym procederze chyba sprawi, że nie trafi do nas.
Tosik w Polonii już, Cetnarski za drogi - nie ma bata, żeby za niego tyle zapłacić, ile chce GKS.
Jagiellonia: Steć
El Mehdi (przedłużyli z nim umowę, a to będzie grajek w przyszłym sezonie, że hoho), Sandomierski - Jagiellonia jest w miarę bogata, więc go puszczą tylko za kupę kasy.
Korona: żywcem nie ma kogo wziąć:)
Kiełb - już w Lechu. Małkowski chyba jednak nie jest wiele lepszy od Merdy.
Lech: Tanevski (z dużym znakiem zapytania, bo gość prawie nie grał ostatnio).
Lechia: Nie widzę nikogo, kto by nas wzmocnił. ich siłą jest kolektyw i treneiro z pomysłem.
Legia: nikt.
Odra: Onyszko już w Wiśle:/, Piechniak ma 33 lata i nie jest lepszy od Plastika
Piast: Glik, Wilczek
Polonia B.: nikt
Polonia W.: Skrzynia
Nikogo z Polonii się nie wyciągnie za pieniądze. Nie ma baciora :D
Ruch: Nykiel, Sadlok - sprzedadzą chętnie, bo muszą załatać dziurę. Niedzielan (kontrakt)
Śląsk: Sztylka (chociaż trochę tych lat już ma - 32)
Zagłębie: nie widzę realnej możliwości dziubnięcia kogoś.
To ja też sie wypowiem;)
to jest lista zaproponowana przeze mnie, nikt się z nią nie musi zgadzać, byłbym z siebie zadowolony, gdyby któraś z tych propozycji doszła do skutku:)
Bramka: Cabaj i Merda, myślę że wystarczający poziom reprezentują, potrzeba nam wzmocnień w linii obrony a będzie ok.
Obrona: Polczak, Wasiluk, Derbich, Sasin, Mierzej. Żegnamy się powoli z Moskitem, sprowadzamy Skrzynię i Glika (wtedy mamy 4 dobrych stoperów, bez fajerwerków, a małymi kroczkami...a Polczak może grywać na def pom). Przydałby się jeszcze jeden boczny, tylko widocznie lepszy od trzech wymienionych wyżej.
Pomoc: Suvorov, Klich, Sacha, Szeliga, Goliński. Żegnamy się z Arkiem Baranem (szkoda, ale trudno), Darkiem Pawlusińskim (nie za wszelką cenę, jeszcze coś może pokazać!). Sprowadzamy defensywnego pomocnika, który podniesie poziom ewidentnie. Nie mam tutaj nikogo konkretnego na myśli (a może by tak rynek zagraniczny?).
Atak: Mamy Ślusarskiego, Matusiaka, Kaszubę, zostawiamy Owsianego(może też grać na skrzydle!).
Do tego koniecznie wypożyczamy w okolice 1-szej ligi najzdolniejszą młodzież i zawodników, którzy mają małe szanse na grę.
Bueno z Odry? strzelił tyle samo goli (6) w 25 meczach co Matusiak
Sylwek'92 Napisał(a):
> Do tego koniecznie wypożyczamy w okolice 1-szej
> ligi najzdolniejszą młodzież i zawodników,
> którzy mają małe szanse na grę.
Słusznie, ale w klubie nie ma kogoś, kto się tym zajmie :(
Reasumując - jeśli dogadamy się z Glikiem i Pietrasiakiem ewentualnie ze Skrzynią to obronę mamy gotową(boki Sasin z Mierzejewskim lub Derbichem).Defensywa Goliński(jeśli zdrowie pozwoli...)lub Szeliga,Klich -rozgrywający,na skrzydłach Suvorov z Sachą(Ovseannicow), atak ....nieco za wolni ale wciąż potrzebni-Matusiak i Ślusarski...
ale - przypomnę Wam był brany po uwagę transfer (wypożyczenie)Josha Tudeli-tego typu walczak z dobrym technicznym zagraniem wzmocnił by nas na pewno...choć ja i tak wychodzę z założenia że prócz umiejętności liczy się zaangażowanie - a tego można oczekiwać szczególnie od zawodników którzy są wychowankami klubu , mających serca w biało-czerwone pasy,oraz chcących wypromować się w zespole -młodych zdolnych wilków (patrz.Klich-dla mnie prawdziwy Pasiak !)
tylko nie Skrzyński!
