KSCabaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> jupiter Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Miszczu2007 Napisał(a):
> >
> > > Takim klubem była też Legia, a Lechia
> > miała
> > > kiedyś z nimi zgode...
> >
> > Lechia nie tylko zgody takie jak milicyjna
> Wisła
> > i wojskowy Śląsk sobie wybrała, ale
> przecież
> > sama była na poły milicyjna po fuzji z
> > gwardyjską Olimpią Poznań.
>
>
> Nie zgodzę się z tobą kolego. Zobacz sobie do
> rocznika kiedy ta fuzja nastąpiła. Po 89 roku a
> wtedy olimpia nie była już gwardyjskim klubem.
> Druga sprawa jest taka że kibice lechii nigdy nie
> zaakceptowali tej fuzji i z ich inicjatywy
> powstała "Nowa" Lechia (ta która obecnie gra w
> II lidze) i wystartowała od c klasy i jak narazie
> dotarła do II ligi. Tamta lechia to był wymysł
> o ile się nie mylę to Romanowskiego albo Ptaka.
>
>
> Pisząc takie bzdury o lechii kompromitujesz się
> bo akurat jej kibice są najbardziej znani ze
> swojej opozycyjnej działalności podczas komuny
>
> pozdrawiam
>
>
>
Ale to nie zmienia faktu, że mają zgode z GTS i wojskowym Śląskiem, oraz mieli zgode z Legią co jest dla mnie niezrozumiałe.
-
-
Poczet prezesów Wisły Kraków
Cieszy fakt że tak wielu fanów Wisły odwiedza ten temat, na czele z Ich wielkim guru...wszechwiedzącym...:)
http://www.wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=3480 my im o prezesach a oni o Kocie zawodniku jednej z sekcji sportowych Cracovii. Z tym ze winy prezesow byly wszystkim znane Kota zaś poznalismy niedlugo przed jego śmiercia.
Moglismy jakos zaprotestowac przeciw jego obecnosci w klubie. Mysle ze "odwrócenie barw" było by idealne.
Kolega z Reymonta pokazuje naszą drzazgę aby zrelatywizować istnienie własnej belki. To są nieporównywalne rzeczy:
- 19-letni uczeń technikum, psychol, chociaż jak się okazało morderca - to jednak szary członek jednej klubowej sekcji, którego o sadystyczne skłonności nawet krewni, nauczyciele i najbliźsi koledzy nie podejrzewali, o trenerze klubowym nie wspominając - klubu borykajacego się z trudnościami dnia codziennego, klepiącego biedę,
- tędzy fachowcy od mokrej roboty z wiadomego resortu totalitarnego państwa, a więc mogący wszystko, stojący na czele reżimowego klubu dysponującego w zasadzie nieograniczonymi możliwościami, na stadionie i w hali którego odbywały się szkolenia pałkarzy ZOMO, ORMO, partaitagi jedynie słusznej partii, a w momentach przełomu wiece poparcia dla genseków, etc.
To tak samo jakby napisali o jakimś naszym kibicu, który tam kogoś zabił...
Jak się mówi (niepotwierdzone ale zdaje sie neimal pewne) ubek, który zabił Pyjasa to były bokser Cracovii - i nikt o zdrowych zmysłach nie ma o to do Cracovii pretensji...
Każdy klub ma róznych sportowców, różnych zwolenników. Ale co innego pojedynczy kibice, sportowcy, a co innego związek KLUBU z resortem.
Te koszulki psiarni to już szczyt....To tak jakby pzprowiec po 89 roku założył na siebie koszulkę z napisem "Solidarność"....Psiaki wstydu nie maja....Ale cóż od nich wymagać jak chcieli na jubileusz Barcelonę ściągnąć to reklamowali sie jako klub papieski.....
Taka to już gwardyjska znajomość historii....Jakby nas ufoludki napadły to by sie okazało iż psiarnia to UTS ufoludkowe towazrzystwo sportowe......
19 dni później
Fort art
A jak to jest z terenami psiarni?
Skoro tam pzred wojną było boisko Jutrzenki, to ziemia musiała należeć do zydów. Nie orientujesz sie na jakich zasadach teren ten dostały psiaki??
8 dni później
Nie orientuję.
W podobnej sytuacji jest Nadwiślan - dawniej było tam ŻTS Makkabi Kraków, teraz jest grunt miejski z niesławną wieczystą dzierżawą.
Jeszcze przed wojną grupka, która przegrała wybory do władz Jutrzenki oskarżyła zwycięzców o powiązania z zakazanymi wtedy komunistami. Wywołało to nagonkę prasową pt "zlikwidować gniazdo komuchów". Miasto zlicytowało za jakieś długi i rozebrało trybuny.
