No ja wreszcie na mecz "u siebie" będę mógł powiedzieć u siebie :) Z jednej strony chciałbym żeby mecze rozgrywano w Jaworznie, z drugiej strony - nie chcę tu Wiślan. Na pewno coś się zacznie dziać w tej nudnej mieścinie.
-
-
I my i "oni" w gościnie u Hutników?
no, nie taka nudna ta miejscowość. Panienki macie tam fajne (a przynajmniej mieliście, gdy jeszcze byłem tym tematem żywotnie zainteresowany ;).
Jedyne co denerwowało mnie zawsze w Jaworznie to przejazd kolejowy prawie w samym centrum. Zawsze był zamknięty jak tamtędy jechałem :(
Stadion w Jaworznie najpierw był stadionem Victorii
i tak było "od zawsze"
Victoria była przez lata najwiekszym klubem w miescie
wspieranym przez najsilniejsze w Jaworznie lobby gornicze.
A za gorami za lasami w dosc odleglej i oddzielonej od miasta wolnymi przestrzeniami dzielnicy Szczakowie (cos jak nasza Nowa Huta) byl sobie klubik o nazwie Szczakowianka.
Klub stał sie znany w kraju wlasciwie w drugiej polowie lat 90. ubieglego stulecia kiedy to nazywal sie wlasciwie Garbarnia Szczakowianka.
Wobec awansu Garbarni Szczakowianki Jaowrzno do 1 ligi
klub skutecznie lobbował u władz miasta za dofinansowaniem remontu stadionu
Victorie eksmitowano z obiektu, stadion stał sie wlasnoscia miasta
i takim pozostaje do dzis
Czas dojazdu z Kałuży na stadion miejski w Jaworznie
jest porównywalny z dojazdem na Suche Stawy
raf_jedynka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
> A za gorami za lasami w dosc odleglej i
> oddzielonej od miasta wolnymi przestrzeniami
> dzielnicy Szczakowie (cos jak nasza Nowa Huta) byl
> sobie klubik o nazwie Szczakowianka.
>
Nie przesadzaj Pan z tą Hutą, do Szczakowej nie można wjeżdżać autem na 4 biegu bo można ją nieopatrznie przejechać. Parę bloków i starych kamienic, bida z nędzą, obskurna stacja kolejowa i "Biedronka".
Panie Nurek - nie ma już przejazdu kolejowego który jest wiecznie zamknięty, teraz jest sygnalizacja świetlna która jest wiecznie czerwona.
raf_jedynka:
[i]A za gorami za lasami w dosc odleglej i oddzielonej od miasta wolnymi przestrzeniami dzielnicy Szczakowie (cos jak nasza Nowa Huta) byl sobie klubik o nazwie Szczakowianka.
Klub stał sie znany w kraju wlasciwie w drugiej polowie lat 90. ubieglego stulecia kiedy to nazywal sie wlasciwie Garbarnia Szczakowianka.[/i]
I pomyśleć, że Pasy grały tam przed laty mecz ligowy i ja na tym meczu tam byłem. Jechałem pociągiem. Boisko było blisko stacji kolejowej Jaworzno-Szczakowa. Ciepłe popołudnie, koniec sierpnia 1973 roku, przyjemna pogoda. Ligowy to brzmi dumnie, ale była to liga okręgowa, inauguracja rozgrywek sezonu 73/74.
Wygraliśmy 6:0, z czego Szczepankiewicz strzelił 4 bramki.
> Parę bloków i starych kamienic, bida z nędzą, obskurna stacja kolejowa i "Biedronka".
Tak wlasnie postrzegana jest Nowa Huta w Srodmiesciu i Krowodrzy. ;]
A ja jako dziecię z rodziny "kolejarskiej"... stąd sympatia do Sandecji (w której mój Tato był bramkarzem), Lecha i Polonii..., to zawsze myślałem, że to Jaworzno to jakiś nowotwór na ciele Szczakowej :):):):)
a potem Śródmieście i Krowodrza się dziwią, że ich na Suchych Stawach nie chcą ;)
tak na marginesie - musicie zmienić postrzeganie - bo stacja kolejowa "Nowa Huta" została zlikwidowana. Więcej na temn temat mógłby coś powiedzieć największy znawca spraw związanych z PKP - czyli rzadko pojawiający się przezacny Łysenko.
leszeczek Napisał(a):
> Czyli co A.W.B. znasz kogoś kto kibicuje ze
> strachu?
> Moim zdaniem to jednoz głupszych zdań jakie
> kiedykolwiek przeczytałem. Strachem to można
> ewentualnie zniechęcić kogoś do kibicowania,
> ale zmusić? Brednie.
No tak , to na pewno brednie , skoro podważyli to tacy weterani ruchu kibicowskiego jak Leszeczek i FA .
Mam nadzieję, że kierunek Jaworzno to tylko zagrywka negocjacyjna naszego klubu w rozmowach z HKS-em .
PS. Jaszczur napisałeś priva w sprawie tego szalika ??
Ze strachu się raczej nie kibicuje. Znam kilka osób, które nie chodzą na mecze bo się boją, że dostaną po mordzie i wolą się nie kibicować, tylko oglądać sobie lige mistrzów w tv. Za to nie słyszałem żeby ktoś ze strachu kibicował.
eee ja tam się w Jaworznie zawsze dobrze czułem.
W Hucie też.
Ale jeżeli nie można dojść do porozumienia z Hutnikiem, to naprawdę nic na siłę.
I tak czy siak przyjdzie 3 tys luda na mecz, no w Hucie może 3,5 -4, ale będzie większe tzw "KONGO" :) o tym wszyscy wiemy.
Vojnar gdzie Ci do Jaworzna pojedzie 3 tyś osób ?? Nie wiele więcej ( a przeważnie mniej ) osób chodzi teraz na mecze a co dopiero Jaworzno . ''Kongo'' przynajmniej zmobilizuje naszych '' uśpionych rycerzy'' z NH :):)
Jak zwykle u nas Pasiaków, wątek główny musi mieć jakoweś "podwątki". Może to jakowaś wskazówka dla Modów, Adminów do podjęcia jakowegoś "nowego dzieła twórczego w celu zaspokojenia potrzeby czasów i ptrzeb społecznych"? :):):)
I wspomnieć należy Ciężkowice... a pierwsze wzmianki o Szczakowej są chyba wcześniejsze niż o Jaworznie i bynajmniej, nie jak o Mogile wobec Krakowa.
Ale też... zima między 2002 i 2003, wracałem pociągiem z Rzeszowa... z przyczyn "obiektywnych" przespałem Kraków i około 2-3 w nocy przebudziłem się i wysiadłem na stacji Jaworzno - Szczakowa... oczekiwałem na pociąg "powrotny". Oj dawno przedtem i długo później nie miałem takowego stracha, jak wtedy :)
Wbrew pozorom u nas jest tak , że jak jest ciężko to "uśpieni" ruszają du py.
I wiem że do Jaworzna pojadą ludzie. Spoko.Podstawi się pociag czy dwa, jedzie 30 minut- 40 i po ptokach.
Właśnie dlatego pojadą żeby w tym Jaworznie być , być z CRACOVIĄ.
To tak z przekory trochę będą jeździć :)
niektórym dojazd do Jaworzna (autostradą) zajmie nawet mniej niż przedzieranie się przez zakorkowany Kraków na Ziemię Świętą. A jadąc do Jaworzna płaci się na jednej bramce (do Sosnowca na dwóch). To też nie bez znaczenia.
Pociąg jedzie średnio godzinę i 5 minut (Kraków Główny - Jaworzno Szczakowa) niezależnie, czy to pośpiech, czy osobowy. Do tego dochodzi dojazd na stadion - trzeba dojechać do centrum i potem jeszcze kawałek w stronę Krakowa. Do tego dodać dojazd na Dworzec w Krakowie i wychodzi dwie i pół godziny minimum
Opcja samochodowa to w zależności od miejsca startu 35 minut, do godziny.
A może ikarusy wynająć z PKM Jaworzno (bo u nas już nie ma) i autostradą :D
Nie popadajcie Sznowni Koledzy w euforię w związku z tym Jaworznem. Jakoś tam dojadę, ale znacznie lepiej byłoby grać w Krakowie. Tylko, że jednym kasy szkoda... a inni protestują.
A oczywiście najlepiej grać na MARSIE. W sumie to wtedy mielibyśmy MM (Mistrzostwo Marsa) zapewnione, bo słyszałem, że Marsjanie nie lubią wiślaków.
Dojazd samochodem byłby najlepszy bo stadion jest zaraz na początku Jaworzna od strony Krakowa. Opcja doczołogania się ze Szczakowej to minimum 20 minut autobusem pod stadion (tam jest zajezdnia autobusowa) lub 15 minut do centrum i tam z buta pod stadion jest tyle co z dworca głównego na Kałuży. Podejrzewam że opcja dojazdu byłaby trochę chociaż ułatwiona przez klub lub przez miasto, nie wierzę że puściliby taką masę ludzi z dworca pod stadion samych.
A.W.B. - priv
W busach by mieli problem :D
W ogóle Jaworzno to najbardziej zabusowane miasto jakie widziałem (no może Lwów bardziej :D)
A.W.B. Napisał(a):
> Nesta Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > gumioki sa dla mnie najglupszym klubem , a
> moze
> > sie poprostu boja?
> > nie bez powodu sie spiewa
> > hutnik gumiory najwieksze wpolsce cykory
> >
> > CRACOVIA KRAKOW 1906!
>
>
> Ilu kibiców HKS-u ''obiłeś''/pogoniłeś ??
>
>
>
>
> Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2008-12-08 13:07 przez
> A.W.B..
A ilu powinienem wedlug Ciebie?(gdzies chyba na swoim blogu to zapisalem) i czy mialbym byc dumny z tego powodu, jesli ? A moze raczej wstydzic sie za swoje zachowanie?
jezeli przeczytales ze zrozumieniem mojego posta to powinienes zrozumiec ze mowiac ''cykory'' mialem na mysli ze boja sie nam wynajac stadion, raczej tu o uciekaniu i obijaniu nic nie wspominalem , ale bardzo chetnie dowiem sie co miales na mysli
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)