Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Kim nie jest Roger - czyli luzne myśli o poważnym problemie

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 12.05.2008 o 12:10
      Ostatnia aktywność 20.06.2008 o 01:00
      5944 wyświetleń
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 12.05.2008 o 12:10
      Post #427182 12.05.2008 12:10
    Taki to transparent wywiesili współklubowicze Geosia (ciekawe czy Geoś klaskał/gwizdał/był obojętny :D) w sobotę: [img]http://kibice.net/ostatnie_wiadomosci/d_odra-roger.jpg[/img] Kilka uwag: 1. Nie spotkałem jeszcze nikogo ,który by popierał wzmacnianie Polskiej kadry poprzez transfer zagranicznych graczy , i to transferami opłacanymi Polskim obywatelstwem ( a tak naprawdę obywatelstwem UE bo o to chodzi). Graczami będących w Polsce 2-3 lata , nie mówiącymi po Polsku , nie mającymi związków rodzinnych z Polską. Opinie były mniej lub bardziej radykalne ale generalnie przewijał się motyw: "to znieważenie Polskiego obywatelstwa". 2. Kilka osób zadało mi pytanie czy prezydent miał świadomość ,że głównym beneficjentem tej akcji ...jest Legia Wawa a nie kadra. Roger jako obywatel EU bedzie duzo łatwiejszy do "sprzedania" za sensowne pieniądze (obecnie mówi się o 4.5 mln euro) 3. W sprawie "Olego" Kwaśniewski naciagnął warunki tylko minimalnie. Olisadebe brakowało kilka miesięcy do 5-u lat przebywania w Polsce. "Gadał" po naszemu i własnie żenił się z Warszawianką... a Roger? 4. Praktycznie każdy mówił ,że nic nie miałby przeciwko przyznaniu Rogerowi obywatelstwa ale Rogerowi mówiącemu w miarę płynnie po Polsku i Rogerowi który odegrał choc 5 lat w CWKS czy gdzie indziej. Pamiętacie jak Michalczuk po latach gry w RTS , Michalczuk biegle mówiący po Polsku ,Michalczuk mający całkowicie spolonizowane dzieci NIE MÓGŁ DOPROSIĆ SIĘ O POLSKIE OBYWATELSTWO? Zresztą kto się zetknął z potomkami zesłanych na wschód to wie jaką "drogę upokorzeń" musieli często przejść aby kraj ojczysty dał im choćby prawo stałego pobytu.... NA koniec: Uważam ,że Roger to fajny gość i nic bym nie miał przeciwko jakby za parę lat obywatelstwo nasze dostał ...ale moim teraz to było żenująco-wstydliwe działanie Prezydenta. Uczmy się od Duńczyków i ich słynnej sprawy z Kenijskim superbiegaczem. [nic 2-a pewne złota olimpijske nie pomogły...musiał poczekać swoje...a obywatelstwo potem oczywiście dostał bo spełniał wszelkie wymagania]...[b]uczmy się szanować siebie[/b]. ps: nie mam nic wspólnego z krzyżami celtyckimi , onr , skinhedami itp. :D
    • ICHKERIYA

3.4K
      66
    • 12.05.2008 o 12:15
      Post #427184 12.05.2008 12:15
    tylko niby dlaczego miałby dostać obywatelstwo za parę lat...to że gra w polskiej lidze i niech będzie że jest dobrym piłkarzem to ma być powód ???? ja jestem zdecydowanie przeciwny sprowadzaniu do reprezentacji Polski takich grajków i nadawaniu im z tego powodu obywatelstwa , niech grają Polacy a nie brazylijczycy czy inni obcokrajowscy z polskim paszportem , nie brakuje w Polsce talentów piłkarskich ..... w pełni zgadzam się z tym transparentem - Roger nigdy nie będzie Polakiem
    • OklahomaKentucky

