Facet aresztuje bezzasadnie 4 ludzi przetrzymuje ich 13 godzin , przesłuchuje po nocy i teraz PODWYŻKI CHCE?
Ciekawe czy miał dyscyplinarkę czy też "zatuszowano".
no jaja pańskie!!!!
Masowe pozwy o wyrównanie wynagrodzeń, dwudniową akcję protestacyjną oraz demonstrację pod budynkami rządowymi zapowiada Komitet Obrony Prokuratorów, który zawiązali krakowscy prokuratorzy.
- To nie jest akcja wymierzona w ministra Zbigniewa Ćwiąkalskiego. Odcinamy się od polityki, ale chcemy uczestniczyć w dyskusji o proponowanych zmianach w zawodzie, do której nas dotąd nie dopuszczano - [b]mówi prokurator Jacek Skała, jeden z członków założycieli KOP[/b]. Komitet to oddolna inicjatywa pięciu prokuratur rejonowych okręgu krakowskiego. Akces do KOP zgłosiła już blisko setka śledczych i asesorów. - Ale mamy głosy poparcia z innych prokuratur z Polski - zapewnia Skała. KOP wysłał w weekend list otwarty do ministra Ćwiąkalskiego, w którym zapowiada, że 23 i 26 września prokuratorzy będą brali urlopy na żądanie. Oskarżyciele zamierzają też występować z pozwami do sądów o wyrównanie wynagrodzeń za lata 2006-08 i protestować zbiorowo pod budynkami rządowymi w Warszawie. Krakowscy prokuratorzy podkreślają, że są zaniepokojeni brakiem gwarancji rządowych dla podwyżek. Niepokoją ich także planowane zmiany: wprowadzenie instytucji sędziego śledczego oraz skrócenie okresu tymczasowego aresztowania. Ministerstwo Sprawiedliwości nie chce na razie komentować akcji krakowskich prokuratorów. - Minister nie dostał jeszcze do ręki listu komitetu - powiedział nam rzecznik ministra sprawiedliwości Grzegorz Żurawski.
-
-
Czy to ta sama Skała?
Jak komuś tli koło d..., to się bierze za politykę/związki zawodowe i potem mówi, że go prześladują za działalność.
Proponuję wyrównać prokuratorowi Skale zarobki za 2006-2008 i za złe wypełnianie swoich obowiązków kazać mu zapłacić karę 4 razy wiekszą niz całość wyrównania.
Niech zarabiają więcej ale niech wykonują obowiązki profecjonalnie...
Notabene ma ten Skała czelność... Po takim knocie organizowac tego typu akcje...
Może Leszeczek ma racje ,że towarzysz (sportowy) robi ucieczkę do przodu...
Tak, to ten sam. Przy czym to nie polityka, to rzecz bardziej prozaiczna- chodzi o kasę.
Abstrahując od osoby prokuratora, który d.upę uratował tylko dlatego, że wcześniej miał czystą kartę, należy przyznać, że polscy prokuratorzy nie mają lekko. Ciężka praca, marna płaca. Nic dziwnego, że często przechodzą do adwokatury. Tam przynajmniej można odcinać kupony od znajomości [ a to się klienta obroni przed sankcją, a to wnioskowany wymiar kary niższy ].
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Tak, to ten sam. Przy czym to nie polityka, to
> rzecz bardziej prozaiczna- chodzi o kasę.
>
> Abstrahując od osoby prokuratora, który d.upę
> uratował tylko dlatego, że wcześniej miał
> czystą kartę, należy przyznać, że polscy
> prokuratorzy nie mają lekko. Ciężka praca,
> marna płaca. Nic dziwnego, że często
> przechodzą do adwokatury. Tam przynajmniej można
> odcinać kupony od znajomości [ a to się klienta
> obroni przed sankcją, a to wnioskowany wymiar
> kary niższy ].
rmszar: a znasz może przywileje nazwijmy to "emerytalne" prokuratorów? możesz nam sprawę przybliżyć? Wiek w jakim przechodzą w stan spoczynku? Wielkość wynagrodzenia itp?
rmszar Napisał(a):
> Tak, to ten sam. Przy czym to nie polityka, to
> rzecz bardziej prozaiczna- chodzi o kasę.