Hipoteza 1. Dziś grunt jest miejski, możliwe, że cały czas był. Że stadion Jutrzenki stał na gruncie miejskim. Np nasz lekkoatletyczny też był oficjalnie Stadionem Miejskim. Legia Kraków tam grała mecze jeśli się nie mylę.
Hipoteza 2. Mogła być jakąś ustawa o przejęciu majątków zlikwidowanych stowarzyszeń. Chociaż Sokołowi oddano halę wiec to mało prawdopodobne. Ciekawe czy jakby reaktywować ŻKŚ Jutrzenka można by przejąć stadion Wisły? :) Potrzeba 15 chętnych. :)
Lub kilka zakonnic z ksiedzem.
FortArt Napisał(a):
Potrzeba 15 chętnych.
Skąd ty chcesz wziąć w Krakowie 15 Żydów?
22 dni później
Watek na ichniejszym forum komnetujacy i relacjonujacy
glownie ten watek to dosc ciekawa lektura
bo poza odmaina przez przypadki takich okreslen jak:
kompleks, biedaki, żydzi i koszerni
jest tam kilka ciekawych wpisów :)
FortArt i tacy dwaj zasłużyli sobie na szczególne słowa uznania
białogwardzistów ;)
Kto dzis ma dyżur burki?
Kto to czyta?
Jeden z wspomnianych - Kozłowski był prezentowany ostatnio w TV. W Teatrze Telewizji było o aferze mięsnej (słynnej zbrodni sądowej z PRLu gdy za łapówki skazano na karę śmierci, a wyrok wykonano). Jeden z aktorów grał właśnie Kozłowskiego.
Maja wiślacy zatem aż dwa filmy o swoich prezesach. Drugi to "Śmierć jak kromka chleba" Kutza o masakrze w Wujku.
raf_jedynka Napisał(a):
> Watek na ichniejszym forum komnetujacy i
> relacjonujacy
> glownie ten watek to dosc ciekawa lektura
> bo poza odmaina przez przypadki takich okreslen
> jak:
>
> kompleks, biedaki, żydzi i koszerni
>
> jest tam kilka ciekawych wpisów
>
> FortArt i tacy dwaj zasłużyli sobie na
> szczególne słowa uznania
> białogwardzistów
>
> Kto dzis ma dyżur burki?
> Kto to czyta?
Podaj please dokładny adres tego Forum, bo róznych stron W.isły jest duzo i nie za bardzo wiem gdzie mam tego Forum szukać.
> Podaj please dokładny adres tego Forum, bo
> róznych stron W.isły jest duzo i nie za bardzo
> wiem gdzie mam tego Forum szukać.
12 postów wyżej jest link ;)
raf_jedynka Napisał(a):
> Watek na ichniejszym forum komnetujacy i
> relacjonujacy
> glownie ten watek to dosc ciekawa lektura
> bo poza odmaina przez przypadki takich okreslen
> jak:
>
> kompleks, biedaki, żydzi i koszerni
>
> jest tam kilka ciekawych wpisów
>
> FortArt i tacy dwaj zasłużyli sobie na
> szczególne słowa uznania
> białogwardzistów
Aż przeczytałem :)
Zabawny jest gościu, który cytuje pól mojego zdania - tego o Kiszczaku i przywala się, ze nie ma w nim tego co sam z niego wyciął.
Koledze ŁDB (wiem, ze to czytasz ;) ) dziękuję za skan jednej strony monografii 50-lecia Gwardii-Wisły. Wygląda zupełnie tak samo jak w egzemplarzu, który mam na półce w domu. :) Niestety nic nie wskazuje na to by można było w 100% utożsamiać Zarząd Wojewódzki zrzeszenia Gwardia z zarządem Gwardii-Wisły Kraków.
Bardzo szanuje cię FortArcie pisz wiecej o obłudzie zomowców,czekam niecierpliwie!