....tylko część tego składu(po za obroną)już znamy i z ofensywy nie do końca (delikatnie rzecz ujmując)jesteśmy zadowoleni...brak wykończenia,niewykorzystane sytuacje lub ich całkowity ich brak,nieumiejętność narzucenia swego stylu gry...słaba skuteczność przy wykonywaniu stałych fragmentów gry-brak takiego zawodnika(Plastikowi nie idzie),próbowani-Suvorov,Klich,Wasiluk a ostatnio nawet Matusiak-bez szczęścia...czy oni są tak słabi?czy brak im zgrania?a może(mam nadzieję że nie)to wina przygotowania(sztab szkoleniowy)brak stylu gry....
Ten temat jest bezsensu jeden powtarza to co napisal poprzednik i tak w kolo same managery!! Ale tyle macie co sobie popiszecie:P Kazdy wywala moskałe co drugi plastika a co trzeci pisze kogo kupic i tak w kolo macieju.Takie dycyzje przemyslenie zostawcie tym co sie na tym znaja i maja jakikolwiek glos w wyborach do nowego skladu.Naprawde szkoda klawiatury na pisanie czegos na co nie mamy wplywu.A takie skreslanie nagadywanie napewno nie wplywa kozystnie na sklad i zawodnikow.A tak i tak Oresty i władza nie poslucha tych glosow.A jesli chcecie pomazyc stworzyc wlasna cracovie zagrajcie sobie w Fifa Manager:P
pozdrawiam :)
może i bez sensu te nasze dywagacje - ale nie do końca skoro zgadzamy się w większości z "wizją"składu...pan Filipiak zamierza prowadzić (jeśli można w to wierzyć)konsultacje w sprawie transferów również z nami kibicami(konkretnie mówił o członkach stowarzyszenia )- a to wątek właśnie na temat transferów....żadni z nas skauci...ale a nuż ktoś podpatrzy gdzieś tam w 4 lidze drugiego Lewandowskiego ;)
w każdym bądz razie pomarzyć zawsze można-choć w mojej ocenie te tzw.nasze marzenia są jak najbardziej realne-nie piszemy tu przecież o pozyskaniu Messiego ...
Ja wiem ale kazdy powtarza to co napisal poprzednik:) i co drugi krytykuje zawodnikow i pisze kogo wywalic a to jest smieszne nie jest sie przy zawodnikach nie rozmawia sie znimi wiec nie wie sie nic o nich wiec po co takie skreslanie.
Skoro mowa o niższych ligach, W Rakowie Częstochowa mają super bramkarza o dziwnym nazwisku (polecam dzisiejszy "Sport"). Ale na inne perełki z niższych klas to bym za bardzo nie liczył.
Taka ciekawostka: Dawid Jarka, którego nie chcieli nam sprzedać za milion, był graczem meczu:) w Ruchu Radzionków,:gdzie jest na wypożyczeniu:D inną gwiazdą tego zespołu jest sam wielki Wiśnia, ulubieniec naszych trybun. Reasumując, Bóg jednak strzeże Cracovii!
walas83 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Po przeczytaniu wywiadu z prezesem stwierdzam że
> nie ma co liczyć na pozyskanie doświadczonego
> stopera. Szkoda bo by się bardzo przydał,
> chociaż po to by nasza dwójka mogła się od
> kogoś uczyć.
I m.in. o to chodziło w wywiadzie, żeby Ci co dają ceny za swoje "gwiazdy" dla nas też tak myśleli. Dzisiaj, jutro powtórzą to gazety, w świat pójdzie wieść, że wcale nie potrzebujemy na gwałt stopera tylko ew jako uzupełnienie, konkurencja dla tych asiorów których już mamy.... Pozycja w jakiej rozpoczyna się negocjacje b. ważna rzecz ;).
Joël Omari Tshibamba oraz Joseph Désiré Mawaye pozostaną na kolejny rok w Arce Gdynia.
Afrykańscy napastnicy zimą podpisali z Arką kontrakty na pół roku, ale z klauzulą, że przedłużają się one na sezon 2010/11, jeśli tylko gdynianie pozostaną w ekstraklasie. To oznacza, że jeżeli jakiś klub chciałby pozyskać któregoś z tych graczy, musi negocjować z gdyńskim klubem sumę odstępnego.
- Nikt do nas się jeszcze nie zgłaszał. Oczywiście jesteśmy otwarci na takie rozmowy, ale przede wszystkim skupiamy się na budowaniu zespołu na nowy sezon - oświadczył dyrektor Andrzej Czyżniewski.
Czyli za Tshibambę trzeba by było jednak zapłacić .
A wiecie jak się skończy sezon transferowy ? Tradycyjnie . Czyli kogo nam podrzuci Kołakowski tego klub weźmie . A ja takie nadzieje z Rząsą wiązałem....
za Józka Mawaye tez ;)
on cos strzelił w ogóle?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)