.
-
-
Przemysław Kulig Superstar
Prezes kontra menedżer, czyli spór o pieniądze
Waldemar Kordyl
- Janusz Filipiak oszukał mnie przy transferze Przemysława Kuliga. Nie zaproponuję już żadnego wartościowego piłkarza do Cracovii - zapewnia Cezary Kucharski, menedżer piłkarski. - Środowisko menedżerów przypomina działaczy, którzy skompromitowali się w Pekinie - odpowiada prezes Cracovii
Kucharski zaproponował Cracovii Kuliga i przeprowadził transfer z Górnika Łęczna. Prawy obrońca nic nie kosztował, bo WG PZPN rozwiązał jego kontrakt z winy klubu. Filipiak nie wypłacił menedżerowi obiecanej wcześniej prowizji. - Poniosłem spore straty finansowe. Ile, nie mogę powiedzieć, bo to tajemnica handlowa - złościł się Kucharski.
Innego zdania jest Filipiak. - Nic mu nie jestem winien. Wszystkie swoje zobowiązania płacę terminowo.
Kucharski kilka razy spotkał się z szefem Cracovii w sprawie Kuliga. Dowodem na potwierdzenie jego słów jest faktura podpisana przez pracowniczkę sekretariatu, wskazaną przez Jakuba Tabisza, wiceprezesa klubu. Faktura została wystawiona za usługę menedżerską. Prowizja była znana od początku rozmów i wynosiła 10 proc. od zarobków piłkarza. - Prezes Cracovii bezczelnie kłamie. Jakiś czas później zadzwonił do mnie w sprawie Lewandowskiego z pytaniem, ile wyniesie prowizja za napastnika Znicza [aktualnie grającego w Lechu - przyp. red.] i Kuliga - wyjaśnia Kucharski.
Filipiak zobowiązał się do wyrównanie zaległości, menadżer liczył na załagodzenie konfliktu. Bezskutecznie. - Prezes mieni się wielkim polskim biznesmenem, ale takimi działaniami nigdy nie zbuduje wielkiego klubu. Nie ma szans ani na mistrzostwo Polski, ani nawet na miejsce w europejskich pucharach w ciągu kilku najbliższych lat. Mogę się o to założyć - podkreślił rozczarowany Kucharski.
Były piłkarz m.in. Legii Warszawa przypomina równocześnie swoje pierwsze negatywne doświadczenia z Cracovią przy rozwiązywaniu kontraktu Jacka Magiery. Działacze krakowskiego klubu do dziś nie wypłacili piłkarzowi premii w kwocie 8,5 tys. zł, choć Magiera postanowił połowę sumy przeznaczyć na dom dziecka w Krakowie.
Prezes Filipiak ma swoją teorię o działaczach i menedżerach sportowych. - To środowisko nie prezentuje odpowiedniego poziomu. Działa w starej infrastrukturze rodem z poprzedniego ustroju. Pieniądze płaci się tam pod stołem, a sprawy załatwia na gębę. Mówię o zjawisku, nie o pojedynczych osobach.
Filipiak przytacza przykład skompromitowanych działaczy na Igrzyskach Olimpijskich w Pekinie. - Moja ocena jest negatywna, tak jak zdecydowanej większości Polaków.
Kucharski pieniędzy od Cracovii będzie dochodził przed sądem. Tak samo jak prowizji od Kuliga, którego reprezentował w różnych wydziałach PZPN-u i u prawników. Obu panów obowiązywała ustna umowa. - W Cracovii wywalczyłem dla niego kontrakt dwa razy większy niż miał w Górniku - dodaje menedżer.
Cracovia już dawno mogła mieć Kuliga za zaledwie 4 tys. zł, bez konieczności długich i bezowocnych negocjacji. Gdyby tylko zdecydowała się zapłacić kaucję w Trybunale Arbitrażowym przy PKOl. Kucharski zarzeka się, że nigdy więcej nie będzie prowadził interesów z Cracovią. - Bardzo lubię kluby, które mają bogate tradycje, ale Filipiak i Kulig są siebie warci. To dla mnie nauczka, by w przyszłości nie pracować z takimi ludźmi.
Co na to piłkarz? - Nikogo nie oszukałem, menedżer miał dostać prowizję od klubu. Gdybym wiedział, jak potoczą się sprawy, nigdy nie podpisałbym drugiej umowy z klubem.