>
A w polityce, to o co chodzi ? :D
Wiem, o władzę, ale tak naprawdę władza daję kasę i o to idzie.
> rmszar Napisał(a):
> polscy prokuratorzy nie mają lekko. Ciężka praca, marna płaca.
Dementor Napisał(a):
> rmszar: a znasz może przywileje nazwijmy to "emerytalne" prokuratorów? możesz nam sprawę
> przybliżyć? Wiek w jakim przechodzą w stan spoczynku? Wielkość wynagrodzenia itp?
TySol 2006/07/10
(...) Sędziowie i prokuratorzy
Pensje sędziów i prokuratorów różnicuje ponadto dodatek za długoletnią pracę, wynoszący, począwszy od szóstego roku, 5 proc. wynagrodzenia zasadniczego i wzrastający po każdym roku o 1 proc., aż do osiągnięcia 20 proc. wynagrodzenia zasadniczego. [b]Od pensji sędziów i prokuratorów nie odprowadza się składek na ubezpieczenie społeczne.[/b] Takie regulacje zawiera ustawa o ustroju sądów powszechnych.
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie brutto sędziów wg danych GUS z października 2004 r. wynosiło 6691,81zł. Można więc założyć, że średnia sędziowska emerytura - 75 proc. ostatniej pensji - to ponad 5 tys. złotych. Warto zaznaczyć, że w cytowanym badaniu GUS-u nie uwzględniono nagród jubileuszowych i innych specjalnych gratyfikacji.
Z kolei adwokaci, radcy prawni i [b]prokuratorzy[/b] zarabiają w Polsce średnio ok. 5400 zł. Przeciętna wysokość świadczenia dla prokuratorów - także liczona jako 75 proc. ostatniego wynagrodzenia - przekracza pułap 4 tys. zł. Aktualnie uposażenia w stanie spoczynku - jak podaje ministerstwo sprawiedliwości - pobiera 1363 sędziów i 1098 prokuratorów.
HotMoney 2008/08/01
Sędziowie mają wyższe emerytury i chronią ich immunitety. Minister sprawiedliwości szykuje im kolejne przywileje: zapewni najkorzystniejsze na rynku kredyty na dom lub mieszkanie. To samo ma dotyczyć prokuratorów. Wystarczy 10% wkładu własnego, a oprocentowanie wyniesie tyle, ile inflacja.
Ministerstwo sprawiedliwości ma już gotowe projekty rozporządzeń w tej sprawie. O kredyt będą mogli występować sędziowie (także w stanie spoczynku) i [b]prokuratorzy[/b] ? informuje www.tvn24.pl. Pomoc finansowa z budżetu państwa może być przeznaczona m.in. na zakup lub rozbudowę mieszkania lub domu, albo na spłatę innego kredytu zaciągniętego w celu mieszkaniowym. O przyznaniu kredytu będzie decydował prezes sądu lub minister sprawiedliwości. Rozporządzenia mają wejść w życie jesienią.
Do tej pory sędziowie (także w stanie spoczynku) i prokuratorzy mogli zaciągać kredyty z budżetu na inwestycje mieszkaniowe, ale na dużo gorszych warunkach. By uzyskać pożyczkę, konieczne było posiadanie 30% wkładu własnego, a kredyt trzeba było spłacić w ciągu 10 lat.
W latach 2006-2007 skorzystali z takiego kredytu dwaj prokuratorzy i jeden sędzia. Łączna suma pożyczek wyniosła 600 tys. zł. Zgodnie z nowymi projektami, aby wziąć pożyczkę, trzeba będzie wpłacić jedynie 10% jej wartości, a okres spłaty będzie wydłużony do 25 lat. Oprocentowanie wyniesie tyle co średnia roczna inflacja, czyli ok. 4%.
