Zagłębie Sosnowiec zmodyfikowało swój herb, wróciły te trzy szpiczaste paski - to ich historyczny symbol. Ale na herbie pojawił się także data.
[img]http://www.90minut.pl/logo/dobazy/zaglebie_sosnowiec.gif[/img]
I jak Wam się to podoba?
-
-
Nowy herb Zagłębia Sonowiec
Resovia już od dawna ma datę i co z tego, chcą się dowartościować, ich sprawa
a czy przy przypadkiem trzy zaostrzone pasy czegoś nie symbolizują? ;)
Ta 1906... To Cracovia na tej zasadzie powstała w średniowieczu...
To sobie zróbmy na herbie np. datę 1410... :) Mój prapra...pradziad (kibic Cracovii zresztą) mówił, że 15 lipca owegoż roku był świadkiem meczu Cracovia-Krzyżacy... :D
Słynny,stary klub Zagłebie Sosnowiec nie tylko nie ma wlasnego hasła w Wielkiej Encyklopedii PWN ale tez w opisie Sosnowca o tym wielkim klubie nie ma nawet mikrowzmianki.
cóż będą to kłamstwo powtarzać w neiskończoność , wklepywać pomimo poprawek innych wkółko w wikipediach...aż tak jak Resoviacy sami w to uwierzą....
A jak jest z tą Resovią bo nie słyszałem?
Miszczu:
[url]http://www.resoviacy.pl/informacje.htm[/url]
"Uczniowskie drużyny piłkarskie powstają w Rzeszowie już około 1905 roku. Założycielami drużyny ?Resovia?, a następnie klubu o tej samej nazwie i statucie [b](od 1909 lub 1910)[/b] byli: Drzewicki, dr Józef Jedliczka, Herman Kleinman, Alfred Kober, Jan Kotowicz, Bronisław Łukawski, Stanisław Marcinkiewicz, Mieczysław Samołyk i inni.
No to czarno na białym jest że Resovia powstała w 1909 a w 1905 roku były tylko jakieś uczniowskie drużyny. To na tej zasadzie Cracovia powstałaby dużo wcześniej, bo wtedy kiedy powstała pilka nożna w Krakowie. Co za hipokryzja....
Cracovia kiedy? ...oczywiście w 1889 Resoviacko-Zagłębiarską modłą. Wtedy Dr Jordan pierwsze boiska na Błoniach zrobił ;) A ,że pierwszy mecz "uczniowski" był troszeczkę później (skleroza - poprawcie mnie kumaci ale wydaje mi się ,że koło 1892-o) to co z tego...:D
;)
ps: za dwa lata 120 -lecie ...:D Zaprosimy Zagłębie Widzew i Resovie na turniej "wykwalifikowanych postarzaczy" :D
Khalidzie, znacznie więcej zaprosić musimy.
Marymont Warszawa - awansowali się z 1922 na 1911.
No i absolutny rekordzista Juvenia Kraków z 1932 na 1906.
Jeszcze towarzystwo zza Błoń za "odmładzanie innych" ;)
Ja mam pytanie: Czy ten Jarosik z Celticu, to jest syn tego Jarosika z Zagłębia Sosnowiec?
raczej nie ;]
niech się odmładzają, w końcu i tak nikt o tym nie pamięta poza Nimi :)
panowie a 100 lecie ich klubu ?? jakoś pominęli fakt, że 5 lat ich nie było w ogóle. zresztą jestem ciekaw ilu kibiców gołębi wie jakie są historyczne barwy Zagłębia
Cracovia 1892 Kraków :)
Wygląda nieźle....
co nas obchodzi ich herb ??
wyjazd z tematem do HP
dobre pytanie. ale warto zauważyć, że herb jest ładniejszy i bardziej estetyczny od poprzedniego.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)