Jeszcze jedno pytanko, dlaczego nie przyjęli go w Bukareszcie, orientuje się ktoś?
-
-
Transfery - wątek kolejny (prywatne pogaduchy będą usuwane)
Akurat boiska mamy nienajgorsze :) Tak jak wczoraj pisałem def pomocnik jest najsłabiej obsadzoną pozycją w drugiej linii, więc kto wie :)
Nzg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Filmik zachęcający. Zobaczymy co powie Orest.
> Trzeba pamiętać że mimo że Polska liga jest
> przez wielu ceniona niżej niż Amerykańska, to
> gra się tu ostrzej, boiska są mniej równe i
> technika automatycznie przez to się zmniejsza.
>
z tymi boiskami to zes przesadzil :D
wymogi licencyjne nakazuja granie na podgrzewanych murawach co za tym idzie kazda murawa jest zazwyczaj jak dywan rowniutka i az milo sie gra! to nie sa lata 90 te :) albo pilkarze tez nie graja na boiskach 3 cio ligowych itd
Ten Tudela wydaje się być świetnym pomysłem i zawodnikiem, którego nam brakuje.
Ostatnio ktoś pisał o def. pomocnikach, że Baran jest dobry w odbiorze ale z przodu już lepszy nie będzie a Szeliga niby dobry ale Europy nie zawojuje więc taki ktoś jest nam jak najbardziej potrzebny. Skoro dobrze sobie radził w MLS gdzie poziom jest znacznie wyższy niż w Polsce to myślę, że u nas może stać się właśnie takim Pirlo co znacznie odciążyło by Golińskiego i Klicha w środku pola. A że nie trzeba za niego nic płacić to można dać mu wyższy kontrakt. No ale zobaczymy co powie Orest bo jego zdanie jest tu najważniejsze.
A co do napastników to czy to będzie Mołdawianin czy Białorusin to także zdam się na Oresta i kogo wybierze i tak będzie dobrze. I gdzie teraz ludzie, którzy wypisywali, że mało transferów?
Z tego co pisza na amerykanskich stronach, to Tudela mial podpisac 3 letni kontrakt z Bukaresztem. Nie podpisal bo dał im ultimatum co do dnia podpisu co nie spodobalo sie trenerowi Steau, ktory stwierdzil ze chcialby go jeszcze dluzej poobserwowac. Pozniej pisano, ze moze znajdzie angaz w jakims innym klubie rumunskim. Ogolnie w Stanach gosc wychwalany, w Europie jego umiejetnosci prezentuja sie troche gorzej.
A i w kwestii ciekawostek: strzelil samobója w sparingu Steau ;)
powiem szczerze ze niespodziewalem sie ze jeszcze ktoś dobry do nas trafil : a w tym momencie jest na to duża szansa :) poczekajmy co na temat tych zawodników powie Orest::)
No i co najważniejsze jeśli Tudela by do nas przyszedł....zajmuje on miejsce def. pomocnika i wtedy Sasina i Szeligę na stałe cofamy do obrony i mamy opcje na zmianę dla Mierzejewskiego i Derbicha. Sasin ostatnio chwalony na prawej a Szeliga nieźle sobie radził na lewej kiedyś. A w razie jakiejś katastrofy na środku obrony to Baran zawsze może tam zagrać więc taki transfer załatwia nam na razie wszystkie problemy i dopiero w lecie przejmujemy się obroną.
http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.evz.ro%2Farticole%2Fdetalii-articol%2F883371%2FTudela-a-semnat-cu-Steaua%2F&sl=ro&tl=en
http://la.galaxy.mlsnet.com/players/bio.jsp?team=t106&player=tudela_j&playerId=tud177981&statType=current
W Rumunii ustalił zarobki na poziomie 5 tyś euro miesięcznie. Czyli nas stać
swoja droga Filipiak moze tego goscia potraktowac jako dzwignie marketingowa dla Comarchu w Juesej
Aleks Napisał(a):
> Super strzelec reprezentacji Niemiec (RFN) i
> Bayernu, krol strzelcow MS-70 Gerd Mueller mial
> "obnizony srodek ciezkosci ciala" - krotkie, mocne
> nogi i nieproporcjonalnie dlugi tulow. Byl tzw.