Zgodnie z obecnym stanem prawnym: zakładając, że prokurator jest zainteresowany inwestycją mieszkaniową o wartości 500 tys. złotych (co odpowiada wartości mieszkania w stanie deweloperskim o powierzchni 60 m.kw. w cenie około 8,3 tys. złotych za 1 m.kw. w Warszawie), to jego wkład własny powinien wynosić 150 tys. złotych. Taka kwota stanowi równowartość około 40 miesięcznych wynagrodzeń prokuratora rejonowego. Z kolei rata wyniesie 75% jego pensji (ok. 3,3 tys. zł). Po zmianie: zakładając, że średnia roczna inflacja wyniesie 4%, miesięczna rata kredytu wyniesie ok. 2,3 tys. zł, czyli mniej o 1 tys. zł.
Czyli z tego prosty wniosek. Skały i tym podobne chcieliby mieć "państwowej długości" dzień pracy , wszelkie ulgi emerytalne, kredytowo-mieszkaniowe , państwową gwarancje zatrudnienia a jednocześnie w naszym , niebogatym w końcu kraju , zarabiać "let's say" 12 koła/miesiąc tylko daltego ,że komercyjnym prawnikom (ale przecie przy całym ryzyku biznesowym jakie ponoszą...) powodzi się finansowo lepiej?
Sorry rmszar ale Polska to nie USA aby "państwowi" prawnicy kokosy zarabiali!
Bez urazy dla prokuratorów ale to całe KOP to jak dla mnie może swoich pracodawców (czyli między innymi nas i innych podatników) "pocałować w d...e"!!!!!!
Ciekawe ilu z nich "poradzi se" równie dobrze na trudnym wolnym rynku usług prawniczych w 20 letniej perspektywie czasowej!
Po kolei:
1. Prokurator, co do zasady, przechodzi w stan spoczynku w wieku 65 lat, przy czym na swój wniosek prokurator może przejść w stan spoczynku w wieku 60 lat, po przepracowaniu co najmniej 30 lat w prokuraturze, a pani prokurator w wieku 55 lat, po przepracowaniu co najmniej 25 lat.
2. Faktem jest, że od wynagrodzenia prokuratora nie odprowadza się składek na ubezpieczenia społeczne.
3. Wyciąganie średniej z zarobków radców, adwokatów i prokuratorów jest bez sensu. To tak, jakby wyciągać średnią z zarobków wziętego copywritera i roznosiciela ulotek, a potem mówić, że średnia w szeroko pojętej reklamie jest wysoka, więc roznosiciele ulotek nie mają tak źle.
4. Kwoty bazowe dla prokuratorów ustalane są w ustawie budżetowej, jak komuś się chce pogrzebać, to może rzucić okiem.
Teraz coś ode mnie: gdybym teraz był prokuratorem, to nie mógłbym sobie pozwolić na utrzymanie rodziny. Nie stać byłoby mnie na kupienie mieszkania w Krakowie, ani samochód. Prokuratorom wolno dorabiać w zasadzie jedynie na uczelniach. Młodzi, w rejonówkach, mają ch..owo.
Prokurator powinien zarabiać tyle, by nie zastanawiać się, czy nie uciekać do adwokatury. Inaczej będziemy mieć selekcję negatywną. Nie stać nas na to. Państwo, zamiast martwić się o ceny żywca w skupie, powinno zapewnić prawidłowe funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości, w tym prokuratury.
Khalidzie, Polska, na tle świata, jest względnie bogatym krajem. Świat to nie tylko USA i Europa Zachodnia.
rmszar Napisał(a):
> Teraz coś ode mnie: gdybym teraz był
> prokuratorem, to nie mógłbym sobie pozwolić na
> utrzymanie rodziny. Nie stać byłoby mnie na
> kupienie mieszkania w Krakowie, ani samochód.
> Prokuratorom wolno dorabiać w zasadzie jedynie na
> uczelniach. Młodzi, w rejonówkach, mają
> ch..owo.
