Napisałem to w pełni świadomie odsyłam do artykułu, zresztą niedawno już wklejałem: [url]http://www.sirc.org/publik/fvhist.html[/url]
W skrócie piłkarskie awantury istniały już na długo przed tym jak sformułowano zasady tej gry w kształcie w jakim obowiązują dzisiaj (po "kosmetycznych" poprawkach). Jak piszą historycy w piłkę grali w średniowieczu w Anglii Włoszech i Niemczech a taki "mecz" był tylko pretekstem do ponaparzania się z sąsiednią wioską.
W mojej wypowiedzi chodziło o to, że obwinianie kibiców za awantury jest pokazem nieznajomości specyfiki tego sportu. Zapewnienie bezpieczeństwa na trybunach leży w gestii organizatorów i da się to zrobić przy pomocy mądrych decyzji. Nigdzie na świecie nie zamyka się dostępu do biletów dla kibiców. I właśnie przeciwko takiemu traktowaniu nas protestujemy. Filipiak podejmuje decyzje jednoosobowo przy pomocy swojej marionetki Tabisza i są to decyzje które niszczą nasz klub, więc musimy się temu sprzeciwić.
Nie możemy robić w pory że Filipiak odejdzie, że policja nas spałuje że będzie koniec świata.Przyszedł czas żeby "wstrząsnąć" Zarządem (czytaj: profesorem) a w chwili obecnej wszystko na co nas stać to właśnie taki protest.
-
-
(GLOS)BOJKOT TRWA !!!
BartAcid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Kazz niech sobie chuligani dymia ale nie na
> stadionie. Te czasy niestety juz odeszly. Zostaja
> ustawki lub spotkania na trasie. Ewentualnie
> nizsze ligi jeszcze to przelkna. Nie najwyzsza
> klasa rozgrywek.
>
>
>
> Jedna miłośc, jeden klub, jedno serce, jeden
> duch.
widać, że kibice CRACOVII co po niektórzy nie dorośli jeszcze do I ligi, mam nadzieje, że się to szybko zmieni!
wszyscy chcemy, żeby bilety były sprzedawane na cały stadion, równiez przed meczem.
na razie nie są sprzedawane, bo w ten sposób zarząd chce zwalczyć awantury na stadionie.
czy zatem nie byłoby argumentem na naszą korzyść, gdyby cała runda jesienna odbyła się spokojnie, bez żadnego dymu? ta runda jest naprawdę "ciekawa": Jaga, Sosnowiec, Wisła, Legia, ŁKS...
gdyby ta runda przebiegła spokojnie, to byłaby podstawa do powrotu do normalności. gdyby derby przebiegły spokojnie, to można by negocjować bilety na Legię na kolejne sektory. krok po kroku.
tymczasem decyzja o bojkocie, której konsekwencją jest zebranie się tłumu pod stadionem, a wtedy będziemy na łasce policji, niestety oddala wizję spokojnej rundy.
wystarczy iskra, bo tłum pasiaków to niestety jest beczka prochu...
na Ległe powinny być bilety, bo oni mają zakaz wyjazdów,więc powinni wpóścić cały (6000) tółum kibiców
Co do biletów Filipiak jest w kropce, ale sam do tego dopuścił.
Jak będzie na meczu 2000 osób będzie zadyma...będzie to świadczyć o debilźmie braku biletów.
Jeśli bilety będą a nastąpi zadyma media i pzpn go napadną iż ustąpił na derby......
Ale cóż chciał mieć pierwszy na świcie klub bez biletów......to sie MUSIAŁO skończyć w ten sposób.
Tak czy siak bilety w kasach być muszą, źle że rozgrywa sie to derbami.
Czy wiecie ze wciaz trwa protest pewnej grupy kibicow Chelsea Londyn?
Protestuja przeciwko polityce własciciela klubu
i zakazom stadionowym dla kilkudziesieciu sposrod nich.
Czy nie zauwazyliscie spadku poziomu bluzgow podczas ostatnich meczow na Pasach?
Czy na meczu z Sosnowcem (ostatni mecz przed derbami)
ktos skutecznie poderwal stadion do zaspiewania:
WTSK, W dziwko derby blisko, albo łapy Łapy... ?
Czy to moze miec zwiazek z tym ze czesc widowni nie przychodzi na mecze
nazywajac to protestem?
Czy nie jest czasem tak ze zarzad realizuje w ten sposb swoje cele
"zmieniajac stopniowo strukture spoleczna kibiców na stadionie"?
