Wał na wysokości Kłokoczyna, Rusocic i Kamienia cały czas jest umacniany w kilku miejscach, ciągle dojeżdżają jednostki straży i wojska. W porównaniu do tego co było w Krakowie przy Nowohuckiej plusem jest to, że poziom wody jest ok. 1m niżej w stosunku do korony wału niż w mieście oraz pewnie szybsza reakcja, bo dużo ludzi jest na miejscu. Niestety dostępność do sprzętu gorsza.
Niech ta woda opadnie jeszcze chociaż z pół metra, bo jutro znowu straszą burzami....
-
-
powódz 2010
Przy moście kotlarskim woda tez opadła
byłem dzisiaj przy moście kotlarskim , zresztą pod mostem jest taki mały tarasik na który można wejść , wczoraj było dużo gorzej także jest nadzieja że powódż już niczego nie zwiślaczy
grosse197 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dementor Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Akustyk @#$%& ty masz coś z głową? To
> właśnie
> > między innymi dzięki kaczorom mamy to co
> mamy.
> > Ochłoń i przestań @#$%& agitować w wątkach
> > niepolitycznych.
>
>
> ... tutaj nie chodzi o politykę... wg mnie, a
> bardziej o to ,że przez 13 lat od ostatniej
> powodzi , która była ostrzeżeniem dla całej
> Polski...niewiele zostało zrobione..... i tu
> niestety trza sie zgodzić... i nie chodzi tu o
> opcję rządzącą.... o ile o niewykonane
> projekty, inwestycje, środki i realizację ,
> które ewentualnie miałyby zapobiec powtórzeniu
> się podobnych sytuacji...
Nie no, nie masz racji. To przecież jest szczucie, jątrzenie i dokopywanie. To są argumenty z Ciemnogrodu, bo Kaczyści już podnoszą dzioby. A że jest napisane dokladnie o 20 latach - to przecież nieistotne. Każdy widzi po swojemu.
A powaznie - co tam bylo pociskiem na rząd? Dwa cytaty z ostatnich dni? No, to chyba przesadzacie grubo.
Przez całą III RP nie zbudowano systemu przeciwpowodziowego, nie zbudowano sieci dróg ekspresowych, o autostradach nie pomnąc. Nie zreformowano systemu ubezpieczeń. Nie zreformowano służby zdrowia, leży na cycach prywatyzacja. Nie ma dywersyfikacji dostaw surowców, dbałość o szkolnictwo i oswiatę jest na żenującym poziomie.
Nie ciągnijmy tej dyskusji, ja uważam że przez dwie dekady zrobiono stanowczo za mało, i nie jest to wyłączną winą tego rządu, ale kaźdego poprzedniego.
Ale skoro argumentacja ogranicza się do "bełkot", "oszołomstwo", "ochłoń", "idź weź łopate, a nie pierdol bzdur"...
[img]http://www.esensja.pl/obrazki/ilustracje//48696_Wodz_NIE.JPG[/img]
no właśnie byłem oglądnąc moje włości na nowohuckiej i fartownie tylko w 2 blokach nie zalało piwnic, jednym z nich był mój blok :)
Adam Akustyk Napisał(a):
[..]
> Nie ciągnijmy tej dyskusji, ja uważam że przez
> dwie dekady zrobiono stanowczo za mało, i nie
> jest to wyłączną winą tego rządu, ale
> kaźdego poprzedniego.
jak sam coś piszesz to można się zgadzać albo nie, ale da się to czytać.
ale to co wklejasz to w większości bełkot i oszołomstwo pierwszej wody - nie idź tą drogą ;)
Oj Akustyk Ty naprawdę nic nie rozumiesz.....co tu jakakolwiek ku rwa polityka 20 -lecia ma do czynienia ku rwa .
To może dopisz że przez 50 lat była komuna, tak jakbyśmy nie wiedzieli, a wczesniej II Wojna Światowa itd. itd.
Ja pier.olę ....
co za człowiek ???
