docent Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Mknący: musi się jeszcze dużo uczyć, żeby 1.
> ustabilizować formę 2.poprawić wrzutki ze
> stojącej piłki 3.potrafić celnie podać
> ofensywną piłkę z gry częściej niż raz na 3
> próby 4.potrafić zmienić tempo, szarpnąć w
> trudnym momencie do przodu (tak, jak to zrobił
> Wasiluk) 5. Poprawić strzał na bramkę 6.
> Poprawić grę głową, która jest na poziomie
> bliskim zera.
> Czyli musi się dużo uczyć. To nie jest obraza,
> przecież wiemy, że ma talent i że najłatwiej
> takiego gościa zagłaskać. Tak jak Gizę na
> przykład - kiedy zaczęła się prawdziwa
> konkurencja o plac, po prostu się podłamał. Nie
> życzymy tego Mateuszowi, prawda?
Fraza "dzisiejszy mecz pokazał że Mati jeszcze dużo musi się uczyć" brzmi trochę inaczej, niż to co napisałeś Docencie.
Przed Mateuszem długa droga, bo... po prostu może być dużo lepszy, a nie dlatego, że dziś jest słaby albo już kompletny.
-
-
OREST LENCZYK - Treningi, sparringi, taktyka... (wątek zbiorczy)
widzieć podskakującego z radości pana Oresta- bezcenne:)
Khalid Napisał(a):
> widzieć podskakującego z radości pana Oresta-
> bezcenne:)
http://krak.tv/kategoria-9,film-1287.html - to ?:D
Khalid Napisał(a):
> widzieć podskakującego z radości pana Oresta-
> bezcenne:)
nie wszystkim podobała się reakcja Oresta po ostatnim gwizdku.
na pomeczowej koferencji jeden z gwardyjskich pismaków zadał Lenczykowi pytanie
- kiedy bardziej się cieszył, po wyeliminowaniu Saragossy, czy teraz.
nasz trener chyba na prawdę nienawidzi GTS-u :)
A Bartek Slusarski chyba sie troche wystraszyl kibicow na murawie:) W Angli juz tego nie ma
Lenczyk za mocno namieszał
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35800,7881241,Krzysztof_Przytula__Lenczyk_za_mocno_namieszal.html
Witam!
Czy Pan Orest Lenczyk wykonał zadanie ?
Co było tematem - utrzymać się nogami i rękami by nie spaść z ligi (ekstraklasy : )
Jeśli tak to wykonał je lecz jeśli założenie było by grać ambitniej i prezentować "piłkę nożną" czyli strzelanie bramek efektownych i grac efektywnie zespołowo,kombinacyjnie to raczej oblał ten sprawdziań. Drużyna może przegrywać lub remisować, ale po niesamowitych akcjach podaniach wrzutkach gdzie emocji nie brakuje i nawet wtedy się mówi no coż nie udało się, ale piękny mecz był.
Fakt faktem można zawodnika nauczyć techniki lub ją podszkolić albo motoryki itp..ale myślenia już ciężej.
A u nas kopacze biegają za piłką, a nie grają piłką !
Czy trener spełnił założone mu wytyczne od momentu jak przyszedł do naszego klubu by poprowadzić drużyne?
Zgadza się. Lenczyk za bardzo mieszał. Mam nadzieję, że Orest poznał już zespół, wyciągnął wnioski, a przy uzupełnieniach składu zawodnicy dostaną jakieś nominalne, dobre pozycje, o które będą rywalizowali bo tylko wtedy będzie się dało z nich wykrzesić 100%. Na chwilę obecną wg mnie to wygląda tak:
Bramka: Merda, Cabaj
Prawa obrona: Mierzejewski, Sasin, Szeliga
Stoperzy: Polczak, Wasiluk, Tupalski, Baran
Lewa obrona: Moskała, Sasin, Derbich Szeliga
Defensywny pomocnik: Polczak, Szeliga, Baran, Łuczak, Derbich
Rozgrywający: Klich, Suvorov, Goliński
Prawa pomoc: Sacha, Pawlusiński, Ovseannicov, Sasin
Lewa pomoc: Ślusarski, Suvorov, Derbich, Sasin, Moskała
Cofnięty napastnik: Ślusarski, Matusiak, Ovseannicov
Wysunięty napastnik: Matusiak, Ślusarski, Ovseannicov
Największe braki to stoper, lewa obrona, lewa pomoc i defensywny pomocnik.
