Dinth- nie chce mi się grzebać po Lex'ie, w końcu jestem na urlopie, ale pokrzywdzony może zwrócic się do organów ścigania o dane osobowe sprawcy, w celu dochodzenia odszkodowania. W samej ustawie o ochronie do też jest passus, że do operatora danych można zwrócić się o ich udostępnienie na uzasadniony wniosek.
-
-
Kanary MPK
rmszar : pewnie masz racje, choc jako osoba o jeszcze bardzo niklej wiedzy prawnej nie potrafie sobie wyobrazic ze chronologia zdarzen moze wygladac inaczej niz: osoba reprezentujaca MPK czy spolke kanarska zwraca sie do sadu cywilnego o odszkodowanie od osoby ktora wtedy i wtedy jechala bez biletu i zostala spisana przez policje, a sad cywilny do organow scigania o wydane danych osobowych tego gapowicza.
No ale uczyli mnie sluchac sie starszych, zreszta napewno masz racje i rzeczywiscie sad tu nie jest potrzebny, wystarcza policja. Ale mimo wszystko, czy prosba do policji o udostepnienie danych nie powinna byc na pismie ?
[quote]Art. 29. 1. W przypadku udostępniania danych osobowych w celach innych niż włączenie do zbioru, administrator danych udostępnia posiadane w zbiorze dane osobom lub podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na mocy przepisów prawa.
(...)
3. Dane osobowe udostępnia się na pisemny, umotywowany wniosek, chyba że przepis innej ustawy stanowi inaczej. (...)
[/quote]
a jezeli tutaj dobrze rozumiem ustawe i prosba do policji nie moze byc "na pysk", to czy udostepnienie takich danych przez policjanta bez pisemnej prosby podpada pod ten przepis?
[quote]Art. 51. 1. Kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. [/quote]
Dinth- chronologia całkowicie błędna. Pozew bez oznaczenia pozwanego? Kpc się kłania.
Poza tym milicjanci spisujący Kowalskiego nie są administratorem danych. ;)
Dementor Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ludzie czy naprawdę już @#$%& nie istnieje coś
> takiego jak uczciwość? czy to naprawdę tak
> duży koszt te 3 złote za bilet?
nigdy nie zdarzyło Ci się jechać bez biletu?
Dementor i ja nigdy nie jeździliśmy środkami komunikacji publicznej. Miało się auto i szofera, już od przedszkola. Tobie RadNce nigdy nie zdarzyło się okraść kogoś? Bo my z Dementorem tak raz na tydzień, ale na co najmniej 300 tys., bo mniej się nie opłaca. Ja głównie Skarb Państwa, a Dementor robi w samorządach lokalnych.
no to niezłe aparaty z was ;)
Jeżeli się nie zapłaci przez określony czas mandatu to naliczają dodatkowe odsetki oraz czy mogą po kilku latach od niezapłacenia mandatu przysłać komornika do domu?
nie tyle co moga a robia to ;) + bodajze wpis do krajowego rejestru dluznikow
Kanarzy [b]nie wystawiaja[/b] mandatow.
Słyszałem, że po wejściu do pojazdu MPK mamy 1 przystanek czasu na skasowanie / zakup biletu.
AJPG91_Fanatyk Napisał(a):
> Słyszałem, że po wejściu do pojazdu MPK mamy 1
> przystanek czasu na skasowanie / zakup biletu.
Nie ma czegoś takiego. Poniżej regulamin (szczególnie § 3.)
http://www.mpk.krakow.pl/default.aspx?docId=1385&newsId=26&templId=6
Za 1szy się płaci później jedzie się za darmo .Mało tego ostatnio rozmawiałem z jednym znajomym tajnym funkcjonariuszem komunikacji miejskiej i troszkę się zmieniło, MPK zależy żeby kary spływały gdyż od jakiegoś czasu dostają prowizję od każdej spółki, a nie jak kiedyś tylko 5pln plus ew bilet.