> krolem pola karnego, swietnie sie trzymal na tych
> mocnych nogach i w sytuacjach gdzie inni nie byli
> w stanie osiagnac pilki on wlasnie jej dopadal i
> strzelal bramki.
Teraz już wiadomo co kolega Aleks chciał między wierszami nam przekazać wykazując nietypowe "wady" wybitnych piłkarzy ;), ukryta promocja grajka z juesejowej ligii hehe.
zaskoczyla mnie ta propozycja , on juz stal sie zawodnikiem ktorego za wszelka cene bym widzial w Cracovii i bylby to transfer ktory najbardziej by mnie ucieszyl ze wszystkich! mam nadzieje ze uda sie go pozyskac!! kogos takiego nam trzeba! az dziwi mnie to ze nikt wczesniej o tym nie pomyslal !!!
Regular Season Stats
2007: 9 wystepow (7 w druzynie rezerwowej)
2008: 6 wystepow (11 w druzynie rezerwowej)
2009: 8 wystepow (brak danych o rezerwie)
tam sie powaznie az tak malo grywa w ciagu roku?
W regular season mają 32 kolejki więc dość sporo ale stosuje się wtedy sporą rotacje w składzie a i L.A. Galaxy mają naprawdę nieźle obsadzony środek pola.
Napisze krótko nadchodzą piękne czasy :)
oby ci których weźmiemy pokazali na boisku że są tego wszystkiego warci :)
aż się miło czyta takie wesołe posty i informacje :) . Zadowolony będę jak przynajmniej 2 zawodników będzie na dobrym poziomie spodobają się Orestowi i trafią do nas :) . A może i wszyscy się sprawdzą . Pożyjemy zobaczymy :D .
Będę się cieszył jak zobaczę podpisany kontrakt,narazie to się tylko nie potrzebnie nakręcam,ale po oglądnięciu filmiku twierdze ze ten chłopak dzieli i rządzi w środkowej strefie boiska!
Z tego co udało mi się dowiedzieć na forum kibiców Galaxy:
- Kibice podkreślają jego pracowitość i determinację. Z drugiej strony był za wolny i miał słabe warunki fizyczne. Mimo tego co widać na filmie pojawiają się też głosy że mało podawał do przodu, raczej do skrzydła albo do tyłu.
- Umiejętności czysto piłkarskie średnie, kłopoty z dokładnym przyjęciem, słaby strzał, niedokładne podania
- "Biegał po boisku jak kurczak z oderżniętą głową" :D bardzo ambitny ale trochę niezdyscyplinowany; za to często pojawiał się w odpowiednim miejscu i przerywał akcje rywala
- W Bukareszćie podobno uznali że ma dobre umiejętości techniczne i ciężko pracuje w defensywie ale jest katastrofalny jeśli chodzi o realizowanie założeń taktycznych - nie wiedział jak sie ustawić, gdzie biegać itp Ponadto szukali kogoś o większych umiejętnościach ofensywnych. Aha, i ujawniły się braki w przygotowaniu związane z 6 - cio miesięczną przerwą w grze
- W Galaxy zarabiał około 35 tys. $ rocznie
- Przydomek wśród tamtejszych kibiców - Pele of Evansville :D
- Poza tym wspominają go raczej pozytywnie i życzą szczęścia w Europie
promotor_ Napisał(a):
> - "Biegał po boisku jak kurczak z oderżniętą
> głową" :D bardzo ambitny ale trochę
> niezdyscyplinowany; za to często pojawiał się w
> odpowiednim miejscu i przerywał akcje rywala
>
katastrofalny jeśli chodzi o
> realizowanie założeń taktycznych - nie
> wiedział jak sie ustawić, gdzie biegać itp
> Ponadto szukali kogoś o większych
> umiejętnościach ofensywnych.