Defensywny pomocnik się trochę rozwiązał. Polczak moim zdaniem sprawdził się na tej pozycji - naprawdę wypas mecz w derbach, ale i nie tylko. Ciekawe jak by sobie poradził jako jedyny defensywny pomocnik bo nie pamiętam czy tak występował już. Ma też inklinacje ofensywne, strzał, gra głową. Powinien zostać na tej pozycji bo daje tu najwięcej drużynie. Zresztą to chyba jego optymalna pozycja - na stoperze nie mógł pokazać wszystkiego na co go stać. Zauważył to Orest za co początkowo był krytykowany, a okazałó się, że miał rację. Jeśli ktoś ma przyjść na tę pozycję to tylko ktoś dużo lepszy od Piotra. Chciałbym tu też sprawdzić Derbicha - ciągle uważam, że to bardzo dobry zawodnik, ale za mało zwrotny na lewą obronę.
Wtedy pozostaje kwestia stoperów. Tupalski raczej nie zostanie więc mamy tylko Wasjyluka. Odbiór niezły, gra głową też, tylko jak patrze na jego niezdecydowanie i nieumiejętność rozgrywania to mnie padaka bierze. Mimo to pozostawiłbym go, ale tylko przy dobrym doświadczonym stoperze do podszkolenia. Na pozycję stopera potrzeba nam dwóch dobrych doświadczonych zawodników. Kto? Pietrasiak wydaje się realny. Z marzeń to u jego boku widziałbym Radomskiego. Pozostają jeszcze Glik, Sadlok i kij wie kto jeszcze. Zobaczymy. W każdym razie najważniejszy wniosek, że trzeba ściągnąć dwóch stoperów.
Prawa obrona moim zdaniem załatwiona - Mierzejewski to żaden szał, ale solidny i w defensywie i w podłączaniu się w akcje ofensywne. Sasin, każdy widzi, że może być dobrym zmiennikiem na niejednej pozycji.
Lewa obrona to duży kłopot. Moskała w derbach mi zaimponował, ale jest już podstarzały więc to rozwiązanie na zbyt krótki okres. Jest Sasin, ale to nie jest pozycja na której daje z siebie 100%. Jestem zdania, że na lewej stronie powinni grać przede wszystkim zawodnicy lewonożni lub obunożni bo prawonożni zbyt wiele tracą. Derbich jak pisałem wcześniej zbyt wolny więc tylko jako ewentualny zmiennik. Potrzeba tu solidnego wzmocnienia.
Na bramkę chciałbym klasowego bramkarza z wyższej półki. Moją listę życzeń otwiera Malarz. Drugi jest Kowalewski. Kto miałby odejść? Merda czy Cabaj? To już nie ma znaczenia. Jeśli nie nastąpi tu wzmocnienie to stawiam na Merdę.
Na prawą pomoc uważam, że w obliczu ważnych braków na innych kluczowych pozycjach, nie ma co narzekać. Sacha w formie jest dla mnie numerem 1 tylko musi zacząć grać bardziej kombinacyjnie bo wydaje się trochę surowy. Na zmianę Pawlusiński i jest gitara. Zawsze też można tam wsadzić torpedę Owsianego, a naprawdę od biedy Sasina bo też robi dużo zamieszania.
Lewa pomoc - tu też jest problem. Rasowego lewego pomocnika nie mamy więc potrzeba wzmocnienia. Optymalnym moim zdaniem rozwiązaniem na chwilę obecną jest ultraofensywny Ślusarski na lewym skrzydle schodzący do ataku, a w jego miejsce przechodzący ze środka Suvorov. Chciałbym tam też bardzo sprawdzić Derbicha. Sasin jest wyjątkiem jako prawonożny zawodnik, który radzi sobie na lewej flance. Ale to rozwiązanie awaryjne. Moskała to już super awaryjne rozwiązanie jakby naszych dopadła galopująca sraczka i nie miał kto tam grać.
Rozgrywający - nikt się tego nie spodziewał, ale tu sytuacja też się rozwiązała. Podstawą jest Klich. Ja starałbym się też ustawiać obok niego Suvorova. Goliński to alternatywa w zależności od formy.
