W dzisiejszym Teleexpresie była niestety spora migawka z wczorajszych wydarzeń. Piszę niestety gdyż kontekst był negatywny - "polscy hokeiści chcą równac do NHL, ale zaczęli od bójek". Rzecz była pokazana z innej kamery niż to co widzieliśmy w Kronice i ... niestety patrząc jedynie od strony bójki Leszka z dacośtam nie wyglądało to najlepiej. Pysk owego człeczyny był w całości. Ale to jakby mało ważne, gorzej , że taki jakiś smrodek się robi i oby nie skończyło się to jakimiś większymi karami.
Czy karanie karą meczu za bójkę to trend ogólnoeuropejski czy wyłącznie polski? Wie ktoś to na pewno?
ps. Pokalam nieco własne gniazdo. Czytam jak niektórzy koledzy chcieliby zamykać lodowisko w sosnowcu.. Hmm.. pamiętam za czasów wału ziemnego jak latały cegły na lód.. pamiętam dopóki była siatka wokół lodowiska nie raz była akcja kibicowska na lodzie... pamiętam na zakończenie któregoś sezonu po meczu z Gdańskiem gdy zawodnicy podawali sobie ręce w wężu, doszło do spięcia między nimi i po chwili niemal całe lodowisko było pod rozbitym z butelek szkłem.. Jakoś nam się zawsze udawało i nam lodowiska nie zamknęli, więc nie zamykajmy innym.. Nie uprawiajmy polityki Kalego.. Mnie się marzy by otwierały się kolejne lodowiska, by wróciły stare ekipy (ŁKS, Bydgoszcz) , by powstały nowe (Lublin ?), by była ekstraklasa z prawdziwego zdarzenia, druga liga, trzecia. I byśmy w takich okolicznościach zdobywali MP. Martwi mnie sytuacja Polonii Bytom i wielu innych klubów, brak zaplecza, etc. Obawiam się , że niebawem wylądujemy w grupie C... :( Animozje kibicowskie zostawmy nam kibicom, a dyscyplina i kluby niech się rozwijają - amen.
ps. 2 , Ale dacośtam coście ciśniemy 25.01 bezdyskusyjnie i ostro ;) Rzucamy tylko mięsem, niczym innym.
-
-
Zagłębie-Cracovia 17-00
Pasiak od 1979.
Czasy się zmieniają... To co było dawniej w jakimś tam stopniu tolerowane, teraz już tolerowane może nie być (albo i na odrót :)).
Jakby Sosnowcowi zamknęli lodowisko na 3 mecze albo choć na jeden, to by oszołomy otrzeźwiały może i zapewniły bezpieczeństwo zawodnikom. Postaw się w sytuacji zawodników własnie. Schodisz zmęczony do szatni, a tu jakaś chołota pluje na ciebie, rzuca w ciebie nie wiadomo czym i wyzywa. Przecież do OBOWIĄZKÓW gospodarzy należy zapewnienie gościom bezpieczeństwa.
Jestem w duzym szkoku nawet w głównym,wydaniu wiadomosci TVP1 mówią o tej walce ,szkoda ze jak mistrza zdobywalismy nie bylo to tak nagłosnione!!!!!!!!!!
Działacze Zagłębia chcieli wezwać prokuratora
tod2009-01-12, ostatnia aktualizacja 2009-01-12 20:11
Wielką awanturą podczas niedzielnego meczu Zagłębie - Cracovia zajmie się Wydział Gier i Dyscypliny Polskiego Związku Hokeja na Lodzie. Musi on m.in. rozstrzygnąć, czy Leszek Laszkiewicz uderzył Teddy'ego Da Costę głową, Daniel Laszkiewicz bił się z kibicami, a trener Rudolf Rohaczek polewał ich wodą.
- To się nie powinno wydarzyć - żałuje Adam Bernat, prezes klubu z Sosnowca. - Do pierwszej w nocy zbierałem informacje o przebiegu całego zajścia - mówi Krzysztof Zawadzki, przewodniczący WGiD.
Wydział ma się zająć sprawą w środę podczas wyjazdowego posiedzenia w Krakowie. - Zaprosimy wszystkie osoby, które brały udział w awanturze. Poprosimy o wyjaśnienia i zadecydujemy o ewentualnych karach - informuje Zawadzki. Ważnym materiałem będzie też protokół, który sporządził po meczu sędzia Przemysław Kępa.
