Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Kraków - życie, przyszłość itd

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 22.02.2010 o 17:45
      Ostatnia aktywność wczoraj o 19:20
      322036 wyświetleń
    • El Duce

2.3K
      0
    • 11.04.2013 o 17:49
      Post #899958 11.04.2013 17:49
    no to będzie podobnie jak w Łodzi .. czyli żeby skręcić raz w lewo trzeba wykonać 3 skręty w prawo i nadłożyć 1 km :)
    • |||KAZZ|||

1K
      1
    • 11.04.2013 o 21:49
      Post #899985 11.04.2013 21:49
    Niech nie pier**lą jak to im na rowerzystach i inhlacjach swieżym powietrzem w środku miasta zależy. Założę się że tu chodzi o "zachęcenie" mieszkańców do podróży mpk zwłaszcza po ostanich "obniżkach" cen biletów. Jak dla mnie jak zrobią darmowe przejazdy mpk, zapewnią połączenia miedzy dwoma dowolnymi punktami miasta co 10-15min to mogą całkiem zamknąć ruch samochodowy w Krakowie.
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 12.04.2013 o 16:05
      Post #900041 12.04.2013 16:05
    Hahaha jazda w kółko w koło plant. Juz ja widze tą rewolucje.
    • lambadia

1.6K
      680
    • 12.04.2013 o 21:44
      Post #900106 12.04.2013 21:44
    a ile to niby się dołoży tych kilometrów? Wreszcie ZIKIT zaczął myśleć, a krytykujecie. mam samochód, ale z reguły do pracy jeżdżę mpk i to linią 139. Tłok, smród i banda studentów, ale jeżdżę tak bo nie chcę być kolejnym samotnie podróżującym pojazdem na 29-Listopada i alejach. Ruch ZIKIT-u dobry. Kto chce jeździć wygodnie samochodem niech nadrabia kilometrów i stoi w korku. Komunikacja zbiorowa musi być szybsza. Tak to powinno wyglądać.
    • agent44

6.1K
      1.7K
    • 13.04.2013 o 14:16
      Post #900205 13.04.2013 14:16
    Bardzo rozsądna propozycja zmian. Po serii kompromitacji, wreszcie ZIKiT zaproponował coś, co ma przysłowiowe "ręce i nogi". Oczywiście, ludzie będą protestować, ale trzeba sobie uświadomić, że jest XXI wiek, a Kraków ze swoją polityką transportową w ścisłym centrum miasta, został w wieku ubiegłym.
    • new211

1.5K
      19
    • 13.04.2013 o 14:30
      Post #900212 13.04.2013 14:30
    To mi się podoba, ale to że architekci miejscy uważają hotele Cracovia i Forum jako cuda architektoniczne (porównując je do Radissona) i wolą aby Kraków rozwijał się w tą stronę, czyli Wielka Płyta, to ja dziękuję bardzo...
    • Agnan

4.4K
      96
    • 14.04.2013 o 01:02
      Post #900336 14.04.2013 01:02
    Szanowni Panowie lambadia i agent44, Zaskoczony jestem, że w ogóle ktoś o tym megaidiotyzmie ZiKiTu może wypowiedzieć się pozytywnie. Wy może w ZiKICie pracujecie? Te pomysły są chore. A niestety wejdą w życie, bo ZIKitu nikt nie powstrzyma. Ostatnia restrukturyzacja linii MPK prawie wszystkim uprzykrzyła życie. Idiotyczne pomysły "większej liczby przesiadek" byłyby dobre, gdyby przystanki były punktami. Ale na przystanku o tej samej nazwie neiraz z jednego do rugioego idzie się parę minut... A jak fajnie przesiada się w śniegu czy w deszczu? A jak fajnei się czeka gdy akurat autobus z przesiadki zwieje? Mnie i bardzo wielu osobom jeździ się - gdy jeżdże tramwajem czy autobusem - znacznie gorzej niż przedtem. W efekcie częściej jeżdże autem... Niedawno wymyślili strefę parkowania, nasi szanwoni radni zaraz to niestety przegłosują. Jak dalek0o teraz będize do stadionu Cracovii, gdy mecz wypadnie w piątek? W centrum, oczywiście. Ale taka szeroka strefa, to jest paranoja! Teraz nowy pomysł. Ja akurat do centrum autem i tak nie jeżdżę, to nie ma sensu. Ale jeżdże Alejami. Jaki tam jest czasami korek... A jaki będzie po wprowadzneiu "reformy"? lepiej nie myśleć! Jak to "ułatwi" życie ludziom mieszkającym w centrum, pracującym w centrum? A po tych wszystkich skrętach jak nam centrum auta zasmrodzą? Jedyna droga na to, by ludzie przesiedli się na MPK jest, by tym się jeździło szybko i w miarę wygodnie, No i tanio,. Niestety, kolejne reformy zmierzają akurat w stronę przeciwną... Wygląda na to, że urzędnicy ZiKITu nie wiedza, że w Krakwoie mieszkają ludzie i pracują, tylko sobie jakieś układanki ustawiają z klocków i to ładnie wygląda.
    • Dinth