Bierzemy hamburgera! Orest go ogarnie!
Pieknie poprostu Pieknie:) ja juz sie ciesze z samego zainteresowania tymi zawodnikami:0
A pamiętam lamentowanie na początku stycznia - "czemu nie ma transferów ?!" :D
Co do Tudeli - jestem jak najbardziej za.
Orest go porzadnie sprawdzi, trzeba sie liczyc z tym, ze moze go po prostu odrzucic
filmik filmikiem ,ale cos mi sie zdaje ze jednak cos jest z nim nie tak skoro szuka szczęscia w naszje buraczanej lidze i w druzynie nawet nie średniaka ekstraklasy! napewno lepszy od Barana ,ale chyba teraz to nie jest żadna sztuka .
Oby Orest znalazl nastepnych wartościowych grajkow do tego składu.
w sumie dziwny transfer, koleś raczej przypadkowy, zważywszy że gracze z MLS kariery w Europie nie robią
ergo
nie udało sie nam znalezć wartośiowego def. pomocnika ( Kazimierczak, Kascelan ) to bierzemy chłopa z łapanki
dev zmiażdżyłeś tym swoim postem. Czyli uważasz, że z każdym obcokrajowcem jest coś nie tak bo chce grać dla Cracovii? Czyli Suvorov też się nie nadaje? Jasne, że taki Suvorov to nie Messi a taki Tudela to nie Xavi ale weź pod uwagę że Cracovia to nie Bracelona a co najważniejsze liga polska to nie primera division.
A fiedka na jakiej podstawie sądzisz, że zawodnik, który jakoś tam radził sobie w stosunkowo mocnej lidze MLS jest gorszy od zawodnika, który zupełnie nie sprawdził się w przeciętnym ukraińskim klubie a i naszej ekstraklasy specjalnie nie zawojował?
Nie widzieliśmy jak gra więc ocenę pozostawmy Orestowi.
I po raz tysięczny...Ka[b]Ź[/b]mierczak
Po pierwsze, na obronę swoją powiem, że są u nas dobre boiska, ale są też potwornie nierówne. Daleko nam do Angielskich dywanów. Z drugiej strony pamiętam boisko Barcelony które jakiś czas temu było jak pole kartofli.
Owsiannikow takiego poruszenia na forum nie zrobił, jeden filmik i chłop robi furorę;) Według mnie przesadzasz z tą łapanką. Ktoś z naszych dostał cynk że do Steauy nie wzięli defensywnego pomocnika, przyglądnęli się mu, zaprosili na testy. Dla mnie to nie jest łapanka, dla mnie łapanką byłoby kupienie 2-3 niewiadomych na tą pozycje i może któremuś się uda. Braki w przygotowaniu jeszcze da się nadrobić. Może nie na pierwsze mecze, ale już na 3-4 na pewno. Faktycznie nadchodzą lepsze czasy, mam nadzieje że już nikt nie będzie mnie niepoprawnym optymistą nazywał(w tym "złym" tego słowa znaczeniu):)
Czy Orest kiedykolwiek robil lapanke? Nie. Teraz jest tak samo. Moze wreszcie roziwja sie jakas siatka scoutów/menagerów z którymi współpracujemy.. Póki Lenczyk ich nie zobaczy, nie oceni to nie ma co się podniecać. Poczekajmy, czas zweryfikuje może ktoś jeszcze dołączy;)
Dokładnie, łapankę to możemy zaobserwować przez ostatnie lata w Zagłębiu gdzie jakiś sprawdzony agent przywozi co okienko kilku piłkarzy z Ameryki południowej, których nikt na oczy nie widział i po pół roku rozwiązuje się z nimi kontrakty.
Jedyny, który się sprawdził to Arboleda, który gra już w Lechu i teraz szukają tam mając nadzieję na powtórkę.
