http://euro2012.onet.pl/wiadomosci/ben-starosta-dzis-wiem-ze-chcialbym-wrocic-do-pols,1,4774008,artykul.html
Ben Starosta do wzięcia
-
-
TRANSFERY - konkretne informacje, doniesienia prasy, oficjalne informacje. Post bez konkretnej informacji = BAN!
Cracovia jest żywo zainteresowana pozyskaniem obrońcy Polonii Bytom, Mateusza Żytki. - Mogę powiedzieć, że kontakt między klubami jest - powiedział Robert Górski, agent stopera.
- Mateusz, niestety, nie ma klauzuli odstępnego, która uaktywniłaby się po spadku Polonii z Ekstraklasy. Nie interesuje go jednak gra w I lidze, tylko w najwyższej klasie. Myślę, że wszystko będzie jasne w ciągu kilku dni - zapewnia menedżer piłkarza.
Żytko ma na koncie 84 występy w Ekstraklasie, w których strzelił dwie bramki (w tym jedną Cracovii). Wcześniej reprezentował barwy Śląska Wrocław, Zagłębia Lubin i Polonii Warszawa.
Maciej Kmita
źródło: dziennik polski
Budziński w Cracovii..
Mateusz Klich był liderem Cracovii w rundzie wiosennej Ekstraklasy. To w dużej mierze dzięki niemu Pasy utrzymały się w elicie. Po sezonie 20-letni pomocnik podpisał lukratywny kontrakt z niemieckim Wolfsburgiem. Nam udało się ustalić, kto go zastąpi w Krakowie! Marcin Budziński z Arki Gdynia.
Marcin jest bardzo utalentowanym pomocnikiem, a w dodatku sądzimy, że uda nam się go wykupić za niewielkie pieniądze z Arki. Myślimy, że piłkarz się skusi, w końcu Ekstraklasa to nie pierwsza liga, a poza tym Cracovia w tym sezonie chce mierzyć wyżej niż w walkę o utrzymanie. Oferta będzie wiec dla niego atrakcyjna - zdradziła nam jedna z osób ze sztabu krakowskiego klubu.
Cracovia interesowała się utalentowanym Budzińskim już od dłuższego czasu. Kiedy Arka Gdynia spadła z Ekstraklasy, a do Niemiec odszedł Mateusz Klich, pod Wawelem postanowiono dłużej nie zwlekać z transferem. - Obiło mi się o uszy, że Pasy są mną zainteresowane, ale na razie konkretów nie ma. Niedawno wyleczyłem kontuzję, wszedłem już w normalny trening, ćwiczę z Arką Gdynia. W poniedziałek wyjeżdżamy na zgrupowanie do Wronek. Na razie nic więcej nie wiem, ale w przyszłym tygodniu moja sytuacja będzie już jasna. Zdecyduję, czy zostanę w Arce, czy zmienię klub powiedział nam Marcin Budziński.
Budziński szóstego lipca skończy dopiero 21 lat. Jest wychowankiem klubu Mamry Giżycko. Później trafił do juniorów Arki Gdynia, a od sezonu 2008/2009 regularnie występuje w zespole seniorów. W ekstraklasie rozegrał dotychczas 57 spotkań, zdobył jedną bramkę.
źródło: http://m.eurosport.pl/pilka-nozna/budzinski-w-cracovii_sto2852242/m-story.shtml
Piłkarze Cracovii przegrali w sparingu z pierwszoligowym Ruchem Radzionków 0:2. Zaraz po końcowym gwizdku prezes MKS Cracovia SSA, prof. Janusz Filipiak przyznał, że klub cały czas szuka zawodników, którzy mogliby wzmocnić drużynę. W rozmowie padły nazwiska dwóch takich graczy.