315
      1
    • 12.05.2008 o 12:19
      Post #427188 12.05.2008 12:19
    Może być czarny, zółty ale musi być Polakiem. Sa u nas(byli ?) trampkarze murzynki i jezeli za 15 lat założą biało-czerwony trykot to jest ok .Roger --- sam nie wiem . Beenhaker nie zrobił go Polakiem bez przyczyny. Po euroKrzynówek kończykariere i potrzebujemy lewego.
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 12.05.2008 o 12:19
      Post #427189 12.05.2008 12:19
    Trnapstent jest prawdziwy, pzrecież Roger nei jest Polakiem..... Jest brazylijczykiem z Polskim paszportem. Polakeim sie nie zostaje na podstawie papierka.... Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921 Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
    • Rydwan73

1.4K
      0
    • 12.05.2008 o 12:24
      Post #427193 12.05.2008 12:24
    Ale co goście chcą osiągnąć tym transparentem? Zdołować psychicznie Rogera? Pokazać że prawdziwy Polak to pijak i katolik w jednym?. Beznadziejna akcja na poziomie forum kibice net
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 12.05.2008 o 12:39
      Post #427201 12.05.2008 12:39
    Rydwan73 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Ale co goście chcą osiągnąć tym > transparentem? Zdołować psychicznie Rogera? > Pokazać że prawdziwy Polak to pijak i katolik w > jednym?. Beznadziejna akcja na poziomie forum > kibice net Nie wiem co chcą osiągnąć bo ich nie znam. Transparent wrzuciłem jako zagajenie coby Geosia do pisania "podbechtać";) Temat jest zdecydowanie szerszy niz transparent. PS: Przy transparencie można tylko dyskutować kto złamał prawo delegat PZPN nakazując go ściągnąć (co bez wątpienia miał prawo uczynić z podobnym Białostockim transparentem ze względu na - /słusznie/niesłusznie to bez znaczenia -ale zakazany symbol) czy Wodzisławianie go wieszając. Tu by trzeba speca od prawa. Na zdrowy rozum wydaje sie jednak ,że ten transparent prawa nie łamie ale ja jestem kompletnym laikiem w tym temacie.
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 12.05.2008 o 12:53
      Post #427208 12.05.2008 12:53
    Transparent mówi prawdę, więc prawa nie łamie i nikogo nie obraża. Roger nigdy nie będzie Polakiem i szkoda że taki transparent nie wisiał na każdym stadionie.
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 12.05.2008 o 12:54
      Post #427209 12.05.2008 12:54
    Rydwan Poprostu napisali prawdę, zgodzisz sie z tym? A jaki powód? Ano taki ze byle ogórkowi daje sie obywatelstwo a co jak złapie kontuzje pzred euro? Będzie jak z olisadebe? Który w lidze greckeij gral a na kadre ciągle miał kontuzję? Jak powiedzial Filipiak oszukal cały naród...dostal świstek i potem Polske miał w dupie..Poprostu Polacy muszą sie wyzbyć kompleksów na tle obcokrajkowców.... U nas obcokrakjoweic raz kopnie piłkę i od razu dać mu obywatelstwo....Jakiś ogórek z innego kraju powie djeń dobly i juz dać mu obywatelstwo....Nie wiem skad sie takie kompleksy biorą.....Pewnei to pzrez komune.... Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921 Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 12.05.2008 o 12:59
      Post #427211 12.05.2008 12:59
    Zmiana obywatelstwa to piqś, ze zmianą narodowości jest trochę trudniej, ale myślę że nie jest to do końca niemożliwe. Są przecież ludzie, którzy za młodu byli członkami którejś z europejskiej narodowości, wyemigrowali za ocean i na starość byli już (raczej) Amerykanami. Być może jakiś mały współczesny Serbołużyczanin umrze już jako Niemiec. Na Qbaniu w latach 1920-tych sowieci przepisali tamtejszych Ukraińców na Ruskich. Facet rodził się Chochłem a umierał Kacapem. Religię można zmienić w jeden dzień, rasę nigdy. A narodowośc????? Byłem na drugiej połowie tego meczu, bo od 18 do 20-tej prowadziłem wykład w Rybniq z socjologii. Zawiózł mnie student. Qpiłem sobie bilet za 15 zł na miejsca stojące. Mam chore kolana, więc wisiałem na barierce, tuż obok tego sektora na którym małolaty zawiesiły ten transparent. Głupota tych ludzi polegała na tym, że chodziło o ostatni mecz, a za takie coś można (jak myślę) dostać walkover, a inne mecze jeszcze nie były rozstrzygnięte. Co by było gdyby przez takich kretynów Odra raz na zawsze się pożegnała z 1 ligą???? A co do Rogera. Amerykanie wymyślili transfer mózgów i nieźle na tym wychodzą. Nie znam sprawy Rogera (czytam mało gazet), ale myslę, że od czasu do czasu, byle nie za często, jakiemuś dobremu zawodnikowi czy uczonemu można z korzyścią dla Polski przyznać obywatelstwo. Kirszensztajn-Szewińska była Żydówką, Kopernik Niemcem, Chopin Półfrancuzem, Stefan batory Wegrem, Władysław Jagiełło Litwinem i qźwa co z tego.
    • BartAcid

