kol303 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Panowie,
>
> Trzeba by pomyśleć o przyszłości...
> Potrzebujemy managera z prawdziwego zdarzenia (bez
> urazy Panie Tabisz, ale kończ waść wstydu
> oszczędź, może na czymś się Pan zna, ale nie
> jest to piłka nożna), wystarczy spojrzeć na
> nasz transfer roku Marek Wasiluk, który
> kosztował klub prawie milion złotych a śmiem
> twierdzić, że z umiejętnościami technicznymi i
> koordynacją, to na podwórku szkolnym miałby
> problemy
> Gdzie są skauci,
masz urazy tylko do Tabisza ale w koncu ktos robil rozpoznanie
i mu doradzal przy transferach np. dyrektor sportowy
-
-
Apel do Profesora Filipiaka
Nawet jeśli dojdzie do spadku, Cracovia nie straci sponsora. - Degradacja to największy dyshonor dla zawodników, bo klub zrobił wszystko, by zapewnić im dobre warunki do pracy - podkreślił Janusz Filipiak, prezes Cracovii i właściciel ComArchu
Klub z ul. Kałuży znalazł się w bardzo trudnej sytuacji. Na sześć kolejek przed końcem sezonu jest przedostatni, a ma tyle samo punktów, co zamykający tabelę Górnik Zabrze. Po odejściu trenera Stefana Majewskiego i zatrudnieniu w jego miejsce Artura Płatka oraz sprowadzeniu zimą aż siedmiu graczy (w tym Bartosza Ślusarskiego), szefowie Cracovii oczekiwali marszu w górę tabeli zakończonego spokojnym utrzymaniem.
Tymczasem piłkarze trenera Płatka częściej przegrywają, a na wyjazdach tracą średnio po cztery gole. U siebie po dwóch zwycięstwach zanotowali dwa remisy. Do miejsca barażowego tracą tylko punkt, a do bezpiecznej pozycji trzy.
Prezes Janusz Filipiak wraz z zarządem klubu postanowili zamrozić premie za wygrane z Piastem Gliwice i Lechią Gdańsk, a także przesunąć do Młodej Ekstraklasy 35-letniego Macieja Murawskiego. Wczoraj za porozumieniem stron rozwiązano z nim kontrakt.
Rozmowa z Januszem Filipiakiem, prezesem Cracovii
Waldemar Kordyl: Cracovia jest w stanie uniknąć degradacji?
Janusz Filipiak: Mamy szansę się utrzymać.
Co jest przyczyną słabej gry drużyny w rundzie wiosennej?
- Psychika. Jesteśmy w trudnej sytuacji, graczom brakuje luzu i nie potrafią sobie z tym poradzić.
Tymczasem klubowa psycholożka twierdzi, że zawodnicy niechętnie z nią współpracują.
- Trudno mi to skomentować. To nie jest w tej chwili najbardziej potrzebna osoba w drużynie. Nie ten etap. Psycholog nie jest niezbędny na froncie. Żołnierze mają walczyć, a nie chodzić do psychoterapeuty.
Może trzeba zintegrować?
- Proszę porozmawiać o tym ze szkoleniowcem, nie jestem od tego typu doradzania.
Zwolni Pan trenera Płatka, jeśli nie będzie zwycięstwa w najbliższym spotkaniu z Polonią Bytom?
- Niech się dalej męczy (śmiech).
Czy jest taki trener w Polsce, który mógłby zdziałać cud w ciągu sześciu kolejek?
- Nie ma. Z tym muszą sobie poradzić tylko i wyłącznie piłkarze.
Dlaczego cała złość zarządu skupiła się na Macieju Murawskim?
- To nie jest forma zemsty czy niechęci do Murawskiego. Tylko stwierdzenie, że ten zawodnik nie pomoże nam na boisku. Zbyt ryzykowne jest próbowanie go w kolejnych meczach.
Jego kłopoty zdrowotne i wiek były znane, gdy zimą został sprowadzony do Cracovii.
- Takich rzeczy nigdy nie wiadomo, dopóki się ich nie sprawdzi. Można było sądzić, że szybciej dojdzie do siebie, będzie grał w meczach Młodej Ekstraklasy i w końcówce sezonu wejdzie do pierwszego składu. Ta koncepcja się jednak nie sprawdziła.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
ech Panie Profesorze. W Pana wywiadach ciągle powtarza sie jeden temat : "nie mam czasu" - to oczywiście zrozumiałe...