Cofnięty napastnik - bezapelacyjnie Ślusarski. Robi na boisku wszystko więc szkoda go na szpicę wystawiać. Od niego powinno się ustalać skład. W ogóle jestem zdania, że kwestię ataku mamy rozwiązaną (pod warunkiem, że zostanie Owsianka) co jest dość paradoksalne bo w tym sezonie strzeliliśmy jak dotąd najmniej bramek ze wszystkich drużyn. Na tej pozycji pewna wymienność z Radusiakiem powinna mieć miejsce.
Wysunięty napastnik to Matusiak raczej. Technika niesamowita, dobry strzał, drybling, gra głową. Mam nadzieję, że w przyszłym roku już zaskoczy. Niech zrzuci tylko ze 3-4 kilo i nabierze szybkości bo jest super żółwiem. Alternatywą dla niego superszybki Owsianka bo tak jak pisałem wcześniej Ślusarza jest potrzeba więcej wszędzie, a nie tylko na szpicy.
Jeśli jakiekolwiek wzmocnienie do ataku to jakiś sęp na bramki (Micanski np.) bo chyba żaden z naszych dotychczasowych takowym nie jest. A przynajmniej się jeszcze nie ujawnił
Zobaczymy jak się nasze asy spiszą z Piastem bez presji. Czy ona rzeczywiście tak ich blokowała do tej pory i czy sukces w derbach to początek ZESPOŁU z charakterem
słusznie Muertes podkreśla fakt, że nie graliśmy u siebie. u gwardzistów widać znaczący spadek zdobyczy punktowej, Lech też kulał we Wronkach, tymczasem my mamy więcej punktów niż w poprzednim (fatalnym) sezonie granym przy Kałuży. więc trzeba wziąć poprawkę na "niesprzyjające okoliczności przyrody".
co nie znaczy, że jednak jestem rozczarowany pracą duetu L&W. ale nie chcę zmian na ławce, niech się wykażą w "normalnym" sezonie, granym na swoich śmieciach.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna/2010/05/15/orest-lenczyk-albo-jestem-baranem-albo-rzeznikiem/
Dzięki p. trenerze za utrzymanie i walke do końca ale powiem prawde że liczyłem na więcej .
Ponoć Majewski układał taktykę Polonii W-wa na ostatnie mecze, bo Bakero sobie nie radził. Jakie wnioski?
Oj! po wysłuchaniu wywiadu z Filipiakiem w Wierzynku: nie ma już chemii między Nim a Orestem.Obydwaj charakterni - nie wiem czy jeszcze razem dadza radę!
Osobiscie dalbym trenerowi Lenczykowi 4 za caly sezon (w skali 1- 10). Plusy to wygrana i remis z Wisla oraz koniec jesieni ub roku, gdy wygrali bodaj cztery mecze pod rzad. Ogolnie jednak byla wielka mizeria i Lenczyk niczego ich nie nauczyl tak naprawde. Trener Platek tez mizernie wypadl w zeszlym roku, ale przeciez Lenczyk mial w tym sezonie duzo wiecej atutow - Moldawianie, Golinski, Matusiak, Merda. Niestety - nie wykorzystal ich, mieszal w skladzie, nie reagowal z wyczuciem na wydarzenia na boisku.
Ja czekam na Stawowego,
za jego czasów druzynę nazywano walec stawowego
miała ponadto swój styl , nawet jak przegrywała to po walce
U Leńczyka nie ma koncepcji, tylko wariant defensywny mu wychodzi, stąd dobre rezultaty z drużynami ze ścisłej czołówki
Dobrymi trenerami to ten Z Korony, Fornalik, Kafarski
z resztą niech się Tomek Rząsa wypowie
Stawowy prowadzil walec, bo jego druzyna miala dokladnie takie pole manewru, jak ten zacny pojazd. W kazdym meczu ta sama taktyka, z ktorej podsmiewali sie inni trenerzy, jeszcze przed meczami zdradzajac, jak grac z Cracovia, zebysmy nie byli w stanie przeprowadzic akcji.
Poza tym Stawowy gra wylacznie swoimi. Nie pamietasz juz, jak potraktowal Wisnie czy Swierszcza? Obaj mogli wtedy dla Cracovii naprawde wiele zdzialac.
A co myślicie o Ulatowskim?
Widze po wywiadzie że Filippe zaczyna różnić się z Orestem może być zmiana trenejro!!!
nie bedzie zmiany trenera, spokojnie. Nie panikujcie :)
Asi@ Napisał(a):
> nie bedzie zmiany trenera, spokojnie. Nie
> panikujcie :)
Nie panikujemy - mamy nadzieje.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)