witam,
wczoraj porównywałem z koleżanką hymny kilku piłkarskich klubów w Polsce dostępne w serwisie You Tube,
wniosek jest jeden: hymn Cracovii w wykonaniu Maleńczuka miażdży nie pozostawia złudzeń, że jest z nich wszystkich najlepszy, zarówno pod względem melodii, jak i jej opracowania, doboru słów, opracowania, charakteru, werbli, fanfar, itd.
piszę to obiektywnie, mam za sobą edukację muzyczną w szkole I i II stopnia (fortepian) i cos niecoś sie na tym znam,
nie podoba mi sie hymn Lecha (przy całej sympatii dla tego klubu), Beatlesów przerobione na tchnie mocna wiochą niestety,
natomiast kompletną porażką sa niemal wszystkie wersje (studyjne, kibicowskie, śpiewane przez zawodników) hymnu Wisły K.
abstrachując od tego, ze to dawna pieśń wcale nie Wisły, ale niech będzie,
poziom wykonania, opracowania muzycznego, charakteru, itd to największa wiocha jaką mozna sobie wyobrazić, w życiu nie poszedł - jako nie zorientowany w polskim futbolu - na mecz klubu, który ma tak ohydnie biesiadny, weselny, wiejski hymn,
sorry, musiałem to napisać :D
pozdr
-
-
umcyk cyk, umcyk cyk, weselne biesiadowanie z Kopydłowa czy hymn Wisły Kraków przesłuchany na spokojnie
Nasz "przedmaleńczukowy" hymn też był co nieco biesiadny ;)
O Boże , przypomniałem sobie Makino : )
Klimat biesiadno-jarmaczny rodem z podwórek Salwatora i III ligi, chyba ostatni raz na żywo widziałem go na otwarciu budynku KS-u z 5 lat temu . A samego Makino bardzo szanuje, człowiek od dziecka związany z Pasami .
[quote=RoMan]
poziom wykonania, opracowania muzycznego, charakteru, itd to największa wiocha jaką mozna sobie wyobrazić, w życiu nie poszedł - jako nie zorientowany w polskim futbolu - na mecz klubu, który ma tak ohydnie biesiadny, weselny, wiejski hymn
[/quote]
Ale .... wszystko się zgadza, jest to doskonale wkomponowane w jarmarczno-biesiadny wiejski ( jest mecz, wiesełka pięknie gra i walczy o miszcza, piwo i kiełbasa , jest fajnie, wszyscy bawimy się ) styl panujący na trybunach R22 .
Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi ale czy Wisła nie wzięła swego hymnu od Cracovii? ;)
Ten hymn był nasz... i został przekształcony z pieśni patriotycznej... więc się hamuj trochę romanie. (p.s. nie ma cie na paradzie? )
w kategorii najbardziej wiesniackich hymnow, to chyba jednak wygrywa Polar Wroclaw
wrzo.ksc, umiesz czytać?
napisałem wyraźnie, że
weź poparaduj sobie z mózgiem za rękę
dla mnie najbardziej wieśniacki hymn jest Ruchu Chorzów taki w sam raz na wesele w Chorzowie
Ty pospaceruj ze swoim chłopakiem. czytać umiem a ty? Zdając sobie sprawę z tego czyj to hymn (w sensie historycznym) i że powstał on na bazie pieśni patriotycznej szydzisz z niego bo ci się nudzi w pracy pismaku.
Tekstowo hymn GTS-u nie jest taki zły ale za to oprawa muzyczna tej piosenki jest do d....
http://www.youtube.com/watch?v=leOfqccPXbE&feature=related
To jeszcze lepsze :D
http://www.youtube.com/watch?v=qYvUQnTsIBI&feature=related
"Jak długo na Wawelu"
Jak długo na Wawelu
Brzmi Zygmuntowski dzwon
Tak długo w sercach naszych patriotyczny ton
Powstanie kraj nasz cały
Zwycięży polski ród
Zwycięży też Cracovia
Biało-czerwony klub
"Jak długo na Wawelu" to znana i niegdyś popularna pieśń patriotyczna, która po drobnych zmianach tekstu stała się hymnem Cracovii. W 1927 piłkarze Cracovii odśpiewali go - zmieniając nazwę klubu[1] - piłkarzom Wisły Kraków wracającym z ważnego z przyczyn patriotycznych meczu z 1.FC Katowice. Pieśń zapożyczyli kibice Towarzystwa i został tam uznany za jej hymn. Na Cracovii zaprzestano zatem jego śpiewania.
wrzo.ksc, ja w sobotę grilluję i poluję na bażanty z dubeltówką, przykro mi że ty musisz zap.erdalać w robocie :D
Jest też inna piosenka wiślacka, której fragment brzmi:
"Dwie bramki Zurawski, dwie bramki Frankowski i Wisła jest mistrzem Polski"
Trzeba poetycko opracować wersję inną:
"Jedna bramka Jopa i Wisła jest wicemistrzem Polski"
Oderka chyba już spadła.
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jest też inna piosenka wiślacka, której
> fragment brzmi:
>
> "Dwie bramki Zurawski, dwie bramki Frankowski i
> Wisła jest mistrzem Polski"
>
> Trzeba poetycko opracować wersję inną:
>
> "Jedna bramka Jopa i Wisła jest wicemistrzem
> Polski"
Jest juz wersja, autorem chyba nasz nadworny poeta z NH, a leci tak: Glooooory, glooooory, alleluja - Jop zaje bal samoboja...:)
369 dni później
Nie mogłem się powstrzymać, drugi raz już wklejam na forum.
Nie od dziś mówi się, że Widzew to łódzki odpowiednik Wisły K.
http://www.youtube.com/watch?v=emBAV9GOfyk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VcfeavOn3FA
niech to Rabin zobaczy...ajajajaj.........
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)