Przypomnijmy, że całe zamieszanie zaczęło się od bójki Da Costy (Zagłębie) z Leszkiem Laszkiewiczem. Napastnik Cracovii zaatakował zawodnika z Sosnowca zaraz po zakończeniu I tercji, gdy obaj wychodzili z ławki kar. Z naszych informacji wynika, że sędzia Kępa opisał całe zajście w protokole słowami "wszczęcie bójki przez uderzenie głową". - Szkoda, że sędziowie techniczni w ogóle wypuścili obu zawodników na lód. Powinni siedzieć tam tak długo, aż ochłoną. Z drugiej strony pamiętam, że podczas mistrzostw świata hokeista z Islandii tak bardzo chciał sam wymierzyć sprawiedliwość, że przeskoczył przez wysoką osłonę z pleksi. To też działo się w Sosnowcu - stwierdza Zawadzki.
Jeżeli Leszkowi Laszkiewiczowi zostanie udowodnione, że uderzył (lub zamierzył się) rywala głową, grozi mu dyskwalifikacja. - Zaraz po bójce pytaliśmy Da Costę, czy chce, żeby sprawą zajął się prokurator. Odpowiedział, że to tylko hokej i takie bójki to normalna sprawa - mówi Bernat.
WGiD rozstrzygnie też o ewentualnej winie Daniela Laszkiewicza i Rudolfa Rohaczka. Pierwszy miał rzucić się na kibiców z kijem hokejowym, drugi polewać ich wodą. Szkoleniowiec tłumaczył potem, że musiał bronić się przed kibicami. Fani wyzywali zawodników Cracovii, gdy ci schodzili po pierwszej tercji do szatni, uderzali też w dach tunelu. Czech podkreślał, że nie mógł liczyć na pomoc służb ochroniarskich. Jeżeli WGiD przyzna rację Czechowi, karę poniesie również Zagłębie - organizator imprezy.
Kara grozi prezesowi Bernatowi, który po pierwszej tercji wszedł do boksu swojej drużyny i krytykował sędziów. - Z protokołu wynika, że ubliżał liniowym - mówi Zawadzki. - Już po meczu, na spokojnie wszystko sobie z panem Kępą wyjaśniłem. A co do protokołu - to mam pytanie do pana Adama Korczyka [był kwalifikatorem PZHL-u podczas meczu - przyp. red.], dlaczego musiał pisać protokół aż trzy razy, żeby dojrzeć przewinienia zawodników Cracovii?! - ripostuje Bernat.
Już przed posiedzeniem WGiD wiadomo, że bracia Laszkiewiczowie i trener Rohaczek nie pomogą drużynie w najbliższym, piątkowym meczu. Zagłębie może natomiast liczyć na grę Da Costy.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
------------------------------------------------------------------------------------
Agnan przyjacielu ogladałem tą Kronikę i Starowicza. Oczywiście powiedział o tym kiedy skończy sie obrażanie zawodników gości i kiedy w dobie rozwoju techniki wprowadzimy monitorimg do śledzenia kibiców- wczoraj miał na uwadze kiboli Zagłębia on odnosił sie do ogółu kibiców również tych na Cracovii. W emocjach sportowych obrazanie zawodników przeciwnika jest obecne na całym świecie. Jak już powiedziałem wcześniej ja rezerwuje sobie prawo do dosadnego wykrzyczenia tego co myślę o zagraniach takich zawodników bez mózgu jak Da Costa.I sam osobiście dalej się nie posunę, nie będę pluł ani rzucał w zawodników jakimiś przedmiotami bo o to w tym wszystkim chodziło.Pytanie Starowicza powinno brzmieć: kiedy organizatorzy meczów np w Sosnowcu, Nowym Targu, zapewnią bezpieczeństwo zawodnikom gości i ich trenerom oddzielając lub chroniąc drogę do szatni żeby nie było prowokacji.
Karvin Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> no i co z tego wszystkiego
> ważne że wygralismy 3-1 w Sosnowcu i to sie
> liczy - reszta to tylko otoczka i pozahokejowe
> dodatki w ostatecznym rozliczeniu liczą sie
> punkty zdobyte na lodowisku a na zegarze na koniec
> meczu po stronie naszej było 3 a po stronie
> Zagłębia 1 - i to mnie tylko interesuje
>
>
A może to też Cię zainteresuje?
