Witam,
Zastanawiam, się jak długo jeszcze trzeba będzie edukować kibiców w Polsce, dziennikarzy i spoconego Janka T., że to nie społeczeństwo utrzymuje KGHM, a KGHM społeczeństwo.
Dowód? Proszę bardzo.
Rok rocznie KGHM jest okradany przez kolejne ekipy rządzące z pieniędzy w wyniku nakazu wypłaty dywidend. W zeszłym roku z tego tytułu do budżetu Państwa wpłynęło kilka miliardów złotych. Były to pieniądze, które normalnie zostałyby przekazane na inwestycje i rozwój firmy. Więc nie piszcie więcej tych bzdur. Bo to z pieniędzy wyparcowanych przez górników, mieszkajacych w Lubinie i jego okolicach, rząd może zwiększać zasiłki dla bezrobotnych, pensje pielęgniarek, celników, policjantów itp. itd.
Po drugie chciałbym przypomnieć tym "dokładającym" do Zagłębia, iż KGHM nie jest spółką skarbu państwa a spółką akcyjną. Normalną spółką SA. Skarb Państwa ma 42% udziału. Tylko 42% i rządzi w KGHM jedynie dlatego, że reszta akcji jest rozdrobniona pomiędzy wielu akcjonariuszy. Po za tym KGHM nie sponsoruje Zagłębia a jest jego właścicielem. Tak samo jak kilkunastu, kilkudziesięciu innych mniejszych lub większych firm np. Dialog (operator telefoniczny).
-
-
Zagłębie Lubin - Cracovia 3 : 1
post roku?
tacy dwaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> post roku?
:D
ale obawiam się, że on naprawdę tak myśli...
No popatrz, TD, i patrzcie inni, jacy my głupi jesteśmy. Ile my zawdzięczamy Zagłębiu Lubin i KGHM, które nas (jako społeczeństwo) utrzymują... A my, durni, jeszcze się jakoś czegoś czepiamy...
Dobrze , że sędzia Borski załapał jakim dobroczyńcą dla społeczeństwa jest KGHM.
Tupalski ty łobuzie! Żeby gola takiemu Dobroczyńczy Narodu strzelać. Wstyd!
Ja napisałem poemat wierszowany na okoliczność okradania KGHM przez resztę świata:
[i]Iwański pało !
Powiedz czy bardzo bolało ?![/i]
To napisałem ja.
Koniecznie premiera poematu na meczu z Odra!
Kajak Napisał(a):
> Ja napisałem poemat wierszowany na okoliczność
> okradania KGHM przez resztę świata:
> Iwański pało !
> Powiedz czy bardzo bolało ?!
>
na melodię "Guantanamera" ładnie zabrzmi :)
Guanta od Guantanamo, tak dla porzadku.
A do tego, co nam łaskawie zafundował wiedzę na temat źródeł naszej szczęśliwości:
Jakby KGHM nie miał Zagłębia, to miałby mniejsze koszty. Np. wydatki na tę reklamę, którego targetu nie jestem w swym ciasnym galicyjskim umysełku dostrzec. A jakby miał mniejsze koszty, to mógłby jeszcze więcej dywidendy wypłacić, czyż nie?
Jak rozumiem, górnicy za darmo robią to i z tego ten zysk. Trza im tam Internet zafundować, bo nie wiedzą, ze w całym kraju bezrobocia już brak i jak chcą trochę dorobić, to wystarczy pojechać np. do Wrocka lub Poznania, gdzie na każdej budowie za porządny hasz idzie robić.
Chyba, ze są niewolnikami fantyzmu WZL, wtedy to szacun. Robić za friko dla ukochanego klubu: naprawdę bezcenne.
Dodam jeszcze jedno pytanko: jak dobrze pojąłem intencję specjalisty od biznesu miedzianego, to złoża miedzi w d. woj. legnickim są własnością górników, kibiców WZL i takich bucefałów jak Iwański. Aaaa, to skoro tak, to sorki, że zawracam gitarę, jak wasze to jest, to dzięki, że nam cokolwiek dajecie.
Do wszystkich Lubinian: ja was naprawdę czerwone pająki nie trawię w tej lidze. Chyab se kupię na giełdzie jedną akcję KGHM i będę za Rejtana robił "Wyp. Zarząd, który na jakisik piłkarzyków wywala kasiorę !"
