Victoria Jaworzno:)
-
-
Szanowane i lubiane przez Was kluby oprócz Cracovii i zgód!
Polonia Bytom, Lodzki KS, Gornik Zabrze, Odra Opole, Zawisza.
Z mojej listy szanowanych ekip wypada bezpowrotnie Widzew, a reszta bez zmian, czyli Polonia Bytom i Jagiellonia.
ŁKS, Polonia Bytom, Górnik Wałbrzych, Zawisza Bydgoszcz, Odra Opole.
Dziwię się tym,którym zostało choć odrobinę szacunku do ŁKS-u.
DiegoKSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dziwię się tym,którym zostało choć odrobinę
> szacunku do ŁKS-u.
Bo ?
Gdyby to Cracovia była na miejscu ŁKS-u i spadła w wyniku decyzji PZPN to to forum wybuchło by od spazmów żydowskich płaczków i skala lamentu i jojczenia o garbatej doli byłaby na o wiele większą skalę niż w przypadku ŁKS-u.
Szacunek dla ŁKS-u .To taka łódzka Cracovia a Widzew to taki odpowiednik GTS-u.
ŁKS... no cóż, ja ich bardzo nie lubię za zgodę z Resovią, na zasadzie przyjaciel mojego wroga jest też moim wrogiem. Nie pisałbym również o ŁKS jako Cracovii a Widzewie jako GTS. Na stronce widzewtomy (ok, źródło informacji jest jakie jest, a ja nie jestem Fort Artem żeby to dogłębnie badać) znalazłem np. taki artykuł:
http://www.widzewtomy.net/index.php?option=com_content&view=article&id=661:zakamana-historia-ks-u-kamstwa-propaganda-i-fakty&catid=41:kontrowersje&Itemid=89
i np. taki cytat:
[quote]Reorganizacja strukturalna polegała na przymusowym połączeniu trzech klubów: ŁKS-u, Włókniarza i Dziewiarskiego Klubu Sportowego. (...)
Małe kluby wcielone do ŁKS-u musiały oddawać zdolniejszych wychowanków, co spowodowało wrogość wobec niego i liczne spory. Zawsze brak było współpracy pomiędzy klubami, co jest naturalne jako, że są rywalami. Gdy przez lata mniejszy klub jak np. Widzew w skromnych warunkach szkoleniowych szkolił przed 1971r wielu dobrych koszykarzy, zostawali oni potem zabierani do ŁKS-u i grali głównie w jego drugoligowej drużynie. Natomiast drużyna koszykarzy Widzewa spadła do II ligi.
Klub MKS Łodzianka wychował czterech dobrych piłkarzy. Zabrał ich ŁKS obiecując sprzęt sportowy, którego nigdy nie dostarczył.
Nadeszły czasy nieudolności zarządzania klubem, konfliktów z młodymi aktywistami partyjnymi starszych działaczy, przejmowania władzy przez nowych kacyków partyjnych i trwało to tak do października 1956r kiedy to na fali przemian doszło do zmian. Do władzy w lutym 1957r powróciła H. Konopka i starzy działacze a klub powrócił do nazwy ŁKS. Po powrocie dawnych działaczy, działalność ŁKS w dalszym ciągu była finansowana poza wpływami z biletów wstępu, głównie z dotacji Federacji Sportu Związku Zawodowego Włókniarzy, sprawującej opiekę nad wszystkimi klubami związanymi z przemysłem włókienniczym. Sportowcy uprawiający wyczynowy sport, trenerzy i opiekunowie byli zatrudniani na fikcyjnych etatach, często w kilku fabrykach, otrzymywali specjalne premie, najlepsi, zwłaszcza sprowadzeni spoza Łodzi mieszkanie. W tym czasie przychodzili do zakładów tylko po wypłatę. Nigdy w historii sportowcy nie mieli takich warunków jak za komuny, a już w ŁKS-ie na pewno.[/quote]
Ja nie znam się na tyle by głos zabierać, więc zastrzegam że tylko cytuję i ciekaw jestem czy ktoś coś więcej na ten temat, bo jakoś mi się nie chce wierzyć, że klub który w latach 50. zdobywał Mistrza Polski i Puchar Polski był jakoś ciemiężony przez komunę. A już na pewno nie tak jak Cracovia.