- My jako zarząd szukamy piłkarzy. Sytuacja jest trudna, każdy piłkarz, którym się interesujemy ma też inne oferty, nie tylko z Cracovii. Jeszcze jesteśmy w tej fazie, w której gracze kombinują gdzie pójść i nie chcą podjąć decyzji. Szukamy piłkarzy i bardzo chcemy ich znaleźć - przyznaje prof. Janusz Filipiak. Wśród nich są również zawodnicy zagraniczni.
W ostatnich dniach media informowały, że Cracovia interesuje się pozyskaniem Andrzeja Niedzielana, który w ostatnim sezonie reprezentował barwy Korony Kielce. - Jest taki temat, prowadzimy rozmowy - potwierdza prof. Filipiak.
Cracovia (poza napastnikiem) szuka również m.in. środkowego pomocnika, ale i obrońców. - Będziemy prowadzić rozmowy z Żytko (Mateuszem - przyp.). Jesteśmy zainteresowani sprowadzeniem go - zdradza prezes najstarszego klubu w Polsce.
DG
http://www.cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/prof_janusz_filipiak_o_planach_transferowych
Andrzej Niedzielan negocjuje z Cracovią
Napastnik Korony Kielce, Andrzej Niedzielan negocjuje możliwość transferu do Cracovii - donosi "Gazeta Wyborcza". Zawodnik potwierdził, że rozmowy są prowadzone.
- Negocjuję też z wieloma innymi klubami, nie tylko z Cracovią. Cieszy mnie duże zainteresowanie moimi usługami. Kiedy podejmę decyzję? Może lada dzień, a może za dwa tygodnie. Sam nie wiem jeszcze nic na temat mojej przyszłości - stwierdził Niedzielan.
W ostatnim sezonie napastnik Korony Kielce zdobył 12 goli i zajął drugie miejsce w klasyfikacji strzelców za Tomaszem Frankowskim (14
trafień)
onet.pl
Kędziora trenuje z Cracovią
http://naszsport.iq24.pl/default.asp?grupa=132006&temat=112068
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Cracovia-chce-Niedzielana,artykul,111566,1,714.html
Wczoraj na treningu piłkarzy Cracovii pojawił się 31-letni napastnik Wojciech Kędziora, który przez ostatnie trzy lata był graczem Zagłębia Lubin.
- Zostałem zaproszony do Krakowa przez trenerów. Znam Jurija Szatałowa, jeszcze lepiej Dietmara Brehmera, z którym razem kopałem w piłkę w Carbo Gliwice - on na obronie, ja w ataku - powiedział Kędziora. - Sprawa mojego przejścia do Cracovii toczy się od dłuższego czasu, najważniejsze, że już biorę udział w treningach. Liczę, że w nadchodzącej rundzie zagram w "Pasach" i udowodnię, że potrafię dobrze grać w piłkę. Wszystko powinno wyjaśnić się w najbliższych dniach - dodał piłkarz, który jest wychowankiem Sośnicy Gliwice, potem grał w innych klubach z Gliwic - Carbo i Piaście, a w 2008 roku trafił do Zagłębia Lubin (w ekstraklasie rozegrał 28 spotkań, strzelił 5 bramek).
Wiosną Kędziora nie grał jednak w ligowych meczach. - Na początku rundy przyplątała się kontuzja mięśnia dwugłowego, dość długo trwało leczenie, nie załapałem się do pierwszej drużyny, zdołałem rozegrać tylko trzy mecze w Młodej Ekstraklasie. Takie jest życie, ale teraz patrzę przed siebie, mam nowe plany związane z Cracovią - dodał Kędziora, który jest typowo ofensywnym graczem. - Zawsze grałem z przodu, w Zagłębiu trójka napastników grała wymiennie. Mogę grać z lewej strony, z prawej, zdarzało się, że występowałem w środku ataku.
Trener Jurij Szatałow stwierdził krótko: - Zawsze podobała mi się gra Wojtka. To silny zawodnik, obdarzony bardzo dobrymi warunkami fizycznymi (187 cm wzrostu - przyp.), dobrze spisuje się w roli "podwieszonego" napastnika. Jeśli zostanie dobrze fizycznie przygotowany do sezonu, powinien być dla nas wzmocnieniem.
