Biedron Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Gdyby zlikwidować cały
> KK (w tym: sprzedać posiadłości i limuzyny) to
> nie mielibyśmy problemu głodnych dzieci przez
> ładnych parę lat.
> pozdro
Czytam i nie wierze.
Ja bym się posunął jeszcze dalej.
Wystarczy zlikwidować KK i problem ubóstwa na świecie zostanie rozwiązany.
I tutaj rodzi się pytanie, dlaczego tylko przez ładnych parę lat?
Bolszewicy do boju!!!
-
-
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
hehe - też nie wierzyłem czytając wiele wypowiedzi w tym wątku. ja się tylko posłużyłem tą samą metodą co krytycy WOŚP. podoba się?
> Czytam i nie wierze.
>
> Ja bym się posunął jeszcze dalej.
> Wystarczy zlikwidować KK i problem ubóstwa na
> świecie zostanie rozwiązany.
> I tutaj rodzi się pytanie, dlaczego tylko przez
> ładnych parę lat?
> Bolszewicy do boju!!!
El Duce - tak sobie palnąłeś, celem ożywienia dyskusji? przeciez logiczne, ze Caritas przez cały rok zbiera więcej, niż WOŚP, której aktywność skupia się na jednym dniu.
Jakie to proste - nie akceptuje w 100% akcji Owsiaka - oddany KK - innych już nie ma.
To chyba wpływ "Rekolekcji Woodstock"
El Duce w swoim poście przywołał Caritas.
Ja odniosłem się do Jego posta, ironicznie pokazując, że posługując się (powszechną tu) demagogią, można tak samo łatwo zmieszać z błotem Caritas jaki i WOŚP.
A Ty, rycerzuszaławiła, odnosisz się do kogoś lub czegoś konkretnego? Czy tak sobie piszesz, bo lubisz?
rycerzszaławiła Napisał(a):
> Jakie to proste - nie akceptuje w 100% akcji
> Owsiaka - oddany KK - innych już nie ma.
> To chyba wpływ "Rekolekcji Woodstock"
Knur : palnąłem sobie ot tak,
Owsiak na prezydenta! .. też sobie palnąłem, wiec możesz usunąć posta
Biedron skoro odpowiadasz na mojego posta, to chyba się domyśliłeś,
że mój dotyczył Twojej dość nieszczęśliwej wypowiedzi.
Dlaczego więc pytasz o co mi chodzi ?
Rozumiem, miała to być subtelna, ironiczna riposta.
Jeśli masz jakiś problem i chciałeś się przejechać po "czarnych", to nie dorabiaj teorii o ujawnianiu demagogii.
Skoro jesteś taki akuratny, i potrafisz w tak wyrafinowany sposób precyzować swoje poglądy,
to dlaczego nie domyślisz się że :
- "przeciwnicy" tej akcji woleliby :
a. aby cała kwota była przeznacza na aparaturę (datki są dobrowolne, ale mało kto wie o 'Woodstock')
b. zasady działalności od pierwszego dnia były jasne
c. takie akcje wcale nie były potrzebne
- "przeciwnicy" zdają sobie sprawę że :
a. uratowanie czyjegoś życia nawet takimi akcjami ma sens
b. można zmarnować więcej pieniędzy
Określiłem się wystarczająco jasno, czy masz jeszcze jakieś wątpliwości co do moich intencji ?
no to jeśli piłeś do mnie, to informuję, że w żadnych 'rekolekcjach woodstock' nie uczestniczyłem i nie zamierzam. nie interesuje mnie też w jakich rekolekcjach Ty uczestniczysz. myślę, że to powinno pozostać prywatną sprawą.
co do Twoich, kolejnych punktów, to akurat dziś Owsiak wypowiedział się na ten temat.