3.4K
      2
    • 14.04.2013 o 14:00
      Post #900392 14.04.2013 14:00
    konrad_pn Napisał(a): ------------------------------------------------------- > mnie najbadziej wkurwiaja srające psy czy to na > osiedlach czy - co jest skandalem i kompromitacja > w oczach turystów - na Plantach czy na Bulwarach > . ludzie chyba nigdy sie nie naucza ze trawnik to > nie miejsce na psie kupy. czasami to ciezko > przejsc przez kawalek trawnika i nie wdeptac w > gówno. Trawnik nie sluzy do chodzenia po nim. Nie deptaj zieleni :)
    • lambadia

1.6K
      680
    • 14.04.2013 o 19:47
      Post #900530 14.04.2013 19:47
    Agnan Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Szanowni Panowie lambadia i agent44, > > Zaskoczony jestem, że w ogóle ktoś o tym > megaidiotyzmie ZiKiTu może wypowiedzieć się > pozytywnie. Wy może w ZiKICie pracujecie? > > Te pomysły są chore. A niestety wejdą w życie, > bo ZIKitu nikt nie powstrzyma. Ostatnia > restrukturyzacja linii MPK prawie wszystkim > uprzykrzyła życie. Idiotyczne pomysły > "większej liczby przesiadek" byłyby dobre, gdyby > przystanki były punktami. Ale na przystanku o > tej samej nazwie neiraz z jednego do rugioego > idzie się parę minut... A jak fajnie przesiada > się w śniegu czy w deszczu? A jak fajnei się > czeka gdy akurat autobus z przesiadki zwieje? Mnie > i bardzo wielu osobom jeździ się - gdy jeżdże > tramwajem czy autobusem - znacznie gorzej niż > przedtem. W efekcie częściej jeżdże autem... > > Niedawno wymyślili strefę parkowania, nasi > szanwoni radni zaraz to niestety przegłosują. > Jak dalek0o teraz będize do stadionu Cracovii, > gdy mecz wypadnie w piątek? W centrum, > oczywiście. Ale taka szeroka strefa, to jest > paranoja! > > Teraz nowy pomysł. Ja akurat do centrum autem i > tak nie jeżdżę, to nie ma sensu. Ale jeżdże > Alejami. Jaki tam jest czasami korek... A jaki > będzie po wprowadzneiu "reformy"? lepiej nie > myśleć! Jak to "ułatwi" życie ludziom > mieszkającym w centrum, pracującym w centrum? A > po tych wszystkich skrętach jak nam centrum auta > zasmrodzą? > > Jedyna droga na to, by ludzie przesiedli się na > MPK jest, by tym się jeździło szybko i w > miarę wygodnie, No i tanio,. Niestety, kolejne > reformy zmierzają akurat w stronę przeciwną... > > Wygląda na to, że urzędnicy ZiKITu nie wiedza, > że w Krakwoie mieszkają ludzie i pracują, tylko > sobie jakieś układanki ustawiają z klocków i > to ładnie wygląda. nie pracuje w ZI-KICIE. ruch samochodowy z centrum ma być wyprowadzany. ja wiele razy pisałem do zikitu w różnych sprawach. otrzymywałem absurdalne odpowiedzi, z których można się tylko śmiać. to jak na razie jedyna słuszna zmiana jaką zikit planuje wprowadzić. poszerzenie płatnej strefy również jest pomysłem dobrym. same dzielnice i w tym dzielnica Zwierzyniec, w której mieści się Nasz stadion chce wprowadzenia strefy. zadaj sobie pytanie dlaczego. odpowiedź jest prosta i logiczna.
    • Agnan