Szatałowa nie martwi wynik środowego sparingu z Ruchem Radzionków, który jego zespół przegrał 0-2. - Zawodnicy są po bardzo ciężkich treningach, ćwiczą dwa razy dziennie. Są na razie "zajechani". Wynik sparingu to sprawa drugorzędna. [b]Dobrze, że na meczu był prezes Janusz Filipiak, bo zobaczył, że mamy luki w kadrze - powiedział szkoleniowiec Cracovii.[/b]
Dyrektor sportowy Tomasz Rząsa potwierdził słowa prezesa, że Cracovia prowadzi rozmowy z Andrzejem Niedzielanem i Mateuszem Żytko. - Nie ukrywam, że rozmowy są trudne. Chcielibyśmy zamknąć kadrę przed wyjazdem na zgrupowanie do Holandii (7 lipca - przyp.), ale obawiam się, że może się to nie udać - przyznał Rząsa.
źródło: DP
Za wp.pl:
"Franciszek Smuda nie ustaje w poszukiwaniu dyrektora sportowego kadry. Nowym kandydatem jest [b]Tomasz Rząsa[/b], który obecnie pełni tą funkcję w Cracovii. W przyszły wtorek były reprezentant Polski ma spotkać się w tej sprawie z prezesem PZPN Grzegorzem Lato."
Łuczak odchodzi z Cracovii
http://www.cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/luczak_odchodzi_z_cracovii
Andrzej Niedzielan chce zarabiać milion złotych
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/ekstraklasa/andrzej-niedzielan-chce-zarabiac-milion-zlotych,1,4778497,wiadomosc.html
http://www.dziennik.krakow.pl/pl/sport/pilka-nozna/1154746-pasy-po-slowie-z-niedzielanem.html,0:pag:2,0:pag:1#nav0
http://www.90minut.pl/news/161/news1612153-Czornomorec-Odessa-testuje-Lukasza-Mierzejewskiego.html
[b][i][u]Tomasz Rząsa: - Niedzielan? Jesteśmy bardzo blisko..[/u][/i][/b]
[b]- Cracovia nadal rozmawia z Andrzejem Niedzielanem?[/b]
- Wciąż rozmawiamy. Sprawa pozyskania Andrzeja Niedzielana jest nadal otwarta. Jesteśmy bardzo blisko. Liczymy, że jutro lub pojutrze (niedziela lub poniedziałek - przyp. Crac) zapadnie decyzja.
[b]- Do rozwiązania się jeszcze sprawy z Niedzielanem czy z Koroną Kielce?[/b]
- Z zawodnikiem.
[b]- W przypadku transferu Cracovia będzie musiała zapłacić Koronie?[/b]
- Z Koroną doszliśmy już do porozumienia
[b]- A jak wygląda sprawa pozyskania Mateusza Żytko z Polonii?[/b]
- W tym przypadku sytuacja jest odwrotna jak z Niedzielanem. Uzgodniliśmy wszystkie szczegóły z zawodnikiem, ale nadal rozmawiamy z klubem. Myślę, że ta sprawa też powinna wyjaśnić się w ciągu dwóch dni.
[b]- Czy z poza Niedzielanem i Żytko przed wyjazdem na obóz do Holandii (7 lipca) może jeszcze ktoś dołączyć do Cracovii?[/b]
- Tak, jest takie prawdopodobieństwo. Cały czas rozmawiamy.
[b]- Latem odeszli Klich i Giza. Cracovia szuka rozgrywającego?[/b]
- Absolutnie tak. Próbujemy Kędziorę, który dzisiaj (w meczu z Piastem) fajnie się zaprezentował i będziemy mu się przyglądać nadal. Oprócz tego szukamy innych zawodników.
