No to mamy drugi sondaż, w którym na chwilę obecną mamy 89% przeciwników pochowania Kaczyńskiego na Wawelu. Czy naprawdę uważacie, że to był dobry pomysł.
I jeszcze taka ogólna uwaga.
Szanujemy Św.p. Pana Prezydenta. Jesteśmy za godnym uczczeniem Jego pamięci i wszystkich ofiar. Dyskutujemy tutaj i przedstawiamy nasze zdanie w tym temacie. Absolutnie w żaden sposób nie chcemy uchybić Ich pamięci. Nie obrażamy się wzajemnie (i teraz to naprawdę generalnie się udaje) i nie jesteśmy sobie w żaden sposób wrodzy. Po prostu dyskutujemy ze sobą.
Do ewentualnych mediów-jest to forum kibiców Cracovii. Forum naszego grona i toczymy swoje wewnętrzne dyskusje. Nie życzymy sobie zatem ewentualnego wyciągania na zewnątrz czegokolwiek z naszych rozmów. Rozmowy pozostają naszą wewnętrzną sprawą i prosimy o uszanowanie tego.
-
-
KATASTROFA RZADOWEGO SAMOLOTU POD SMOLENSKIEM
istotnie, to, co wkleiłem było nie na miejscu. wykasuje to. niemniej imho dobrze oddawało groteskę całej sytuacji. po katastrofie naród jest w stanie traumy, można mówić o czymś w rodzaju zjednoczenia w żałobie. i ledwie trzy doby potem już Polacy są podzieleni jak dawno nie byli, skaczą sobie do oczu. doprawdy, jak głupim trzeba być, żeby nie przewidzieć, że decyzja o pochówku na Wawelu będzie miała takie konsekwencje? gdyby zdecydowano się na pochówek w dowolnym innym miesjcu awantury by nie było.
i skąd ten pośpiech? bo jak trauma minie to trudniej będzie szantażować ludzi, że nie szanują pamięci zmarłego, który zwyczajnie na Wawel nie zasłużył, bo nie zrobił nic wielkiego. rozbicie się w samolocie w drodze do Katynia też nie jest ani wielkim czynem, ani bohaterskim. jest tylko (i aż) tragiczne.
W sondzie na stronie dziennik.pl aż 31% Polaków jest za pochówkiem na Wawelu.Nieznacznie więcej zwolenników mają tylko Powązki
Co do krypty Prezydenckiej jestem na NIE, przypominam że pierwszym Prezydentem III RP był jaruzelski.....
aż??
;)
zubereg, decyzje kardynała bedziesz [b]musiał[/b] zaakceptowac :D
a właśnie...
panowie i panie, teraz uwaga tzw. fundamentalna:
a może by tak zmienić tytuł wątku z katastrofy RZĄDOWEGO na PREZYDENCKI?
bo ten samolot był taki bądź ovaki w zależności od tego kto go uzytkował
a podcza tego feralnego lotu użytkował go jak wiemy PREZYDENT
BMSA
I zrobie to:)
Co do słów Wajdy, wycofanei sie z tego pomyslu ośmieszyło by Polskę, na to jest za późno. Zresztą Wajda doskonale wie o tym.
aż 31.Na 3 miejscu jest Archikatedra Warszawska która ma zaledwie 13%.
Może zmienmy tytuł wątku na rosyjski samolot bo przecierz wyprodukowano go w Rosji
Kodziro Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> W sondzie na stronie dziennik.pl aż 31% Polaków
> jest za pochówkiem na Wawelu.Nieznacznie więcej
> zwolenników mają tylko Powązki
No tak tylko Wawel jest dość specyficzny. Wawel straszliwie dzieli i wzbudza skrajne emocje. Można przyjąć chyba mniej więcej, że podzielił Polaków pół na pół. Nie służy to zatem absolutnie nikomi i niczemu dobremu.
Dzis tylko krotko, bo musze pracowac, wypracowac odpowiedni poziom podatkow - przecie zara kupimy kilka nowoczesnych samolotow (ostatni nasz "The Eagle has landed = Orzel wyladowal", jak namalowali Belgowie)... Czyli ode mnie krotko: jeszcze tylko [b]HAVEL - NA WAWEL![/b] A ja na calutenki weekend na krokusy z Synkiem do Chocholowskiej...
Buzka Panowie:-)
PS. BRAWA dla Andrzeja Wajdy i Krystyny Zachwatowicz-Wajdy!!! 3ba miec odwage, aby taki list teraz napisac i bedac tak znanymi ludzmi, ujawnic swoje poglady. Niewazne, czy za , czy przeciw. Wazne, zeby uzyc rozsadnych argumentow, gdy caly kraj jedzie na subiektywnych uczuciach...
Ro Man Napisał(a):
> a co z Kryptą Premierów?
>
> gdzie ją zmieścimy?
w Smoczej Jamie ?