Jak tam sytuacja w Czernichowie????
http://czernichow.gmina.pl/forum/lokalnie/gmina_czernichow_ogolnie/powodz_2010_poziomy_wody_w_wisle
Niesamowite
http://www.krakow.pl/komunikaty/?MODE=mpkom&TYPE=show&kom_id=11448
Teraz dopiero zobaczyłem jak to się rozlało na Nowohuckiej
Narazie w Kłokoczynie wszystko opanowane ! wał nie został przerwany! Ale niestety nie jest za dobrze ...
Prawdą jest , że Kłokoczyn został ewakuowany i są problemy z przejazdem .(Nie wpuszczają nikogo!)
dzięki Bogu, że mieszkam po lewej stronie tej rzeki na wysokości pęknięcia wału.
> no właśnie byłem oglądnąc moje włości na nowohuckiej i fartownie tylko w 2 blokach nie zalało piwnic, jednym z nich był mój blok
szczesciarz. :) moj ogrodek dzialkowy mial niestety pecha.
Pod Czernichowem wyrwało jedną niewielką wyrwę którą załatano , po chwili podmuliło u podstawy wału drugą którą to zaczęła wdzierać się woda , część ludzi uciekła w panice a reszta walczyła do końca i udało im się opanować sytuacje jak na razie.
Nad ranem w Czernichowie jezdzila straz pozarna i przez megafon nawolywala wszystkich mezczyzn do pomocy przy wzmacnianiu walu w Klokoczynie i Rusocicach
A dzielny Most Dębnicki, po kolejnej zwycięzkiej batalii z Wisłą, zostanie jeszcze dzisiaj otwarty.
Dinth Napisał(a):
> Nad ranem w Czernichowie jezdzila straz pozarna i
> przez megafon nawolywala wszystkich mezczyzn do
> pomocy przy wzmacnianiu walu w Klokoczynie i
> Rusocicach
i pomogles??
a wy pomogliście w jakikolwiek sposób?
RadNce Napisał(a):
> a wy pomogliście w jakikolwiek sposób?
mnie powodz nie dosiegla na szczescie
a poza tym mam male dziecko i co mialam je zostawic samo w domu i biec pomagac??
Nie. To oczywiste, że nie. Mówię do tych, którzy mają trochę wolnego czasu i brak obowiązków. Na szczęście sytuacja się polepsza.
We Wrocławiu dochodzi już podobno do niemałej psychozy. Ludzie prześcigają się w plotkach o przerwach w dostawach wody i prądu na 4 dni. Cóż, 1997 rok pamiętają z pewnością bardzo dobrze.
Bronek obiecuje specustawy, obiecuje przyśpieszoną budowę, kluczowego dla Odry, zbiornika Racibórz Dolny. Fajnie, że obiecuje, ale nic pewnie z tego nie wyniknie.
Warszawa szykuje się na przyjęcie fali.
Tragiczny jest ten rok.
==edycja==
Przy okazji krótki opis, jak plotka może być niebezpieczna. Wśród wrocławian od wczoraj krąży plotka o przerwie w dostawie wody na 4 dni. Zaczęło się masowe czerpanie zapasów, wypełnianie wanien, wiader, zbiorników itp. No bo przecież czymś te gówienka spłukać trzeba. Masowy pobór wody spowodował obniżone ciśnienie w instalacji. A obniżenie ciśnienia przekonało panikarzy, że woda jest odłączana. Kółeczko zamknięte i teoria kompletna. ;)
A 2 dni temu chodziła plotka o tym, że najgrozniejsze psy z ewakuowanego schroniska będą zabijane.
Była akcja przygarniania psów na czas powodzi ?? O cholera , nic nie wiedziałem , gdyby mi ktoś dał znać o tym wcześniej to w ramach solidarności kibicowskiej przenocowałbym parę dni Northa ;)
PS. Co się z nim dzieje ? Chłop zniknął a szkoda bo można było się z nim pokłócić na poziomie .