[b]- Marcin Krzywicki wrócił z Wołynia Łuck, gdzie miał być wypożyczony. Co dalej z tym zawodnikiem?[/b]
- Wiele klubów z pierwszej ligi jest zainteresowanych "Krzywym". Zadecydujemy jeszcze czy go wypożyczamy i ewentualnie gdzie. Był na testach w Wołyniu Łuck, pozostawił po sobie dobre wrażenie i ta sprawa jeszcze nie "umarła" jeśli chodzi o zespoły ukraińskie.
[b]- Łukasz Mierzejewski trenuje w Czernomorcu Odessa. Jest już jakaś decyzja?[/b]
- Czekamy na decyzję klubu i pewnie będziemy wkrótce działać.
[b]- We wszystkich trzech sparingach grali Vule Trivunović i Bojan Puzigać, którym trener dał wolną rękę w poszukiwaniu nowych klubów. Czy to oznacza, że jednak zostaną w Cracovii?[/b]
- Przygotowują się z zespołem, bo nadal są naszymi zawodnikami, ale menadżerowie intensywnie poszukują dla nich klubów.
Więcej na http://terazpasy.pl/index.php/cr_site/Pilka-nozna/rozmowki/Tomasz-Rzasa-Niedzielan-Jestesmy-bardzo-blisko
[quote]Nowymi podopiecznymi trenera Jurija Szatałowa zostali w ostatnim czasie Dawid Krieger z rezerw Energie Cottbus, Krzysztof Nykiel z Ruchu Chorzów i Słoweniec Rok Straus z Publikum Celje. [b]Cracovia poszukiwania nowych graczy kontynuować będzie na Bałkanach i stamtąd możemy oczekiwać następnych transferów.[/b]
Drużynę Pasów opuścili natomiast Piotr Giza, Marian Jarabica (wypożyczenie do bułgarskiego Ludogorecu Lazgrad), Mateusz Klich (VfL Wolfsburg), Sebastian Kurowski i Pavol Masaryk.[/quote]
http://pilkarskie-newsy.pl/news.php?readmore=30
http://www.sportslaski.pl/wywiad-dariusz-fornalak-nie-posiadamy-nawet-zalazka-druzyny,sport-slaski,29302,info.html
Z tego należy wnosić, że do przyjścia Żytki daleka droga. Łatwo powiedzieć [Rząsa], że "sprawa powinna wyjaśnić się w ciągu dwóch dni", skoro Polonia nie chce się go za bardzo pozbywać, a Fornalak chce wokół niego budować nowy zespół.
Cracovia blisko pozyskania Andrzeja Niedzielana
Działacze krakowskiego klubu od kilku tygodni toczą twarde negocjacje w sprawie pozyskania Niedzielana. Napastnik był pierwszoplanową postacią kieleckiego zespołu, a władze Korony wystawiły go na listę transferową, bo nie mają pieniędzy.
- Jesteśmy dogadani z klubem, pozostał zakończyć negocjacje w zawodnikiem - podkreśla Tomasz Rząsa, dyrektor sportowy Cracovii. Decyzja należy do Niedzielana, który na łamach "Gazety" przyznał, że przebiera w ofertach.
32-letni snajper ma rozwiązać problemy Cracovii w ataku. W poprzednim sezonie zdobył 12 bramek, czyli o jedną więcej niż wszyscy krakowscy nominalni napastnicy: Bartosz Ślusarski (5), Bartłomiej Dudzic (3), Radosław Matusiak (2) i Marcin Krzywicki (1).
Wraz z zakontraktowaniem Niedzielana zmieni się też ustawienie ofensywy krakowian. Trener Jurij Szatałow będzie mógł korzystać z pomysłów, które w ostatnich latach sprawdziły się w Ruchu i jesienią w Koronie. Wówczas za wysuniętym snajperem występował drugi nieco cofnięty napastnik, który współpracował z szybkimi piłkarzem.