Cytat: "- Wszystkie pieniądze zbierane podczas finału WOŚP idą na leczenie, bo wszystkie pieniądze muszą być przeznaczone na ten cel. Nie możemy żadnych pieniędzy przeznaczyć na nasze koszty - pensje czy wodę dla pracowników. Wtedy nie dostalibyśmy zezwolenia od MSWiA na zbiórkę." Źródło [ [url=http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7498170,_Rz__oskarza__Owsiak_odpowiada__amatorszczyzna_wychodzi.html]gazeta.pl[/url] ]
nie będę adwokatem WOŚP, ale szlag mnie trafia jak widzę 'polskie piekiełko' w akcji. chłop coś zrobił dobrego, odniósł sukces, więc trzeba go dojechać.
a stawianie Caritasu na kontrze do WOŚP tylko robi krzywdę temu pierwszemu, oraz całej idei społeczeństwa obywatelskiego i działalności charytatywnej.
PS. ciekawe czy pytaliście dyrektora Rydzyka, co zrobił z kasą zebrana na stocznie i czy miał zezwolenie MSWiA na tą zbiórkę.
> Biedron skoro odpowiadasz na mojego posta, to
> chyba się domyśliłeś,
> że mój dotyczył Twojej dość nieszczęśliwej
> wypowiedzi.
Niech ktoś mi pokaże raport finansowy ile kosztuje przygotowanie WOŚP ( czas antenowy, organizacja i zabezpieczenia imprez itd ) to porównamy proporcje kosztów to osiągniętych efektów . Wtedy powiem czy Jurek wykonuje dobrą robotę czy nie . Proste Biedron ?? Proste !! Widzę , że siedzisz w temacie więc spodziewam się, że dysponujesz jakimiś danymi na wyżej poruszony temat , przecież chyba nie popierasz zbiórki w ciemno nie bacząc na koszty i proporcje .
A.W.B. Napisał(a):
> Niech ktoś mi pokaże raport finansowy ile
> kosztuje przygotowanie WOŚP ( czas antenowy,
> organizacja i zabezpieczenia imprez itd ) to
> porównamy proporcje kosztów to osiągniętych
> efektów . Wtedy powiem czy Jurek wykonuje dobrą
> robotę czy nie . Proste Biedron ?? Proste !!
> Widzę , że siedzisz w temacie więc spodziewam
> się, że dysponujesz jakimiś danymi na wyżej
> poruszony temat , przecież chyba nie popierasz
> zbiórki w ciemno nie bacząc na koszty i
> proporcje .
A.W.B -przestan juz sie czepiac ,nie podoba sie - nie dawaj! Ale nie jedz tak po WOSP i nie przedstawiaj kolejnych argumentow dla skapcow. IDEA - rozumiesz IDEA sie liczy - raz w roku mamy takie "POSPOLITE RUSZENIE" i okazja dla wszystkich by poczuc to ,ze kazda zlotowka moze pomoc tym biednym DZIECIACZKOM i MY JESTESMY CZESCIA TEGO ! A i zaden argument do mnie nie dociera typu ile kosztuje "czas antenowy ,organizacja i zabezpieczenie"- dlaczego ? Placisz za to? Kazda instytucja ma ekstra srodki finansowe na nieprzewidziane sytuacje - lub konkretnie w przypadku Policji na zabezpieczenie imprez masowych. To nie jest tak (bo pewnie dalem Ci argument do riposty) ,ze Budzet Panstwa specjalnie jest powiekszany na akcje WOSP - inaczej wogole przestanmy organizowac koncerty , mecze , demonstracje (braknie miejsca zawodow i organizacji jak zaczne wyliczac organizatorow) i w cholere innych rzeczy! Telewizja ? Panstwowa czy Prywatna? Bo jedni placa sobie krocie za nic i dopiero marnuja pieniadze na glupie programy ktorych niewielu oglada a w ten dzien wielu na Nich przynajmniej patrzy. Dla drugich to ekstra promocja a czas antenowy nie sprzedaja sobie sami tak jak w cenniku. Wiec reasumujac ,gdyby te srodki "zaoszczedzic" to co -bogatsi by byli - NIE - na co innego by poszly (i niekoniecznie na tak szczytne cele)
do A.W.B
po 1) żeby "być w temacie", wystarczy poświęcić 10 minut z Google'm. sorry, ale wypowiedzi niektórych polegają na powtarzaniu hasełek w stylu "z orkiestry kasa idzie na woodstock". a jak fakty mówią co innego, to tym gorzej dla faktów.