Czy czekajac na wejscie w 2 polowie protestujacy
beda spokojnie obserwowac 325 psiakow w klatce?
|||KAZZ||| Napisał(a):
Jak piszą historycy w piłkę grali w średniowieczu w Anglii
> Włoszech i Niemczech a taki "mecz" był tylko pretekstem do ponaparzania się z sąsiednią
> wioską.
Stwierdzenia godne historyka z Resovii Dopisz Majów i Azteków - tam nawet "zawodnikom" obcinano głowy :D
Niemal 2 tysiące lat temu po ulicach Bizancjum polowali na siebie zwolennicy poszczegolnych zespołów rydwanów sportowych.
W XVI wieku studenci Akademii Krakowskiewj lubili wyskoczyc na Kaźmirz popalic i pogwałcić. W XVIII wieku lały sie miedzy sobą seminaria duchowne. Teraz na kazdej wiosce w sobote leja sie pod remizami.
I co ma z tego wynikać? Specyficzny charakter piłki nożnej? Bądźmy poważni. :D
Zaznaczam, ze mam w tej kwestii wykształcenie kierunkowe i tez wiem co piszę. :D
Jak kibic Pasów może nie oglądać Derbów. Pół roku na to czekam, poto kupiłem karnet a teraz zamiast na mecz miałbym może puszczać latawce na Błoniach? Jakjakiś frajer pompka? Co to, to nie. Pasy zagrają tak, że warto oglądać i dopingować pełną gębą.Ahoj
Dziwne rzeczy się dzieją...
Za półtora tygodnia derby.
Cracovia jest w kryzysie, gra brzydko. Na wyjeździe nie zdobyła punktu, ba, bramki.
Drużyna nie ma rezerw, taktyka pozostawia wiele do życzenia... A w ubiegłym sezonie zdobyła czwarte miejsce...
Przed nami derby. Święta wojna! Przeciwnik "na fali" zmiata z boiska, co popadnie...
A tu co? O czym dyskutuje się na forum? O taktyce? O składzie? Czy choćby o dopingu?
Mecz schodzi nawet nie na drugi, ale na piąty plan.
Hm... Jak sądzicie, jeśli to wyjdzie tak jak można przypuszczać, czy piłkarze będą palili sie do dalszej sensownej gry? Obok kasy, piłkarz jest stworzeniem narcystycznym, lubi brawa, uznanie, aplauz... Po to (też) gra.
Ktoś ogłasza protest. Sprawa bardzo poważna. A skoro jest poważna, to trzeba wziąć za nią odpowiedzialność.
A tu protest ogłoszony jest nie tylko przez kogoś kto się nie podpisuje imieniem i nazwiskiem, ale przez nick założony... 2007-10-06 12:26.
Skąd ja mam wiedzieć, że to nie jest np. jakaś prowokacja?
Skoro - jak piszą tu forumowicze - to ma być spokojne, bez żadnego przymuszania nikogo, po prostu apel, sygnał - [b]to ja bardzo proszę by organizatorzy protestu podpisali sie imieniem i nazwiskiem. Wtedy będziemy (my, szarzy kibice) wiedzieć kto za tym stoi i mogli rozważyć całą rzecz.[/b] W obecnej sytuacji - apel jest anonimowy (a Janusz Filipiak czy Jakub Tabisz, którzy robią różne rzeczy, anonimowi nia są) a ja nie traktuję tego apelu (którą liczni forumowicze podchwytują - jak jestem przekonany, w dobrej wierze) jako rzecz poważną.
urdzik
masz PW
urdzik popieram
Był mecz zamknięty z ruchem, ilu nas było?? Zaraz się okaże że jak zaczną
się wszyscy wpisywać to z 3000 tyś. Jak dobrze pamiętam twarze to większość
z tych co byli nie chce teraz protestować. A gdzie była reszta?? I tak
zawsze jest z "nami" kibicami Cracovi.
Karnet kosztuje 70 zł. zostały cztery mecze u nas - to daje 17,50 za
mecz. Nie przesadzajcie.
O jakiego kibica chcecie/chcesz walczyć?? O tego który chce przyjść na parę meczy w
tym derby?? Efekt jest taki, że po wizycie takiego kibica (nie chce nikogo
obrażać) mamy stadion zamykany. Dlaczego?? Bo pzpn tylko czeka żeby Nas
załatwić !! Może się mylę?? Proszę odpowiedzieć: jakie kary dostaje legia
i psy za wybryki?? A My ??? ..... I co, znowu coś się wydarzy
i nałożą karę, a wszyscy będą mówić : h..... Filipiak, poco ta policja,
przecież nic się nie stało, psy to mogą.... . No niestety mogą a My
nie!!!!