Cracovia mogła niedawno pozyskać Marcina Robaka z Korony Kielce. Bartłomiej Bolek, jego menedżer, po konsultacji z Kucharskim zdecydował się sprzedać napastnika do Widzewa. - Powiedziałem koledze, by oddał Marcina do każdego innego klubu, tylko nie do Cracovii. Nie będzie tam właściwie traktowany i nigdy się nie rozwinie.
Filipiak: - Jeśli Kucharski tak powiedział, to ma moralność na niskim poziomie.
Menedżer odparł: - A jak ocenić niedotrzymywanie umów? Prezes już żałuje, bo nie chciał współpracować na uczciwych zasadach.
To samo stało się z Lewandowskim. Długo Cracovia była liderem w wyścigu po utalentowanego napastnika, ale rozgoryczony Kucharski zablokował ten transfer. Teraz Lewandowski strzela gole dla Lecha Poznań.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Kordyl w swoim żywiole! Lubi taplać się w pomyjach!
Aston zluzuj troche..
ten pan ewidentnie sobie u nas nagrabił taka wypowiedzia, ale troche samokontroli niezaszkodzi. inaczej mu mozna dojechac.
ok, koniec tematu szmaty z łukowa promującej viscoplasty na nosie, tak czy inaczej srumlaka mu polecam, stworzyliby niezły duet
Co na to piłkarz? - Nikogo nie oszukałem, menedżer miał dostać prowizję od klubu. Gdybym wiedział, jak potoczą się sprawy, nigdy nie podpisałbym drugiej umowy z klubem.
Dla mnie taka wypowiedź Kuliga to SKANDAL!
Santos Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Co na to piłkarz? - Nikogo nie oszukałem,
> menedżer miał dostać prowizję od klubu. Gdybym
> wiedział, jak potoczą się sprawy, nigdy nie
> podpisałbym drugiej umowy z klubem.
>
> Dla mnie taka wypowiedź Kuliga to SKANDAL!
jakby te słowa wypowiedział do kamery to tak....
ale kolega waldek czasami koloryzuje więc specjalnie mu nie wierzę
Santos no daj spokój. Na krokodylu "z Cienia" chcesz się opierać?
.
Ano właśnie rmszar słusznie zauważył.
Ale nie wierzę aby kolega Waldek tego nie zauważył również. Po prostu krokodyl autentycznie nie umie o piłce pisać więc błyszczy w takich tabloidalnych tekstach. ;)
"o Wiśle staramy się dobrze pisać bo szefowstwo jest za Wisłą i czyta" - taki tekst/poradę "przyniósł" mi z pewnej krakowskiej redakcji sportowej jeden z letnich praktykantów.
No właśnie. Rmszar dobrze zauważył, jak ma coś podpisane, to sprawę wygrywa w sądzie, a jak nie ma, to pytanie właśnie dlaczego nie ma.
Odnośnie moralności:
Nawet jak miał prowizję zapewnioną, to dlaczego ma mu się należeć ? Za to, że po podpisaniu kontraktu z zawodnikiem, po jakimś czasie się tego zawodnika traci?
Czy pośrednik nieruchomościowy ma mieć prawo do prowizji jak załatwia sprzedaż mieszkania, które potem okazuje się należeć do kogoś innego?
A firma budowlana, a sklep? Każdy, kto sprzeda produkt niepełnowartościowy dostaje po pupci. Ale oczywiście przyzwyczajeni do łatwych pieniążków mętnażerowie tego nie zaakceptują.
Swoją drogą Kordyl, ty matołku jeden - jakie ma za znaczenie fakt podpisania faktury przez sekretarkę? No normalnie umarłem ze śmiechu.
Zaraz wypiszę z 10 faktur i pojadę do GTSu, Telefoniki i wszystkich innych, których nie lubię i każę sekretarkom potwierdzić odbiór. Potem zacznę kampanię prasową, że ciupałowy koncern jest mi winien 250 tys, bo sekretarka podpisała faktury.
Skąd oni biorą takich pismaków, toż dziecko wie, że sekretarkowy podpis ma znaczenie takie jak sprzątaczki, czy stróża.