Pootwierali mosty , znowu się zaczną korki.............
co sie martwisz, Ty masz transport w nicku ;)
I znów leje;/ Jutro ma być tez burzowo...
North, Itsme, Miedziowy - szkoda.
to co widziałem w tv z okolic Sandomierza czy Tarnobrzega przerasta ludzkie wyobrażenie o tym kataklizmie, myśloę że to największa powódź jaka nawiedziła nasz kraj
Nie dość, że pada, to jeszcze ziemia jest tak nasiąknięta wodą, że nic nie przyjmuje. Cały deszcz od razu spływa do rzeki. To co spadnie w Krakowie, dla nas nie jest aż tak szkodliwe, jak dla miejscowości kolejnych na wiśle.
Dementor, powódź myślę, że porównywalna do tej z 1997. Z tą różnicą, że wówczas to Odra szalała. Pooglądaj sobie obrazki z Wrocławia, Kłodzka czy Raciborza z tamtego okresu. W tym roku to dorzecze Wisły jest nieprzewidywalne. To co się działo w Czechowicach - Dziedzicach, nie do opisania.
chyba jednak skala obecnie będzie większa, tak jak Vojnar napisał, strasznie mi żal tych wszystkich ludzi, których dotknął ten dramat
PS. w sytuacji gdyby któryś z forumowiczów ucierpiał, mam nadzieję że zbierzemy się żeby jakoś pomóc
Dementor Napisał(a):
> PS. w sytuacji gdyby któryś z forumowiczów
> ucierpiał, mam nadzieję że zbierzemy się żeby
> jakoś pomóc
Popieram !
Można też w bardzo prosty sposób pomóc ludziom dotkniętym tragedią za pośrednictwem Caritasu
wysyłając sms o treści [b]POMAGAM[/b] pod numer [b]72052[/b], którego koszt wynosi zaledwie 2,44 zł z vat
Pod względem pomocy myślę , że lepiej by było zrobić tutaj składkę niż robić dodatkowo kasę Caritasowi.
każdy niech robi co uważa za stosowne
byleby coś zrobić ...
Ja poki co czekam, az woda splynie. Zobaczy sie co i jak i wtedy bede sie zastanawial, ile potrwa uprzatniecie tego syfu.
Caritas dostanie moje pieniądze jak ks. Dziwisz zamiast budować w Borku Fał. kolejny przybytek za 150 mln złotych sam przekaże jakiekolwiek pieniądzę.
Sorry ale relikwiami św. Stanisława nikt dzieci nie nakarmi, ani relikwiami domu nie odremontuje.
Z przykrością patrzę jak ks. Dziwisz i kuria krakowska oddala się od zwykłych ludzi. Szkoda, szkoda....
Jak będzie potrzeba to wolę dać konkretnej osobie i to konkretne rzeczy - np moge sie złożyc na pralkę, lodówkę itp itd,kupić żarcie. złozyc sie na materiały budowlane itp.
Nie rozumiem postawy najbogatszej kurii w Polsce, nie rozumiem ... tego bałwochwalczego przywiązania ludzi wiary do mamony.
No nic, jak będzie trzeba to złoże się chętnie , ale na coś konkretnego, Demek możecie na mnie liczyć.
Liczę wtedy na jakiś nowy konkretny wątek najlepiej założony i wklejony na wszystkich naszych forach.
skąd wiesz Vojnar że kuria nic nie dała na na walkę ze skutkami powodzi ?
te że nie polecieli z tym do tvn czy innych badziewi to nie znaczy że nic nie przekazali lub nie przekażą ...
ja sam nie wiem jak było/będzie ale skąd ta pewność u Ciebie ?
Bo niestety drogi kolego kościół katolicki da tylko wtedy jak może zarobić tam nie ma nic za darmo .
P.s. to tylko moje subiektywne zdanie na temat tej instytucji nie ma to nic wspólnego z wiarą.
Ja również uważam, że kościół to najstarsza instytucja na świecie. Jest XXI wiek. Oni są nastawieni na zyski a nie na straty.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)