[quote=Kodziro]
aż 31.Na 3 miejscu jest Archikatedra Warszawska która ma zaledwie 13%.
[/quote]
38 % Powązki
14 % Archikatedra warszawska
12 % Świątynia Opatrzności Bożej
czyli:
64 % NIE Wawel
32 % Wawel
a smiem sądzić, iż wybór któregokolwiek z miejsc warszawskich nie wzbudziłby jakichkolwiek negatywnych emocji
i o to biega
38 % Powązki
14 % Archikatedra warszawska
12 % Świątynia Opatrzności Bożej
czyli:
64 % NIE Wawel
32 % Wawel
Jeżeli ktoś wybiera Powiązki albo Archikatedrę czy ŚOB nie oznacza automatycznie, że jest przeciwny pochowaniu na Wawelu .
Problem pochowania Kwaśniewskiego i Jaruzelskiego nie wchodzi w rachubę ponieważ oboje są ateistami i nie wierzę żeby w tej kwestii coś się zmieniło .
Ijmuiden Napisał(a):
> Jak większość jestem za tym żeby dać temu
> spokój.
>
> "ciszej nad tą trumną"? jakos tak to było.
Dokładnie powielam słowa Ijmuidena. Odkładając na bok moje przekonania polityczne i to co sądziłem o rządach Pana Kaczyńskiego: dajcie Mu spokój i pokażcie, że macie szacunek do śmierci, że jesteście ponad wszelkimi gierkami. Nie ważne, że nie miał takich zasług jak spoczywający obecnie na Wawelu Polacy, ie ważne czy był lubiany i powinien tutaj spoczywać. Czy przez to, że tutaj spocznie będzie nam w mieście ciaśniej, gorzej, brzydziej?! Dajcie spokój bo wstyd mi za takie dyskusje podobnie jak wstyd mi za "krakowian" z poniższego artykułu. Bez odbioru.
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7770412,Oblezenie_hoteli_przed_pogrzebem_pary_prezydenckiej.html
dlaczego matactwo? to czyta matematyka? z logiki mialem 5
pamietaj ze to działa w dwie strony: osoby glosujace za Wawelem automatycznie nie mogą byc zapisane jako przeciwne innym lokalizacjom
nespa?
Big mouth strikes again Napisał(a):
> dlaczego matactwo?
>
> pamietaj ze to działa w dwie strony: osoby
> glosujace za Wawelem automatycznie nie mogą byc
> zapisane jako przeciwne innym lokalizacjom
> nespa?
Zgadzam się , sam sobie odpowiedziałeś na pytanie '' dlaczego matactwo ?? ''
Nie wiem jaką logiką się posługujesz, A.W.B. ale ja posługuję się taką, że jeśli jest taka ankieta, ktoś wybiera swój typ, to automatycznie stwierdza, że ten typ wg. niego jest lepszym od pozostałych. Inaczej nie wybrał by w ten, a w inny sposób. Stąd nie ma tu żadnego matactwa. 64% uważa, że jest miejsce lepsze, niż Wawel. Nie Wawel - bo jest miejsce lepsze a, b lub c. Skrót myślowy i tyle.
Właśnie miałem napisać z innej beczki, to co Merol wkleił.
Wyobrażacie sobie co by było jak by u nas były mecze EURO? Skoro: [i]Rekordzistą jest jednak hotel Cubus, gdzie cena dwuosobowego pokoju dobiła dziś do 10 tysięcy złotych.[/i]
a do tego jeszcze info o tym ze Kancelaria Prezydenta z oszczędności lotu nie ubezpieczyła... [i]Prywatne linie ubezpieczają swoje loty nie tylko dlatego, że mają taki ustawowy obowiązek. "To kombinacja litery prawa i zdrowego rozsądku. Po prostu taka katastrofa oznaczałaby bankructwo niemal każdego przewoźnika. Taniej jest się ubezpieczać" - mówi przedstawiciel jednej z linii lotniczych. [/i] a co za tym idzie mogą zostać wytoczone pozwy przeciwko Skarbowi Państwa...
więcej: http://www.dziennik.pl/wydarzenia/article586636/Tragiczny_lot_nie_byl_ubezpieczony.html?page=1
szanuj słowa AWB stac cie na wiecej
aha, Piłsudski to luter, Kościuszko, Poniatowski, Sikorski to masoni ;)
Merol - poczytaj wątek, potem pisz.
A kard. Dziwisz chyba faktycznie się zaplątał. Jakaś krypta prezydencka, pochowanie Ryszarda Kaczorowskiego też na Wawelu. Tylko co dalej? Wszyscy prezydenci tu będą chowani? Tak obligatoryjnie jak królowie? Będziemy przebierać ten tak, a tamten nie? W każdym przypadku szykuje się wielka jatka. Naprawdę wygląda to coraz gorzej.
A wystarczyło pochować go w Warszawie. Godnie by było i bez awantur.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)