Nie przesadzajcie. Normalne, że firmy wspierają lokalne drużyny. KGHM jest jednym z największych przedsiębiorstw w Polsce. Te kilkanaście milionów nie jest dla nich jakimś wielkim wydatkiem. W sam raz na reklamę.
Cabaj zdyskwalifikowany na dwa mecze
Zawodnik Cracovii Kraków Marcin Cabaj został zdyskwalifikowany na dwa najbliższe mecze ligowe za czerwoną kartkę otrzymaną w meczu 28. kolejki Orange Ekstraklasy Zagłębie Lubin - Cracovia.
źródło: Ekstraklasa SA
jaja kurwa...
Moze zamiast materialu z meczu puscili komisji ekstraklasy sa ostatnia walke Evander Holyfielda, a tym tumanom wszystko jedno. Pojebancy!
klaros Napisał(a):
> Guanta od Guantanamo, tak dla porzadku.
>
Oczywiście, dziękuję! Przepraszam :(
(przecież wiedziałem... :( )
a Iwański na ile?
MicHuMP Napisał(a):
> Cabaj zdyskwalifikowany na dwa mecze
>
> Zawodnik Cracovii Kraków Marcin Cabaj został
> zdyskwalifikowany na dwa najbliższe mecze ligowe
> za czerwoną kartkę otrzymaną w meczu 28.
> kolejki Orange Ekstraklasy Zagłębie Lubin -
> Cracovia.
>
a ile dostał Iwański?
Angaż w Teatrze Dramatycznym?
http://www.ekstraklasa.org/info/infid/188204
jak widać o iwańskim nie wspomnieli...
innej opcji być nie mogło, niesportowe zachowanie, jakim niewątpliwie było to co Marcin zrobił kwalifikuje się z urzędu na 2 mecze.
A co z iwańskim? Jak kiedyś jeden bramkarz udawał to karę dostał... aha, ale to nie było w Polsce... :(
a czy można się gdzieś dowiedzieć jak została oceniona praca arbitra podczas tego meczu?
A do tych Zagłebiaków itp. którzy tu zaglądają i się czepiają róznych rzeczy.
Radzę poczytać forum i zobaczyć jak sprawa ewoluowała.
Gdy trwał mecz i dowiedzieliśmy się o czerwonej kartce
NIKT nie krytykował żadnego Iwańskiego
były dwie opcje:
jedni krytykowali Cabaja
drudzy pisali: poczekajmy, zobaczymy w TV o co chodziło i jak to wyglądało.
Worek z krytyką i wściekłością na taki teatr i drukowanie sędziowskie
otowrzył się gdy zobaczylismy co jest grane...
To nie jest tak że jesteśmy bezkrytycznie nastawieni do swoich...
Po prostu jesteśmy zwolennikami czystej gry i nei lubimy przekrętów...
======
A ponadto wielu z nas (w tym ja) nie lubi gdy kluby żyją z pieniędzy podatników (w tym moich) i jeszcze robią wredne przekręty - i nic im za to....
Swego czasu:
- ówczesny szef KGHM nie chciał wpuścić kontroli NIK do siebie, twierdząc że oni są firmą prywatną i NIK-owi nic do nich; bodaj po wyroku sądowym NIK wszedł - czyli sądowo uznano, że są spółką skarbu państwa
- kontrola NIK za lata 2002-2004 wykazała, że Zarząd Spółki wydal niemal 400 tys. na zakupy alkoholu; ponad 100 tys. rocznie przy około 250 dniach roboczych - dziennie (dni robocze) przepijano ponad 400 złotych... na koszt nasz. Jako smakoszowi trunków wypada tylko powiedzieć: [i]"szacuneczek", mocne głowy macie... ale pijcie za swoje[/i]
- KGHM założono w czasach wielce przyjaznych dla działalności prywatnej, gospodarczej.. w roku 1961. Zapewne zgodnie z obowiązującym wówczas Kodeksem Handlowym z roku 1937 (? - proszę o dopuszczenie marginesu pomyłki, bom nie jest prawnik)
http://img162.imageshack.us/img162/8637/img033206691iu2.jpg
Marcin Cabaj mógłby grać, gdyby Cracovia wysłała pismo
Sędzia meczu Zagłębie Lubin - Cracovia Marcin Borski został zawieszony m.in. za błędne wyrzucenie z boiska Marcina Cabaja. Bramkarz Cracovii mógłby w środę zagrać przeciwko Odrze Wodzisław, ale nikt z klubu nie wysłał wniosku o anulowanie kary, a teraz nie ma winnego
Cabaj w meczu z Zagłębiem złapał za ramię Macieja Iwańskiego, który po wykorzystanym rzucie karnym podbiegł do linii bramkowej i próbował złapać piłkę. Piłkarz Zagłębia padł jak rażony na murawę, zwijał się z bólu i trzymał za... twarz.