14.5K
      5.6K
    • 12.05.2008 o 13:08
      Post #427216 12.05.2008 13:08
    Do tego zostały zatrzymane osoby które coś majstrowały przy wieszaniu go. Monitoring wyłapał, a po meczu bransoletki na łapki dostali. Niestety Polska coraz bardziej schodzi na psy :/ To co pismaki wypisują w tej sprawie woła o taką samą pomstę do nieba jak to zwykle bywa z Nami. Jestem zdecydowanie przeciwny nawet gdyby Roger okazał sie na ME gwiazda i jak Jordan wygrałby cały turniej dla nas. Nie przemawia do mnie, że Krzynówek kończy i nie ma nikogo z lewej. Leo zaraz pójdzie w odstawkę i co zostaną nam jakieś gwiazdeczki. Jeszcze mówienie ze to rasistowski transparent to już trzeba byc impotentem umysłowym. Na kibice.net jest kilka bardzo ciekawych wpisów w temacie o R. Po kibicach każdy jeździ jak po burej suce, ale gdy jeden z Powstańców oddał order to był powód do przemyśleń co sie w Polsce dzieje. Ale kibice mówiący o czym kolwiek to juz sa beee, feee i najlepiej to do gazu z nimi. Niech przybędzie super Hitler i wszystkich tych kiboli do gazu. Najlepiej niech gestem dobrej woli najpierw pobuduje zadaszenia nad całymi stadionami, a potem w trakcie meczu napusci tam gazu.
    • tytus, romek. i a'tomek