po 2) AWB - z całym szacunkiem - jak stawiasz jakąś tezę, to sam przytocz dane, które ją potwierdzają.
w temacie o cenzurze kościelnej w TV, Ty i Zubereg wezwaliście mnie do przedstawienia danych o przekrętach w komisji majątkowej i statystykach KK w RP. Ja te dane znalazłem i przytoczyłem ze źródłami. I nie doczekałem się odpowiedzi.
Więc teraz - AWB - czekam na Twoje dane o nieefektywności WOŚP. Bo chyba nie rzucałeś słów na wiatr i nie powtarzałeś plotek bez pokrycia?
A.W.B. Napisał(a):
> Niech ktoś mi pokaże raport finansowy ile
> kosztuje przygotowanie WOŚP ( czas antenowy,
> organizacja i zabezpieczenia imprez itd ) to
> porównamy proporcje kosztów to osiągniętych
> efektów . Wtedy powiem czy Jurek wykonuje dobrą
> robotę czy nie . Proste Biedron ?? Proste !!
> Widzę , że siedzisz w temacie więc spodziewam
> się, że dysponujesz jakimiś danymi na wyżej
> poruszony temat , przecież chyba nie popierasz
> zbiórki w ciemno nie bacząc na koszty i
> proporcje .
izbik Napisał(a):
>
> A.W.B -przestan juz sie czepiac ,nie podoba sie -
> nie dawaj! Ale nie jedz tak po WOSP i nie
> przedstawiaj kolejnych argumentow dla skapcow.
> IDEA - rozumiesz IDEA sie liczy - raz w roku mamy
> takie "POSPOLITE RUSZENIE" i okazja dla wszystkich
> by poczuc to ,ze kazda zlotowka moze pomoc tym
> biednym DZIECIACZKOM i MY JESTESMY CZESCIA TEGO !
> A i zaden argument do mnie nie dociera typu ile
> kosztuje "czas antenowy ,organizacja i
> zabezpieczenie"- dlaczego ? Placisz za to? Kazda
?? Nie no , ręce opadają .Nie , nie płacę , a pieniądze na to spadają z kosmosu albo są wyjmowane z worka bez dna zwanego budżetem .
Gdzie Ty widzisz czepiania się WOSP w moim poście ?? To już nawet nie można zadać pytania ile to wszystko kosztuje ? A takie '' pospolite ruszenia '' zlewam śmiechem , co drugi Polaczek raz w roku da aż 2 złote i do końca roku jest podniecony, że wziął udział w charytatywnej akcji .
> instytucja ma ekstra srodki finansowe na
> nieprzewidziane sytuacje - lub konkretnie w
> przypadku Policji na zabezpieczenie imprez
> masowych. To nie jest tak (bo pewnie dalem Ci
> argument do riposty) ,ze Budzet Panstwa specjalnie
> jest powiekszany na akcje WOSP - inaczej wogole
> przestanmy organizowac koncerty , mecze ,
> demonstracje (braknie miejsca zawodow i
> organizacji jak zaczne wyliczac organizatorow) i w
> cholere innych rzeczy! Telewizja ? Panstwowa czy
> Prywatna?
No właśnie z tej racji , że państwowa to Jurek powinien bulić kasę za czas na wizji . Może my też założymy fundację KS Cracovia i zażądamy 10 godzin czasu antenowego w jednym dniu w roku . Czemu by nam nie mieli dać ?? Czym byłby z punktu widzenia prawa lepszy WOŚP ??
[quote=Biedron]
po 1) żeby "być w temacie", wystarczy poświęcić 10 minut z Google'm. sorry, ale wypowiedzi niektórych polegają na powtarzaniu hasełek w stylu "z orkiestry kasa idzie na woodstock". a jak fakty mówią co innego, to tym gorzej dla faktów
[/quote].