Jeżeli Leszkowi Laszkiewiczowi zostanie udowodnione, że uderzył (lub zamierzył się) rywala głową, grozi mu dyskwalifikacja. - Zaraz po bójce pytaliśmy Da Costę, czy chce, żeby sprawą zajął się prokurator. Odpowiedział, że to tylko hokej i takie bójki to normalna sprawa - mówi Bernat.
Już przed posiedzeniem WGiD wiadomo, że bracia Laszkiewiczowie i trener Rohaczek nie pomogą drużynie w najbliższym, piątkowym meczu. Zagłębie może natomiast liczyć na grę Da Costy.
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
rozmawiałem dziś z Leszkiem i nic na twarzy nie miał. szkoda że nie miałem aparatu bo bym zdjęcie zrobił. za to kości na prawej ręce zdrapane miał...
Najlepsze jest to że Kępa stwierdził że nie widział czy Leszek zaatakował głową.
Może stwierdził że nie widział ale w protokole ponoc umieścił "wszczęcie bojki przez uderzenie glową" -to po co to pisał jak nie był pewien? Dlatego że mu Bernat spluwę przyłożył do skroni czy co?
nasz ulubieniec miał dzwonić do Kępy i pytać czy widział coś takiego. ten miał powiedzieć że niby liniowi coś widzieli ale i ci chyba wkońcu wymiękli. zobaczymy co z tym dalej bedzie. ale widać że ktoś kombinuje żeby uwalić Leszka, a co za tym idzie Cracovię.
25.01.2009 Cracovia - Zagłębie
Będę miał kilka słów do przeciwników.
nie jestem szowinista ( od kilku lat :) ) ale w tym przypadku uwazam ze nalezy sie odniesc do zachowania "kibicow" i zawodnikow zaglebia sosnowiec. serdeczne powitanie ,radonsny i przyjazny doping gwarantowane.
torreador Napisał(a):
> Jak już powiedziałem
> wcześniej ja rezerwuje sobie prawo do dosadnego
> wykrzyczenia tego co myślę o zagraniach takich
> zawodników bez mózgu jak Da Costa.I sam
> osobiście dalej się nie posunę, nie będę
> pluł ani rzucał w zawodników jakimiś
> przedmiotami bo o to w tym wszystkim
> chodziło.
Oczywiscie, jasna sprawa, zgadzam sie jak najbardziej
> Pytanie Starowicza powinno brzmieć:
> kiedy organizatorzy meczów np w Sosnowcu, Nowym
> Targu, zapewnią bezpieczeństwo zawodnikom gości
> i ich trenerom oddzielając lub chroniąc drogę
> do szatni żeby nie było prowokacji.
torreador: ale ja to waśnie tak odebrałem... No nie wymagaj za wiele...
Porównaj wypowiedzi dzisiejsze w TV - dość neutralne zresztą, nie mówiące "ta druzyna jest be, a tamta cacy" - ale raczej nie nawiązujące (a w każdym razie te co ja słyszałem)
do publiczności i zabezpieczenia...
No przecież to jest dziennikarz telewizyjny, on nie moze nic powiedzieć co by wskazywało że np. "promuje bijatykę". Nie moze też pokazać że jest subiektywny (wiem, Krzoska sie nie przejmuje :D)
Ja uważam że bardoz dobrze powiedział i bardzo ładnie się zachował w stosunku do Cracovii.
"Zaraz po bójce pytaliśmy Da Costę, czy chce, żeby sprawą zajął się prokurator. Odpowiedział, że to tylko hokej i takie bójki to normalna sprawa - [b]mówi Bernat.[/b]"
Wielkie mi tam Aj waj to wszystko. Hokeiści się bili , bija i będą bić. Dopóki są to popularne "solowki" bez sprzętu i przerywane jak ktos upadnie to nic takiego się nie dzieje.Korwin-Mikke zdrowo obśmiał by cały taki hałas ...pewnie najlepiej jakby każdy hokeista miał prawnika który z urzędu scigałby ostrzejszy faul na nim. Tego samego dnia kilkanaście kilometrów obok tłukli się Różański z jakimś Janowianinem i jakoś nikt z nich bandziorów nie robi
Może i T. laCosta jest szaleńcem i brutalem na lodowisku ale po meczu zachował się jak normalny mężczyzna.[b] GNIDOWATOŚĆ[/b] wyszła natomiast ,jak widać z początkowego cytatu, z prezesa Bernata. Teraz pewnie łażą tam za "żabojadem" i namawiają aby złożył jakiekolwiek obciążające zeznania...