Duety Niedzielana z Arturem Sobiechem (ewentualnie Łukaszem Janoszką) w Chorzowie oraz z Edim Andradiną w Kielcach owocowały golami. W pierwszym przypadku Ruch w sezonie 2009/2010 zajął trzecią pozycję i wywalczył sobie prawo gry w europejskich pucharach. Korona na półmetku ostatnich rozgrywek zajmowała czwarte miejsce.
Przy Kałuży do roli partnera Niedzielana przymierzany jest Wojciech Kędziora. W sobotnim sparingu z Piastem Gliwice 31-letni gracz kilka razy błysnął ładnymi podaniami, ale zmarnował dwie dobre okazje. - Spełnił nasze oczekiwania - podkreśla Dietmar Brehmer, drugi trener Cracovii.
Wszystko wskazuje na to, że Kędziora podpisze roczny kontrakt. - Podwieszony napastnik to dla mnie odpowiednia pozycja. Współpraca z Niedzielanem? Andrzej to klasowy snajper. Nie wiem, jak to widzi trener, ale razem chyba dalibyśmy radę - uważa były zawodnik Zagłębia Lubin.
Sparing z Piastem pokazał, że krakowianie mają duże problemy ze skutecznością. Dopóki na boisku przebywali zawodnicy z pierwszego składu rywali, podopieczni trenera Szatałowa nie potrafili zdobyć gola. Szkoleniowiec miał nosa, bo zwycięstwo zapewnili rezerwowi. Najpierw 20-letni Dawid Rupa popisał się pięknym uderzeniem z 25 metrów, a kropkę nad "i" postawił Marcin Krzywicki, który najprawdopodobniej zostanie wypożyczony.
http://krakow.gazeta.pl/krakow
[quote=jeszcze raz o Żytce z www.sportslaski.pl]
Mateusz Żytko: Trener Jurij Szatałow zaczyna się niecierpliwić
Data: 18:42, 2011-07-03
Autor: Krzysztof Kubicki
Obrońca Polonii Bytom nie ukrywa, że dostał konkretną propozycję Cracovii i chce się do tego klubu przenieść. Tymczasem Dariusz Fornalak ostrzega, co grozi, jeśli i ten piłkarz odejdzie z Olimpijskiej.
- Nie wyobrażam sobie, aby Mateusz Żytko, Łukasz Tymiński czy Lukas Killar odeszli. Wtedy wypadałoby "zgasić światło" - powiedział nam w sobotę szkoleniowiec Polonii. Tego samego dnia rozmawialiśmy również z Żytko. - Polonia znów gra swoimi "kartami'. Działacze obiecali, że wypłacą całość zaległości, a dostałem tylko 1/4 tej kwoty. Nie mam już sił dłużej czekać, bo moja cierpliwość była wystawiona na próbę od początku stycznia - przypomina.
Żytko skierował pismo do PZPN-u z wnioskiem, by jego umowa z Polonią została rozwiązana. - Wiemy o tym. Mateusz to nasze ważne ogniwo. Dlatego chcemy jak najszybciej dogadać się i go spłacić, dzięki czemu do rozwiązania umów nie dojdzie - zapowiadał 20 czerwca Damian Bartyla, były prezes, a obecnie członek zarządu.
Żytko nie ukrywa, że dostał propozycje z innych klubów. - Zaakceptowałem je. Problem w tym, że klub z Bytomia chce jeszcze na mnie jak najwięcej zarobić - wzdycha. Dokąd może on zatem trafić? Opcja z Ruchem Chorzów wydaje się być nieaktualna. Żytko przyznaje, że ma ofertę z Cracovii. - Trener Jurij Szatałow zaczyna się niecierpliwić - nie kryje 29-latek.
Niebawem PZPN ma zbadać, czy są podstawy, by kontrakt Mateusza Żytko z Polonią unieważnić.
[/quote]
http://www.sports.pl/Pilka-nozna/Andrzej-Niedzielan-zagra-w-Cracovii-albo-w-Bundeslidze,artykul,111765,1,714.html
http://www.cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/dabrowski_na_testach_w_cracovii
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)