Sławomir Stempniewski, szef Kolegium Sędziów PZPN-u winą za incydent i wywołaną awanturę na boisku obarczył kapitana Zagłębia: - Iwański zachował się jak prowokator i powinien dostać żółtą kartkę.
Tymczasem sędzia Borski wyrzucił z boiska Cabaja. Stempniewski nie ma wątpliwości, że to błąd arbitra. Próbował jednak tłumaczyć sędziego głównego. - Borski widział próbę kopnięcia, a następnie uderzenia. Za sam zamiar karzemy, tak jak za uczynek - podkreślił przewodniczący Kolegium Sędziów.
Warszawski arbiter popełnił jeszcze kilka innych nie mniej rażących błędów. Nie podyktował rzutu karnego dla Cracovii po faulu Michała Stasiaka na szarżującym Bartłomieju Dudzicu. Sreten Sretenović za podcięcie od tyłu Dariusza Pawlusińskiego powinien zostać ukarany żółtą kartką, podobnie jak Łukasz Tupalski za uderzenie w twarz Szymona Pawłowskiego.
Kartka należała się też Krzysztofowi Radwańskiemu za powalenie Stasiaka, tuż po starciu Cabaja z Iwańskim. Przepisy nakazują też karanie piłkarzy uczestniczących w bójce. Borski został zawieszony do końca sezonu.
- To nie jest kara - protestuje Stempniewski. - Borski nie był w grafiku dwóch ostatnich kolejek ligowych. Byłoby zdrowiej, gdyby mógł odpocząć w środku sezonu po niezbyt dobrze prowadzonych zawodach.
Skoro sędzia został odsunięty, to dlaczego nie umorzono kary dla Cabaja? - Dyskwalifikacja za czerwoną kartkę obejmuje automatycznie dwa spotkania. Nie mogliśmy nic zrobić, bo Cracovia nie złożyła protestu, choć miała na to 48 godzin od momentu zakończenia zawodów - wyjaśnił Adrian Skubis, rzecznik Ekstraklasy SA.
I podał przykład szybkiej reakcji Jagielloni Białystok w przypadku Marka Wasiluka. Obrońca został wyrzucony z boiska w meczu z Lechem Poznań. Klub z Podlasia wystosował protest, a Kolegium Sędziów po zapoznaniu się z zapisem wideo wydało pozytywną opinię. Wasiluk będzie mógł zagrać w środę z Legią Warszawa. - Niewykluczone, że kara Cabaja również zostałaby złagodzona - przyznał Skubis.
Po meczu działacze i trenerzy mieli sporo, jak się okazuje słusznych, pretensji do sędziego. Nikt jednak nie pomyślał, by złożyć odwołanie do Komisji Ligi. W Cracovii nikt nie przyznaje się do grzechu zaniedbania, a działacze i trenerzy przerzucają winę. Stefan Majewski, trener Cracovii obarczył Macieja Madeję, kierownika drużyny. - Po meczu w Lubinie powiedziałem mu, by napisał odwołanie. Dziwię się, że tak się nie stało.
Madeja się broni: - Nie mam takich uprawnień, nie mogę podpisywać dokumentów prawnych. Za takie sprawy odpowiedzialny jest Rafał Wysocki.
Wiceprezes Cracovii był wczoraj nieuchwytny.
Ekstraklasa SA zapowiada, że to nie koniec sprawy. - Po przejrzeniu materiałów telewizyjnych Komisja Ligi postanowiła wezwać Iwańskiego na posiedzenie 15 maja. Wiem, że będzie to już po zakończeniu rozgrywek, ale nie będziemy chowali głowy w piasek i tolerowali niesportowego zachowania piłkarzy - zakończył Skubis.