Co do sędziów i WGiD to się okaże ...jestem niemal pewiem ,że J.Ch. z kolegami aż ślini się aby dokopać Cracovii ,która pogoniła w diabły tego superdziałacza...
I prosze mi nie gadac o fire-play...Pojedynki honorowe na uczciwych zasadach są cześcią wielowiekowej cywilizacji europejskiej.
Podsumowując : Jak Teddy nie da z siebie zrobić [b]NARZEDZIA ZAŁATWIENIA Leszka Laszkiewicza[/b] to 25.01 będę mu bił brawo a nie gwizdał. Bo co inego potłuc się na lodzie przy "full-adrenalinie" a co innego być świnią na spokojnie przed WGiD....
Khalid nie mam pojecia dlaczego zakladasz że zdanie bezmozgowca Da Costy ma być wiążące i decydujące o winie czy niwinności Laszkiewicza. Liczą sie fakty a nie to co powie lub nie powie da Da Costa.A fakty bedą oceniać m.in.Zawadzki z Katowic ( pamiętamy jego popisy sedziowskie) Kępa na smyczy Jacusia, sam Jacuś a pewnie bedzie i sam tow. Bernat
z Sosnowca. Dla mnie nie chodzi o ta bójkę i kary za nią (były sluszne) mnie chodzi o całokształt zachowań podczas meczy Da Costy złośliwe ,trudne do wychwycenia faule na przeciwniku najczęściej kiedy sędzia nie widzi, jego mega prowokacja słowna( poczytaj np. wpisy kiboli Zagłębia którzy opowiadają wszem i wobec jakoby to Laszkiewicz po walce plakał!!! a miał to światu obwieszczać jednoznacznym gestem bezmózgowiec da Costa)
W tym meczu znacznie bardziej irytują mnie kary dla Daniela i Rohaczka.Za cały burdel odpowiada Bernat a juz wiadomo że w piątek w Janowie nie moga grać Laszkiewiczowie, trener Rohaczek nie może prowadzic druzyny a bezmózgowiec da Costa może ze Stoczniowcem grać!!!
25.01 możesz sobie klaskać Da Coście ale na mnie nie licz!!! I mam nadziję żę będziesz w znacznej mniejszosci.
torreador Napisał(a):
> Khalid nie mam pojecia dlaczego zakladasz że
> zdanie bezmozgowca Da Costy ma być wiążące i
> decydujące o winie czy niwinności Laszkiewicza.
> Liczą sie fakty a nie to co powie lub nie powie
> da Da Costa.A fakty bedą oceniać m.in.Zawadzki z
> Katowic ( pamiętamy jego popisy sedziowskie)
> Kępa na smyczy Jacusia, sam Jacuś a pewnie
> bedzie i sam tow. Bernat
Że co sie będzie liczyć przed WGiD? Fakty? no żartujesz sobie chyb?. Będzie sie liczyć to co zeznają sędziowie i daCosta + to co WGiD będzie chciał z nami zrobić...
> jego mega prowokacja słowna( poczytaj np. wpisy
> kiboli Zagłębia którzy opowiadają wszem i
No kurcze , jeszcze tak fatalnie ze mną nie jest żebym miał czytać a do tego jeszcze przejmować się tym co dzieciaki z Sosnowca wypisują na necie.
>
> W tym meczu znacznie bardziej irytują mnie kary
> dla Daniela i Rohaczka.Za cały burdel odpowiada
> Bernat a juz wiadomo że w piątek w Janowie nie
> moga grać Laszkiewiczowie, trener Rohaczek nie
> może prowadzic druzyny a bezmózgowiec da Costa
> może ze Stoczniowcem grać!!!
A tu masz w 100% racje. Napastowani przez kiboli trener i kapitan zostali ukarani zamiast niekompetentnego Bernata.
>
> 25.01 możesz sobie klaskać Da Coście ale na
> mnie nie licz!!! I mam nadziję żę będziesz w
> znacznej mniejszosci.
Jeszcze nie wiem co będę robił bo nie wiem co szalony Teddy zrobi w środę...a co do bycia w mniejszość to sprawa jasna. Byleby tylko ta większość do kar dla Pasów nie doprowadziła... bo w Sosnowcu mogą rzucić bezkarnie i 3-tony słonecznika u nas za jednego hot-doga PZHL raban na cała Polskę podniesie;)
Khalid nie mam zamiaru namawiac cię do czytania wpisów na necie. Napisałem tylko o tym dlatego żeby Ci dać więcej światła na osobliwa osobliwość Da Costy.