1.7K
      1
    • 12.05.2008 o 13:13
      Post #427218 12.05.2008 13:13
    Khalid Napisał(a): > Kilka uwag: > > 1. Nie spotkałem jeszcze nikogo ,który by > popierał wzmacnianie Polskiej kadry poprzez > transfer zagranicznych graczy , i to transferami > opłacanymi Polskim obywatelstwem ( a tak > naprawdę obywatelstwem UE bo o to chodzi). > Graczami będących w Polsce 2-3 lata , nie > mówiącymi po Polsku , nie mającymi związków > rodzinnych z Polską. Opinie były mniej lub > bardziej radykalne ale generalnie przewijał się > motyw: "to znieważenie Polskiego obywatelstwa". mogę być pierwszy nie mam nic przeciwko nadawaniu polskiego obywatelstwa przedstawicielom innych narodowości, jeśli nam się to "opłaca" Żyjemy w Unii, podróżujemy często bez paszportów, mamy lekarzy, nauczycieli akademickich, naukowców, muzyków, i cała masę przedszkolaków i uczniów szkół z innych krajów i innych kolorów skóry Motyw "znieważenia polskiego obywatelstwa" uważam za wydumany, i jeśli mam się zastanowić, to głupiej (bardziej znieważająco) zachował się Cejrowski Wojciech, dla mnie osobiście prostak, cham, oportunista i karierowicz, który zrzekł się obywatelstwa, ponieważ, cztery lata po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, przemyślał i stwierdził że Unia go zniewala nie mam tematu jednak mocno przemyślanego i zmienię zdanie, jeśli ktoś mnie przekona, nie przyjmuję argumentów "Polska dla Polaków" "precz z żydami, cyganami, ruskiemi, skośnemi" i manifestacje takie jak w Białymstoku, czy w Wodziu uważam za prymitywizm i zamykanie drogi do dialogu, a przecież "warto rozmawiać"
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 12.05.2008 o 13:28
      Post #427224 12.05.2008 13:28
    moj znajomy, Polak z Kazachstanu, ktorego przodkowie nie z wlasnej woli tam trafili, doskonale mowiacy po Polsku i od czasow studiow na stale w Polsce, czekal na, uwaga, karte stalego pobytu wiele lat... a Roger niech sobie mieszka i gra w Polsce do woli, ale, na Boga, nie robmy szopek z rozgrywek narodowych.
    • libero

1.2K
      0
    • 12.05.2008 o 13:35
      Post #427225 12.05.2008 13:35
    Uczmy się od starszych braci w wierze patrząc jak państwo Izrael dba o swoich obywateli. Stanowisko zaprezentowane przez tytusa, romka i a'tomka jest typowe dla nieformalnego światowego stowarzyszenia tolerancjuszy z jasnobyla, którzy usiłują obywatelom szanującym tradycyjne wartości narzucić swoją uniwersalną ideologię.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 12.05.2008 o 13:35
      Post #427226 12.05.2008 13:35
    Tu się mówi tylko tak: pismacy z GW i im pokrewni tylko czyhają na jakiś celtycki krzyż, na jakiś napis rasistowski, na to, że ktoś tam raz czy dwa krzyknie "Czarnuchu!" i już jest afera. Czyli z igły robi się widły. Może to i bezrozumność, nie wiem. A spójrzmy na to z drugiej strony. A te różne kibole co wieszają hakenkrojce i celtyckie krzyże i krzyczą "Czarnuchu". To jest rozumność? Po co to wieszają? Jakby po ulicach chodziły watahy Murzynów i Żydów, no to można by ich zrozumieć. Co było w Wodziu w sobotę ważniejsze: Jakiś abstrakcyjny Roger, czy to by Odra uniknęła baraży. Czemu nie pojawił się transparent "Oderka - nigdy nie będziesz drugoligowcem". A jakby przez ten głupi transparent Odra zagrała w barażach i wyleciała z 1 ligi (prawdopodobnie raz na zawsze!!!!) Kim byli ci kibice, którzy to wywiesili? Czytelnikami Chamberlaina i Gobineau, Znanieckiego i Denikera? Zadajmy im proste pytania: "Co to jest obywatelstwo?", "Co to jest naród?", "Co to jest rasa?" Watpię czy ktokolwiek zdołałby odpowiedzieć. Więc po co wywiesili ten transparent? Z jakiś pobudek ideologicznych? Bo taka jest moda, bo gdzieś tam zobaczyli w telewizorze, że już coś takiego wisiało. I to jest jedyny motyw dla którego w Wodziu wisiał ten transparent. BTW Widziałem ruchy służb porządkowych, ale transparentu nie, bo stałem z boq.
    • Miszczu2007