Z przebiegu rozmów wynika, że Ci co chcą protestować mówią że będzie
spokój. To kiedy był spokój?? Prawda o "Nas" jest taka, że zawsze jest
ktoś kto zacznie. ZAWSZE!!! Jako przysłowiowy piknik mam duży żal do
"kumatych", że od dawna już nie panują nad stadionem, rozszalałymi
gnojkami, nie ma że jak spokój to spokój a jak zadyma to zadyma. Do tych
bardziej rozgarniętych że nie dogadują się z kumatymi, że nikt nas nie
reprezentuje. Każdy idzie w swoją stronę. Nie tak to miało wyglądać.
> Teraz będzie protest, a po proteście jak sądzę zamkną nam stadion i
znów będzie parę osób na meczach bez publiki pod kratą. Brawo. A co
potem?? Lepiej nie myśleć.
Tak jak urdzik, póki co całą akcje traktuję jako prowokację wymierzoną w kibiców.
Urdzik swięta prawda !
Ja rozumie chęć pokazania siły przez JG to w was tkwi Panowie, ale nie w ten sposób nie na derbach...wszyscy zgodnie podkreślają i wiem to że nie będzie spokojnie pod bramą jeśli JG nie bedzie wpuszczał KIBICÓW CRACOVII na stadion, niestety nie należycie do ludzi opanowanych, spokojnych i chcących pokojowo rozwiązywać problemy ! Jeśli jest was 100, 200 czy nawt 500 osób to zawsze znajdzie się ktoś najeb.ny, opity itp. kto zacznie awanture...Normalny człowiek, kibic bedzie chciał wejść i oglądac mecz. Napewno nie bedzie akceptował decyzji podjętej przez chłopkaków lubiących mocne wrażenia i zaraz bedzie kłótnia a odtego zacznie się bójka...
Każdy dobrze wie że błonia dookoła będą obstawione policją!!! Jak jechaliśmy na rejmonta to każdy wie ile ich było, więc nie sądze żeby policja była taka uprzejma że pozwoli kibicom iśc posiedzieć na błoniach !!!
Pytanie co się stanie jeśli ktoś się sprzeciwia ? W ryja i spier... ?
Może ścięgna planujecie obcinać ?
Ilu kibiców wie o proteście a przedewszystkim ilu kibiców chce takiego protestu ?
Czy uważacie że do was należy decyzja ? a nikt z was już nie pamięta że JG w dużej mierze przyczynił się do obecnej sytuacji...może się myle jeśli tak to przepraszam, ale w takim razie kto odpowiada za awantury na stadionie...dlaczego Profesor nie chce chuliganki na stadionie ? może on też nie wybrał najlepszej formy ale to on dyktuje warunki...bo ma do tego prawo, czy nam sie to podoba czy nie !
NIEPODOBA MI SIĘ ŻE NIE MA BILETÓW, JESTEM ZA PROTESTEM ALE NIE W TAKIEJ FORMIE I NAPEWNO NIE PRZED DERBAMI...
Profesor oczekuje spokoju i kultury na trybunach jeśli KAŻDY Z NAS - KIBIC CRACOVII - NIE ZMIENI SWOJEJ POSTAWY INDYWIDUALNIE TO NIE MA MOWY O SPOKOJU A JUŻ NAPEWNO O JEDNOŚCI WŚRÓD KIBICÓW !!!
Pozdrawiam
Ale wogóle po co teraz taki protest? Karnet kosztuje tylko 70zł!!! Nawet jak by nie było biletów to jak ktoś przyjedzie tylko na ten mecz może kupić karnet za 70zł! Za tyle można kupić bilet na mecz Lech - Legia gdzie przychodzi 30tys kibiców. A pozatym prawde mówi urdzik niech sie osoba organizująca protest podpisze imieniem i nazwiskiem. I niech napisze przeciwko czemu jest ten protest.
Big mouth strikes again Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> |||KAZZ||| Napisał(a):
>
> Jak piszą historycy w piłkę grali w
> średniowieczu w Anglii
> > Włoszech i Niemczech a taki "mecz" był
> tylko pretekstem do ponaparzania się z
> sąsiednią
> > wioską.
>
> Stwierdzenia godne historyka z Resovii Dopisz
> Majów i Azteków - tam nawet "zawodnikom"
> obcinano głowy
> Niemal 2 tysiące lat temu po ulicach Bizancjum
> polowali na siebie zwolennicy poszczegolnych
> zespołów rydwanów sportowych.
> W XVI wieku studenci Akademii Krakowskiewj lubili
> wyskoczyc na Kaźmirz popalic i pogwałcić. W
> XVIII wieku lały sie miedzy sobą seminaria
> duchowne. Teraz na kazdej wiosce w sobote leja sie
> pod remizami.