Widzew zawsze był faworyzowany w Łodzi jak Wisła w Krakowie. Poza tym wiele osób ma prywatne kontakty z kibicami ŁKSu. Przypominam, że kiedy ostatni raz występowaliśmy w drugie lidze (obecnej pierwszej) i mieliśmy zamknięty sektor dla kibiców gości, to ŁKS siedział na naszym sektorze.
No właśnie nie wiem za bardzo jak miał być Widzew zawsze faworyzowany skoro przez 20 lat w okresie komuny grał w niższych ligach, a ŁKS w tym czasie z krótką przerwą na spadek grał w pierwszej.
A prywatne kontakty czy relacje między kibicami to jest odrębna sprawa, ja piszę wyłącznie o historii klubu, bo tak zrozumiałem intencję A.W.B.
Przyznam się szczerze, że nie znam dokładnie historii łódzkiego sportu, ale od pewnego czasu faworyzowanym klubem w Łodzi jest Widzew. Podobieństwo do Cracovii jest takie, że ŁKS jest rodowitym klubem łódzkim. Widzew głównie opiera się na FC, których namnożyło się, gdy klub osiągał sukcesy, m.in. na arenie międzynarodowej.
Co do szacunku do jakieś klubu, to jest to indywidualna sprawa każdego z nas.
A.W.B. Napisał(a):
> DiegoKSC Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Dziwię się tym,którym zostało choć
> odrobinę
> > szacunku do ŁKS-u.
>
> Bo ?
>
> Gdyby to Cracovia była na miejscu ŁKS-u i
> spadła w wyniku decyzji PZPN to to forum
> wybuchło by od spazmów żydowskich płaczków i
> skala lamentu i jojczenia o garbatej doli byłaby
> na o wiele większą skalę niż w przypadku
> ŁKS-u.
>
> Szacunek dla ŁKS-u .To taka łódzka Cracovia a
> Widzew to taki odpowiednik GTS-u.
Chociażby dwa pierwsze z brzegu powody: xerovia i niejednokrotne włażenie w dupy betonowym łbom z Gdańska.
A JA WAS DO PIONU...SPROWADZĘ......ten watek dotyczy....szacunku jakim się darzy inne kluby...
.....nie widzę w tytule....szanowane...........i znienawidzone.........wiec po kiego ch.....np. DIEGO..zaczyna taką..
...dyskusje...jeszcze tego brakuje żeby się PASIACY pobili na stadionie za Pogoń Lwów albo Czarnych Lwów..
......przewraca Wam się w dupach?......a niech mi tylko który głupio coś odpisze.........
A.W.B. Napisał(a):
> Szacunek dla ŁKS-u .To taka łódzka Cracovia a
> Widzew to taki odpowiednik GTS-u.
Widzew to raczej odpowiednik Hutnika jeśli już.
Natomiast ciekawi mnie drogi A.W.B. czemu nie jesteś taki konsekwentny we wskazywaniu odpowiednika GTS-u jeśli chodzi o Warszawę. :)
Oczywiście nie mam absolutnie nic przeciwko Twojej nieskrywanej sympatii do Legii i ŁKS, ale powiedz otwarcie, że to Twój prywatny wybór i nie dorabiaj do tego ideologii "pod Cracovię" (bo akurat większość Pasiaków darzy oba wspomniane kluby delikatnie rzecz ujmując niechęcią ;) )
Aha - i dobrze wiesz, że w przypadku ŁKS stosunki popsuły się znaaacznie wcześniej niż miała miejsce cała ta heca z licencją, powody wymienił DiegoKSC.
ŁKS (posiadam koszulkę) Czarni Jasło, Stal Rzeszów
Polonia Bytom,GKS Katowice,Stal Rzeszów
Zawisza,GKS Katowice, ŁKS, Górnik Zabrze
Zagłębie Sosnowiec - ich wyjazdowe liczby robią wrażenie, a przecież grają teraz w 3 lidze.
4 dni później
Manchester City. Bardzo kojarzy mi się z Cracovią (sytuacja w mieście itp.) "Według popularnego stereotypu kibic City pochodzi z samego miasta, kiedy to zwolennik United wywodzi się z jego okolic...". :D
Cieszy sympatia do kibiców Polonii Bytom! Nie umiem doczekać się jutrzejszego wyjazdu! Pozdro dla kibiców Pasów!
Polonia Bytom, Korona Kielce, Zagłębie Lubin :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)