A gdzie ja napisałem , że z kasy orkiestry idzie kasa na taplanie się w błocie ?? Zawsze pisałem , że kasa na brudasów idzie z odsetek kwoty wpłacanej na konto fundacji czyli de facto wpłacający fundują woodstock . Proste jak drut .
[quote=Biedron]
po 2) AWB - z całym szacunkiem - jak stawiasz jakąś tezę, to sam przytocz dane, które ją potwierdzają.
w temacie o cenzurze kościelnej w TV, Ty i Zubereg wezwaliście mnie do przedstawienia danych o przekrętach w komisji majątkowej i statystykach KK w RP. Ja te dane znalazłem i przytoczyłem ze źródłami. I nie doczekałem się odpowiedzi.
Więc teraz - AWB - czekam na Twoje dane o nieefektywności WOŚP. Bo chyba nie rzucałeś słów na wiatr i nie powtarzałeś plotek bez pokrycia?
[/quote]
Tezę ?? A przypadkiem nie pomyliło Ci się to słowo z [b]hipotezą[/b] ?? A jakie słowa rzucam na wiatr i powtarzam plotki bez pokrycia ?? No proszę pokaż mi te moje wypowiedzi . Tylko zapytałem o proporcję a Ty już mi zarzucasz sianie plotek ,zapytałem czy jest ktoś w stanie pokazać mi rzetelne wyliczenia finansowe bo do takich się nie dokopałem a w odpowiedzi z Twoich ust co słyszę ?? Że piszę o nieefektywności WOŚP , w takim razie jeszcze raz zapytam , gdzie pisałem o nieefektywności WOSP ?? Czy moja poprzednia wypowiedź była zdaniem twierdzącym czy tylko prośbą o przedstawienie odpowiednich wyliczeń ?? Widzę Biedron , że zaczynasz odpowiadać na posty które nie istnieją .
A stary temat z cenzury w Kościele z tego co pamiętam to rzuciłeś dane na temat uczestniczących w mszy , nie pamiętam jak to się miało do całości dyskusji . A przekręty w KM ?? Nigdy nie zaprzeczałem , że przy wycenach gruntów nie oszukiwano państwa więc nie wiem czemu pretensje kierujesz do mnie , poczekajmy na wyroki sądów no chyba, że preferujesz sprawiedliwość ludową .
A.W.B -Ty chlopie masz jakies kompleksy - placi ktos Ci za te szukanie dziury w calym i roztrzasanie tematu?
WOSP jest i niech dlugo bedzie -a tych ktorych to je?%E proponuje ignorowac temat a nie czepiac sie dlaczego te "Polaczki" bezmyslnie "karmia" OWSIAKA i wierza ze komus pomagaja. Tyle.
Jeżeli proste pytanie o koszta całej imprezy nazywasz szukaniem dziury w całym to współczuję , każdą inicjatywę, akcję itd zaczyna się od bilansu kosztów/zysków, ta prosta zasada dotyczy wszystkiego , także WOŚP więc nie wiem czemu tak histerycznie reagujesz.
Czy ja pisałem , że '' bezmyślnie karmią Owsiaka '' ?? Czy to padło w moim poście , jeżeli chcesz to roztrząsać to pisz sam ze sobą ale bez używania mojej ksywy . I jeszcze raz odnośnie 2 złotych i Polaczków , doskonale to odzwierciedla nastawienie ludzi do działalności charytatywnej, która w naszym kraju w porównaniu z Zachodem wypada bardzo blado , połowa ludzi da raz na rok dwa złote na WOŚP a później biją pianę przez następny rok jak to bardzo pomagają i mają czyste sumienie bo wrzucili AŻ dwa złote do puszki . O to mi chodzi , tyle, koniec na dzisiaj bo nie mam czasu .
A.W.B. Napisał(a):
> A gdzie ja napisałem , że z kasy orkiestry idzie
> kasa na taplanie się w błocie ??
to akurat pisał rycerzszaławiła (2 posty nad Tobą). dlatego pisałem, że "niektórzy", powtarzają, a nie są w skłonni poświęcić 10 minut żeby nie sprawdzić, czy nie piszą bzdur.