U nas Ci zawodnicy wydają się trochę lepsi gdyż coś tam już w piłce osiągnęli i gdzieś tam nieźle grali.
A co do boisk to jest już coraz lepiej (chociaż dalej nie idealnie) i myślę, iż w najbliżym czasie będzie jeszcze lepiej gdyż na tych nowych stadionach murawa będzie świetna (przynajmniej zaraz po otwarciu).
Na forum jest grupa osób które są przeciwne zagranicznym piłkarzom w Cracovii, i kto by nie miał przyjść będzie im przeszkadzało. Nie chce wytykać palcami, ich sprawa, niemniej jednak powinni zaakceptować przynajmniej to, że jakiś stranieri chce reprezentować nasz klub i będzie to robił jak najlepiej potrafi.
W Polsce była kiedyś taka "zasada", iż obcokrajowiec musi być dwa razy lepszy od Polaka by grać w danej drużynie, co niestety w niektórych klubach odwróciło się i teraz jest tak, że to Polak musi być lepszy od obcokrajowca by grać czemu także jestem bardzo przeciwny. U nas jednak Orest ma znakomite podejście do tematu i woli dać szansę młodym Polakom by nie blokować ich rozwoju, jeżeli ma jednak obcokrajowca, który podniesie poziom drużyny to go bierze. I tak to powinno wyglądać.
Panowie marzymy o grze w Europie a samymi Polakami raczej tego nie osiągniemy. Kilku stranieri być powinno, takich którzy wniosą coś do Cracovii i pomogą jej w walce o najwyższe pozycję w nowym sezonie.
3lvis Napisał(a):
> dev zmiażdżyłeś tym swoim postem. Czyli
> uważasz, że z każdym obcokrajowcem jest coś
> nie tak bo chce grać dla Cracovii? Czyli Suvorov
> też się nie nadaje? Jasne, że taki Suvorov to
> nie Messi a taki Tudela to nie Xavi ale weź pod
> uwagę że Cracovia to nie Bracelona a co
> najważniejsze liga polska to nie primera
> division.
>
> A fiedka na jakiej podstawie sądzisz, że
> zawodnik, który jakoś tam radził sobie w
> stosunkowo mocnej lidze MLS jest gorszy od
> zawodnika, który zupełnie nie sprawdził się w
> przeciętnym ukraińskim klubie a i naszej
> ekstraklasy specjalnie nie zawojował?
>
> Nie widzieliśmy jak gra więc ocenę pozostawmy
> Orestowi.
>
> I po raz tysięczny...KaŹmierczak
niby czym zmiażdzyłem? która w rankingu jest nasza liga? , na której pozycji i jakie "potegi" piłkarskie wyprzedzaja nasza reprezentacje? Mozna kochać swój klub ale tez trzeba zauważyć na którym miejscu jest ukochana drużyna , co gra i nawazniejsze w jakiej lidze powinna tka naprawde grać . Dziwne chłop grał jeszcze rok temu w pierwszym składzie Galaxy z samym Beckhamem , widać z filmiku ze duzo pilke przez niego przechodziło i nagle zonk wypadad z pierwszego składu do reZerw , szukanie klubu w Europie w dość mocnej Stiauie i nie podpisanie tam kontraktu i nagle trafia do naszego "dream teamu";) zastanawiajace . Tak czy siak Orest zadecyduje co dalej z nim a nam pozostanie dywagować. Z Suvorowem tez sie wstrzymajmy z oceną do czerwca ,bo to ze chłop ma papiery na granie to prawda ,ale moze sie tez w naszej lidze pogubić bardzo szybko.
no gosc w mediach juz robi furore ;) na interi to nawet fimiki z jego udzialem dali...
a co myślicie o tym Lebiediewie ? :) Bo cały czas o Tudeli rozmawiamy .