Ja mam nadzieję że jednak będą liczyły sie fakty, wyjaśnienia Laszkiewicza i innych świadkow zdarzenia.
Nigdzie i nigdy nie napisałem że przyłączę się do większosci rzucającej coś na lód.
Takie gesty sa mi obce.
Pozdrawiam i spokojnej nocy.
torreador Napisał(a):
> Ja mam nadzieję że jednak będą liczyły sie
> fakty, wyjaśnienia Laszkiewicza i innych
> świadkow zdarzenia.
Fajnie by było ale wiesz jak jest: od kilku sezonów najlepsi, najbogatsi...a co gorsza zmusili swoją polityką finansową innych aby też płacili hokeistom:
a) przez 12 miesięcy w roku...wcześniej dominowało płacenie od sierpnia/września do kwietnia
b) choć jako tako regularnie...
+ osobiste urazy...
> Pozdrawiam i spokojnej nocy.
Wzajemnie.
A i zapomniałem o najważniejszym....zasadą hokeja jest od lat to ,że nie pozwala się atakować gwiazd drużyny. Jak ktoś czepia się Laszki to powinien wyjeżdżać na lód wyznaczony gracz i ...uspokajać agresywnego delikwenta.
Nie może być tak aby gwiazda drużyny tłukła się z karateką czy innym zapaśnikiem nie pamętam co tam Tadek daCosta trenował :D
Khalid Napisał(a):
> A i zapomniałem o najważniejszym....zasadą
> hokeja jest od lat to ,że nie pozwala się
> atakować gwiazd drużyny. Jak ktoś czepia się
> Laszki to powinien wyjeżdżać na lód wyznaczony
> gracz i ...uspokajać agresywnego delikwenta.
> Nie może być tak aby gwiazda drużyny tłukła
> się z karateką czy innym zapaśnikiem nie
> pamętam co tam Tadek daCosta trenował
Khalid - Teddy ma w Sosnowcu dokładnie taką samą pozycję jak Leszek w Cracovii
Teddy jest najlepszym strzelcem Zagłębia i jest drugi w klasyfikacji punktowej
więc to nie jest tak, że ktoś tam się rzucił na Waszego lidera
Bili się dwaj najlepsi zawodnicy obu drużyn a jak już wiadomo to Leszek zaatakował Tadka.
Tak było przed pierwszą karą i tak samo było po odbyciu kary.
Mówicie, że Teddy często walczy - TAK!
bo po pierwsze ma jaja i potężna ambicję
a po drugie przez to, że jest jednym z najlepiej wyszkolonych zawodników w naszej lidze to jest też jednym z najczęściej faulowanych bo inaczej ciężko go zatrzymać (jedną fotkę jak był w niedziele podcinany już umieściłem)
polecam Wam kawałek filmu z półfinałów PO z zeszłego sezonu
http://www.itvp.pl/player.html?mode=0&channel=452&video_id=31852
jest to cała relacja więc przewińcie do 1 godzina 48 minuta i 40 sekunda :)
Taka technika z jednej strony to wspaniała rzecz a z drugiej strony ośmieszanie rywali naraża zawodnika na b.częste faule - a Tadek nie pozwala sobą pomiatać! :)
Pewnie, że będziecie krytykować i wyzywać Tadka (a on i tak będzie miał to gdzieś :D )
Fakt jest taki - został zaatakowany przez gościa o 10 lat starszego, 9 cm wyższego i 8 kg cięższego i co? i podjął walkę i pokazał w niej, że ma jaja!
A do tego we wszystkich wypowiedziach pomeczowych stwierdził, że nie będzie się skarżył bo to była typowa walka hokejowa.
Nie umiecie tego uszanować? to świadczy tylko o Was :)
rozumiem wszystko ale bez przesady sugerujesz że słaby technicznie Laszkiewicz nie miał jak zatrzymać fantastycznego technika Da Coste? kwestią zasadniczą jest raczej dlazcego po wyjściu z kary doszło po raz 2 do "zbliżenia" Leszek się zakochał? generalnie kwestia zasadnicza jest taka na ile zdyskwalifikują Nam najlepzsego zawodnika w konteksćie PO pytanie jak najbardziej na miejscu ... bo liczy się fair play ... hahaha
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)