> Tezę ?? A przypadkiem nie pomyliło Ci się to
> słowo z hipotezą ?? A jakie słowa rzucam na
> wiatr i powtarzam plotki bez pokrycia ?? No
> proszę pokaż mi te moje wypowiedzi . Tylko
> zapytałem o proporcję a Ty już mi zarzucasz
> sianie plotek ,zapytałem czy jest ktoś w stanie
> pokazać mi rzetelne wyliczenia finansowe bo do
> takich się nie dokopałem a w odpowiedzi z Twoich
> ust co słyszę ?? Że piszę o nieefektywności
> WOŚP , w takim razie jeszcze raz zapytam , gdzie
> pisałem o nieefektywności WOSP ?? Czy moja
> poprzednia wypowiedź była zdaniem twierdzącym
> czy tylko prośbą o przedstawienie odpowiednich
> wyliczeń ??
a no jak nie sugerujesz, że WOŚP jest nieefektywna, to sorry.
w sumie jak się wczytać głębiej w Twoje posty to faktycznie chyba jesteś nawet za WOŚP, a "tylko pytasz" z czystej troski i chęci pomocy
tyle tylko, że jak następnym razem będziesz stawiał jakąś hipotezę (puryzm językowy uber alles), to sam poszukaj dowodów na jej potwierdzenie.
> A przekręty w
> KM ?? Nigdy nie zaprzeczałem , że przy wycenach
> gruntów nie oszukiwano państwa
cieszę się
I ja tez zakoncze - Forma w jakiej piszesz wskazuje na czepialnosc a bynajmniej nie na oczekiwanie odpowiedzi. Akcja trwa parenascie lat -wiec czasu bylo i jest duzo by sprawdzic wszystkie koszty( w wczesniejszych postach nawet znajdziesz odpowiednie adresy by to sprawdzic). Dlatego ja tez sie uczepilem, zwlaszcza kiedy obrazasz mnie (i pewnie nie tylko mnie) piszac o "Polaczkach " ktorzy daja 2 zlote i sie ciesza. Jezeli jestem w Polsce w tym czasie to daje wiecej (i sie nie ciesze z tego powodu) a po drugie jestem POLAKIEM i jestem z tego dumny (zwlaszcza w UK)
Ps; A tak z innej manki - Sam pisales " polowa ludzi da raz na rok dwa zlote na WOSP a pozniej......" I Sam sobie odpowiedziales - wlasnie po to taka akcja jest by wlasnie Ci dali cokolwiek choc RAZ W ROKU (bo pewnie inaczej by wogole nie dali )
Ps Ps;
Co wiesz na temat charytatywnosci na Zachodzie ? Bo ja Moge dopiero napisac jaki ten Zachod jest SKAPY!
Widzisz Biedron
Ja nie traktuję jako fakt tego co znajdę w internecie w 10 minut.
Wyborcza nie jest dla mnie wielkim autorytetem.
Nie interesuje mnie również co X mówi sam o sobie.
Jeśli chodzi o Rydzyka to, albo źle mnie oceniasz
albo zioniesz tak wielką nienawiścią do KK że każda okazja jest dobra.
Dla mnie możesz pytać o co chcesz w tej i każdej innej sprawie.
Chętnie przeczytam, aby wyrobić sobie opinię.Może nawet staniemy po jednej stronie barykady.
Z definicji nie ufam ludziom, więc pytania stawiane przez A.W.B. wydają mi się zupełnie sensowne.
Każdy kto ma czyste intencje, chętnie i przejrzyście odpowie, aby raz na zawsze mieć święty spokój.
Chętnie zapoznam się z Twoimi poglądami. Może nawet będzie to miało jakiś wpływ na moje własne,
ale skoro piszesz : "ja się tylko posłużyłem tą samą metodą co krytycy WOŚP. podoba się? "
to nie mogę tego uznać za nic innego tylko głupotę.