>
ramszarze kochany a kogo to niby stać na kupienie mieszkania w Krakowie inaczej niż na wieloletni kredyt ?(a i to tylko małą cząstkę populacji...). Ale prokurator dzięki gwarancji przyzwoicie płatnej pracy i to w perspektywie "emerytalnej" może bez większych obaw taki kredyt zaciagnąć.
> Prokurator powinien zarabiać tyle, by nie
> zastanawiać się, czy nie uciekać do adwokatury.
> Inaczej będziemy mieć selekcję negatywną. Nie
[itd...itd...itd...] Ramszarze to samo mozna powiedzieć o większości
specjalistów , lekarzach (coby do UE nie wyjeżdżali) informatykach ,
weterynarzach etc itp...
Prokuratorzy, z całym szacunkiem, to jednak nigdy nie byli prawnicy najwyższych lotów... nie widze powodu dlaczego mam płakać nad ich zaledwie
4-5 razy wyższymi od nauczycielskich pensjami;) i dosypać im z moich podatków aby były 10x wyższe. Jak im się nie podoba to droga wolna na "wolny" (ciągle jeszcze niestety "wolny" a nie wolny) rynek usług prawniczych. Obniżą ceny dla klienta i wszyscy na tym skorzystamy;) Jestem dziwnie pewien ,że na ich pozycje to akurat chętnych nigdy nie zabraknie.
Ja widzisz ramszarze łyknę (ba bede za nimi gardłował) bardzo wysokie pensje dla np. lekarzy specjalistów, ich trzeba za wszelką cenę w kraju zarzymywać , dla sedziów etc... ale dla prokuratorów czy innych urzedników ...no daj Pan Panie Kochany spokój ...naprawdę przyzwoicie wyższe pensje od średniej krajowej powinny wystarczyć. Gwarancja zatrudnienia to naprawdę "nie w kij dmuchał" ,żeby jeszcze przepłacać. Oni akurat to Irlandii nie wyjadą;)
> Khalidzie, Polska, na tle świata, jest względnie
> bogatym krajem. Świat to nie tylko USA i Europa
> Zachodnia.
Nie rozumiem co miała ta ewidenta wstawka do rzeczy?
Khalid Napisał(a):
> ramszarze kochany a kogo to niby stać na kupienie
> mieszkania w Krakowie inaczej niż na wieloletni
> kredyt ?(a i to tylko małą cząstkę
> populacji...). Ale prokurator dzięki gwarancji
> przyzwoicie płatnej pracy i to w perspektywie
> "emerytalnej" może bez większych obaw taki
> kredyt zaciagnąć.
Prokuratorem zostaje się w wieku 28-29 lat, zakładając, że studia kończy się w wieku 24 lat, potem trzyletnia aplikacja i roczna asesura. Gdybym miał aż do teraz czekać na możliwość zaciągnięcia kredytu... Każdy, kto ma dobrze płatny fach w ręku, może kredyt zaciągnąć bez większych od prokuratora obaw.
> Ramszarze to samo mozna powiedzieć o
> większości
> specjalistów , lekarzach (coby do UE nie
> wyjeżdżali) informatykach ,
> weterynarzach etc itp...
Przepraszam, ale co mnie obchodzi lekarz, informatyk i weterynarz? Czy to są zawody związane z wymiarem sprawiedliwości? Jak dla mnie państwo winno zapewnić obywatelom to, czego nie są w stanie zapewnić sobie sami: obronności i wymiaru sprawiedliwości. Państwowa służba zdrowia czy weterynaryjna to jakaś paranoja.
> Prokuratorzy, z całym szacunkiem, to jednak nigdy
> nie byli prawnicy najwyższych lotów... nie widze
> powodu dlaczego mam płakać nad ich zaledwie
> 4-5 razy wyższymi od nauczycielskich pensjami i
> dosypać im z moich podatków aby były 10x
> wyższe. Jak im się nie podoba to droga wolna na
> "wolny" (ciągle jeszcze niestety "wolny" a nie
> wolny) rynek usług prawniczych. Obniżą ceny dla
> klienta i wszyscy na tym skorzystamy Jestem
> dziwnie pewien ,że na ich pozycje to akurat
> chętnych nigdy nie zabraknie.
Hola, hola. A jako oskarżyciele stawać będą studenci prawa, w ramach zajęć w tzw. uniwersyteckich klinikach prawa?
> Ja widzisz ramszarze łyknę (ba bede za nimi
> gardłował) bardzo wysokie pensje dla np. lekarzy
> specjalistów, ich trzeba za wszelką cenę w
> kraju zarzymywać , dla sedziów etc... ale dla
O lekarzach pisałem. Powszechna państwowa służba zdrowia, w dodatku "darmowa", to aberracja umysłowa. Pensję lekarza powinien regulować rynek. Jednak skoro łykniesz podwyżki dla sędziów, to nie rozumiem, dlaczego miałbyś nie łykać podwyżek dla prokuratorów? Przecież to i to zawód w ramach wymiaru sprawiedliwości.
> prokuratorów czy innych urzedników ...no daj Pan
> Panie Kochany spokój ...naprawdę przyzwoicie
> wyższe pensje od średniej krajowej powinny
> wystarczyć. Gwarancja zatrudnienia to naprawdę
> "nie w kij dmuchał" ,żeby jeszcze przepłacać.
> Oni akurat to Irlandii nie wyjadą
Aha, dlatego, że do Irlandii nie wyjadą, to nie ma sensu dawać im podwyżek? Nie ma gwarancji zatrudnienia. Co i rusz z hukiem większym, bądź mniejszym, lecą prokuratorzy. Zwłaszcza teraz, gdy prokuratura to narzędzie w ramach walki politycznej.
W UK prokuratorów wynajmuje się spośród działających na rynku prawników. Wcale nie za groszowe stawki.
> Nie rozumiem co miała ta ewidenta wstawka do
> rzeczy?
Napisałeś wcześniej, że Polska nie jest tak bogata jak USA, żeby "państwowi" prawnicy kokosy zarabiali. Ja uważam, że powinni zarabiać tyle, żeby im do głów nawet nie przychodziła myśl, o przyjęciu łapówki, żeby mogli żyć na przyzwoitym poziomie.
[i]część wycialem - pozdro. knur[/i]
Jacusiek Skała gietessiak pełną kością.
Bezczelna morda.
rmszar Napisał(a):
> zarabiali. Ja uważam, że powinni zarabiać tyle,
> żeby im do głów nawet nie przychodziła myśl,
> o przyjęciu łapówki, żeby mogli żyć na
> przyzwoitym poziomie.
>
>
Ramszarze napisałes tyle rzeczy z którymi się albo częsciowo albo zupełnie nie zgadzam ,że władowalibyśmy się w wielotygodniowy wątek w stylu grup-dyskusyjnych :D
Szkoda na to Twojego i mojego czasu więc uczepie się tylko jednego co najbardziej mnie "odrzuca"...
Twierdzisz ,że państwo powinno zapewniać obywatelowi obronność i sądownictwo (no jeszcze kilka spraw by się znalazło np. pewien poziom dostępu do edukacji ... ale mniejsza z tym... ) a więc jak widać powyżej z cytatu ,że mam/mamy finansować prokuratorów na takim poziomie aby im "do głów nawet nie przychodziła myśl o przyjęciu łapówki". Czyli mamy finansowac również każdego generała czy pułkownika etc...na poziomie aby "do głowy mu nawet nie przychodziła myśl o przyjęciu łapówki" za zdradę? Ministra czy jakiego podsekretarza stanu czy innego urzednika na poziomie aby
"do głów nawet nie przychodziła myśl o przyjęciu łapówki" za szachrajstwa?
Oficerów policji aby "do głów nawet nie przychodziła myśl" o współpracy z gangami? itd. itp. etc...
A jaki wogóle jest taki poziom? Czy napawdę się to przekłada tak bezpośrednio? ,osobiście wątpię (Geoś by więcej na ten temat pewnie napisał ale pono zbanowany jest;) )
....decydujące znaczenie ma chyba jednak skuteczność i częstotliwość procedur kontrolnych. Twierdzę ponownie ,że prokuratorów , generałów , policjantów i pilotów F-16 mamy finansować na poziomie NA JAKI PODATNIKA STAĆ a nie stać nas na hipotetyczne pensje określone przez Ciebie "do głów nawet nie przychodziła myśl o przyjęciu łapówki"- o ile wogóle taki poziom jest;)! No może przesadziłem z tymi pilotami F-16 ich w przeciwieństwie do prawników zdecydowanie trudniej zastąpić :D:D:D [hehe Klaros znowu mi wytknie antyprawniczą fobie;););) ]
Bez wątpienia są miejsca gdzie podatnik MUSI zapłacić wyjątkowo dużo.
Ale czy należy do tego prokuratura?
Tak, prokuratura, sądy i armia to miejsca, gdzie podatnik musi zapłacić wyjątkowo dużo.
Ani Ty, ani ja nie kupimy we własnym zakresie f-16, nie zapewnimy sądownictwa administracyjnego czy nie będziemy oskarżać tych, którzy wywołali stan wojenny.
Liczyłem się z tym, ze użycie argumentu z łapówką pociągnie za sobą wyliczankę, kto jeszcze ile powinien zarabiać, żeby nie brać łapówek. Jednak czy Ty wyliczając, kto ma nie brać, pamiętałeś o tym, kto będzie oskarżał łapownika? Nie lekarz, nie minister, nie generał, nie policjant.
Fakt za 5 tys na miesiąc wyżyć się nie da w tym kraju. Poza tym Jacek ma doświadczenia w spektakularnych akcjach i nie boi się nikogo zatrzymać. Powinnien ten Ćwiąkalski nie sępić tylko sypnąć mu groszem.
rmszar Napisał(a):
> Tak, prokuratura, sądy i armia to miejsca, gdzie
> podatnik musi zapłacić wyjątkowo dużo.
>
I to jest jedyna grupa społeczna, która powinna być opłacana z pieniędzy podatników.
Niestety 98% obywateli akceptuje łupienie ich złodziejskimi podatkami przez państwo. A Państwo udaje, że sprawiedliwie rozdziela lekarzom, nauczycielom, urzędasom, i innym pierdzistołkom. Ponieważ pieniądze te nie mogą być rozdzielane sprawiedliwe,lekarze są lepsi i gorsi, pojawiają się łapówki.
Khalid im więcej państwa w państwie tym więcej łapówkarstwa. Choćby wszystkie skały srały tak było i tak będzie. .
[i]Autor: Big mouth strikes again (IP zapamiętane)
Data: 10 wrz 2008 - 17:02:13
Od pensji sędziów i prokuratorów nie odprowadza się składek na ubezpieczenie społeczne.[/i]
Nie ma sensu odprowadzać składek na ubezp społ od pensji sędziów. Jest to przelewanie z lewej kieszeni do prawej.
Tak samo jak nie ma sensu pobieranie podatku dochodowego od rent i emerytur. Ale ile dodatkowych etatów.
Powinni płacić ubezpieczenie, bo inaczej ich emerytury pójda z naszych składek, a ja już dopłacam do rolników, górników, stoczniowców i na emeryturę pana Skały nie mam ochoty.
Jak skale nie dadzą podwyżki to zamknie tuska razem z ćwiąkalskim!!!
Rydwan, ale Ty nie tylko ich ubezpieczenia opłacasz, ale i pensje.
Co do 5 tysięcy na miesiąc... Zamiast czytać jakieś artykułu rzuć okiem do ustaw. Pisałem, że idiotyzmem jest wyciąganie średniej z zarobków adwokatów, radców i prokuratorów.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)