Kuliga tak nie potępiajcie: jemu zapewne chodzi o ten kontrakt, który skończył się tzw. aferą degradacyjną. Gdyby miał prawidłowe info od managera, to nie narażałby Naszego Klubu. I tyle. 1906 % poparcia dla Kuliga i niech mu Bozia piłki nosi wprost do pawełkowej sieci.
Wszystko fajnie ale jak ten Kucharski zacznie robic ferment w srodowisku menagerskim to juz zeden wartosciowy pilkaz do nas nie przyjdzie.Jesli prawda jest ze zablokowal transfery Robaka i Lewandowskiego to niezla gnida z niego...
I tak mamy już przerypane w tak zwanym "środowisku" (nie tylko menedżerskim zresztą) - z rożnych nie zawsze zależnych od nas powodów - więc jeden Kucharski wielkiej różnicy nie zrobi
Najważniejsze że Przemek jest u nas
Z tekstu wynika, że maczał w tym palce...
No ale jak Robak woli grać w I lidze, to niech sobie gra.
A z tym Magierą to zapadł jakiś wyrok sądowy, czy coś ?
Magiera z tego co pamiętam nie dostał premi za zdobyte punkty w kilku meczach "za Białasa".
Czy mu się należały to nie wiem. Wydaje mi się ale pewny nie jestem ,że u nas o rozdziale premii decyduje prezes i trener a nie są to kontraktowe zapisy. Jeżeli tak to chyba raczej nie miał podstaw do oddawania do sądu tej sprawy.
ps: Bajki ,że Lewandowski chciał przyjść do nas a nie do Lecha to Czarek może przy flaszce Krokodylom opowiadać;)
rmszar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jak zobaczyłem dziś na parkingu na Wielickiej
> fajne autka z rejestracjami LU, to wiedziałem,
> że wreszcie sprawa Kuliga będzie załatwiona.
jak pódziesz jutro, pojutrze za tydzien to też zobaczysz
.
Skądinąd oaza cnót wszelakich i uczciwości - pykacz srumlak - też przegrał kiedyś z manago proces.
Idźże już Magiero, Kucharski, Drumlaku do sądu, nie kroczcie tą drogą :D
Ja sądzę, że zagrożenia łaski pańskiej menadżerskiej szczególnego nie ma. Zostanie owszem kilka klubików, które lubują się w bałaganie finansowym i braku przejrzystości, jednak większość, zwłaszcza tych stabilnych finansowo dba o papiery i płaci to co zapisane.
Niby co, Kucharski obrazi się zaraz na Legię, GTS, Polonię W. i KSC bo płacą tylko zgodnie z pisemnymi umowami. I co, jego kopacze będą pykali w Piastach, Poloniach itp. bzdura - raczej sądzę, że to menadżerowie zależą od rynku klubowego, niż kluby od menadżerskiego. Wyjątkami mogą być jakieś różne rodzynki piłkarskie, ale takich to za wielu nie ma.
Tak pozatym prezes Legii też z politowaniem wypowiedział się o Robaku ,który to wolał grę w 2 lidze niż w walczącej o puchary i w pucharach eLce ...
Czyżby tam tyż Czarkowi nie dali kasiory i zablokował transfer? :D
Co do managerów to konkurencja z tego co znany Wam wszystkim manager opowiada jest KOLOSALNA.
DO tego pół-legalnie konkuruje jeszcze większa czerede nielicencjonowanych managerów załatwiając wszystko przez kancelarie adwokackie czego PZPN zabronić nie może.
Dlatego o działania menagerów na rynku piłkarskim ja się nie boje natomiast o różne zakulisowe świństwa w centrali jak najbardziej. W końcu taki Czarek K. zna "wszystkich" a "decyzje uznaniowe" według widzi mi się "działaczy pzpn" to przecie standart co się choćby przy karach przekonaliśmy nie raz . np. My za PLASTIKOWY świński ryj zamknięcie stadionu W. za 1000 kiboli na murawie i pobicie 3-ch piłkarzy Arki AKCJA PROMOCJI KARNETÓW na W. w wykonaniu pzpn ...
Jedynym, ktory zle wyszedl na transferze Robaka do Widzewa jest sam Robak. Darmozjad-manager dostal w lape, Widzew dostal zawodnika, Cracovia nie musiala przeplacac za drewno, a Robak bedzie sobie gnil w nizszej lidze.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)