A jesienią pamiętali
W poprzednim sezonie w Bełchatowie Cracovia przegrała z GKS-em 1:2. Żółte kartki otrzymali w nim m.in. Piotr Giza i Marcin Bojarski za symulowanie fauli w polu karnym. Powtórki telewizyjne przekonały jednak Ekstraklasę SA, że przewinienia istotnie były. Cracovia wysłała protest i kary dla tych piłkarzy anulowano.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
zebysmy od jakiegos smiesznego klubu z podlasia musieli sie uczyc profesjonalizmu to dramat..
ale z drugiej strony coz to za obyczaje ze jakas komisja sama nie moze podjąc właściwej decyzji tylko czeka na pisma, odwołania itd- co to jest kuźwa Sąd Najwyzszy albo Ostateczny....
sprawa jest tak oczywista, że to sie w pale nie mieści-na dodatek decyzje o karze dla Cabaja i Borskiego podjęły organy tej samej instytucji, czyli Ekstraklasy SA
Nie oszukujmy się. Trzeba zrobić w Klubie porządek. Dlaczego nie napisali odwołania?
Bo trzeba było zapłacić! A my ciągle oszczędzamy.
http://terazpasy.pl/cr_site/polecane/audio_konferencja_prasowa_przed_meczem_oe_cracovia_odra_wodzislaw
Tu jest jakieś takie mętnawe tłumaczenie Majewskiego (jakość nagrania, przynajmniej u mnie, kiepska) czemu nie złożyli odwołania...
Nie złożenie odwołania w tak ewidentnej sprawie, to moim zdaniem jakaś totalna porażka...
A swoją drogą, to takie grube sędziowskie błędy powinno PZPN automatycznie korygować.
Tak prawdę powiedziawszy, to dobrze się stało...
Nie gramy o życie, mamy równorzędnego bramkarza na zastępstwo.
Sytuacja natomiast pokazała debilizm przepisów i śmieszność Ekstraklasy.
No i jeszcze dlaczego Klub ma płacić za odwołanie (nie chodzi o kwotę, tylko o zasadę) skoro sprawa jest ewidentna i wina leży gdzie indziej???
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,5186017.html
Mentny Napisał(a):
> No i jeszcze dlaczego Klub ma płacić za
> odwołanie (nie chodzi o kwotę, tylko o zasadę)
> skoro sprawa jest ewidentna i wina leży gdzie
> indziej???
>
TAK JEST !!!!
nawet sędzia Borski przyznał się do błędu...
To co, z jakiej paki oni w ogóle dali taką karę? Z urzędu? To niech z urzędu zmniejszą.
a sytuacja nas nie zmusza do odwołania. Niech se Sławek zagra :)
7 dni później
SKANDAL ! Maciuś Panienka ukarany!!!!!!!!!!!!!!!
Iwański ukarany, Odra uniknęła kary
Zawodnik Zagłębia Lubin Maciej Iwański został zdyskwalifikowany na jeden mecz i ukarany finansowo (dwa tysiące złotych) za wybitnie niesportowe zachowanie podczas spotkania 28. kolejki Orange Ekstraklasy Zagłębie Lubin - Cracovia.
Komisja Ligi zapoznała się z materiałem dowodowym dotyczącym incydentu do jakiego doszło podczas meczu 30. kolejki Orange Ekstraklasy Odra Wodzisław Śląski - Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski (w 55. minucie meczu w sektorze kibiców gospodarzy wywieszono transparent zawierający treści obraźliwe wobec zawodnika Legii Warszawa Rogera) i postanowiła odstąpić od wymierzania kary. Komisja Ligi podkreśliła, iż zgodnie z poleceniem delegata PZPN, po błyskawicznej interwencji służb ochrony, transparent został usunięty. Dodatkowo, dzięki sprawnej pracy organizatora spotkania, sprawcy incydentu zostali zidentyfikowani i osądzeni w trybie przyspieszonym przez Sąd Grodzki w Wodzisławiu Śląskim oraz ukarani zakazem stadionowym na okres 3 lat i grzywną.
źródło: Ekstraklasa SA
To sie nie godzi! Piszemy petycje, jak oni mogli tak postapic bezczelnie! Trzemaj sie Maciek!
no to widzę, że kolejna prowokacja ze strony pzpn-u...
bo jak dla mnie, to jedyną osobą, która powinna być ukarana jest Marcin C., który pobił dziewczynę :P
..."dziewczynę"
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)