7 dni później
Moim zdaniem bardzo użyteczną pomoca dydaktyczną byłby wykres zmian miejsc Cracovii i W.isły w kolejnych latach, od 1921 do dziś. Coś w rodzaju wykresiq temperatury i ciśnienia jakie znajduja się w szpitalu na łóżq chorego. Niebieska kreska to W.isła, czerwona Cracovia. Niestety nie wiem jak się takie coś rysuje i wkleja. Może by ktoś zrobił. Odpisałem sobie miejsca Cracovii i W.isły, ale w niektórych dawniejszych latach coś mi nie pasi (np wyszło że w 1952 Cracovia i W.isła były trzecie, co może nie jest niemożliwe, ale jest mało prawdopodobne). Jak się na to patrzy, to zastanawiają pewne fakty: Po 2 WW upadek Cracovii to rzecz oczywista, nie trzeba tego nikomu tłumaczyć. Ale był też relatywnie mniejszy upadek W.isły. W.isła też za Komuny upadła. Nie tylko Cracovia, ale i W.isła w czasach PRL - u była w swojej historii najsłabsza. W czasach stalinowskich Cracovia się jako tako trzymała, prawdziwy upadek Cracovii nastąpił za Gomółki, a szczyt osiągnął za Gierka. W czasach stalinowsko - wczesnogomółkowskich dystans W.isła - Cracovia był najmniejszy. W latach 1946 - 1962 Cracovia była "tylko" 4x w 2 lidze, a 13 razy w pierwszej. Za Gierka Cracovia grała 4x w okręgówce i wtedy dystans Cracovia - W.isła był największy. Mówi się, że gruba kreska była u podstaw sukcesów W.isły w dzisiejszych latach. W kontekście tego zastanawiające jest, że dzisiejsze sukcesy W.isły poprzedził gwałtowny kryzys w połowie lat 1990 - tych (2 sezony w 2 lidze). Czy ktoś mógłby zamieścic taki wykres.
a co, zrobienie takiego wykresu przerasta mozliwosci polskiego naukowca w XXI wieku? moze zadaj studentom na cwiczeniach?
Ja się na historii piłki nożnej nie znam, może tylko tak ogólnikowo. Kiedyś jak biegałem intensywnie interesowałem się historią lekkiej atletyki, ale to były stare czasy, rzadko do tego wracam i wiele rzeczy pozapominałem. Zauważyłem jednak jedno. Jeżeli się tutaj na tym Forum czyta texty i nie konfrontuje ich z rzeczywistością, tj z takim wykresem o którym wspominałem, to można dojść do mylnych wniosqw. Można sobie na przykład wyobrazić, że jak się Stalin w Polsce pojawił to W.isła wypłynęła, a Cracovia znikła, a jak się zmył to na odwrót. Tymczasem fakty sa nieco inne.
Moim zdaniem "szeroka czołówka" piłki nożne w danym kraju to 1 i 2 liga. Reszta to drugi plan. Chcoćby z tego powodu, że są to ligi centralne (choć bywało, że drugie ligi były w Polsce dwie), a 2 liga jest bezpośrednim zapleczem 1. Otóż Cracovia przez pierwsze ćwierćwiecze PRL-u (a więc również w jego najgorszych czasach) była pierwszo- lub drugoligowcem. Była za W.isłą, temu nie przeczę, ale nie można mówć o jakiejś totalnej degradacji. Można ją porównać z jakimś obecnym ogonem pierwszej ligi i czołówką drugiej. Po raz pierwszy spadek do 3 ligi miał miejsce w roq 1972, a więc za wczesnego Gierka. Cracovia, oczywiście z przerwami, była w 3 lidze w latach 1972 - 2003. Powiedzmy 2/3 jej najgorszych lat przypadała na koniec PRL-u, a 1/3 na początek III RP. Najbardziej zastanawiający jest początek lat 1970-tych: 1970 - 1 liga, 1971 - 2 liga, 1972 - 3 liga, 1973 - okręgówka. Gradient spadq szoqjący. Dlaczego kryzys przyszedł właśnie wtedy? Zdziwiłbym się, gdybym o3mał odpowiedź tradycyjną: Cracovia spadła, bo postawiła się Komunie. Dobra, ale dlaczego aqrat teraz, przecież Komuna istniała już ćwierć wieq. To co, wcześniej się nie postawiła? Mógłby mi to ktoś wyjaśnić?
Warto także zauważyć, że w okresie solidarnościowo - stanowowojennym, kiedy dogorywająca Komuna szalała sytuacja Cracovii w tym kryzysowym momencie się poprawiła, w latach 1983 i 1984 Cracovia była w pierwszej lidze, co nieco dziwnie konfrontuje się z tezą, że Zomo jest przeciwnikiem Cracovii. Przecież wtedy Zomo było najsilniejsze. Odrębnego rozpatrzenia wymaga sytuacja W.isły i Cracovii po 1989 roq - z wykresu można się doczytać wielu ciekawych rzeczy.
Ja rozumię emocjonalny stosunek do historii, uważam jednak, że należy badać obiektywną historię taka jaka ona jest, a nie wygadywać jakieś banały, hasła i ogólniki, które czasami mogą się okazywac fałszywe.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)