4.4K
      96
    • 16.04.2013 o 01:21
      Post #900787 16.04.2013 01:21
    lambadia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > same dzielnice i w tym dzielnica > Zwierzyniec, w której mieści się Nasz stadion > chce wprowadzenia strefy. > zadaj sobie pytanie dlaczego. odpowiedź jest > prosta i logiczna. Radni dzielnicowi może tak, ale mieszkańcy dzielnic globalnie nie. W każdym razie nie znam takiego, co by chciał, a rozmawiałem z wieloma. A ci nieliczni, którzy chcą, gdy wprowadzona zostanie strefa, obudzą się z przysłowiową "ręką w nocniku". Ale wtedy już sie nic nie zmieni... Gdy przyjadą do nich znajomi z wizytą, i będą musieli płacić... Gdy przyjedzie fachowiec do pralki, lodówkli, i będzie musiał płacić... wejdzie to w koszty naprawy... Gdy zechcą odwozić dzieci do przedszkola (które jest w innym kawałku strefy) i będą musieli płacić - bo abonament - za który też muszą płacić - jest tylko na kawałek strefy... Gdy zechcą odwozić dzieci do szkoły - jak wyżej... Gdy do starszych ludzi, mieszkających w strefie, będą przyjeżdzać dzieci - będą musiały płacić... Do lekarza nigdy nie jeżdziłeś autem? Trzeba zaparkować. I czekasz w kolejce do lekarza, a tu licznik pyka, bo zapłaciłeś za godzinę, a tu dalej siedzisz... Nie widzisz tego??? Czy myślisz że strefa rozluźni parkowanie? Nie! Ci, którzy tam mieli parkować, i tak bedą parkować. Tyle ze będa płacić. Ci ze Zwierzyńca na Grzegórzkach. Ci z Grzegórzek - na Zwierzyńcu. Ludzie będą płacić do kasy, która być może pójdzie na utrzymanie stadionu GTS Wisła :P Powtarzam jeszcze raz - może przeczytasz uważnie i pomyślisz - czy widzisz co się dzieje na Alejach? Jeśli przez nie puści się to, co teraz przejeżdża przez centrum Krakowa, to ruch będzie dramatyczny... Przy pomy/śle "prawoskrętów" samochodów w cenrym może będzie mniej, ale będą jeździc więcej, wyjdzie na jedno. Kraków się definitywnie zakorkuje i zaspalinuje... Ludzie tam mieszkają, pracują. Muszą jakoś dojechać. Dowieźć rzeczy. A niektóre sklepiki, kawiarnie itp które się ledwo trzymają - padną. Może Ty zadaj sobie pytanie na temat logiki i krótkowzroczności - pomysłodawców tego paranoicznego pomysłu i Twoich. [b]Bo nie podałeś żadnego argumentu oprócz zdania "ruch z centrum musi być wyprowadzony".[/b] Dlaczego musi? Bo szanowna lambadia tak chce? Bo ZiKiTowi odbiło? Z samego centrum (Rynek i okolice) jest wyprowadzony.
    • lambadia

1.6K
      680
    • 16.04.2013 o 08:46
      Post #900801 16.04.2013 08:46
    argument jest prosty. centrum się rozrasta, to już nie jest tylko rynek i okolice. strefa płatna na Zwierzyńcu ma mieć niższą kategorię cenową. totalnym debilizmem nazwałbym również budowę nowych wydziałów AGH przy Czarnowiejskiej. UJ i UR udaje się jakoś wyprowadzić niektóre wydziały na obrzeża miasta. jak Ci się wydaje, z jakiego powodu radni nie chcą się zgodzić na galerię w hotelu Cracovia? Zdajesz sobie sprawę co by się tutaj działo? strefa płatna jest sposobem na wyprowadzenie ruchu. mi nie chodzi o lekarza, albo inną ważną sprawę, ale o ludzi spoza miasta, którzy notorycznie wieżdżają do ścisłego centrum(tak, Zwierzyniec już tak można nazwać) i blokują miejsca parkingowe mieszkańcom.
    • dev