> I co ma z tego wynikać? Specyficzny charakter
> piłki nożnej? Bądźmy poważni.
> Zaznaczam, ze mam w tej kwestii wykształcenie
> kierunkowe i tez wiem co piszę.
>
>
>
Nigdzie nie stwierdziłem że piłka nożna jest jedynym powodem wszelkich waśni i sporów, a jedynie że awantury towarzyszą piłce od setek lat i zacytowany artykuł w mojej opinii to potwierdził.
Idąc dalej, na całym świecie, gdzie rozgrywane są mecze piłkarskie dochodzi w związku z nimi do awantur (w Anglii udało się jedynie to zjawisko wypchnąć ze stadionów, natomiast wystarczy wypuścić Angoli na mecz LM, czy Mistrzostwa i już widzimy jak problem chuligaństwa stadionowego został rozwiązany), więc każdy kto odpowiada za organizację meczu musi liczyć się z tym ze mogą powstać zamieszki i jest odpowiedzialny za ich zapobieganie. Wypowiedzi w stylu: dobrze, ze Filipiak nas ukarał przecież zasłużyliśmy, niech przywala nam większe kary, niech dalej poniża kibiców (głównie tych nie mających nic wspólnego z awanturami) byle tylko dawał pieniądze, uważam że są poniżej pewnego poziomu godności.
A co do tezy że piłka nożna wyzwala w ludziach agresję to można by dodać jeszcze przykłady dwóch wojen dla których punktem zapalnym były właśnie mecze piłki nożnej. Nie jestem historykiem, ani socjologiem jednak widzę że coś w tym jest.Myślę, że jest to ciekawy temat do dyskusji, ale raczej w osobnym temacie.
|||KAZZ||| Napisał(a):
"Każdy kto odpowiada za organizację meczu musi liczyć się z tym ze mogą powstać zamieszki i jest odpowiedzialny za ich zapobieganie. Wypowiedzi w stylu: dobrze, ze Filipiak nas ukarał przecież zasłużyliśmy, niech przywala nam większe kary, niech dalej poniża kibiców (głównie tych nie mających nic wspólnego z awanturami) byle tylko dawał pieniądze, uważam że są poniżej pewnego poziomu godności."
Nic dodać nic ująć.
Trzeba się wziąć do roboty, a nie ratować ćwierćśrodkami.
urdzik-pilkarze lubia brawa aplauz i doping i niech to Filipiak wkoncu zrozumie. da bilety na cały stadion beda kibice, goping,opravy, aplauz i brawa
robienie bojkotu, którego podstawowym skutkiem bedzie zadyma przed stadionem, a co za tym idzie sankcje dla klubu, oraz kolejne zmniejszenie frekwencji na stadionie w kolejnych meczach, z pewnością nie spowoduje, że prof. Filipiak zrozumie to co wg niektórych zrozumiec powinien.
Pomijam fakt, ze nie bardzo wierzę, że JF musi cokolwiek zrozumieć. Moim zdaniem on to wszystko doskonale rozumie, tak jak rozumieją to, ze on to rozumie ci co organizują bojkot.
To w ogole nie jest kwestia rozumienia czegokolwiek tylko próba sił czyli pokazania kto 'tu' 'rządzi'. Niestety jest to próba, której wynik, wszyscy rozumiejacy o co naprawdę chodzi i tak juz znają. Podobnie jak znają, a raczej przewidują bolesne i długofalowe skutki tej konfrontacji. Scenariuszy jest co najmniej kilka ale każdy niestety ma minusy kompletnie niwelujace plusy...
mam nadzieję, że żaden z protestujących i zmuszających innych do protestu nie będzie potem, po obejrzeniu meczu w TV krytykował drużyny, Majewskiego i jak można było dostać piątkę w tyłek.
skończy się na tym, że w tym sezonie 2 razy będą derby na Reymonta, bo na tych będą tylko kibice GTS.
na taki pomysł, że można tak zniszczyć Cracovię, to chyba by nawet ABG nie wpadło.
Moze i da na legie ale pod warunkiem, ze bedzie spokój na derbach i jak bedzie duzo osob, bo jak przyjdzie garstka ludzi to komu on ma je dawac, co?Chcecie zeby byly bilety, ok, to idzcie na derby a nie szykujcie sie do protestu.Prostestowac moze kazdy glupi, ale nie w czasie meczu,Na meczu TRZEBA dopingowac swoich zawodnikow, a zwlaszcza na tak waznym meczu jakim sa debry, dlatego musimy tam byc i wspomoc naszych grajkow!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)