...ale dlaczego w takim razie zostawia Pan kierowanie Klubem [b]wyłącznie[/b] w rękach ludzi ,którzy nie mają pojęcia o piłce nożnej...
i potem mamy jak mamy....
...a ja tam zaczynam lubić tego gościa :)
Tak, nasz Prezes zaczyna pokazywac ludzka twarz i powinien zrozumiec, ze to wlasnie sie kibicom podoba, a nie wydete, pewne siebie oblicze businessmana majacego gdzies cala otaczajaca rzeczywistosc.
I choc mialbym szereg grubo powazniejszych "apeli" do Profesora, to na dzisiaj poprosilbym o szersze otwarcie sie na kibicow (to oni sa sercem Cracovii) i publiczne, w jakims wywiadzie wycofanie sie z lekcewazacego stosunku do "kibicodzialaczy" z prosba do mediow o niekojarzenie tego pejoratywnie zabarwionego (i chyba wymyslonego przez niego) slowa z jego postacia.
kibocodziałacz śmiech coś takiego nie istnieje w poważnym futbolu kibic jest od kibicowania a działacz od działania na dobro klubu kibice mogą tylko pomagać klubowi coś podpowiadać ale nie biorą za działania odpowiedzialności bo robią to społecznie!!!
Zgadza sie LiD.Z, takiego slowa "za moich czasow :)" nie bylo, uslyszalem je (a raczej przeczytalem) po raz pierwszy w wypowiedzi naszego Profesora kilka lat temu, ale moze i przed nim ktos takiego "neologizmu" uzywal?
To troche na podobienstwo chloporobotnika i wydaje sie, ze w intencji oznaczac mialo dosyc, nazwijmy to nieprzekonujaco-poblazliwy stosunek do tzw. dzialaczy sportowych wyroslych sposrod kibicow jakiegos klubu lub dyscypliny sportowej (w odroznieniu od dzialaczy "przynoszonych w teczkach" z roznych komitetow, resortow czy zakladow pracy dla ktorych klub i dyscyplina nie mialy znaczenia - ci jednak byli zwykle "oddelegowywani", wiec brali za to pieniadze).
Sformulowanie: dzialacz spoleczny z czasem sie zdewaluowalo, a obecnie nie ma raczej racji bytu w sporcie kwalifikowanym. Niemniej w przeszlosci - i to jeszcze nie tak dalekiej - ludzie, ktorzy z kibicowskiego grona weszli do klubow, robili dla nich sporo dobrego (a w wielu sprawach duzo wiecej niz platni pracownicy), nie tylko nie zarabiajac, ale wrecz dokladajac wlasne pieniadze, nie mowiac o poswiecanym czasie.
Rowniez Cracovia by sie nie odbudowala (i Profesor nie mialby okazji zostac pozniej jej prezesem) gdyby wlasnie nie prawdziwi kibice, ktorzy zaangazowali sie w jej ratowanie i dalsza dzialalnosc na jej rzecz.
Dlatego m.in. uwazam, ze Profesor sie kiedys zagalopowal tak niefrasobliwe okreslajac wielka rzesze osob przez lata pracujacych (tyle, ze nie na etatach) dla dobra swoich ukochanych klubow. Mogl swoja opinie wyrazic ogledniej.
uż 3 maja Cracovia rozegra arcyważne spotkanie z Polonią Warszawa! Z tej okazji przygotowaliśmy dla kibiców nie lada niespodziankę!
Na prośbę fanów Zarząd MKS Cracovia SSA zdecydował się obniżyć ceny biletów na to spotkanie! - Chcemy, by nasz stadion zapełnił się do ostatniego miejsca i by kibice pomogli zawodnikom w walce o utrzymanie w lidze - wyjaśnia wiceprezes Jakub Tabisz.
Bilety na wszystkie miejsca siedzące kosztowały będą zaledwie 10 zł! Jeszcze mniej zapłacą ci kibice, którzy zdecydują się obejrzeć spotkanie na sektorze D, gdzie znajdują się miejsca stojące. Te wejściówki będzie można nabyć już za 5 zł!
Nie zmieni się za to sposób wejścia na mecz dla kobiet i dzieci do 12 roku życia. Te pierwsze zapłacą symboliczną złotówką, te drugie obejrzą spotkanie za darmo!
Takie rozwiązanie bardzo podoba się pomocnikowi Cracovii, Dariuszowi Pawlusińskiemu. - To świetny pomysł. Potrzebujemy teraz wsparcia kibiców, bo walka o utrzymanie wchodzi w decydującą fazę. Stadion z pewnością wypełni się do ostatniego miejsca, a my zrobimy wszystko, by kibice byli świadkami naszego zwycięstwa - mówi.
Spotkanie Cracovii z Polonią Warszawa rozegrane zostanie w niedzielę 3 maja o godzinie 14:45.
za oficjalną
Niesamowite...
"Oni" chyba naprawdę czytają to forum..No i wreszcie zaczęli brać pod uwagę to co tu piszemy..BRAWO....
Szok! Teraz My ruszamy z kampanią między znajomymi! Wieczorem robię plakat :)
Brawo Profesorze ja mam karnet ale bardzo się ciesze z tej decyzji róbmy wszystko żeby ratować lige dla PASÓW!!!
wywal chłopie tego pseudo-szkoleniowca póki jest jeszcze iskierka nadziei......
Niestety ale nie wykorzystał pan OSTATNIEJ szansy na uratowanie CRACOVII poprzez pozbycie sie p. Płatka po meczu ze Śląskiem .Ktoś musi wstrząsnąć tymi pseudo -pilkarzykami i pseudo trenerem ale teraz to juz jest po ........herbacie.
Byłem kibicem Cracovii w 2 lidze ,byłem w 3 i będe nadal ale jest mi bardzo przykro.
A ja mam taki apel:
Jak sie nie znasz na prowadzeniu klubu to sie nie bierz za to.
A wogole , czy są nam potrzebne pieniądze tego wszystkowiedzacego w 1 lidze???
Awaria bez kasy Filipiaka czeka nas 4 liga i derby z hutnikiem ?Czy tego chcesz.
Filipiak dał dupy w doborze ludzi .Wymienił dobrze pracujący zespół na całą armię przydupasów i nieudaczników .Efekt pracy tych ludzi widzimy!!!!!
Z tymi ludźmi z ,,zarządu''nawet 100 mln euro budrżetu nie dało by nic.Wpiepszyli by to w błoto tak samo jak teraz te 18 mln zł które mamy!!!
Rzecz w tym by dotarło w końcu do Filipiaka że to jego decyzje personalne spowodowały tą gangrenę.Jak Filipiak to spieprzył to niech naprawia!!!!.
Jednyna rozsądna rzecz to powrót do tych ludzi ,którzy stworzyli w Cracovii (razem z kasą profesora WIELKĄ PIŁKĘ).Chodzi tu o Misiora ,Pieniążka,kibico-działaczy A POZBYCIE SIE RAZ NA ZAWSZE Z KLUBU NIEUDACZNIKÓW typu tabisz i jego team kolesi +zatrudniani pseudotrenerzy.
potter
wierzysz że ten wszystkowiedzący profesor postąpi tak jak piszesz????
Ja dziś czuję sie tak jak w 84 roku po meczu z Bałtykiem 0-2.
Czy ten gość nie może kierować klubem tak jak cupiał???
Musi go być zawsze wszedzie pełno????
awaria Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ja dziś czuję sie tak jak w 84 roku po meczu z
> Bałtykiem 0-2.
...też to widziałem i też to samo czuję, ale wtedy nawet niebo płakało nad Krakowem a dziś...? Starzy kibice znają to wszystko doskonale i to co powiedział Pilch sprawdza się i chyba już zawsze będzie się sprawdzać - "jeśli walczymy o utrzymanie zawsze spadamy" - taka jest cena wierności tradycji i tego muszą się nauczyć młodzi pasiaccy kibice. Ale czyż właśnie nie dlatego jesteśmy Pasiakami? Teraz jeszcze musimy się przygotować, że najbliższe 5-6 lat będziemy grali na tym co teraz mamy bo miasto nie da kasy na stadion drużyny 2-ligowej... :-(
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)