4.9K
      359
    • 16.04.2013 o 11:38
      Post #900829 16.04.2013 11:38
    strefa w obecnym ksztalcie i z takimi cenami huja daje. pokaz mi miasto gdzie za 3 zl zah mozesz auto trzynac 100 m od rynku? czy jak ktos idzie do rynku to majac do wyboru parkowanie np na koncu Pilsudskiego w tej samej cenie. co np parkowanie na studenckiej , xzy krupniczej. ulatwia komu?mieszkancom co szukaja nieraz muejsca zeby gdziekolwiek zapoarkowac przez kilkanascie minut. A teraz nowy hit zikitu po. pomyslez jednym autem na mieszkanca strefy:) gdzie ludzie w ich suedzibie chcieli ich zkinczowac. po. miesiacu cofneli chory pomysl. to teraz nowy pomysl z ruchem jednokier. zajebiscie to mieszkancom centrum ulatwi zycie!juz widze te korki na krupniczej , pilsudskiego,alejach czy grzegorzkach. wywala auta z. scislego centrum kosztem. zakorkowania innych czesci miasta!
    • lambadia

1.6K
      680
    • 16.04.2013 o 11:43
      Post #900831 16.04.2013 11:43
    najlepiej to niech każdy wiedzie samochodem do sklepu, lekarza, kina, na stadion itd. i tą puentą można zakończyć dyskusję.
    • empe

1.1K
      13
    • 16.04.2013 o 12:24
      Post #900842 16.04.2013 12:24
    lambadia Napisał(a): ------------------------------------------------------- > najlepiej to niech każdy wiedzie samochodem do > sklepu, lekarza, kina, na stadion itd. i tą > puentą można zakończyć dyskusję. i to jeszcze za darmo! ;)
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 16.04.2013 o 13:07
      Post #900850 16.04.2013 13:07
    Pomysłodawcy sobie dadzą za szybkę plakietkę ZIKiT czy inne i wjadą wszędzie i zaparkują za darmo więc co ich to obchodzi. Dalej jest możliwość jazdy w koło plant po fragmentach strefy B dla użytkowników P1 czyli dawnej C? Takie coś miało by jeszcze jakieś ręce i nogi.
    60 dni później
    • Go Cha

2.1K
      132
    • 16.06.2013 o 05:29
      Post #913975 16.06.2013 05:29
    http://nowacracovia.pl/
    • sterby

20.6K
      22.6K
    • 16.06.2013 o 08:34
      Post #913979 16.06.2013 08:34
    filmik robiony poza Krakowem, stąd lektor nie wie jak odmieniać łąkę i wymawia "Błoni". Błonie to są pod Puszczą Kampinowską.
    • Dementor

10.2K
      2
    • 16.06.2013 o 09:09
      Post #913981 16.06.2013 09:09
    Ubek Arena kosztowala juz 600 baniek a potrzebne kolejne miliony: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/920787,stadion-pochlonal-miliony-i-wciaz-jest-workiem-bez-dna,id,t.html
    12 dni później
    • napinacz-

2.7K
      617
    • 28.06.2013 o 12:51
      Post #915374 28.06.2013 12:51
    Zapraszamy do zapoznania się z kolejnymi wizualizacjami projektu Nowa Cracovia, które w lepszy sposób ukazują relacje przestrzenne obiektu, szerokość placu i rozwiązania układu komunikacyjnego. Prezentujemy też przekroje urbanistyczne zawierające konkretne odległości. http://nowacracovia.pl/a,28,Nowe_wizualizacje_i_przekroje_urbanistyczne.html Lubie to!
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 28.06.2013 o 15:09
      Post #915386 28.06.2013 15:09
    Co tu do lubienia? Może mniej sceptycyzmu jak się dogadaja z miastem że przy okazji pod całym placem będzie wyrypoany parking podziemny na 400 nawet aut z przystępną ceną postoju. Wtedy niech dalej forsują. Tak tak wiem sztuka i te sprawy. W Krakowskiej też jest sztuka, wystawy, pokazy mody i inne dupeszwance na terenie takim jak zajmuje dolny mcdonald. Konkretne wielkości powierzchni z ich przeznaczeniem, najpierw. A co, prszecież gdzies piwo w drodze na mecz trzeba kupić i fajki. Tak jak obecnie w hotelu.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie