no to będzie podobnie jak w Łodzi .. czyli żeby skręcić raz w lewo trzeba wykonać 3 skręty w prawo i nadłożyć 1 km :)
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
Niech nie pier**lą jak to im na rowerzystach i inhlacjach swieżym powietrzem w środku miasta zależy.
Założę się że tu chodzi o "zachęcenie" mieszkańców do podróży mpk zwłaszcza po ostanich "obniżkach" cen biletów.
Jak dla mnie jak zrobią darmowe przejazdy mpk, zapewnią połączenia miedzy dwoma dowolnymi punktami miasta co 10-15min to mogą całkiem zamknąć ruch samochodowy w Krakowie.
Hahaha jazda w kółko w koło plant. Juz ja widze tą rewolucje.
a ile to niby się dołoży tych kilometrów? Wreszcie ZIKIT zaczął myśleć, a krytykujecie. mam samochód, ale z reguły do pracy jeżdżę mpk i to linią 139. Tłok, smród i banda studentów, ale jeżdżę tak bo nie chcę być kolejnym samotnie podróżującym pojazdem na 29-Listopada i alejach.
Ruch ZIKIT-u dobry. Kto chce jeździć wygodnie samochodem niech nadrabia kilometrów i stoi w korku. Komunikacja zbiorowa musi być szybsza. Tak to powinno wyglądać.
Bardzo rozsądna propozycja zmian. Po serii kompromitacji, wreszcie ZIKiT zaproponował coś, co ma przysłowiowe "ręce i nogi". Oczywiście, ludzie będą protestować, ale trzeba sobie uświadomić, że jest XXI wiek, a Kraków ze swoją polityką transportową w ścisłym centrum miasta, został w wieku ubiegłym.
To mi się podoba, ale to że architekci miejscy uważają hotele Cracovia i Forum jako cuda architektoniczne (porównując je do Radissona) i wolą aby Kraków rozwijał się w tą stronę, czyli Wielka Płyta, to ja dziękuję bardzo...
Szanowni Panowie lambadia i agent44,
Zaskoczony jestem, że w ogóle ktoś o tym megaidiotyzmie ZiKiTu może wypowiedzieć się pozytywnie. Wy może w ZiKICie pracujecie?
Te pomysły są chore. A niestety wejdą w życie, bo ZIKitu nikt nie powstrzyma. Ostatnia restrukturyzacja linii MPK prawie wszystkim uprzykrzyła życie. Idiotyczne pomysły "większej liczby przesiadek" byłyby dobre, gdyby przystanki były punktami. Ale na przystanku o tej samej nazwie neiraz z jednego do rugioego idzie się parę minut... A jak fajnie przesiada się w śniegu czy w deszczu? A jak fajnei się czeka gdy akurat autobus z przesiadki zwieje? Mnie i bardzo wielu osobom jeździ się - gdy jeżdże tramwajem czy autobusem - znacznie gorzej niż przedtem. W efekcie częściej jeżdże autem...
Niedawno wymyślili strefę parkowania, nasi szanwoni radni zaraz to niestety przegłosują. Jak dalek0o teraz będize do stadionu Cracovii, gdy mecz wypadnie w piątek? W centrum, oczywiście. Ale taka szeroka strefa, to jest paranoja!
Teraz nowy pomysł. Ja akurat do centrum autem i tak nie jeżdżę, to nie ma sensu. Ale jeżdże Alejami. Jaki tam jest czasami korek... A jaki będzie po wprowadzneiu "reformy"? lepiej nie myśleć! Jak to "ułatwi" życie ludziom mieszkającym w centrum, pracującym w centrum? A po tych wszystkich skrętach jak nam centrum auta zasmrodzą?
Jedyna droga na to, by ludzie przesiedli się na MPK jest, by tym się jeździło szybko i w miarę wygodnie, No i tanio,. Niestety, kolejne reformy zmierzają akurat w stronę przeciwną...
Wygląda na to, że urzędnicy ZiKITu nie wiedza, że w Krakwoie mieszkają ludzie i pracują, tylko sobie jakieś układanki ustawiają z klocków i to ładnie wygląda.
konrad_pn Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> mnie najbadziej wkurwiaja srające psy czy to na
> osiedlach czy - co jest skandalem i kompromitacja
> w oczach turystów - na Plantach czy na Bulwarach
> . ludzie chyba nigdy sie nie naucza ze trawnik to
> nie miejsce na psie kupy. czasami to ciezko
> przejsc przez kawalek trawnika i nie wdeptac w
> gówno.
Trawnik nie sluzy do chodzenia po nim. Nie deptaj zieleni :)
Agnan Napisał(a):
> Szanowni Panowie lambadia i agent44,
>
> Zaskoczony jestem, że w ogóle ktoś o tym
> megaidiotyzmie ZiKiTu może wypowiedzieć się
> pozytywnie. Wy może w ZiKICie pracujecie?
>
> Te pomysły są chore. A niestety wejdą w życie,
> bo ZIKitu nikt nie powstrzyma. Ostatnia
> restrukturyzacja linii MPK prawie wszystkim
> uprzykrzyła życie. Idiotyczne pomysły
> "większej liczby przesiadek" byłyby dobre, gdyby
> przystanki były punktami. Ale na przystanku o
> tej samej nazwie neiraz z jednego do rugioego
> idzie się parę minut... A jak fajnie przesiada
> się w śniegu czy w deszczu? A jak fajnei się
> czeka gdy akurat autobus z przesiadki zwieje? Mnie
> i bardzo wielu osobom jeździ się - gdy jeżdże
> tramwajem czy autobusem - znacznie gorzej niż
> przedtem. W efekcie częściej jeżdże autem...
>
> Niedawno wymyślili strefę parkowania, nasi
> szanwoni radni zaraz to niestety przegłosują.
> Jak dalek0o teraz będize do stadionu Cracovii,
> gdy mecz wypadnie w piątek? W centrum,
> oczywiście. Ale taka szeroka strefa, to jest
> paranoja!
>
> Teraz nowy pomysł. Ja akurat do centrum autem i
> tak nie jeżdżę, to nie ma sensu. Ale jeżdże
> Alejami. Jaki tam jest czasami korek... A jaki
> będzie po wprowadzneiu "reformy"? lepiej nie
> myśleć! Jak to "ułatwi" życie ludziom
> mieszkającym w centrum, pracującym w centrum? A
> po tych wszystkich skrętach jak nam centrum auta
> zasmrodzą?
>
> Jedyna droga na to, by ludzie przesiedli się na
> MPK jest, by tym się jeździło szybko i w
> miarę wygodnie, No i tanio,. Niestety, kolejne
> reformy zmierzają akurat w stronę przeciwną...
>
> Wygląda na to, że urzędnicy ZiKITu nie wiedza,
> że w Krakwoie mieszkają ludzie i pracują, tylko
> sobie jakieś układanki ustawiają z klocków i
> to ładnie wygląda.
nie pracuje w ZI-KICIE. ruch samochodowy z centrum ma być wyprowadzany. ja wiele razy pisałem do zikitu w różnych sprawach. otrzymywałem absurdalne odpowiedzi, z których można się tylko śmiać. to jak na razie jedyna słuszna zmiana jaką zikit planuje wprowadzić. poszerzenie płatnej strefy również jest pomysłem dobrym. same dzielnice i w tym dzielnica Zwierzyniec, w której mieści się Nasz stadion chce wprowadzenia strefy.
zadaj sobie pytanie dlaczego. odpowiedź jest prosta i logiczna.
lambadia Napisał(a):
> same dzielnice i w tym dzielnica
> Zwierzyniec, w której mieści się Nasz stadion
> chce wprowadzenia strefy.
> zadaj sobie pytanie dlaczego. odpowiedź jest
> prosta i logiczna.
Radni dzielnicowi może tak, ale mieszkańcy dzielnic globalnie nie. W każdym razie nie znam takiego, co by chciał, a rozmawiałem z wieloma. A ci nieliczni, którzy chcą, gdy wprowadzona zostanie strefa, obudzą się z przysłowiową "ręką w nocniku". Ale wtedy już sie nic nie zmieni...
Gdy przyjadą do nich znajomi z wizytą, i będą musieli płacić...
Gdy przyjedzie fachowiec do pralki, lodówkli, i będzie musiał płacić... wejdzie to w koszty naprawy...
Gdy zechcą odwozić dzieci do przedszkola (które jest w innym kawałku strefy) i będą musieli płacić - bo abonament - za który też muszą płacić - jest tylko na kawałek strefy...
Gdy zechcą odwozić dzieci do szkoły - jak wyżej...
Gdy do starszych ludzi, mieszkających w strefie, będą przyjeżdzać dzieci - będą musiały płacić...
Do lekarza nigdy nie jeżdziłeś autem? Trzeba zaparkować. I czekasz w kolejce do lekarza, a tu licznik pyka, bo zapłaciłeś za godzinę, a tu dalej siedzisz...
Nie widzisz tego???
Czy myślisz że strefa rozluźni parkowanie? Nie! Ci, którzy tam mieli parkować, i tak bedą parkować. Tyle ze będa płacić. Ci ze Zwierzyńca na Grzegórzkach. Ci z Grzegórzek - na Zwierzyńcu. Ludzie będą płacić do kasy, która być może pójdzie na utrzymanie stadionu GTS Wisła :P
Powtarzam jeszcze raz - może przeczytasz uważnie i pomyślisz - czy widzisz co się dzieje na Alejach? Jeśli przez nie puści się to, co teraz przejeżdża przez centrum Krakowa, to ruch będzie dramatyczny...
Przy pomy/śle "prawoskrętów" samochodów w cenrym może będzie mniej, ale będą jeździc więcej, wyjdzie na jedno.
Kraków się definitywnie zakorkuje i zaspalinuje...
Ludzie tam mieszkają, pracują. Muszą jakoś dojechać. Dowieźć rzeczy.
A niektóre sklepiki, kawiarnie itp które się ledwo trzymają - padną.
Może Ty zadaj sobie pytanie na temat logiki i krótkowzroczności - pomysłodawców tego paranoicznego pomysłu i Twoich.
[b]Bo nie podałeś żadnego argumentu oprócz zdania "ruch z centrum musi być wyprowadzony".[/b] Dlaczego musi? Bo szanowna lambadia tak chce? Bo ZiKiTowi odbiło? Z samego centrum (Rynek i okolice) jest wyprowadzony.
argument jest prosty. centrum się rozrasta, to już nie jest tylko rynek i okolice. strefa płatna na Zwierzyńcu ma mieć niższą kategorię cenową.
totalnym debilizmem nazwałbym również budowę nowych wydziałów AGH przy Czarnowiejskiej. UJ i UR udaje się jakoś wyprowadzić niektóre wydziały na obrzeża miasta.
jak Ci się wydaje, z jakiego powodu radni nie chcą się zgodzić na galerię w hotelu Cracovia? Zdajesz sobie sprawę co by się tutaj działo?
strefa płatna jest sposobem na wyprowadzenie ruchu. mi nie chodzi o lekarza, albo inną ważną sprawę, ale o ludzi spoza miasta, którzy notorycznie wieżdżają do ścisłego centrum(tak, Zwierzyniec już tak można nazwać) i blokują miejsca parkingowe mieszkańcom.
strefa w obecnym ksztalcie i z takimi cenami huja daje. pokaz mi miasto gdzie za 3 zl zah mozesz auto trzynac 100 m od rynku? czy jak ktos idzie do rynku to majac do wyboru parkowanie np na koncu Pilsudskiego w tej samej cenie. co np parkowanie na studenckiej , xzy krupniczej. ulatwia komu?mieszkancom co szukaja nieraz muejsca zeby gdziekolwiek zapoarkowac przez kilkanascie minut. A teraz nowy hit zikitu po. pomyslez jednym autem na mieszkanca strefy:) gdzie ludzie w ich suedzibie chcieli ich zkinczowac. po. miesiacu cofneli chory pomysl. to teraz nowy pomysl z ruchem jednokier. zajebiscie to mieszkancom centrum ulatwi zycie!juz widze te korki na krupniczej , pilsudskiego,alejach czy grzegorzkach. wywala auta z. scislego centrum kosztem. zakorkowania innych czesci miasta!
najlepiej to niech każdy wiedzie samochodem do sklepu, lekarza, kina, na stadion itd. i tą puentą można zakończyć dyskusję.
lambadia Napisał(a):
> najlepiej to niech każdy wiedzie samochodem do
> sklepu, lekarza, kina, na stadion itd. i tą
> puentą można zakończyć dyskusję.
i to jeszcze za darmo! ;)
Pomysłodawcy sobie dadzą za szybkę plakietkę ZIKiT czy inne i wjadą wszędzie i zaparkują za darmo więc co ich to obchodzi.
Dalej jest możliwość jazdy w koło plant po fragmentach strefy B dla użytkowników P1 czyli dawnej C? Takie coś miało by jeszcze jakieś ręce i nogi.
60 dni później
http://nowacracovia.pl/
filmik robiony poza Krakowem, stąd lektor nie wie jak odmieniać łąkę i wymawia "Błoni".
Błonie to są pod Puszczą Kampinowską.
Ubek Arena kosztowala juz 600 baniek a potrzebne kolejne miliony: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/920787,stadion-pochlonal-miliony-i-wciaz-jest-workiem-bez-dna,id,t.html
12 dni później
Zapraszamy do zapoznania się z kolejnymi wizualizacjami projektu Nowa Cracovia, które w lepszy sposób ukazują relacje przestrzenne obiektu, szerokość placu i rozwiązania układu komunikacyjnego. Prezentujemy też przekroje urbanistyczne zawierające konkretne odległości.
http://nowacracovia.pl/a,28,Nowe_wizualizacje_i_przekroje_urbanistyczne.html
Lubie to!
Co tu do lubienia? Może mniej sceptycyzmu jak się dogadaja z miastem że przy okazji pod całym placem będzie wyrypoany parking podziemny na 400 nawet aut z przystępną ceną postoju. Wtedy niech dalej forsują.
Tak tak wiem sztuka i te sprawy. W Krakowskiej też jest sztuka, wystawy, pokazy mody i inne dupeszwance na terenie takim jak zajmuje dolny mcdonald.
Konkretne wielkości powierzchni z ich przeznaczeniem, najpierw. A co, prszecież gdzies piwo w drodze na mecz trzeba kupić i fajki. Tak jak obecnie w hotelu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)