Dev, liga niby jest słaba, ale skąd wiesz dlaczego przyszedł? Może przedstawili mu plan rozwoju, pokazali jaki stadion się buduje, zobaczył nagrania z dopingu z końcówki tamtego sezonu i stwierdził że mu się podoba? Może mieć dobrze poukładane w głowie i chce w europie zobaczyć jak się gra najpierw w słabszej lidze i później próbować czegoś większego? :)
Ewidentnie mam teraz za dużo wolnego czasu:P
Myśle, że się przyda. po odejściu Kłusa mamy luke na tej pozycji. A wiadomo, że Baranek w każdym meczu musi złapać żółtko. A zreszta nie pamiętacie jaki często był poturbowany po meczach jak grał z grymasem bólu na twarzy. Amerykanin bedzie takim złapaniem oddechu przez Arka. Ale liczmy na fachowe oko i intuicje naszego TRENERA.
dev, chyba mało dokładnie oglądałeś sędziowanie w zeszłym sezonie, skoro uparcie twierdzisz (nie pierwszy już raz), że powinniśmy grać w innej lidze. Już samym meczem z Lechem powinniśmy się utrzymać, ale na czarnych nie ma mocnych. Miałem nadzieję, że przynajmniej na tym forum są ludzie, którzy rozumieli grę na utrzymanie Górnika, który spadł tylko dzięki postawie Polonii Warszawa. Szkoda gadać.
Panowie - luz
Owsiannikow, Tudela, Lebiediew - są TYLKO testowani - żeby nie było u nas ak jak w Wiśle z bramkarzem - setki testów a i tak broni Pawełek :)
dev zgadzamy się w jakim miejscu jest nasza liga, w jakim miejscu jest nasz Cracovia ale zgadzamy się też że na skalę światową Tudela wybitnym piłkarzem nie jest, co najwyżej przeciętnym, praktycznie nie znany w Europie a ma dość grania w USA. Chce spróbować w Europie i szuka miejsca gdzie mógłby się pokazać. Jak sam zauważyłeś chłopak piłkę kopać raczej potrafi więc na naszą ligę może okazać się strzałem w 10 (a może też niewypałem). W Rumunii mu nie wyszło ale nie sugerowałbym się tym bo wszyscy wiemy jaki charakter ma pan Becali.
A kilka przykładów pokazuje, że ostatnio nasza liga (jaka jest każdy wie) traktowana jest powoli jak taki przedsionek zachodu. Może to dzięki Euro, może dzięki temu że cała Polska buduje stadiony i ma nadzieję na dalszy rozwój ale taki np Krivets z Lecha, nasz Suvorov czy Rodionov który także był bliski angażu w Polsce potwierdzają w wywiadach, że stąd łatwiej jest się wybić.
Pewno menago polecił mu Cracovie jako klub w którym może błyszczeć na tle reszty i ma pewny hajs co miesiąc. Ja bym chciał żeby choć jeden z testowanych zawodników był na tyle dobry żeby Orest chciał go u siebie zatrzymać.
A ja się bardzo cieszę,że szukamy piłkarzy do grania w piłkę a nie walczaków i zapaśników jak za SZtefana.Piłkarz musi kochać grać w piłkę a przy tym dawać z siebie wszystko.
Tudela to może być taka lepsza wersja Hermesa z Jagielloni.Warto go choćby na pół roku zakontraktować.
Lebiediew niestety źle się kojarzy imię i nazwisko ;) A poważnie gracz do obserwacji.
Owsjannikow może być dobry na naszą ligę ale wcale nie musi,więc niech Orest podejmie decyzję - ja mu wybaczę;)
Widzę,że zależy mu na napastniku bo Radziu zawodzi ,a gra o utrzymanie więc nie może sobie pozwolić na eksperymenty z Kaszą czy Kalim.Oni powolutku dobiją do składu wchodząc z ławki za prawdziwych golleadorów i kłując od czasu do czasu coś.
PODSUMOWUJAC ogromnie się cieszę że jest ruch w interesie:)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (6 użytkowników)
Goście (6)