Nie przyszło Ci do głowy że wszyscy inni też posługują się podobnymi "sztuczkami" żeby coś komuś udowodnić
i dlatego w każdym wątku pełno jest głupkowatych indywidualnych pojedynków.
U innych nie podoba Ci się to, ale sam czujesz się usprawiedliwiony ponieważ działasz w słusznej sprawie.
Bez urazy, ale dla mnie to swoisty "onanizm" polegający na czerpaniu przyjemności z czytania własnych postów nasączonych gładkimi sformułowaniami. Gdybyś nie należał do tych co to zawsze muszą mieć ostatnie słowo
spokojnie dojrzałbyś w moim poprzednim poście moje intencje.
Ty uparłeś się widzieć we mnie obrońcę KK który chce się przejechać po Jurku i pogrążyć Cię "literacko" na forum.
Chcesz w tym wątku bronić WOŚP to broń, przekonuj. Nie mam nic przeciwko.
Tak jak już napisałem, może nawet kogoś do swoich poglądów przekonasz, tylko zmień na formę.
W przeciwnym wypadku stawiasz się w jednym szeregu z tymi których krytykujesz, a to jest śmieszne.
Spokojnie możesz nie odpowiadać na mojego posta - nie poczuje się urażony.
Rycerzu, cały Twój post dotyczy mnie. Nie mogę się zrewanżować, bo praktycznie Cię nie znam.
Może lepiej odnieś się do tematu? Elementarna uczciwość wymaga, żeby albo przyznać się do błędu, albo przywołać jakieś argumenty za swoją opinią.
Ty nie stawiałeś żadnych pytań, tylko napisałeś "- przeciwnicy tej akcji woleliby aby cała kwota była przeznacza na aparaturę (datki są dobrowolne, ale mało kto wie o 'Woodstock') [...]".
Ja przytoczyłem wywiad w którym Owsiak wyjaśnia, że cała kwota idzie na aparaturę. Więc nie pisz mi teraz o swoich wyobrażeniach innych użytkowników forum, swojej nieufności do świata itp. Tylko konkretnie: Owsiak kłamie, czy Ty się myliłeś (no powiedzmy, "wyraziłeś się nie precyzyjnie")?
> Widzisz Biedron
>
> Ja nie traktuję jako fakt tego co znajdę w
> internecie w 10 minut.
> Wyborcza nie jest dla mnie wielkim autorytetem.
> Nie interesuje mnie również co X mówi sam o
> sobie.
Masz rację, liczę się ze zdaniem kilku forumowiczów.
Co nie zmienia faktu że :
http://1maud.salon24.pl/149341,owczarki-owsiak-i-ojciec-rydzyk
http://grudqowy.salon24.pl/68876,zbieramy-na-woodstock-a-przy-okazji-na-chore-dzieci
http://prawica.net/node/835
http://www.polonica.net/Jerzy_Owsiak.htm
Można znaleźć więcej, nie tylko w sieci.
Rozumiem że rodzina osoby uratowanej aparaturą z WOŚP zwyczajnie jest wdzięczna wszystkim
zaangażowanym w tę akcję i całość ocenia jednoznacznie i bardzo dobrze - to zrozumiałe - tonący brzytwy się trzyma.
Rozumiem tych ludzi i wcale im się nie dziwię, chyba rozumiem wolontariuszy, a mimo wszystko mam wątpliwości.
Skoro naturalnych odruch każe wspierać tę ideę, to dlaczego wciąż znajdują się ludzie którzy coraz głośniej mówią że
coś jest nie tak jak trzeba z częścią forsy, dlaczego tłumaczenia od lat są takie mętne.
31 dni później
Tak tylko dla podsumowania zbiorki w tym roku (bedzie rozeznanie do kolejnej). WOSP zebral 42.877.958 zl.
Jurek powiedzial ,ze 36mln. juz by starczylo do zrealizowania celow jakie sobie postawili - jest wiecej....
Tak na koniec - nie spodziewam sie zadnej dyskusji lub klotni TU - tylko informacja, po ktorej w przyszlym roku mozna zaczac dyskusje od nowa....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)