193 dni później
Kolejne służby otrzymują część uprawnień policyjnych, tym razem dotyczy to kanarów. Zgodnie ze znowelizowanym art. 33a prawa przewozowego osoba upoważniona do sprawdzania biletów będzie mogła ująć podróżnego, który jedzie bez biletu i nie okazuje dokumentu stwierdzającego tożsamość i niezwłocznie oddać go w ręce policji.
Wykroczeniem będzie odmowa zapłacenia należności za przejazd bez biletu i okazania dokumentu kanarowi, a także pierzchnięcie przed przybyciem wezwanej policji (art. 87a-87b prawa przewozowego). Co ciekawe, nie przewiduje się tu możliwości zaskarżenia takiego "ujęcia konduktorskiego", co jest sprzeczne z konstytucją (konkretnie art. 41, który mówi, że "każdy pozbawiony wolności nie na podstawie wyroku sądowego ma prawo odwołania się do sądu w celu niezwłocznego ustalenia legalności tego pozbawienia").
Nowelizacja została już podpisana przez prezydenta Komorowskiego i wejdzie w życie 1 marca 2011 roku.
Weźże nie podawaj linka do strony tych skrajnych lewusów i konfidentów, którzy w jednym artykule płaczą nad rozszerzeniem uprawnień policyjnych a w następnym płaczą, że ''ten i tamten'' nie trafili do więzienia, sąd nie dał ostrzejszej kary a policja zbyt słabo reaguje itd.
Kanary ok, jak ktoś nie ma zamiaru płacić za bilet to niech na nogach zapierdala albo nie płacze gdy go kanary capną.
Chcecie sprawnej komunikacji to płaćcie za przejazdy a nie ''wymagam punktualności, nowoczesnych tramwajów ale Panie za bilet 2 zł nie zapłacę nigdy w życiu''.
Tylko niech nie będzie tak, że nie ma w tramwaju automatu, a kierowca nie ma biletów i muszę jechać na gapę.
Miszczu - to przecież wtedy jesteś zwolniony z obowiązku posiadania biletu :)
btw. na gapę się da jechać, ale paliwa w baku ni chuj :D
BILECIKI DO KONTROLI>>>>ha ha ha ha ..........agresywni kontrolerzy ...MPK>>>!!!!!!!!
A.W.B. Napisał(a):
> Weźże nie podawaj linka do strony tych skrajnych
> lewusów i konfidentów, którzy w jednym artykule
> płaczą nad rozszerzeniem uprawnień policyjnych
> a w następnym płaczą, że ''ten i tamten'' nie
> trafili do więzienia, sąd nie dał ostrzejszej
> kary a policja zbyt słabo reaguje itd.
W porządku. Strony tejże itp nie czytuje. Wrzuciłem bo chciałem poznać opinie na ten temat i akurat takie źródło. Tekst znalazlem najpierw tutaj http://wolnemedia.net/prawo/kontroler-biletow-jak-policjant/
>Kanary ok, jak ktoś nie ma zamiaru płacić za bilet to niech na nogach zapierdala albo nie płacze gdy go kanary capną.
>Chcecie sprawnej komunikacji to płaćcie za przejazdy a nie ''wymagam punktualności, nowoczesnych tramwajów ale >Panie za bilet 2 zł nie zapłacę nigdy w życiu''.
Ja raz płace raz nie i nie narzekam :)
[url=http://www.youtube.com/watch?v=2EAslE6KUys]http://www.youtube.com/watch?v=2EAslE6KUys[/url] :)
noiproks Napisał(a):
> BILECIKI DO KONTROLI>>>>ha ha ha ha
> ..........agresywni kontrolerzy ...MPK>>>!!!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=RSWChfYfgvo
mknacylopez Napisał(a):
> Miszczu - to przecież wtedy jesteś zwolniony z
> obowiązku posiadania biletu :)
chyba nie bardzo;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)