10.1K
      4.1K
    • 12.05.2008 o 13:50
      Post #427231 12.05.2008 13:50
    Jagielloni zamknęli stadion za to: [img]http://prawica.net/files/images/jagiellonia.preview.jpg[/img] [b]Krzyż celtycki[/b] (ang. Celtic Cross) - forma krzyża, od wieków znana wyznawcom religii przedchrześcijańskich, w którym czteroramienny krzyż umieszczony jest w okręgu, symbolizującym celtyckie wianki, tzw. ruta. Współcześnie (mimo swego przedchrześcijańskiego pochodzenia) krzyż celtycki jest jedną z form krzyża akceptowanego przez Kościół Katolicki jako religijny symbol chrześcijan. Przede wszystkim stał się on jednak charakterystyczny dla celtyckiego chrześcijaństwa. Mimo to stosunkowo często jest również spotykany w ofercie tzw. sklepów ezoterycznych jako amulet lub talizman. No to czemu to jest znak zakazany? A przecież to że Roger Polakiem nie będzie to jest oczywiste. Nawet nie umie mówić po Polsku i nie wykazuje chęci nauki naszego języka. No to czemu im stadion zamknęli?
    • tacy dwaj

10.5K
      1
    • 12.05.2008 o 13:54
      Post #427234 12.05.2008 13:54
    Był swego czasu taki pilkarz, rodem bodaj z Katowic... nie pomnę teraz jego nazwiska. Bardzo obiecujący, w młodym wieku. Chyba nigdy i nigdzie nie spotkał się z dezaprobatą swojej "Polskości". Po prostu: Mama - Ślązaczka, Tato z Afryki. Czyli tu nie chodzi o jakiś tam rasizm... Po prostu jest to sprzeciw wobec dawania TYTUŁU "Obywatel Polski" róznym ludziom, którzy z powodów "komercyjych" taki PRZYWILEJ mogą dostać, na zamówienie "mediow, gawiedzi i tłuszczy". Żydzi, którzy musieli (a raczej chcieli) wyemigrować z Polski przed 40. laty i byli pozbawiani Obywatelstwa na zadośćuczynienie musieli czekać... dlugo. Karta Polaka a nadanie Polskiego Obywatelstwa... to jest chyba jeden z problemów, które Przezacny Khalid chciał zasygnalizować. Powtórzę: wolę remis z Niemcami (Klose, Podolski), niż zwycięstwo po bramce Rogera
    • D.J.Cat

2.8K
      266
    • 12.05.2008 o 14:58
      Post #427249 12.05.2008 14:58
    Mitwerandu.
    • Vasago

3.7K
      594
    • 12.05.2008 o 15:54
      Post #427273 12.05.2008 15:54
    D.J.Cat Napisał: ------------------------------------------------------- > Mitwerandu. Ś.P. Mitwerandu - zmarł w wieku 30 lat na rozległy zawał serca http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_Mitwerandu
    • SaNtO

31.1K
      16.3K
    • 12.05.2008 o 16:01
      Post #427276 12.05.2008 16:01
    Roger nie jest Polakiem ale otrzymał nasze obywatelstwo i może nas godnie reprezentować na Euro. Powiedzcie że nie będziecie się cieszyć jak Roger strzeli dwie bramki z Niemcami i wygramy 2-0?
    • Rydwan73

1.4K
      0
    • 12.05.2008 o 16:07
      Post #427279 12.05.2008 16:07
    Proponuje następne transparanety : "Jagiełło nigdy nie był Polakiem " - w końcu był Litwinem. "Batory nigdy nie był Polakiem" - w końcu był z Siedmiogrodu itd. Inna sprawa, że Kaczyński przyznał Rogerowi obywatelstwo dla polepszenia swojego nędznego wizerunku. Ale skoro przyznał to ma takie samo prawo uznawac się za Polaka jak każdy inny. Świat się miesza i internacjonalizuje i żadne transparenty "prawdziwych Polaków" z Wodziławia tego nie zmienią. Życzę teraz Odrez surowej kary, bo już mam dośc chamstwa i buractwa na stadionach.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie