Wytłumaczenie jest jedno spekulanci grają na osłabienie złotego, tacy trochę więksi Scot od Ciebie.
Polską złotówką jest o wiel latwiej spekulować niż walutami, w które zainwestowałeś.
A jak spekulanci Scot zaczną grać na wzrost złotego? :D
-
-
Ekonomia, finanse, pieniądz
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,11735303,Palikot__KNF_powinna_byc_finansowana_z_budzetu_panstwa_.html
Hahahaha co za pajac z tego Palikota.
zainteresowanym długofalowymi inwestycjami, mającymi na celu przede wszystkim zachowanie siły nabywczej oraz stabilny wzrost, polecam przyjrzeć się temu, co się z angielska nazywa permanent portfolio. autorem jest niejaki Harry Browne. gugiel będzie pomocny, w necie za friko znajdziecie wszystko, co trzeba, a nie ma tego wiele.
w dużym skrócie (rzecz ujęła mnie prostotą) swój portfel dzielimy na cztery równe części i inwestujemy odpowiednio w akcje, obligacje, rynek pieniężny i złoto fizyczne. co roku rebilansujemy portfel, by każda pozycja wróciła do ok. 25 proc. udziału w portfelu. i tyle.
rzecz jest o tyle fajna, że ani nie trzeba się dużo zastanawiać, ani trzymac ręki na pulsie. po prostu raz w roku przesuwamy kasę z jednej pozycji do drugiej, aż się wyrówna. wszystkiego zajęcia na parę godzin rocznie. wyniki są przyzwoite, nie tylko dla USA, dla których to wymyślono, ale też sprawdza się na innych rynkach (np. w koszmarnym na Islandii 2008 r. i tak przyniósł zysk w walucie lokalnej, biorąc pod uwagę inflację).
szybka kalkulacja dla Polski za ostatnie 14 lat daje średnią roczną stopę zwrotu nieco ponad 9 proc. dane wziąłem ze stooq, akcje to WIG20 (po prostu kupujemy ETF, gdzie prowizja to 0,45 proc., przy 3-4 proc. w funduszach akcji), obligacje i rynek pieniężny (oba w PLN, nie zagraniczne) to odpowiednie fundusze Unikorony (dobre wyniki, przyzwoite prowizje), złoto to złoto, cena spot (nie biorę pod uwagi, że złoto fizyczne w formie sztabek czy monet jest ok. 5-6 proc. droższe od spot przy kupnie).
ze złotem jest pewien kłopot przy rebilansowaniu przy kwotach 4-5 cyfrowych, bo to nie takie proste, a 1/10 uncji tu już marża jest zabójcza, więc, choć zasady jasno mówią o złocie fizycznym, to tutaj mozna operowac np. certyfikatem raiffeisena na 1/10 uncji (ale wartym 1/10 ceny spot uncji, czyli bez prowizji), ewentualnie na zagranicznym rynku etf na złoto, ale, jak pisze, tylko jeśli nie da sie zbilansowac portfela fizycznym złotem.
Jak zaczną grać na wzrost złotego to nie pozostanie mi nic innego jak przeczekać . Zresztą nie kupiłem jeszcze tak drogo walut . Kupiłem tak na środku obecnej górki , np. Euro po 4,30 zł .
Scot jesli interesuja Cie waluty to polecam otworzyc na forex konto demonstracyjne u jakiegokolwiek brokera i sprobowac wlasnych sil na prawdziwym rynku
11 dni później
http://kulturaliberalna.pl/2012/03/20/czy-rzeczpospolita-uniknie-rozwojowej-kleski-jerzy-hausner-w-wywiadzie-miesiaca/
Koniecznie.
GUS zapodał dziś kupę ciekawych danych. np to:
W 2011 r. w gospodarstwach domowych ogółem przeciętny miesięczny dochód rozporządzalny na osobę w zaokrągleniu do 1 zł ukształtował się na poziomie 1227 zł i był realnie niższy o 1,4% od dochodu z roku 2010 (w 2010 r. - wzrost o 4,3%). Realny spadek dochodów gospodarstw domowych odnotowano po sześciu kolejnych latach realnych wzrostów dochodów.
Poziom przeciętnych miesięcznych wydatków w gospodarstwach domowych na osobę w 2011 r. wyniósł 1015 zł i był realnie niższy o 1,8% niż w roku 2010, w tym na towary i usługi konsumpcyjne ? 972 zł (realnie niższy niż w 2010 r. o 1,5%). Realny spadek wydatków zarejestrowano po pięciu kolejnych latach realnego wzrostu.
Potrzebuję dobrych książek do nauki ekonomii, polecicie coś?
Konkretnie której działki ekonomii ?
Chciałbym się zabrać za nauke, myślałem na początku o makroekonomii i wszystkim co się z nią wiąże..
Na początek Begg albo to http://www.ksiegarnia-ekonomiczna.com.pl/modules.php?name=Sklep&plik=lista&nazwa=opis&nr_katal=838616932X&hthost=1&store_id=2
Dzięki kupię sobie obie, mam ekonomiczne rozkminy i złapałem zajawke na naukę :)
6 dni później
Z życia wzięte i ku przestrodze ( szczególnie dla El Duce, który się nie zna na finansach ) : Kraków, bank ING, doradca obsługujący klientów VIP ( niestety trafiło na moją kuzynkę i pewnie kilka innych osób ) 29 maja kupił jednostki uczestnictwa funduszu UniKorona Pieniężny, który miał sporo obligacji PBG i Hydrobudowy. O realnym ryzyku upadłości tych dwóch spółek mówiło się już od dłuższego czasu i każdy rozsądny człowiek omijał łukiem cokolwiek z nimi związanego ALE NIE ''PROFESJONALNY'' doradca w banku . Spółki złożyły wniosek o upadłość pięć dni po zakupie jednostek uczestnictwa w/w funduszu, który już zaksięgował stratę i poleciał w ciągu miesiąca -2,27%. Moja kuzynka na tej bezmyślnej operacji po 5 dniach od zakupu jednostek fudnuszu była w plecy trochę ponad 3 tyś. Doradca brnie w zaparte i twierdzi, że 29 maja ( 5 dni przed wnioskiem o upadłość ) ryzyko upadłości spółek nie było duże :)
59 dni później
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,12269540,Zrozpaczeni_klienci_pod_oddzialem_Amber_Gold__Pieniadze.html
Patrzcie, polactwo niczego się nie nauczyło na Amber Goldzie, jedna baba żąda za stratę pieniędzy od państwa i je obwinia za wszystko, dziadek obwinia inne banki zastraszone przez państwo, inny dziadek również obwinia państwo a jeszcze inny mówi , że AG to złodziejski bank ( nie jest bankiem ).
a Plichta w świetle prawa zarobi krocie, dzięki takim debilom jak np. Samcik z GW, który nakręcił spiralę w mediach, śmiem nawet przypuszczać ze Samcik dostanie sporą działę od AG.
Bo prawda jest taka ze AG zależy, by jak najwięcej ludzi zrywało lokaty, a na 100% mają pokrycie by im wypłacić i im szybciutko oddadzą. Podpisali umowy ze potracą kasę jak zerwą wcześniej więc niech zrywają jak są tumanami i dadzą zarobić AG.
Ja podonie jak Dementor myśle, że AG własnie o to chodzi aby jak najwiecej ludzi zerwało lokaty. Gdzieś podali że przy zerwaniu wszystkich lokat jakie oni teraz prowadzą zarobiliby na czysto 20 mln zł. Także myśle że jest im to na ręke.
A jeśli ludzie są debilami i nie wiedzą co podpisują to już chyba nie jest wina AG. No chyba że nie czytali umów to pretenesje mogą mieć tylko do siebie.
A co miał Samcik robić ? Pisać , że nie są schematem Ponziego ? Facet pisał prawdę ostrzegając ludzi przez trefnym interesem i nie można mieć do niego żadnych pretensji.
ciekawostka, że Samcik na blogu napisał w zasadzie to samo, co Dementor (wyłączywszy fragment o działce od AG) http://samcik.blox.pl/2012/08/Znam-piekny-sen-prezesa-Amber-Gold-Jesli-sie.html
ludzie generalnie są słabo wyedukowani ekonomicznie, do tego rzadko czytają ze zrozumieniem w całości dokument, pod którym się podpisują. no i mamy tego efekty. nie jest to tylko nasza przypadłość, w USA też to jest znane zjawisko, wystarczy przypomnieć Madoffa, który zrobił kuku m.in. bankom - które powinny przecież wyczuć pismo nosem.
żaden bank nie wytrzymałby takiego podważania jego wiarygodności w mediach, bo żaden bank nie ma tyle gotówki, by spłacić depozyty płatne na żądanie. system finansowy to jest wielki blef. różnica miedzy bankami a Amberem (poza tym, że banki są w BFG, czyli jakby się jeden wyłożył, to roszczenia zostaną spłacone, ale w przypadku systemowej wywrotki to już nic nie pomoże), jest taka, że o ile wiadomo, na czym banki robią zysk (odsetki im płacone, prowizje, opłaty), to nie wiadomo, skąd kasę mógł wytrzasnąć Amber. OLT? przecież to było niedochodowe z założenia przez przynajmniej dwa lata. złoto? złoto nie generuje gwarantowanych zysków. udzielanie kredytów? ale przy takim procencie to musiałyby być kredyty bardzo wysokiego ryzyka. a zatem o ile bank jest zaprojektowany, by trwać, to Amber chyba został zaprojektowany, by upaść.
i faktycznie, zamieszanie medialne może paradoksalnie być im na rękę. ale KNF ostrzegała przed nimi jakiś czas temu, podobnie zresztą Samcik i inni blogerzy. ale czy to spisek? nie wiem, w końcu Finroyal niedawno wyłozył się sam, w zasadzie po cichu. po cichu, choć Samick także przed nim ostrzegał. więc ja bym tu złej woli mu nie przypisywał.
nie kumam czemu to ciekawostka... najpierw napierdalał na AG by zrobić panikę, teraz pewnie już jest tak jak chcial AG, rozliczenie pewnie też zrobione, więc może pisać to co ogarnięci ludzie myślą i nie będzie oficjalnie powiązany z tym że SAMCIK SWOIMI PUBLIKACJAMI DZIAŁAŁ [b]NA KORZYŚĆ AG[/b]
jednej rzeczy nie wziąłem pod uwagę, a którą wskazałeś, AG może nie mieć stuprocentowego pokrycia na zobowiązania, bo na OLT umoczył, wpompował kasę, nie do odzyskania, pytanie tylko ile tej kasy tam wpompowano z AG
czyli podsumowując - AG na rękę jest zrywanie lokat, gdyż ponieważ zamiast oddawać te 15% więcej niż im ludzie wpłacali oddadzą 35-40% mniej niż wynosił wkład tychże - ZŁOTY INTERES!
żeby ruszyć klientów do odzyskania kasy musiały się włączyć media elektroniczne (http://www.press-service.com.pl/pl/firma/pressroom/informacje-prasowe/art261,prasa-zaspala.html). sam Samcik nic tu zdziałać nie mógł, zresztą pisał i ostrzegał przed AG co najmniej od stycznia 2010. chyba taka jego rola - dziennikarza finansowego - żeby ostrzegać przed piramidami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)